Senarai nombor plat kenderaan unik di Malaysia!

Kalau hampa semua tengok dekat jalanraya Malaysia, terdapat pelbagai jenis nombor plate Commemorative  iaitu nombor plate khas atau kenang-kenagan yang diluluskan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). Dari dulu lagi kita tengok nombor plat cantik dan unik seperti SUKOM, PUTRAJAYA, PROTON, PERODUA, LOTUS, BAMBee dan macam – macam lagi lah.

Tapi, sejak dua menjak ni dah banyak nombor plate unik dan menarik yang ditawarkan oleh pelbagai pihak dan agensi. Apa yang aku nak senarikan ni adalah senarai nombor plat cantik yang mampu kita miliki. Mampu? Ada duit boleh la beli! (more…)

Kenapa muslim di Malaysia ada “bin dan binti” pada nama mereka?

Why Malaysian Muslims have ‘bin’ or ‘binti’ in their names

Source : Themalaymail Online

Datuk Nur Jazlan Mohamed has clarified that the NRD inserts ‘bin’ or ‘binti’ for all Muslim children, regardless of their ethnicity, for legal reasons such as determining lineage for inheritance purposes. ― Picture by Yusof Mat Isa

KUALA LUMPUR, Jan 10 ― Though many cultures have the title “bin” or “binti” inserted as part of their names, the practice is most widespread among Muslims in Malaysia, where it has caused controversy in recent years due to reports of unilateral insertion by the National Registration Department (NRD).

Amid the buzz, Deputy Home Minister Datuk Nur Jazlan Mohamed clarified to Malay Mail Online that the NRD inserts the titles for all Muslim children, regardless of their ethnicity, for legal reasons such as determining lineage for inheritance purposes. (more…)

Mudahnya bayar PTPTN secara online dengan JomPAY!

Suka aku nak kongsi dengan kawan – kawan dan pembaca diluar sana langkah pembayaran pinjaman pendidikan PTPTN ni. Untuk info, sekarang ni hutang PTPTN kita dah disenaraikan di dalam rekod Central Credit Reference Information System (CCRIS) yang dikendalikan oleh Bank Negara Malaysia.

Adalah digalakkan untuk hampa semua ada rekod pembayaran balik pinjaman PTPTN ni sebab ia akan menyebabkan rekod CCRIS kita nampak cacat dan “huduh” secara langsung menyebabkan nanti nak beli rumah ke apa ke, bank tak suka dan tak approve.

Yang paling teruk, hampa takmau bayar sangat nanti ke blacklist baru tau, tak pasai – pasai tak boleh ke luar negara. Baru ada akai time tu. Haha! Baik hampa check kat sini (more…)

Fahami hak pembeli rumah elakkan penipuan

Penulis :  Dr Mona Isa

KISAH penipuan membabitkan penjualan banglo harga murah bukanlah satu perkara yang baharu.

Beberapa syarikat berpayungkan hartanah dilaporkan pernah menyebabkan kerugian jutaan ringgit.

Terkini kerugian awam sebanyak RM6.10 juta melalui penjualan banglo pada harga murah, baru-baru ini jelas menunjukkan bahawa sehingga kini tahap pengetahuan masyarakat mengenai asas pemilikan dan hak-hak sebagai pembeli hartanah kediaman masih rendah. (more…)

Akhirnya ibu bapa, anak-anak jadi mangsa…

Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin, Mufti Perlis

Buat sekian kalinya kita mendengar tragedi pusat tahfiz. Sekali lagi saya bangkit apa yang pernah saya catat beberapa bulan lepas:

Kebelakangan ini timbul beberapa isu tentang sekolah agama dan tahfiz persendirian yang tumbuh serata tempat.

Pelbagai isu berbangkit, termasuk kebakaran, kes penyeksaan, kematian pelajar dan pelbagai isu keselamatan yang lain. Di sini saya ingin sebut beberapa nota ringkas untuk perhatian ibu bapa yang mulia hasrat mereka dan pihak berwajib.

Ramai, bahkan mungkin keseluruhan ibu bapa menghantar anak mereka ke sekolah agama dan tahfiz dengan hasrat dan niat yang baik. (more…)

Hebatnya majlis pembukaan Sukan SEA ke 29 #KL2017!

Stadium Nasional Bukit Jalil dilimpahi oleh pancaran bunga api ketika perasmian Sukan SEA ke 29 #KL2017 – Gambar dari akaun rasmi @KL2017

19 hb Ogos 2017, menjadi tarikh ingatan 32 juta rakyat Malaysia tentang mulanya Sukan Asia Tenggara kali ke 29 di Kuala Lumpur, Malaysia. Malaysia yang mengajurkan temasya Sukan SEA untuk kali ke enam!

Aku, macam biasa mesti takkan lepaskan peluang untuk tengok majlis pembukaan ni secara live. Aku memang minat majlis – majlis macam ni. (more…)