Eh, Muhammad Rizqi dah sembilan bulan!

Rizqi di Taman Tasik Taiping
Muhammad Rizqi dah sembilan bulan!

Dari enam bulan, peningkatan usia dan perkembangan Rizqi nampak memberangsangkan. Aku syukur tengok perkembangan Rizqi macam bayi yang lain. Perjalanan hidup Rizqi tak semudah yang aku sangka, macam mana la mak ayah membesarkan aku dan adik beradik yang lain. Sekarang, tahu la macam mana mak ayah rasa. Hahaha! Continue reading “Eh, Muhammad Rizqi dah sembilan bulan!”

Ulangtahun perkahwinan kali kedua!

Makan malam di The Ship Batu Feringhi, Penang

Alhamdulillah, masuk je 16hb Mei bermakna dah dua tahun aku berkahwin. Cepat masa berlalu, cepat lagi kehidupan berlalu hari demi hari. Yang penting, setiap hari bersama dengan insan yang tersayang.
Semua pasangan didunia ni nak akhiri hubungan dengan perkahwinan tapi tak semua orang tahu alam perkahwinan merupakan satu masa yang sangat mencabar bagi semua.  Masing – masing ada tahap cabarannya.  Continue reading “Ulangtahun perkahwinan kali kedua!”

Selamat menunaikan ibadah puasa Ramadan 1438H

Rejab, Sya’ban dan kini Ramadan.

Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk menemui bulan rahmat, bulan Ramadan untuk tahun 1438H 2017M. Tak ada ucapan panjang – panjang pun, hanya ada adalah doa :

Semoga Ramadan kali ini menjadi “set-to-default” sebagai seorang Muslim yang lebih baik, hamba yang lebih taat kepada Allah, suami yang lebih beriman dan Abah yang lebih dekat dengan Allah. AMIN.

Perjalanan Penang-KL-JB sejauh 1,600km!

Dua tiga bulan lepas dok mengadu otak dah tepu. Katanya dah tak boleh duduk diam sebab dah lama tak bercuti. Masa cuti raya cina baru ni aku tak kemana pun, masa dihabiskan untuk kerja, kerja dan kerja.

Lepas pada tu, aku dan wife dok plan nak bercuti dekat mana. Kira dan plan, maka jadi la percutian kami di Kuala Lumpur dan Johor Bharu. Percutian kami hanya 4 hari 3 malam yang sangat memberi 1001 makna dalam hidup kami.  Continue reading “Perjalanan Penang-KL-JB sejauh 1,600km!”

Muhammad Rizqi berusia enam bulan!


Rasanya anak aku kecik lagi, tapi sedar tak sedar dah berusia enam bulan. Dah enam bulan Muhammad Rizqi hadir dalam hidup kami, terasa macam dah banyak perkara kami lalui bersama – sama. Alhamdulillah.

Kawan – kawan ada nasihatkan aku, masa anak masih kecil terutamanya 3-6 bulan dan anak pertama kena banyak bersabar. Aku pun mengangguk dan terima apa sahaja nasihat yang diberikan kawan, sebab dia ada ramai anak dan anak pun dah besar besar. So kena belajar daripada senior – senior lah ya! Continue reading “Muhammad Rizqi berusia enam bulan!”