Ushar Wayang : The Hobbit – The Battle of the Five Armies

Salam,

Semalam aku berkesempatan untuk menonton wayang, sudah sekian lama tak tengok wayang dan filem yang aku pilih adalah The Hobbit – The Battle of the Five Armies.

Bagi mereka yang telah mengikuti jalan cerita The Hobbit sebelum ini, mesti peminat dan pengikut movie The Hobbit menanti nanti sambungan cerita The Hobbit – The Desolation of Smaug yang telah ditayangkan pada tahun lepas.

Yang paling best, aku tengok filem kegemaran aku ni dalam versi 3D. So, memang gempak habis lah bila tengok filem ni!!

Sedikit sipnosis tentang filem The Hobbit – The Battle of the Five Armies :

Pada episod yang lepas, rombongan Kaum Kerdil yang diketuai oleh Thorin Oakenshield telah berjaya memasuki kawasan gunung bernama Lonely Mountain yang selama ini dikawal oleh seekor naga berapi yang bernama Smaug.

Kemudian, si pencuri Bilbo Baggins telah memainkan peranan beliau untuk mencuri Arkenstone dari Smaug dan berjaya mendapatkan batu tersebut. Ekoran insiden tersebut, naga Smaug telah menyerang pekan yang berdekatan iaitu Lake-Town. Habis kesemua bandar Lake-Town telah terbakar akibat serangan daripada naga Smaug.

Ketika Smaug tengah rancak menyembur api kearah Lake-Town, Bard the Bowman si pemanah telah berjaya membunuh naga Smaug dengan bantuan anaknya Bain dengan menggunakan panah hitam Black arrow tepat ke arah hati Smaug. Panah biasa tidak dapat menembusi badan Smaug yang sangat keras tu.

Lepas Bard membunuh Smaug, cerita akan kematian naga Smaug telah tersebar kemerata tempat dengan pantasnya lalu, menarik perhatian pelbagai pihak untuk menawan Lonely Mountain termasuk penduduk Lake-Town yang diketuai oleh Bard. Oleh kerana Thorin sudah pun berjanji untuk memberikan harta karun yang dikawal oleh naga Smaug apabila Bard berjaya membunuhnya, Bard dan orangnya terus menuju ke Lonely Mountain untuk menuntut janji Thorin.

Sebaliknya, Thorin yang telah berjaya memasuki dan mengawal semua harta yang berada dibawah Lonely Mountain bertukar menjadi seorang yang tamak dan terdesak. Sikapnya telah berubah menjadi kejam dan tak menunaikan janjinya akibat “rasukan Smaug”. Sebelum ini, dinasti Ayahnya dan Datuknya telah pun jatuh akibat ketamakkan dalam mengumpul kekayaan.

Okey, aku rasa dah banyak sangat menulis ni. Baik hampa tengok sendiri trailer dia yang sangat menarik dibawah. Nak tahu lebih lanjut, baik ke panggung wayang berdekatan!

Luthfi9:15 pagi19 Disember 2014

Teknologi mendekatkan dan menjauhkan kita!

Salam,

Sekarang ni dah jadi satu keperluan untuk semua orang untuk memiliki gajet pintar didalam poket. Harga sebuah teknologi yang ada didalam poket makin lama makin murah, sesuai dengan bajet masing masing. Bukannya didalam poket sahaja, lambakan pelbagai jenis tablet dari semurah murah jenama dan semahal mahal yang anda mampu. Tak ada masalah, janji ada wangnya.

Bila cakap pasal mampu, semua orang dah ada smartphone. Tak ada lagi telefon 3310 ataupun Nokia Torchlight yang jadi idaman setiap remaja pada tahun awal 2000. Jauh sekali teknologi yang telah ketinggalan zaman seperti Nokia “sabun”, Nokia “sembilu” dan macam macam lagi. Sekarang ni nak cakap pasal telefon, bagitahu saja bajet berapa. Mereka akan tunjukkan kepada kita macam mana rupa dan gaya.

Oleh kerana setiap orang mampu memiliki gajet pintar bersama sama, semua informasi yang dipinta pasti akan berjaya. Sejauh mana pun kita berada pasti bukan alasannya, tiada sempadan janji kena ada sambungan Internet. Lambakan pelbagai aplikasi yang semestinya percuma boleh buat rambang mata dibuatnya. Tak tahu nak pilih mana satu, tapi yang trending dan popular akan tetap berada didalam senarai 10 aplikasi wajib untuk dipasang.

Hubungan makin erat

Bercinta pada masa dulu (dalam awal tahun 2000) memerlukan bajet yang tinggi. Untuk komunikasi saja pun kosnya tinggi sebab hanya guna SMS yang berharga 20sen per SMS.Sekarang? Tidak lagi, dengan langganan internet semurah RM10/seminggu atau RM18 sebulan dah boleh berbalasan mesej tanpa jemu.

Yang jauh rasa dekat, yang dekat makin rapat. Kita mudah mendekati satu sama lain. Kita mudah berhubung tanpa rasa terhalang. Indah kan?

Bila dekat rasa jauh

Sekarang ni hampa semua ada rasa macam tu tak? Bila berjauhan, bukan main lagi minta untuk berjumpa. Minta untuk bertentang mata dan bersua muka. Bila jumpa je, masing masing senyap. Tak gunakan masa dan kesempatan yang ada untuk betul betul bersemuka. Kalau berjumpa tapi telefon tak lekang dari tangan. Sentiasa ada bersama. Mulut saja bercakap tapi mata di kaca telefon.

Aku pun tak faham kenapa situasi ni berlaku dan makin meruncing. Bila kata, mereka salahkan perkataan “generasi”. Masa kita dulu dulu tak macam ni, zaman ni zaman depa. Macam ni la gaya depa bersosial dan bersama sama? Macam inikah dikatakan manusia?

Kembali ke lumrah manusia sebenar

Aku rindu zaman kita manusia yang sebenarnya. Yelah, kita tak ada satu alat penghubung pun yang menghubungkan sesama kita sedekat sekarang. Bila kita dah mudah untuk didekati dan dihubungi, nilai perhubungan itu dianggap remeh dan kadangkala disia siakan.

Teringat pada masa dulu, kita gigih untuk berhubung. Guna apa cara sekalipun, lambat tak jadi masalah tapi nilai “pesanan” atau mesej sangat penting. Kita gigih ke pondok telefon untuk bertanya khabar, dengar suara dan ghairah untuk bersama didepan mata.

Masih belum terlambat untuk mengubah gaya hidup kita. Target tahun 2015 untuk kurangkan masa dilaman sosial, bersama dengan telefon bimbit dan nak luangkan masa bersama teman dan keluarga didepan mata.

Bila keseorangan tak kisah, boleh gunakan teknologi yang ada untuk buang rasa “kosong” dan “sunyi” untuk mencari teman. Tapi kena lah hargai bila ada didepan mata.

Ikhlas,
Luthfi
17 Disember 2014
7:24 pagi

Malaysia layak ke peringkat akhir AFF Suzuki Cup 2014!

Salam,

Aku baru saja habis menonton perlawanan separuh akhir kedua antara Malaysia menentang Vietnam untuk kelayakkan ke peringkat akhir Piala AFF Suzuki 2014.

Perlawanan yang berlangsung di HaNoi, Vietnam pada jam 8 malam waktu Malaysia di Stadium Nasional My Dinh, menyaksikan perlawanan kedua setelah pasukan Malaysia kalah pada pasukan Vietnam di gelanggang sendiri di Stadium Shah Alam pada Ahad yang lalu. [baca laporan rasmi dari AFF]

Perlawanan yang disangkakan hambar dan dilabel sebagai “mission impossible” setelah Malaysia ditundukkan ditempat sendiri sebanyak 2-1 oleh Vietnam yang menggunakan khidmat jurulatih daripada Jepun, yang membawa Vietnam untuk mempersembahan perlawanan yang penuh bertenaga dan taktikal mirip seperti pasukan Thailand bertukar kepada perlawanan yang sangat mendebarkan!

Tak senang duduk dibuatnya! Sebab apa? Sejurus sepak mula, Malaysia telah pun dihadiahkan sepakan penalti oleh kerana kekasaran pemain Vietnam kepada pemain Malaysia, Indra Putra Mahayuddin! Safiq Rahim mengambil tanggungjawab memasukkan gol pertama Malaysia pada minit ke 4!!

Aku tak boleh terus tulis kerana terlalu kagum dengan permainan yang dipersembahkan oleh Team Malaysia dan Vietnam! Jom tengok sedutan perlawanan separuh akhir kedua dari saluran Youtube rasmi AFF Suzuki Cup

Berikut merupakan jadual perlawanan akhir AFF Suzuki Cup 2014 yang menyaksikan Malaysia akan bertemu dengan Thailand. 

P/s : Jangan sokong masa Malaysia menang je, kutuk dan caci masa kalah. 
Luthfi11 Disember 201411:20 malam

Badan kurus tak semestinya sihat!

Assalamualaikum,

Semalam aku berpeluang untuk berjumpa dengan kawan yang aktif dalam bidang kesihatan untuk produk Herbalife, Cik Anis Athirah Bux. Sekarang ni banyak dah produk kesihatan yang menawarkan pelbagai jenis program untuk kekal sihat dan menawan.
Sebenarnya, tujuan asal aku ke sana ialah nak memperkenalkan Cik Mek aku kat dia untuk penjelasan lanjut akan program penurunan berat badan yang diurus dan dikawalselia oleh dia. 
Nak kurus dan sihat ni tak susah sebenarnya kerana ini semua terletak kepada diri sendiri bertapa seriusnya diri masing masing untuk mencapai apa yang dikehendaki. Oleh itu, setiap angan angan yang nak dicapai tu tak mustahil untuk kita penuhi. Cuma, nak atau tifak sahaja. 
Banyak sebenarnya benda baru yang aku pelajari masa jumpa dengan Anis masa sesi penerangan ringkas tentang program penurunan berat badan secara sihat ni. 
Secara ringkas apa yang aku nak tulis ialah :

1- Kawal makan, hanya makan makanan yang berkalori rendah, tak berminyak dll. Sebenarnya makanan kita ni menyebabkan kita tak boleh nak move on dari gemuk ke kurus

2- Gaya hidup, kebanyakkan daripada kita malas untuk bersenam (termasuk aku) sebab sibuk dengan kerjaya dan lain lain lagi. Akibatnya, badan tak bermaya sebab kurang latihan (badan manja)

3- Orang kurus tak semestinya sihat!! Walaupun badan kurus, tapi ada pelbagai benda disebaliknya seperti jumlah lemak dalam badan, kolestrol tinggi, jumlah air dalam badan kurang dan macam macam lagi. 

Dengan tiga perkara diatas membuatkan aku sedar akan pentingnya jaga kesihatan walaupun badan tak gemuk (perut ada sikit boroi) ni. Masih belum terlambat untuk terus jaga makan, jaga gaya hidup dan jaga diri untuk hidup lebih lama (InsyaAllah) dengan gembira. 
Bayan Lepas,
4 Disember 2014
10:20 Pagi