Akhirnya, dah selesai bayar hutang PTPTN!

Alhamdulilah, bulan ni dah masuk bulan kedua aku habis bayar hutang belajar dengan PTPTN. Suka atau tidak, salah satu cara untuk bersih dan berkatkan gaji aku yang selama ni “berhutang” dengan kerajaan.

Menurut Utusan Malaysia, dibawah Bajet 2018, PM Najib dah buat kenyataan seperti dibawah :

Kerajaan bersetuju melanjutkan diskaun bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sehingga 31 Disember 2018 seperti yang diumumkan di dalam Bajet 2018 hari ini.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, diskaun tersebut adalah seperti 20 peratus atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman, 10 peratus untuk bayaran sekurang-kurangnya 50 peratus daripada baki hutang dalam sekali bayaran dan 10 peratus untuk bayaran balik melalui potongan gaji atau debit secara terus mengikut jadual.

Dari konvensional ke ujrah dan potongan gaji

Untuk rekod, pada pertengahan tahun 2016 aku dah bawak keluar sejumlah amaun dari Akaun 2 KWSP untuk buat penukaran dari konversional kepada Ujrah. Sebelum tu, aku kena settle tunggakan sebelum boleh tukar ke sistem Ujrah tu. (more…)

Alhamdulilah, lulus ujian TBE!

Kalau ikutkan, secara tak rasmi sejak sebulan lepas aku join Zurich Takaful yang berpengkalan di Bayan Baru lepas beberapa bulan membuat keputusan untuk menceburi bidang Takaful.

Kesedaran tentang kepentingan takaful ni datang kepada aku lepas lihat beberapa kes yang terjadi kepada rakan terdekat dan ia mendorong aku ambil satu polisi takaful hayat pada hujung tahun lepas.

Untuk menjadi ejen ataupun consultant untuk mana – mana syarikat insurans dan takaful, setiap individu perlu ada lesen dan lesen ni dikeluarkan lepas lulus Takaful Basic Examination (TBE) yang dijalankan secara online.

Untuk menduduki peperiksaan TBE, kena bayar RM 84.80. Alah, kalau kita nak naik motor mesti kena ada lesen memandu, Nak ada lesen memandu kena la bayar kan? sama la macam ni!

(more…)

Aku adalah Super-Abah!

Sekarang ni genap 1 tahun 5 bulan usia anak aku Muhammad Rizqi. Bermaksud dah 16 bulan aku hidup bersama dengan Rizqi dan isteri. Dalam perjalanan 16 bulan bersama anak, orang yang hidup berrumahtangga je tahu pasang surut kehidupan, yang penting masih survive dan akan terus survive hingga akhir hayat.

Umum semua orang tahu, bila masuk alam rumahtangga ni ada banyak fasa. Fasa baharu berkahwin a.k.a berbulan madu, kemudian penyesuaian diri bersama – sama, nak stabilkan hidup berdua, commitment dan kemudiannya alhamdulillah dikurniakan anak. Kehidupan berumahtangga ni sangat indah, sebab tu la orang tua – tua dulu ada cakap “Kalau tak berani dilambung ombak, jangan tinggal di tepi pantai”. Sesuai betul pepatah tu kepada alam perkahwinan ni. 🙂 🙂

Balik kepada topik, semua perjalanan atau milestone dalam hidup ni adalah sama bagi semua orang didunia ni termasuklah yang dialami oleh mak ayah kita semasa membesarkan kita dulu. Cuma dulu kita masih kecil dan tak ambik tahu semua tu, tak semua orang ingat masa susah senang time kecik kan? (more…)

Merenung kembali 365 hari untuk tahun 2017

Hari ini merupakan hari terakhir kita semua untuk tahun 2017. Cepat kan? Cepat betul masa berlalu pergi, macam semalam je baru tahun baharu 2017 tapi dalam sedar, ia dah menemui hari yang terakhir.

Daripada Anas bin Malik r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; “Tidak akan terjadi qiamat sehingga masa menjadi singkat maka setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti satu petikan api”- Hadis Riwayat Termizi

Sepanjang perjalanan dalam helaian muka surat 365 hari, ada banyak sangat peristiwa suka dan duka yang terjadi dalam hidup aku, yang tersayang dan insan sekeliling. 365 hari yang lepas, merupakan hari yang sangat bermakna, yang menjadikan diri aku sekarang seorang manusia yang lebih baik daripada tahun – tahun yang lalu. Semua orang mesti ada niat untuk menjadi yang lebih baik setiap tahun, bukan? Aku pun. (more…)

10 perkara yang fresh graduate patut tahu setelah dapat kerja!

Moving on daripada tamat belajar ke alam pekerjaan adalah satu fasa yang penting dalam hidup. Ini merupakan satu milestone yang baharu dalam kehidupan seseorang kerana ia berkiatan dengan masa depan. Ada orang yang suka belajar dari kecik sekolah tadika sampailah ke universiti, tak habis dengan diploma, disambungnya pula Ijazah (degree) kemudian Master dan Doctorate, panjang sungguh masa belajar tu.

Hakikatnya, zaman belajar dan menuntut ilmu ni sangat berbeza dengan alam pekerjaan. Yelah, masa zaman belajar kita hanya disuruh belajar tapi bila dah bekerja kita dibayar untuk melakukan kerja seperti yang terkandung dalam Job description (JD) dan kontrak masa kita mula tandatangani dahulu. (more…)