Selamat ulangtahun kelahiran pertama, anakku Muhammad Rizqi!

Alhamdulillah, syukur kehadirat Allah dengan nikmat dan rezeki yang dikurniakan. Tanggal 12 Oktober 2017, genap usia 1 tahun anakku, Muhammad Rizqi bin Mohammad Luthfi. Lahir pada usia 36 minggu kandungan ibu, Rizqi dah tak sabar sabar nak lihat dunia.

Tahun lepas, tanggal 12 Oktober menjadi tarikh penting bagi aku dan isteri, secara rasminya menjadi abah dan ibu kepada Rizqi. Tarikh keramat ni akan aku ingat sampai bila – bila. Duduk dari jam 7 petang sampai 3 pagi di wad bersalin, Hospital Pulau Pinang bagaikan semalam. Rasanya macam semalam je tengok Rizqi lahir tapi tut tut rupanya dah besar dan aktif merangkak sana sini. (more…)

Bukan senang nak cari pengasuh

Ya, bukan senang nak cari pengasuh sekarang ni. Zaman sekarang ni laki bni pakat bekerja, hanya beberapa percentage yang isteri tak kerja. Bab mengasuh ni jadi bila ada pihak memerlukan, ada permintaan, dan dalam masa yang sama ada pihak yang boleh bagi pertolongan dan tawarkan perkhidmatan.

Lagi sebulan, anak aku akan masuk 12 bulan. Sekejap je. Dalam masa yang sama, sekarang ni dah pernah hantar ke dua orang pengasuh. Alhamdulillah, buat masa ni tak ada apa – apa masalah dengan pengasuh. Tapi, minggu lepas aku dan isteri dikejutkan dengan berita tentang kesihatan mengasuh sekarang yang tak berapa baik dan dia tak boleh nak mengasuh anak aku buat sementara waktu. (more…)

Muhammad Rizqi berusia enam bulan!


Rasanya anak aku kecik lagi, tapi sedar tak sedar dah berusia enam bulan. Dah enam bulan Muhammad Rizqi hadir dalam hidup kami, terasa macam dah banyak perkara kami lalui bersama – sama. Alhamdulillah.

Kawan – kawan ada nasihatkan aku, masa anak masih kecil terutamanya 3-6 bulan dan anak pertama kena banyak bersabar. Aku pun mengangguk dan terima apa sahaja nasihat yang diberikan kawan, sebab dia ada ramai anak dan anak pun dah besar besar. So kena belajar daripada senior – senior lah ya! (more…)

Sudah dua bulan, Muhammad Rizqi!

image

Pejam celik, pejam celik dah lebih 60 hari usia Rizqi. Hari demi hari nampak perubahan watak Rizqi yang makin cerdik dan mengenali dunia terutamanya interaksi dengan dia, senyuman dan manja!

Masa sebelum kahwin lagi aku ada wish untuk nak hidup macam orang lain especially hidup macam mak ayah aku yang membesarkan aku dan sekeluarga. Alhamdulillah, lepas hampir setahun jadi suami, Allah bagi rezeki anak, satu lagi tanggungjawab sebagai seorang bapa.

InsyaAllah, tanggungjawab dan rezeki yang Allah bagi ni akan aku jaga sebaik-baiknya demi meneruskan kesinambungan hidup dan generasi baharu keluarga Suib! 

Dialah segalanya

Betul, seperti yang diungkapkan oleh kebanyakkan kawan kawan yang dah berumahtangga dan bercahayamata, enjoylah masa bahagia berdua sebelum ada pihak ketiga. Seperti yang depa dok cakap, lepas je ada anak, masa, tumpuan dan segalanya semua ke anak. Kalau boleh, taknak lepaskan satu saat pun masa untuk berenggang dengan anak sebab nak bagi perhatian dan ada dengan dia, nak pastikan yang terbaik untuk dia.

Sejak ada anak, kehidupan aku dan isteri makin bermakna. Bermaknalah, sebab kami merupakan ibubapa kepada Muhammad Rizqi yang dipertanggungjawabkan untuk jaga dia. Betul orang kata, perkara yang paling penting buat masa ni kalau balik rumah terus nak tengok anak. Nak tengok muka anak. Tu paling penting dan bermakna untuk setiap hari.

Rekod tumbesaran setiap hari

Terima kasih kepada teknologi, kerana teknologilah aku dapat ambil dan rakam detik detik yang berharga sepanjang masa selepas Muhammad Rizqi lahir. Daripada detik keluar daripada bilik bersalin, aku ambik setiap inci gambar anak aku. Tujuan? Untuk simpan, buat kenang-kenangan dan rujukan.

Kawan kawan ramai dok kata, wajah budak terutamanya baby berubah dari hari ke hari. Sebab tu kalau ambik gambar setiap hari, boleh tengok gambar perubahan. Oleh kerana tak percaya *dalam hati sebenarnya excited* nak tengok tumbesaran anak, setiap hari aku dan isteri ambil gambar anak. So far, untuk hari ini dah 60 hari lebih, perubahan wajah tu ketara lah kalau nak dibandingkan masa hari mula mula lahir!

Bila sudah bertiga

Selain diberi keutamaan, suasana hidup berdua aku dan isteri secara automatik berubah. Lepas je pantang, aku bawa anak dan isteri balik ke kampung Terengganu. Biasalah, nak tunjuk anak buah baharu kepada abang, kakak dan adik ipar disana. Nak juga bagi Muhammad Rizqi tahu yang dia ada kampung yang jauhhhhhh di pantai timur *Muhammad Rizqi memiliki IC orang Penang tau*

Dalam perjalanan pertama kami balik kampung bertiga, dalam hati aku terdetik, tak rugi sebenarnya aku beli Perodua Alza yang besar, yang pada dahulunya jadi point kenapa aku bujang tapi beli kereta yang besar? So, sekarang ni aku dah ada jawapannya. Dengan kereta besar, barang barang anak dan isteri mudah aku bawa dan tak jadi masalah untuk kemana – mana. 

Sekarang ni bila kemana mana, bawa baby kecik berjalan jalan kena ada macam macam. Kena bawa stroller, beg susu, dan lain lain lagi semuanya untuk si kecik. Pergi shopping complex, tak boleh dah guna tangga bergerak. Kena naik lift untuk senang bawa stroller baby bersama – sama.

Sebak

Oleh kerana Muhammad Rizqi dilahirkan awal hampir sebulan dan dikategorikan sebagai late premature iaitu lewat pramatang, so dia kena buat pemeriksaan macam bayi pramatang yang lain. Bulan lepas, untuk umur satu bulan, aku ada bawa Muhammad Rizqi berjumpa dengan Pakar Kanak-Kanak Post Natal di Hospital Besar Pulau Pinang. 

Selain daripada pemeriksaan biasa untuk bayi post natal, Muhammad Rizqi kena check mata dan lain lain lagi. Sebagai ibu bapa baru, ini merupakan satu pengalaman dan cabaran yang aku hadapi untuk membesarkan anak. Satu demi satu check up kami jadualkan di kalendar kami untuk pastikan tak ada satu pun pemeriksaan kesihatan anak tak tertinggal.

Masa tengah tunggu giliran, ada lah dua tiga pesakit di Hospital Besar Pulau Pinang ada tegur tentang anak kami, “eh, kenapa baby kecik ni kena cek?”, “Kesiannya, kecik kecik pun kena check” dan macam macam lagi soalan dan perbualan yang dengar di corong teling kami. 

Apa yang buat aku tersentuh adalah, bila ada seorang pakcik datang menghampiri aku dan berbual tetang Muhammad Rizqi. Secara bersahaja dia bagi nasihat kat aku, suruh bersabar dan sambil berkata “Susah tak bela anak? Haa, sekarang baru hang tau macam mana susahnya mak ayah hang bela hang masa kecik. Sekarang, tau lah bertapa besarnya jasa, pengorbanan dan pahit jerit orang tua untuk membesarkan anak”

Syukur, Alhamdulillah