Selamat kembali, Luthfi.my!!

Assalamualaikum,

Setelah beberapa bulan aku kembali menulis di pelantar Blogger, aku terus mengambil keputusan untuk membeli domain untuk blog lama aku ni. Ye, untuk pengetahuan anda yang tak pernah baca blog aku (pergh buat macam blog aku popular sangat), aku pernah menulis di beberapa blog.

Antaranya, dulu (blog ni la luthtextile.com), kemudian berhijrah ke pelantar blog WordPress. Setelah hampir 3 tahun menggunakan domain tersebut, aku mengambil keputusan untuk memberhentikan pembaharuan domain luthtextile.com, kerana dalam masa yang sama aku telah membeli domain luthfi.my.

Domain Luthfi.my dibeli semasa promosi domain dot my yang dibawakan oleh Exabytes. Dalam masa yang sama, aku pun ada beli domain Lazat.my, untuk blog suka suka. Rasanya, domain yang aku beli masa promosi tu berharga RM66/tahun tapi apabila dah sampai waktu untuk memperbaharui domain tersebut, harganya melonjak naik sampai RM120/tahun.

Yalah, sebab itu ramai diantara kawan kawan aku cakap, nak beli domain pada harga promosi baik beli untuk 2-3 tahun kerana harganya murah dan untung berbanding beli untuk 1 tahun dan perbaharui pada setiap tahun.

Oleh kerana domain luthfi.my lebih sinonim dengan diri aku, selari dengan “pembaharuan imej” (kononnya..) di alam maya, aku terus serius berblogging menggunakan domain luthfi.my di wordpress. Tapi, imej tu tak bertahan lama sebab aku rasa dengan renewal domain semahal RM120/tahun rasa tak berbaloi, aku beli domain mohdluthfi.com dan berblogging dengan domain tu untuk dua tahun.

Lepas habis episod memperbaharui domain untuk blog, aku jadi malas pula nak berblogging dan ambil keputusan untuk tak meneruskan langganan hosting wordpress aku tu walaupun ia hanya RM80/tahun. Entahlah, mood nak berblogging dah makin kurang. Ni semua kesan daripada kepesatan pembangunan aplikasi alam maya seperti Facebook dan Instagram sampai memusnahkan nafsu berblogging aku.

InsyaAllah, dengan kembalinya aku ke medium Blogger ni sebagai pelantar untuk berblog, aku harap aku akan terus setia dengan domain luthfi.my dan juga berblog dengan jayanya. Kali ini, langganan domain dot my aku bersama dengan syarikat Asia Host Advance Tech.

Hidup ada pasang surutnya, begitulah dengan dunia blogging. Aku harus buat comeback dan kembalikan zaman kegemilangan berblogging seperti masa dahulu.

Sibuk dengan kerjaya bukan satu penghalang untuk berkarya 🙂 🙂

Tragedi berdarah bas ekspress di Malaysia

Carian gambar menggunakan kata kunci “kemalangan bas ekspress” di Google.com.my

Salam,

Baru – baru ini kita dikejutkan dengan pelbagai berita kemalangan jalanraya yang sedih melibatkan bas ekspress yang membawa penumpang ke destinasi yang ingin mereka pergi. Kes dan tragedi berdarah melibatkan bas ekspress bukanlah suatu kes yang baharu di Malaysia.

Kita pernah dikejutkan dengan kemalangan maut yang ngeri melibatkan bas ekspress di Ipoh pada lima tahun lepas dan sejak kebelakangan ini kes kemalangan jalanraya melibatkan bas ekspress makin menjadi jadi.

Menurut siasatan dan pembacaan saya, banyak kes yang melibatkan kemalangan bas ekspress disebabkan oleh pemandu bas tersebut dan hanya beberapa peratus sahaja disebabkan masalah teknikal.

Bagi pendapat saya, kes kemalangan jalanraya melibatkan bas ekspress di Malaysia disumbang oleh kegagalan dan kecuaian pemandu bas. Bukannya nak salahkan secara 100% kepada mereka, tetapi mengikut pengalaman saya setakat ni, saya sendiri cukup takut untuk menggunakan perkhdimatan bas ekspress.

Ya, saya akui. Saya dah jadi kurang percaya akan syarikat pengangkutan ekpress tempatan ekoran bacaan didada -dada akhbar. Makin lama makin menjadi.

Mengikut pemerhatian, kebanyakkan pemandu bas ekspress di Malaysia ni memandu melebihi had laju – demi mengejar “trip”. Ini merupakan faktor utama yang saya boleh nampak. Bukan semua, tapi kebanyakkan yang saya tanya, dengar dan nampak.

Apa boleh buat?

Gangguan jet lag

Copy bulat bulat dari hmetro.com.my
Balik dari luar negara atau selepas menaiki penerbangan jauh, masalah gangguan ritma harian biasa berlaku. Gangguan itu bukan sehari, sebaliknya ada yang berlarutan sehingga seminggu lamanya. Bagaimana pula untuk menyelesaikannya? MURSHID EUNOS ada jalannya.
Apabila bercuti ke luar negara, terutama yang berbeza zon waktu, ramai mengalami masalah menyesuaikan masa tidur dengan waktu tempatan (negara dikunjungi). Seseorang itu boleh berjaga sepanjang malam dan mengantuk pada waktu siang sehingga mengganggu rancangan percutian.

Continue reading “Gangguan jet lag”