Tanggungjawab suami & anak lelaki yang sudah berkahwin

 

(Copy dari Facebook KRT) Khas untuk suami dan anak lelaki yang sudah berkahwin atau bakal berkahwin. Tanggungjawab awak sebagai pemberi nafkah untuk mereka memerlukan dan berada di bawah tanggungan awak..

Dalam pemberian nafkah, seorang suami hendaklah mendahulukan isteri dan anak-anak dari orang lain (termasuk ibu-bapa). Urutan nafkah adalah seperti berikut;

  1. Diri sendiri
  2. Isteri
  3. Anak
  4. Bapa
  5. Ibu
  6. Cucu
  7. Datuk
  8. Saudara
  9. Ahli-ahli keluarga berikutnya

Urutan ini adalah berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w. yang menegaskan; (more…)

Kelahiran di rumah dan doule

Oleh Professor Madya Dr Rafidah Hanim Mokhtar.
Presiden WAFIQ
Naib Presiden I-Medik

SAYA merujuk kepada kes kematian bayi akibat kelahiran dirumah yang terjadi baru-baru ini di selatan tanah air. Bayi tersebut dilaporkan lemas kerana dilahirkan secara songsang, dan hanya disambut oleh suami yang tidak berpengalaman dengan bantuan peneman bersalin (doula) melalui panggilan telefon.

Ini mengingatkan saya tentang kes serupa dalam tahun 2013, seorang ibu yang bersalin di rumah, juga ditemani doula yang meninggal dunia akibat tumpah darah setelah uri dibiarkan didalam rahim selama beberapa jam. Sama seperti di atas, doula terbabit terpaksa melakukan resusitasi (CPR) melalui panggilan telefon! kerana tidak mempunyai ilmu asas mengenainya. (more…)

So, Ini kalilah?

By TAY TIAN YAN
Sin Chew Daily

People start to chant the old slogan again: Ini Kalilah! which means if they don’t get to overthrow BN this time, there’ll be no chance in future.

An opposition rep even vowed to quit politics if there’s no change of federal government this time.

Stay calm, young people! The Earth will not stop revolving around the Sun because of one more failed attempt. Opportunities are always reserved for the best prepared.

In the 2013 general elections, Pakatan Rakyat’s slogan was Ini kalilah! meaning this is the one and only time and there would not be another chance in future. (more…)

Mufti Perak : Mahkamah syariah, sivil perlu setaraf

IPOH 1 Feb. – Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria mencadangkan agar kerajaan negeri membuat pindaan dengan meletakkan peruntukan berkaitan penubuhan mahkamah syariah dalam Undang-undang Tubuh Negeri agar statusnya setaraf mahkamah sivil.

Menurut beliau, peruntukan mahkamah syariah perlu diperluaskan supaya memberi ruang kepada orang bukan Islam hadir ketika perbicaraan, tidak hanya terhad kepada umat Islam sahaja.

“Mahkamah Syariah juga tidak sepatutnya dianggap sebagai satu entiti yang berada di luar institusi kehakiman sekaligus meletakkannya pada kedudukan yang lebih rendah,” katanya dalam satu kenyataan melalui laman web rasmi Jabatan Mufti Perak (mufti.perak.gov.my) hari ini.

Harussani mengulas mengenai keputusan Mahkamah Persekutuan Isnin lalu yang menetapkan bahawa penukaran agama tiga anak guru tadika, M. Indira Gandhi oleh bapa mereka yang memeluk agama Islam hampir 10 tahun lalu terbatal dan tidak sah di sisi undang-undang. (more…)

Senarai nombor plat kenderaan unik di Malaysia!

Kalau hampa semua tengok dekat jalanraya Malaysia, terdapat pelbagai jenis nombor plate Commemorative  iaitu nombor plate khas atau kenang-kenagan yang diluluskan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Dari dulu lagi kita tengok nombor plat cantik dan unik seperti SUKOM, PUTRAJAYA, PROTON, PERODUA, LOTUS, BAMBee dan macam – macam lagi lah.

Tapi, sejak dua menjak ni dah banyak nombor plate unik dan menarik yang ditawarkan oleh pelbagai pihak dan agensi. Apa yang aku nak senarikan ni adalah senarai nombor plat cantik yang mampu kita miliki. Mampu? Ada duit boleh la beli! (more…)

Kenapa muslim di Malaysia ada “bin dan binti” pada nama mereka?

Why Malaysian Muslims have ‘bin’ or ‘binti’ in their names

Source : Themalaymail Online

Datuk Nur Jazlan Mohamed has clarified that the NRD inserts ‘bin’ or ‘binti’ for all Muslim children, regardless of their ethnicity, for legal reasons such as determining lineage for inheritance purposes. ― Picture by Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR, Jan 10 ― Though many cultures have the title “bin” or “binti” inserted as part of their names, the practice is most widespread among Muslims in Malaysia, where it has caused controversy in recent years due to reports of unilateral insertion by the National Registration Department (NRD).

Amid the buzz, Deputy Home Minister Datuk Nur Jazlan Mohamed clarified to Malay Mail Online that the NRD inserts the titles for all Muslim children, regardless of their ethnicity, for legal reasons such as determining lineage for inheritance purposes. (more…)