Rang Undang-Undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016

USUL RANG UNDANG-UNDANG PERSENDIRIAN AHLI BUKAN KERAJAAN DI BAWAH P.M. 49(1)

RANG UNDANG-UNDANG MAHKAMAH SYARIAH (BIDANG KUASA JENAYAH) (PINDAAN) 2016

Dato’ Seri Haji Abdul Hadi bin Awang [Marang]:

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh, Tuan Yang di-Pertua. Bahawa Dewan ini memberikan kebenaran menurut Peraturan Mesyuarat 49(1) kepada Yang Berhormat Ahli bagi kawasan Marang untuk mencadangkan suatu Rang Undang-undang Ahli Persendirian bernama Rang Undang-undang Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) (Pindaan) 2016 seperti berikut;

(i) menggantikan Seksyen 2 dengan seksyen berikut: “2. mahkamah syariah akan mempunyai kuasa ke atas seseorang penganut agama Islam dan di dalam hal-hal kesalahan di bawah perkara-perkara yang disenaraikan di dalam Butiran 1 Senarai Negeri di bawah Jadual Kesembilan Undang-undang Persekutuan.”; dan

(ii) memasukkan selepas Seksyen 2 dengan seksyen berikut: “2A. dengan menjalankan undang-undang jenayah di bawah Seksyen 2, Mahkamah Syariah berhak menjatuhkan hukuman yang dibenarkan oleh undang-undang Syariah berkaitan hal-hal kesalahan yang disenaraikan di bawah seksyen yang disebutkan di atas selain dari hukuman mati.

Terima kasih.

Sumber: Handsard Parlimen

SMARTPHONE : Kemudahan atau kemudaratan?

image

Suka aku nak petik berita tentang KPWKM anjur kempen ‘No Mobile During Dinner’ 

PUTRAJAYA: Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) melancarkan kempen ‘No Mobile During Dinner’ (Tiada Telefon Bimbit Semasa Makan Malam) bagi menggalakkan ahli keluarga berinteraksi di meja makan.

Menterinya, Datuk Seri Rohani Abdul Karim, berkata kebanyakan ahli keluarga kini lebih gemar bersama telefon bimbit berbanding berkomunikasi secara bersemuka dengan mengetepikan hal kerja atau gajet buat sementara waktu. 

“Malah, ada ibu bapa yang gunakan gajet untuk melekakan anak kecil mereka ketika di meja makan. 

Berdasarkan Kajian Penduduk dan Pembangunan Keluarga Malaysia Ke-5 pada 2014, lebih 76 peratus remaja gemar berkomunikasi dengan ibu bapa melalui telefon, sistem pesanan ringkas dan aplikasi media sosial walaupun tinggal serumah. 

"Kajian juga mendapati, dengan membiarkan peralatan teknologi mengganggu perbualan dan diguna ketika menjalankan kegiatan bersama menyebabkan konflik dan memberi kesan negatif dalam perhubungan. 

"Kempen seumpama ini secara tidak langsung dapat menggalakkan ahli keluarga berkomunikasi dan bercerita mengenai pengalaman seharian ketika bekerja atau bersekolah,” katanya pada sidang media selepas menghadiri majlis Perhimpunan Bulanan KPWKM, di sini hari ini. 

Rohani berkata, kempen anjuran Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) itu turut membabitkan kerjasama dengan 30 jenama restoran terkemuka di 60 premis sekitar Lembah Klang. 

“Di restoran, mereka (ahli keluarga) akan dibekalkan dengan sebuah kotak untuk meletakkan telefon bimbit masing-masing serta satu kad permainan yang mengandungi cadangan topik perbualan. 

"Ahli keluarga perlu mencabut beberapa nombor dan nombor berkenaan akan mewakili soalan yang perlu mereka jawab. Besar harapan saya supaya apa yang dilakukan ini dapat mengembalikan nostalgia kita semasa kanak-kanak dan terbuka bercerita mengenai pelbagai isu bersama ahli keluarga,” katanya. 

Sampai macam tu sekali pendekatan KPWKM untuk mengurangkan jurang “communication breakdown” dan menggalakan keluarga untuk terus berhubung secara sihat bukannya melalui telefon.

Dah jadi satu tabiat, bila bila masa mesti kena “mengadap” telefon walaupun kadang kadang ada didepan mata! Aduh

Secara sedar, aku pun mengalami masalah obses terhadap telefon. Dari zaman bercinta dulu sampai dah kahwin, wife selalu ingatkan jangan dok main telefon sangat. Ntah buat apa kat telefon tu. 

Apa update terbaru?

Bagi aku, tak ada apa yang menarik sangat pun pasal telefon, cuma, tak boleh duduk saja mesti nak tengok apa yang terjadi dan terbaru di telefon. Sebenarnya, apa yang berlaku di laman sosial tu tak penting berbanding apa yang berlaku dikehidupan sebenar!

Kalau ghalit main telefon ketika makan, makanan yang panas akan jadi sejuk.

Kalau ghalit main telefon ketika bersua muka, maka timbul perasaan tak suka

Kalau ghalit main telefon ketika bersama keluarga, apa maknanya bila bersama?

Tanam sikap jauhkan telefon ketika bersama

Tak kira la ada dengan sapa, tapi bila dah bersua muka bertentang mata, kenalah utamakan yang ada. Great respect come from proper listening and give attention to people. Kalau tak dengar, tak ambil peduli bermakna tak hormat. Lepas tu macam macam boleh jadi, gaduh, tak sefahaman dan macam macam lagi. 

Sikap utamakan telefon dengan “mengejar update terbaru” secara tak langsung, sedar tak sedar boleh membunuh dan merubah sikap orang lain pada diri kita. Percayalah.

Aku sahut apa yang dicadangkan oleh KPWKM tu tentang penggunaan telefon ketika bersama keluarga, seeloknya ia merupakan satu kemudahan, dah jadi benda yang memudaratkan!

Blog Luthfi.My secara rasmi ke platform Tumblr!

image

3hb Mei 2016, secara rasminya blog Luthfi.my telah berpindah platform ke Tumblr. Mengikut sejarah blogging aku, ini merupakan blog peribadi ketiga selepas blog Luthtextile.com (2007-2010) platform Blogger – WordPress.org, Mohdluthfi.com (2010-2011) di platform WordPress.org dan Luthfi.my (2010-sekarang) dari platform WordPress.org, Blogger dan kini Tumblr.

Kenapa ke Tumblr?

Satu alasan besar sebab aku buat keputusan untuk hijrah ke Tumblr adalah keringkasan apps Tumblr di Android phone dan WordPress yang mana paling sempoi buat masa ni.

2016 merupakan tahun yang semua benda nak mudah dan pantas. Dengan adanya apps user friendly macam Tumblr ni memang memudahkan aku untuk berblogging berbanding bersosial di laman FB, Twitter dll.

Apps sangat penting bagi aku untuk terus aktif blogging. Pada tahun 2007-2009, alasan tak ada sambungan internet merupakan satu sebab kenapa aku tak boleh blogging tapi sekarang ni tak releven lagi sebab segalanya dikelilingi oleh sambungan internet.

Aku perlukan satu platform yang ringkas dan padat, pada pandangan aku, Tumblr dapat menawarkan fungsi yang aku nak.

Contoh? Segala apps dilaman sosial boleh dikongsi kepada blog Tumblr, seperti posting di Instagram boleh terus dikongsi dan dijadikan satu new post. Tak ke tu satu fungsi yang bagus? Aku suka sebab ia memudahkan perkongsian tanpa perlu membuka Blogger.com. 

6 Tahun blog Luthfi.MY

Sat saja masa berlalu, dah 6 tahun aku beli domain Luthfi.My. Cepat je masa berlalu, aku harap aku akan stay bersama dengan domain ni dan blogging di Tumblr sampai bila bila. Harap Tumblr tak tutup kedai! Haha

Terima kasih kepada Asiahost kerana terus menerus menawarkan perkhidmatan cemerlang untuk domain .my. Semoga terus maju jaya!