Muhammad Rizqi berusia enam bulan!


Rasanya anak aku kecik lagi, tapi sedar tak sedar dah berusia enam bulan. Dah enam bulan Muhammad Rizqi hadir dalam hidup kami, terasa macam dah banyak perkara kami lalui bersama – sama. Alhamdulillah.

Kawan – kawan ada nasihatkan aku, masa anak masih kecil terutamanya 3-6 bulan dan anak pertama kena banyak bersabar. Aku pun mengangguk dan terima apa sahaja nasihat yang diberikan kawan, sebab dia ada ramai anak dan anak pun dah besar besar. So kena belajar daripada senior – senior lah ya! Continue reading “Muhammad Rizqi berusia enam bulan!”

Sampai hati Kak jaga Rizqi macam ni

image
botol susu yang digunakan oleh pengasuh untuk bagi minum kat anak saya. Apa pendapat hampa bila tengok botol susu yang pada keadaan asal adalah baru bertukar menjadi busuk, hitam, dan sangat kotor!

Harini sebulan lebih saya dan isteri hantar anak kami ke seorang kak pengasuh yang dikenali sebagai Kak N di Balik Pulau. Oleh kerana kami bukannya orang tempatan, saya kenal Kak N daripada kawan sekerja yang recommend  Kak N untuk jaga Rizqi. Sebenarnya, kami langsung tak mengenali Kak N dan sebetulnya bukan pilihan kami. Continue reading “Sampai hati Kak jaga Rizqi macam ni”

Pengalaman memandu dari Jerman ke Belanda!

image

Peta perjalanan kami dari Kassel, Germany ke Amsterdam, Netherlands. Jumlah perjalanan mengambil masa 4 jam

Aku nak kongsi pengalaman terbaharu aku September tahun lepas masa seminggu aku di Jerman buat kali ke lima. Aku bekersempatan untuk memandu ke Amsterdam, Belanda daripada tempat kerja.

Memandu di eropah bukan satu yang asing bagi aku. Boarder crossing di negara – negara EU sangat menarik sebab tak ada pun istilah “boarder” sebab tak ada pun check point macam kat negara kita dengan Singapura, Indonesia, Thailand dan lain lain lagi. Continue reading “Pengalaman memandu dari Jerman ke Belanda!”

Selamat Ulang tahun kelahiran ke 28, Luthfi!

image

Setiap tahun, tarikh 6 Januari menjadi tarikh penting pada setiap tahun baharu. Bukan saja dah enam hari masuk ke tahun baharu, tapi ia merupakan tarikh untuk menyambut ulang tahun kelahiran aku.

Tahun ini, masuk je 6hb Januari bermakna aku sudah berumur 28 tahun!

Berbanding dengan sambutan tahun baharu yang lepas (2016) berstatus suami orang, aku meraikan sambutan ke 28 tahun juga dengan status baharu, iaitu BAPAK ORANG.

Alhamdulillah, pada umur 28 tahun, aku mempunyai seorang anak dan seorang isteri yang baik. Syukur ke hadirat Allah kerana memberikan kesempatan untuk menikmati hidup dilengkapi oleh mereka berdua.

Sambutan

Last minute planning kami ke Taiping, untuk menyambut birthday aku di Taman Tasik Taiping – satu tempat yang cantik, indah dan menenangkan serta penuh dengan seribu satu kenangan. Aku ambil cuti, kami terus bertolak dari Balik Pulau terus ke Taiping.

image

Terima kasih isteriku atas sambutan hari jadi.