Rumusan tahun 2010

Sekejap je masa dah berlalu. 2010 dah meninggalkan kita semua. Saat ini, aku masih merindui setiap detik yang dilalui sepanjang tahun 2010. Segar. Masih segar dalam ingatanku apa yang telah berlaku, umpama baru semalam ia berlaku. Itulah realiti hidup sekarang ni. Masa 2009 berlalu, terlalu singkat catatan yang aku tulis kerana 2009 tahun yang amat sedih bagi aku. Walaubagaimanapun, pada awal tahun 2010 aku mengharapkan keseluruhan tahun ini akan lebih baik dari 2009 menjadi kenyataan.

Tahun 2010 tahun yang memberi 1001 makna buat aku dalam hidup. Dalam tahun ini aku bergelar pelajar di institusi awam dan pada tahun ini juga aku bergelar seorang pekerja di sektor swasta. Great Isnt it? Meh aku nak berkongsi apa yang best dalam tahun 2010.

Januari 2010

Setiap awal tahun, aku akan meraikan bulan Januari dengan sebaik baiknya. Yelah, aku akan menyambut ulangtahun kelahiran pada setiap bulan Januari. Pada setiap tahun, aku akan memotong kek dan ulangtahun kelahiranku akan diraikan bersama keluarga dan rakan tetapi untuk tahun ini tak sama dengan tahun tahun yang sebelumnya. Alhamdulillah, tahun ini diraikan oleh kawan yang paling rapat (pada ketika itulah) di empat tempat yang berlainan, iaitu di Shah Alam, Kuala Lumpur, Putrajaya, Port Dickson dan juga Melaka.

23 Januari 2010 memberi sinar baru buat aku. Gurney Drive menjadi saksi bertemankan sepapan coklat Cadbury pada malam itu membuatkan hati gembira tak terkata. Kenapa? Biarlah cerita itu kekal dihati ini.

Febuari 2010

Macam biasalah, kalau bab berjalan ni aku memang no.1. Bulan Febuari aku dapat jejakkan kaki di bumi Langkawi. Best siot. Ni kali kedua aku jejakkan kaki di pulau lagenda tu. Macam biasalah, masa student dulu duit pinjaman banyak. So, bolehla nak gunakan ia untuk berjalan jalan.

Bukan main senyum lagi aku!

Bulan Febuari memberikan aku masa untuk berjalan jalan lagi. Aku turun KL, ronda ronda Shah Alam dan Putrajaya. Setiap saat disana aku gunakan sebaik-baiknya. Mana taknya, masa itu emas. Bulan Febuari bulan yang sangat sangat bahagia  Hahaha

Mac 2010

Bulan Mac, aku memang struggle gila gila dengan projek final. Sibuk gila dengan projek. Tambahan pula aku ni ketua kumpulan. Kalau aku tak gerak, member group aku pun takkan gerak dan kalau aku tak gerak takkan siap la semua kerja kerja yang perlu diselesaikan. Struggle.

Final Year Project – Bilah Mesin

Macam biasalah, tiap tiap bulan aku turun Shah Alam. Berjalan jalan. Dalam kesibukkan dengan study dan project aku tetap boleh luang masa. Hahaha

April 2010

Bulan yang terakhir aku dapat berjalan jalan di sekitar tengah semenanjung Malaysia. Seperti biasa, Shah Alam dan tempat yang sama waktu dengannya dijajah lagi. Alhamdulillah, dapat juga ronda ronda masa ni. Yang penting sekali, aku manfaatkan masa dengan sepatutnya. Hah, tak boleh lupa masa ni pergi Sepang, Banting, Port Dickson secara tak sengaja. Kemudian, esok hari boleh terlajak sampai ke Genting Sempah gara gara idea gila nak ke Kuantan. Hahaha. Adoi. Tak boleh lupa.

Mei 2010

Start bulan Mei, no more Shah Alam, KL dan lain lain. Tak perlu dah turun sana tiap tiap bulan kerana orang tu dah pindah balik Penang. Betul la orang kata, lebih baik jauh dimata kerana ia akan lebih dekat dihati. Ni bila dah dekat dimata boleh pulak terasa jauh dihati? Hehe Taktau nak kata apa. Si PEJ excident, kemudian PFA pun excident jugak. Aih bulan yang penuh dengan kemalangan dan permulaan bagi permasalahan. Permasalahan?

Akhirnya, lepas struggle dengan final project, dah present dan lepas pun. Lega rasanya. Lega sangat sangat. Huh!

June 2010

Kakak bersalin. Dapat anak buah lagi seorang namanya Muhammad Faiz Zakuan. Walaupun tak cukup bulan tapi dia sempurna. Alhamdulillah, tambah lagi seorang cucu tokwan. Rezki, ajal maut ditangan tuhan. Setiap apa perkara yang terjadi semua ada hikmahnya. Kita kena sabar menghadapi dugaan dan cabaran. Masa getir macam ni la tuhan nak tengok kita kuat ke tak. Genap sebulan dia pindah balik Penang, dapat pula surat ke PLKN. Aih, tua tua pun kena pegi PLKN jugak.

Masalah yang kecil makin lama makin besar. Entahlah, hidup kita ni bukannya sentiasa gembira. Bukan namanya kehidupan la kalau tak ada langsung cabaran. Dalam keadaan macam ni, emosi mempengaruhi segala galanya. Cukup penting bagi kita mengawal emosi supaya segala tindakan tidak melebihi batas. Bulan June, tiba tiba awan mendung datang. Rupanya tak panas sampai kepetang.

Julai 2010

Keadaan bertambah teruk. Serabut. Aku dah habis belajar. So, sempat la turun KL. Lama tak turun KL.

Ogos 2010

Keadaan masih tak berubah.Masih mendung. So, tak tahu nak tulis apa. Her father was admitted. Keadaan makin tenat. Kesian aku kat Munie, duduk kat PLKN tu tertekan. Tak dapat nak konsentret sebab risaukan bapak dia.

Oh ya, 31 Ogos 2010 secara rasmi aku buka blog Luthfi.my tapi pada masa tu blog ni berkonsepkan gosip artis, berita terbaru, panas dan bermacam macam lagi. Aku tak cadang pun nak buat blog Luthfi.my ni sebagai blog personal.

September 2010

Entah nak kata macam mana masa bulan tu. Keadaan masih tak berubah tapi better dari bulan bulan yang sebelumnya. Munie habis PLKN. Bulan tu raya. Ingatkan raya boleh sambut seronok seronok. Since bapak Munie sakit teruk, aku tengok keadaan Munie sangat tak tenang. Bapak sendiri sakit, sapa yang nak duduk rilex lagi? Dulu aku dah rasa apa yang Munie rasa. So dah dapat memahami. Kena banyak sabar je. Raya? Best la jugak. Nak banding raya tahun lepas, raya tahun ni macam hambar sikit. Faiz tak datang rumah pun. Ntah bz sangat dia tahun ni.

Bulan September ni, aku dapat temuduga di B.Braun. Kemudian dapat dan terus masuk kerja lepas raya. Huhu, pengalaman bekerja di tempat baru. Secara rasmi, aku dah tinggalkan dunia student, menganggur dan masuk kerja!

*oh, secara rasmi aku bukak blog jomphotoshop.com di wordpress.

Oktober 2010

Mula serius bekerja di tempat baru. Macam macam benda baru aku dapat belajar. Pelik tapi benar, dua tiga minggu kerja kat sana motor Jaguh aku banyak kali masalah. Sanggup aku tinggal motor kat sana di Bayan Lepas dan balik rumah kat Seberang naik bas! Tension punya pasal. Lepas motor buat hal, kereta pulak yang buat hal! Haihhhh macam macam benda jadi. Sepanjang bulan Oktober aku berulang pergi kerja naik kereta. Tak sanggup aku nak naik motor dengan keadaan motor yang meragam.

Dah tukar beteri pun masih lagi ada masalah. Takpalah, nasib ada kereta. Kalau tidak taktau la nak kata apa. Getting better, Alhamdulillah.

*1st time dalam hidup, tayar kereta kena kunci dek majlis perbandaran.

November 2010

Alhamdulillah, awan kelabu dah keluar. Matahari dah kembali bersinar.

Aku nekad jual motor Jaguh dan beli motor baru. Tak tahan sakit hati terperangkap dalam jem dan kena keluar awal untuk elak dari jem. 6hb aku dapat motor baru. Senang sikit urusan aku pergi dan balik kerja. Itu je tujuan aku beli motor.

Bulan November aku bertambah tambah sibuk dengan kerja. :) Baguslahkan.

Disember 2010

Cukup tiga bulan aku kerja. Dah confirm pun. Hidup rasanya makin bahagia dan lancar. Tak perlu nak serabutkan diri untuk fikir akan orang lain yang tak pernah nak fikir akan kita. Baik aku serius dengan karier lagi baik. Cepat je kan masa berlalu. Masa aku tengah taip entry ni dah jam 2:52 pagi, hari terakhir di bulan Disember dan hari terakhir di tahun 2010.

Sebenarnya, banyak benda yang aku telah capai tahun ni. Lebih baik dari perancangan aku pada awal tahun haritu. Biasalah, kita boleh merancang tapi tuhan yang menentukan segala galanya. Alhamdulillah percancangan dan target untuk 2010 70% mencapai terget dan selebihnya akan aku bawak ke tahun 2011.

Pembinaan karier dan fokus pada kerja amat penting. Selain itu, masa juga perlu diberikan kepada keluarga. Muda muda lagi aku dah dipertanggungjawabkan oleh hal keluarga. Syukurlah aku masih ada keluarga yang lengkap dan aku beruntung sangat ada keluarga yang bahagia macam sekarang.

Kalau nak cerita bab cinta, dah semak kepala kot nak cerita, nak tulis dan nak luahkan perasaan yang terbuku dihati. Biar je la dia meresap masuk dan akan pudar macam tu je. Bukannya pudar kasih dan sayang tapi cerita cerita cinta yang berlalu sepanjang 2010 akan ku simpan.

Target 2010 yang tak terlaksana tu masih on track, akan foward ke tahun baru. Apa azam tahun baru?

Continue reading “Rumusan tahun 2010”

Blog tak ada pelawat? Tak ada nak komen?

Assalamualaikum WBT dan Salam 1 Malaysia!

Sejak dua menjak kebelakangan nih saya tengok ada dua tiga orang blogger merungut kat Twitter, Facebook dan didalam blog mereka sendiri pasal prestasi blog mereka. Saya teruja membaca status dan isi kandungan dalam entry mereka dan rasanya dah mengalami perkara yang sama pada ketika dulu.

Oleh kerana saya berblogging bukan untuk popular dan bukan untuk mencari pendapatan melalui internet, saya tidak kesah sangat bilangan pelawat dan juga jumlah komen di setiap entry yang ditulis. Buat apa nak rasa tekanan? Set tujuan anda berblogging, jika anda berblogging untuk mencari kepopularitian dan juga mencari pendapatan pasti akan berasa sedimikian.

Saya ada kongsi sikit tips (pendapat) berkaitan penulisan blog dan saya yakin ramai blogger blogger lain menggunakan cara yang sama dalam berblogging. Hidup kena ada matlamat dan target, sama lah dalam dunia blog.

Kaji balik sebab apa kurang pelawat ke blog anda. Buat kajian dan tengok rekod statistik punca datangnya pelawat di Google Analytics. Kita boleh lihat berapa banyak sumber pautan yang membawa pelawat ke blog kita. Ahhh, pandai pandai sendiri la.

Mungkin, isi kandungan blog anda tak menarik minat. Itu punca utama kot? Tak semestinya blog yang mempunyai content yang menarik mempunyai pelawat dan pengomen yang banyak dalam setiap entry.

Kita mungkin silap dengan menggunakan komen di setiap entry sebagai simbol kehadiran pelawat. Tak semestinya sesebuah blog yang tak banyak komen tandanya tak ramai pelawat. Jangan jadikan komen sebagai kayu ukur.

Kita tak tahu siapa pelawat yang masuk ke blog kita. Mungkin pakcik dan makcik kita sendiri, pensyarah, peguam, dan yang pastinya pelawat sesat yang mencari infomasi singgah ke blog anda dari enjin carian seperti Google, Yahoo dan lain lain.

Rilex, ikhlaslah dalam berblogging. Lama lama dapat rasa la bertapa nikmatnya menulis blog! :P

Tips Cinta : Adakah hubungan anda sihat?

Sebelum mengenalpasti jawapan kepada persoalan tersebut sebaiknya berfikir apakah elemen yang patut ada dalam sesebuah perhubungan yang sihat.

Justeru pakar psikologi berpendapat terdapat tujuh kualiti yang menjadi teras sebuah perhubungan yang sihat dan ia adalah seperti berikut:-

1) Rasa hormat Adakah dia menganggap anda seorang yang cool dan kenapa?

Rasa hormat terhadap satu sama lain dalam satu perhubungan ialah secara asasnya tidak melebihi had dan batas yang tidak disukai oleh pasangan masing-masing. Ertinya sekiranya kita mengetahui tahap kebolehan pasangan tidak seperti yang diharapkan maka jangan jadikan alasan untuk menjatuhkannya. Pilihlah jalan terbaik dengan meninggikan rasa hormat terhadap satu sama lain.

2) Kepercayaan Tidak mengapa untuk sesekali rasa cemburu tetapi jangan sampai menipu pasangan anda akan sesuatu perkara yang anda telah lakukan. Kepercayaan amat penting dalam satu hubungan kerana menerusi kepercayaan anda boleh melepaskan pasangan kepada dan ke mana sahaja dia mahu pergi. Dan jangan sesekali menggugat kepercayaan diberi kerana anda tidak mungkin lagi mudah mendapat kepercayaan yang amat berharga dari pasangan anda itu. Pasangan yang saling tidak mempercayai adalah tanda perhubungan yang tidak sihat.

3) Kejujuran Ini perlu seiring dengan kepercayaan. Pernahkah anda menipu pasangan anda, sebagai contoh anda memberitahunya bahawa anda terpaksa bekerja pada malam Jumaat tetapi sebenarnya anda menonton wayang bersama kawan-kawan? Awas , adalah sukar jika anda benar-benar memerlukan kepercayaannya kerana dia telah mempunyai persepsi bahawa anda tidak jujur dalam perhubungan.

4) Sokongan Sokongan perlu bukan sahaja masa senang tapi juga waktu susah. Ada pasangan yang boleh bahagia bila hidup senang namun tidak apabila terjadi sebaliknya. Dalam perhubungan yang sihat, pasangan harus bersedia menerima dan memberi galakan dalam apa juga perkara yang dirasakan mendatangkan kebaikan kepada mereka.

5) Kesaksamaan Perhubungan yang baik perlu menerima dan memberi seadanya. Jika anda suka menonton saluran lain sebagai contoh saluran hiburan, tetapi pasangan mahu menonton perlawanan bola sepak yang digemarinya, bolehkah anda beralah? Dalam satu keadaan lain adakah anda boleh bergaul baik dengan rakan pasangan anda atau anda hanya akan seronok jika bertemu rakan anda sendiri? Memanglah lebih seronok bertemu rakan sendiri tetapi bertolak ansurlah supaya dia juga bertimbang rasa jika tiba masanya kelak.

6) Cuba meletakkan diri di tempat si dia Dalam perhubungan yang sihat masing-masing mestilah berkompromi. Tetapi tidak bermakna anda tidak mempunyai pendirian diri. Anda tetap mempunyai keluarga, rakan, kegemaran dan hobi sendiri dan itu tidak akan berubah. Anda juga berhak menambah minat atau aktiviti baru dalam hidup, berkawan baru dan terus maju ke hadapan.

7) Komunikasi berkesan Anda mungkin banyak kali mendengar cara percakapan lelaki dan wanita tidak sama dari segi maksud dan bahasa. Apa yang dimaksudkan di sini ialah apabila pasangan bercakap tidak ada apa-apa, semuanya okay adakah dia benar-benar maksudkan. Sebaiknya berterus teranglah tentang apa yang anda rasa. Gunakan perkataan yang baik, jangan membiarkan emosi menguasai diri. Sebaiknya berfikir sebelum anda bercakap. Jangan memaksa pasangan melakukan sesuatu yang dia tidak mahu.

Bagaimana pula menilai perhubungan yang tidak sihat?

Apabila pasangan di dalam hubungan tersebut tiada lagi rasa hormat, salah seorang terlalu mengongkong dan tindak tanduk yang di luar batasan.

Ada orang yang membesar dalam persekitaran yang tidak sihat, sebagai contoh, dia sering didera atau melihat bapa membelasah ibu sewaktu kecil. Penderaan tersebut merangkumi emosi, kata-kata dan perbuatan. Jadi perkara keganasan nampaknya seperti normal kepada dirinya, tidak sama sekali!

Sifat kebaikan dan hormat adalah kriteria utama untuk perhubungan sihat. Jika anda atau pasangan anda mempunyai latar belakang pahit seperti di atas sebaiknya merubah diri dengan berjumpa pakar psikologi atau terapi. Dalam pada itu jika pasangan bersikap tidak patut terhadap anda, jangan biarkan perkara itu terus berlaku atas nama cinta, kerana perhubungan yang sihat ialah yang harmoni dan tiada penganiayaan dalam apa jua bentuk. Dalam kebanyakan kes penganiayaan perhubungan, pemangsa mungkin akan menjelaskan kepada pasangan bahawa tindakan tersebut dibuat kerana sayang. Sebagai individu yang rasional ketahuilah perhubungan yang membuatkan hati anda terluka tentulah perhubungan yang tidak sihat.

Tiada siapa pun berhak dipukul, dimarah atau dipaksa melakukan sesuatu yang dia tidak mahu.

Tanya diri, adakah pasangan anda

*marah jika anda tidak dapat meluangkan masa untuknya,

*mengkritik cara anda berpakaian dan bercakap yang anda bertuah kerana dapat memilikinya,

*tidak membenarkan anda bertemu atau bersembang dengan rakan lelaki atau perempuan,

*minta anda berhenti dari aktiviti yang anda gemari dan telah dilakukan selama ini,

*pernah cuba memukul ketika dia sedang marah,

*memaksa melakukan seks dengannya dalam keadaan anda tidak sedia.

Ini cuma beberapa soalan yang anda boleh tanya kepada diri anda sendiri, terdapat banyak lagi cara yang menunjukkan sesebuah perhubungan itu tidak sihat. Jika ini berlaku jangan pendam dan ceritakan kepada rakan karib atau ahli keluarga lain agar mereka tahu dan boleh memastikan anda selamat. Kini terdapat juga badan sukarela yang boleh membantu, jadi ambil inisiatif ke arah hubungan yang lebih sihat.

sumber : email

Ramai blogger yang kecundang dek laman sosial!

Hai, harini aku update blog lagi.

Entah kenapa aku rasa happy sangat nak update blog walaupun benda yang aku nak update tu tak menggembirakan aku. Tapi takpa, semangat aku nak terus berblog tetap membara. Takpa kan? Ni blog personal. Tak kesahla aku nak tulis apa pun sebab dibawah niche blog personal.

Dah ramai sebenarnya blogger murtad dari berblogging. Terang terang kita dapat lihat sudah ramai meninggalkan blog masing masing dan terus serius bersosial di laman sosial. Kalau dulu zaman kegemilangan Facebook yang mana Facebook menawarkan perkhidmatan dan penyampaian maklumat yang begitu mudah. Kita boleh mengemaskini status, menambah gambar, berkongsi gambar dengan orang lain dan sebagainya. Fungsi itu memikat ramai blogger untuk terus menggunakan platform yang lebih mudah dari menulis blog.

Kalau dulu kita dapat lihat seorang blogger tegar dapat mengemaskini blog masing masing sebanyak dua atau tiga kali sehari tetapi sekarang tidak lagi. Mereka gemar menggunakan Facebook untuk berkongsi gambar kenang kenangan ataupun yang mereka suka lalu letak huraian bagi gambar berkenaan. Senang bukan? Tapi, setakat mana ia mampu bertahan?

Berbalik pula kita ke laman sosial yang baru nak meningkat naik, iaitu Twitter. Perkhidmatan micro-blogging yang mudah seperti SMS itu menarik ramai pengguna baru untuk terus setia menggunakannya dan meninggalkan platform lain untuk berhubung. Dengan Twitter, penyampaian yang padat dan ringkat serta cepat amat mudah sekali. Aku sebenarnya gila Twitter lagi dari Facebook. Ramai juga blogger yang mengabaikan blog masing masing kerana terlalu bersosial di Twitter. Lain padang lain belalang, lain tempat lainlah ragam.

So, bila blogger blogger ni terlalu kemaruk berFacebook dan berkicau di Twitter manalah ada masa untuk mengupdate blog yang dulu menjadi blog kesayangan? Tengok blog je tak ada mood, baru nak tulis entry je idea dah hilang? Macam mana tu? Lepastu tinggal je blog, pergi Tweet atau berbalas komen di Facebook!

Tetapi, persoalannya disini setakat mana blogger yang telah menduakan blog masing masing akan bertahan untuk menggunakan Twitter dan Facebook? Kot mana pun kelak mereka pasti akan cari blog dan akan kembali berblogging. Tapi, kalau dia tu blogger tegar macam mana sekalipun bersosial, blog pasti tak akan terabai. Nak cari makan la katakan. Huhuhu,

Okey, see ya!

Jangan cakap pandai sangat – Part 2

Julai 2007 menyaksikan secara rasmi Luth bergelar pelajar Politeknik Seberang Perai. Masa pagi pendaftaran tuh, ramai betul orang. Serabut kepala tengok orang ramai sangat. On that day, Luth pegi ngan ayah. Kami naik dua biji moto berasingan. Bila dah sampai poly, kami (luth n my dad) terus pegi ke Dewan Seri Mutiara, iaitu dewan tempat pendaftaran pelajar.

Tak sampai lagi, Luth ada nampak sorang makhluk Allah, dah lambai-lambai kat Luth dari jauh. Sapa ek? Luth wat la dono.. takut dia tuh lambai ke orang lain. maklumlah, kat situ orang ramai. tengah nak naik tangga masuk ke dalam dewan, ada sombody tepuk belakang Luth..

Wey, hang pon masuk poly nih eh? Bagus la.. Hang amek kos apa tanya si Mamat X. Dalam hati kecik Luth Aduih, jumpak lagi orang tua nih, meluat tol.. Urm, tak pela. maybe sekarang dia dah berubah kot rasa hati Luth. Luth sebagai seorang Muslim yang beriman (hahaha, beriman ke?) terima dia balik, walaupun dia sakitkan hati Luth masa keje dulu. Luth maafkan dia.. Semangat baru, azam baru, semua kena baru..

Urm.. masa proses pendaftran, kami ada bersama-sama. Pegi sana-sini berdua. Tempat baru, kekok sikit. Kalau ada member kat sebelah, kurang la kekok. I tell my dad, suruh dia balik dulu. Mamat X nih parents dia tak mai, ayah dia datang kalau tak silap masa hantar dia tadi je, pastu terus blah.. So, dia datang menempek ngn Luth la.

Ok, alhamdulillah, kami dah selesai mendaftar masuk dan dikehendaki stay kat asrama, utk proses orentasi selama seminggu. Tapi, masa orentasi nih, Luth ngn mamat X nih tak tinggal sebilik sekali. Tah la, tetiba si mamat X nih ilang, janji sebelum nih nak tinggal sebilik ngn Luth, tapi takde la pulak. Takpe.. biarlah. 4 hari kemudian, orentasi pon habis..

Kelas bermula.. Luth pada setiap pagi akan keruumah si Mamat X nih, jemput dia g kelas. Dia tak dak transport. Urm, my mum told me,takpe la pegi amek si mamat X tuh, kesian kat dia takde transport. G pon kan baik kalau pegi berdua, apa-apa jadi nanti senanglah kan. Luth ikut cakap mak (saye memang anak mak! :P)

Pagi pukul 730~ Luth dah terpacak depan rumah si Mamat x. Kami pegi kelas, dan balik sekali. Luth nak tanya korang, kalo korang tumpang orang, apa yang korang akan kata pada si beri tumpang tuh? maksud luth, orang tu da bagi tumpang, korang akan kata apa dan beri apa pada dia sebagai tanda terima kasih? Luth tak la mengharapkan balasan secara total, tapi atlease la, hulur la sikit duit minyak rm2 sehari, boleh la jugak tampung my poket.

Tapi, mamat nih dak. Dia bagi kekadang jew, tu pun kalo Luth mintak. Luth tak nak la balasan, saya ikhlas nak tolong sebab kesian kawan-kawan, tapi paham2 la kan. Iam student. Income pon tak dak lagi. Kita tolong/bantu-membantu la.. Kan berkat..

BERSAMBUNG PADA PART 3