Memandu di Germany

Salam,

Okey, lepas aku selamat sampai di Airport Munich, aku terus mencari syarikat penyedia kereta sewa. Untuk makluman, sepanjang seminggu aku di Germany semuanya telah diuruskan oleh rakan sekerja di Germany. So, aku tak ada masalah arrangement sewa kereta. Aku just ikut panduan kawan yakni lepas je claim luggage, terus pergi cari kereta dan jangan buang masa di airport. Sebab takut sampai hotel lambat. Menurut signboard, syarikat Sixt berada ditingkat bawah airport. So, aku dan rakan terus pergi cari. Dekat situ bukannya satu syarikat penyedia kereta sewa tapi banyak company lagi seperti Hertz dan lain lain lagi. Continue reading “Memandu di Germany”

Thanks for everything, Ann

Luthfi & Ann @ MP Hari Raya

Hi Ann,

I believe that you wont read my blog. But eventhough i know you will not read this, i still want to write about me, you and us. Allow me to share with you about it.

You are the first european lady that i met. Honestly, i never talk to any white lady before. Hehe, as highlighted by you, most of people here will stare at white people. It is not common to us to see any white people in nearby area. Thats why for some people, the white people might be attractive. Anyway, people in Malaysia are very friendly. Proven isnt it?

It is my pleasure to brought you around Penang. I still remember, i brought you to our colleagues open house for Hari Raya. Ive borrowed you my sisters baju kurung. I cant forget how you wear it for the first time. :P . Ive show you about Malay custom during Hari Raya, cookies and dishes. What i can see, you enjoy our local food and love it. A part of it, i also brought you to the Durian farm, share with you how the durian taste like. I really amazed that you willing to taste Durian even you heard bad story about it. Nice isnt it?

After that, we went to Balik Pulau and look around the small town and took some picture.

Ann, thanks on your help and advise during my preparation go to Germany last two weeks. I still keep your advise on how to drive safely, tips during in airport, how to drive in Germany, and so on. Hehe, i feel proud to have original german people to give me some advise on my first trip, :P

Since i came back from Germany, im not feeling good and too busy with my task. So that i cant spend my time together with you and friends. Remember or not, you still owe me a dinner?

A lot of things that we already do, share and face together during 3 months you was here. I really sorry for things that i make you upset, angry and sad during our friendship. I also sorry because i cant send you to airport this evening.

Im looking forward to meet you again in Germany, next year. Hopefully..

Regards, Luthfi

Pertama kali naik kapal terbang PEN KUL DXB MUN!

@ Dubai International Airport

Salam,

Sebagai salah satu entry yang dijanjikan, rentetan daripada entry kick off, aku nak share pengalaman pertama aku menaiki pesawat yang boleh terbang yakni kapal terbang semasa trip ke Germany dua minggu lepas. Oleh kerana aku bukannya datang daripada keluarga yang berkemampuan nak bawak anak anak naik kapal terbang, alhamdulillah dapat juga aku menaiki kapal terbang pada usia 23 tahun. Bagi aku, usia 23 tahun tak la begitu tua kalau nak dibandingkan orang lain yang dah masuk 3 siri ataupun 4 siri baru nak naik kapal terbang, yekan? apa apa pun, alhamdulillah syukur.

Aku bertolak pada jam 945 malam di Penang International Airport (PEN), Jumaat 21hb September lepas. Pada hari tu aku ambil cuti oleh kerana banyak lagi barang barang keperluan yang tak siap lagi macam baju sejuk, baju nak pakai, makanan, duit pun tak tukar lagi dan macam macam lagi. Aku parking kereta kat company pada petang Jumaat dan kawan tolong bawakan ke lapangan terbang. Oleh kerana aku tak pernah naik kapal terbang, aku pun tak tahu apa yang perlu dilakukan masa nak check in diri dan beg.

So, bila dah check in beg terus ke ruang legar airport Penang. Buat masa ni airport penang masih dalam renovation. Memang sempit. Aku checked in dua jam awal. so tak ada masalah. Luggage akan terus sampai ke Munich Airport, Germany tapi aku akan ke Kuala Lumpur International Airport (KLIA) dan Dubai Airport (DXB) sebelum sampai ke Munich Airport (MUN).

me and her. from dubai to munich

Alhamdulillah, perjalanan pertama dari PEN ke KLIA sangat lancar. Aku berlepas dari PEN pada waktu malam, so tak la rasa takut sangat sebab bila tengok tingkap kecil kapal terbang, semuanya gelap. hanya nampak lampu jambatan Pulau Pinang, bandaraya Ipoh dan lain lain lagi. Masa yang takut sekali apabila kapal terbang merempuh awan! Serammmm! Tapi, masih lagi rasa okey. Hehe

Dari KLIA, perasaan excited sangat nak transit ke DXB. So, dalam kapalterbang agak kagum dengan A380 Emirates yang sangat besar dan luas! Perasaan berbeza dengan MAS domestic flight yang kecil dan mudah bergoyang. Hehe

6 jam perjalanan dari DXB ke MUN sangat lancar. Ditemani oleh kamera pelbagai pandangan dari bawah kapal terbang, depan muncung kapal terbang dan atas ekor kapal terbang yang smart!

actually i wanna to focus on emirates stewardess

Total perjalanan, 22 jam termasuk masa transit aku sampai di MUN pada jam 130 tengah hari, 22 September. Perasaan lagi bertambah excited sebab dah sampai Germany. Lepas je cek imigresen Germany, terus ke kaunter luggage untuk amek beg. Yuhuuuuuu sampai Germany dahhh!

Akhirnya, berjaya juga pijak bumi Jerman!

Salam,

Alhamdulillah, impian aku selama ini nak pijak tanah Jerman telahpun tercapai. Seminggu aku di Jerman memberikan 1001 pengalaman sebagai pendedahan yang amat amat bermakna dalam hidup. Setelah dua tahun bekerja, kini tiba giliran aku untuk berkhidmat untuk syarikat dengan membawa misi menyelidik mesin baru yang telah dibeli oleh syarikat. Business trip yang aku pergi merupakan trip yang aku sendiri susun dengan bantuan rakan sekerja daripada counterpart Jerman. Bermula daripada memilih tarikh, menubuhkan kumpulan dan segala-galanya aku uruskan. Bukan senang, tapi dengan tunjuk ajar daripada rakan di Malaysia dan Jerman, aku berjaya merancang segala-galanya dan semuanya lancar. Continue reading “Akhirnya, berjaya juga pijak bumi Jerman!”