Blog tak ada pelawat? Tak ada nak komen?

Assalamualaikum WBT dan Salam 1 Malaysia!

Sejak dua menjak kebelakangan nih saya tengok ada dua tiga orang blogger merungut kat Twitter, Facebook dan didalam blog mereka sendiri pasal prestasi blog mereka. Saya teruja membaca status dan isi kandungan dalam entry mereka dan rasanya dah mengalami perkara yang sama pada ketika dulu.

Oleh kerana saya berblogging bukan untuk popular dan bukan untuk mencari pendapatan melalui internet, saya tidak kesah sangat bilangan pelawat dan juga jumlah komen di setiap entry yang ditulis. Buat apa nak rasa tekanan? Set tujuan anda berblogging, jika anda berblogging untuk mencari kepopularitian dan juga mencari pendapatan pasti akan berasa sedimikian.

Saya ada kongsi sikit tips (pendapat) berkaitan penulisan blog dan saya yakin ramai blogger blogger lain menggunakan cara yang sama dalam berblogging. Hidup kena ada matlamat dan target, sama lah dalam dunia blog.

Kaji balik sebab apa kurang pelawat ke blog anda. Buat kajian dan tengok rekod statistik punca datangnya pelawat di Google Analytics. Kita boleh lihat berapa banyak sumber pautan yang membawa pelawat ke blog kita. Ahhh, pandai pandai sendiri la.

Mungkin, isi kandungan blog anda tak menarik minat. Itu punca utama kot? Tak semestinya blog yang mempunyai content yang menarik mempunyai pelawat dan pengomen yang banyak dalam setiap entry.

Kita mungkin silap dengan menggunakan komen di setiap entry sebagai simbol kehadiran pelawat. Tak semestinya sesebuah blog yang tak banyak komen tandanya tak ramai pelawat. Jangan jadikan komen sebagai kayu ukur.

Kita tak tahu siapa pelawat yang masuk ke blog kita. Mungkin pakcik dan makcik kita sendiri, pensyarah, peguam, dan yang pastinya pelawat sesat yang mencari infomasi singgah ke blog anda dari enjin carian seperti Google, Yahoo dan lain lain.

Rilex, ikhlaslah dalam berblogging. Lama lama dapat rasa la bertapa nikmatnya menulis blog! :P

Penang Malaysia. Love to eat, travel and share opinion throughout social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge