Senarai nama mangsa nahas kemalangan bas ekspress, Muar Johor

(Utusan) Senarai 11 daripada mangsa maut kemalangan bas ekspres
24 Disember 2016 4:15 PM

Senarai 11 daripada 14 mangsa yang terlibat kemalangan di Kilometer 137.3, Lebuh Raya Utara-Selatan di Pagoh, dekat Muar, Johor, pukul 3.40 pagi ini.

1. Mohd. Hisham Wahab, 34
2.Nor Saidatul Akmal Idris, 21
3. Norfazillah Abu Bakar
4.Jasmine Kaur
5. G. Palanivelan, 32
6. V. Renugah, 26
7.Nur Amira Izzaty Mohd. Razip, 22
8.Abdullah Hadi Yusof
9.Wong Koh Chan, 32
10. Zakeer Zubir, 32
(pemandu bas)
11.Nur Natasya Zahara Zakeer
(anak pemandu bas)

Mangkaq! Pandu kereta di lorong motosikal Jambatan Kedua Pulau Pinang sejauh 20km!

MPV driver clocks up 20km on bridge’s motorcycle lane

GEORGE TOWN: The driver of a Honda Stream drove more than 20km from Batu Maung on the island to Batu Kawan on the mainland using the dedicated motorcycle lane on the Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah Bridge.

This is believed to be the second incident in less than a year.

Jambatan Kedua Sdn Bhd corporate communications manager Azizi Azizan said the incident happened at about 7.20pm on Saturday.

“The driver drove all the way from Batu Maung to the interchange exit, before the Bandar Cassia toll plaza.

“The mainland-bound motorcycle lane is wide enough for cars because it also functions as an emergency lane,” he said yesterday.

Azizi was not sure if the driver had mistakenly entered the motorcycle lane.

A photo of the car appeared on the Penang Kini Facebook page, drawing comments from hundreds of people.

“We have signboards informing road users of the motorcycle lane,” he said.

He said cars would not be able to enter the island-bound motorcycle lane because of the toll plaza.

Azizi added that the first incident happened at the end of last year.

“In the first incident, the driver of a car drove on the motorcycle lane for about one kilometre before reversing his car to the right lane,” he said.

Azizi would bring the matter up to the management today to discuss a solution.

He advised road users to be alert by observing signboards and to use the correct lane.

Penang traffic police chief Deputy Supt Tan Boon Hooi said he would check on the matter.

Penunggang motorsikal tercampak jatuh ke laut dari Jambatan Pulau Pinang

Sumber dari laman Facebook Penang Kini :

(function(d, s, id) {  var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];  if (d.getElementById(id)) return;  js = d.createElement(s); js.id = id;  js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”;  fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Syukur Alhamdulillah..Mangsa seorang pekerja kilang Intel terpelanting ke dalam laut setelah dipercayai dilanggar lari…
Posted by Penang Kini on Monday, March 28, 2016

Luthfi : Dekat atas jambatan, memang semua orang nak cepat dan semua pakat bawak laju. Nasib lah kawan, kita tak tahu apa yang bakal terjadi. Malang tak berbau. Semoga mangsa sembuh.

Petikan daripada The Star :

BUTTERWORTH: A motorcyclist survived after he was flung off the Penang Bridge and landed in the sea, following a hit-and-run with a lorry near the midspan of the bridge.

Mohd Ashraff Mohd Fauzi, 28, from Taman Bayan, Kulim, Kedah, was travelling from the mainland at about 9am when his motorcycle was hit from behind, causing him to be thrown off the bridge.

State Fire and Rescue Department spokesman Mohd Azman Hussin said Mohd Ashraff was rescued by fishermen who were near the area where he fell.

“The victim was sent to the marine police base in Batu Uban and given medical aid by the Perai Fire and Rescue Department’s Emergency Medical Rescue Services (EMRS) unit.

“He was then sent to the Penang Hospital for further treatment,” he said in a statement.

Mohd Azman said the lorry was nowhere to be found when the department’s personnel arrived at the scene at 9.22am.

Laporan dari PGO Pulau Pinang (copy paste daripada komen di PenangKini)

LAPORAN :

NAMA KEJADIAN : KEMALANGAN JALAN RAYA
LOKASI / ALAMAT : E36, Jambatan Pulau Pinang (1), Pulau Pinang
TARIKH : 29/03/2016
MASA TP : 0903-hrs
MASA JK : 0904-hrs
MASA JS : 0922-hrs
TINDAKAN & JENTERA : BBP Jalan Perak
JENTERA BANTUAN : BBP Perai (1-FRT) & (1-EMRS).
JUMLAH KEANGGOTAAN : 8 anggota.
KOMANDER OPERASI : PBK II Mohd Asri Bin Abd Wahab
MANGSA : 1 – Cedera
RINGKASAN KEJADIAN : Sampai ditempat kejadian didapati benar terdapat kemalangan melibatkan sebuah motosikal telah dilanggar lari oleh sebuah lori di tengah jambatan. Lori tidak dapat dikesan dan penunggang motosikal telah tercampak ke dalam laut. Mangsa kemudiannya telah diselamatkan oleh bot nelayan yang kebetulan berada dilokasi berhampiran. Mangsa kemudiannya dibawa ke jeti Polis Marin, Batu Uban dan diberi rawatan oleh unit EMRS Perai. Mangsa lelaki Melayu Mohd Ashraff Bin Mohd Fauzi yang berasal 83, Taman Bayan, 0900, Kulim Kedah.

TINDAKAN YG SEDANG DILAKUKAN : Komander Operasi lapor keadaan terkawal dan mangsa yang cedera dibawa ke Hospital Besar Pulau Pinang menggunakan jentera EMRS BBP Perai.

BANTUAN AGENSI LUAR : Polis Marin
Sekian untuk makluman dari PGO Pulau Pinang.

Gempar! Kecoh dilaman sosial gaduh pasal hantaran perkahwinan!

Aku nak refer ke muka depan laman KOSMO bertarikh semalam, 28 Mac 2016.

(function(d, s, id) {  var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];  if (d.getElementById(id)) return;  js = d.createElement(s); js.id = id;  js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”;  fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Kesian kat keluarga kedua dua belah pihak, kesian sebab tak mampu nak jaga emosi dan kesan dari tak sabar, jadi la semua ni. Kan baik duduk berbincang.Islam kan agama yang mudah.
Posted by Luthfi.MY on Sunday, March 27, 2016

Malu!

Itu je perkataan yang tepat untuk dituju kepada insiden yang terjadi disebuah majlis perkahwinan yang betempat di sebuah masjid di Kuala Lumpur. Apa boleh buat, benda dah jadi. Dah malu satu Malaysia, tak tau nak buat macam mana. Yang paling kesian adalah si keluarga dan specifically dekat si pengantin. 

Biasalah, kalau ada perkara yang kedeba bom kat laman sosial ni, semua pakat nak jadi jaguh dan hero. Semua pakat nak kongsi cerita yang terbaru dan tak mau kalah untuk jadi yang pertama dalam berkongsi isu semasa.

Aku dah tulis pasal laman sosial ni sejak tahun 2009 lagi, tapi masa tu banyak cenderung kepada perkongsian peribadi macam gambar aksi itu dan ini. Tahun 2016, bila masing masing dah mula mampu untuk ada capaian internet pada masa ni la jadi pelbagai perkongsian yang berfaedah dan tak berfaedah untuk kita semua.

Balik kepada isu pengantin tak jadi kahwin sebab duit hantaran tak cukup, aku cukup salute dekat pengantin lelaki yang berjaya kumpul duit hantaran sebanyak RM10,000 walaupun bekerja hanya sebagai seorang pengawal keselamatan untuk menjadikan buah hatinya yang berumur 21 tahun sebagai isteri.

Orang perempuan harus tahu dan hargai keseriusan seorang lelaki tu nak menikah perempuan yang di sayangi. Bila jadi macam ni, apa boleh buat?

Sebagai orang luar yang tak tahu kepala dan ekor cerita sebenar sebalik semua ni, aku tak tahu nak komen apa. Sebaiknya, berbincanglah untuk kepentingan bersama.

Sebenarnya, bab duit ringgit ni semua boleh dibincang dan diatur, yang penting kesempurnaan perkahwinan untuk memenuhi kehendak Islam dan adat serta material ni boleh tolak tepi. Kita ada cara untuk berbincang. Tak perlu gaduh. Tak perlu kekasaran dan tak perlu tegangkan keadaan.

Bagi aku, duit hantaran ni mungkin penting bagi pihak perempuan. Dengan duit hantaran ni lah depa mungkin nak buat belanja kenduri, persiapan dan macam macam lagi. Bukan senang nak kahwin dan banyak duit yang diperlukan untuk menjayakan majlis yang hanya memakan masa selama sehari. Siapa yang tak nak kenduri kahwin yang sempurna?

Semua yang terlibat dalam insiden tu harus bertanggungjawab, bukan kepada diri depa sendiri tapi imej seorang Muslim dan bangsa Melayu yang tercalar ekoran perbuatan yang tak sabar dan tak boleh dibawa bincang.

Akhir sekali, jauh disudut hati aku nak cakap aku tak tahu perkara yang sebenar dan aku sangat condemn rakan rakan di laman sosial yang terus menerus memviralkan insiden ni. Tolonglah jaga aib orang sama, mana tahu perkara yang sama mungkin terjadi pada diri anda sendiri, keluarga, jiran dan rakan terdekat? Mohon dijauhkan.

Untuk renungan, mai tengok sepotong aksi filem Bujang Lapok :

Google menukar logo rasmi mereka

Ya, untuk 17 tahun, Google tukar lagi design dan logo depa untuk tahun 2015. Menurut akaun Twitter @Google, ia telah pun dilancarkan pada 7 jam yang lepas (iaitu jam 12 tengah malam waktu Malaysia)

Untuk logo terbaharu Google, ia membawakan tiga elemen disebalik logo terbaru iaitu :

Dengan imej baharu Google, ia akan terus diaplikasikan kepada semua produk dan servis dibawah penyeliaan Google.

Tak lupa juga terdapat perbezaan yang didapati di laman Google Malaysia seperti dibawah. Logo pada atas ruangan “mencari” telah ditukar kepada logo baharu dan kemudian pada favicon google juga ditukar kepada logo baru yang menarik!

Google doodle hari ni membawakan – Sejarah Logo Google yang menyatakan Logo Google Baharu September 2015

Untuk bacaan lanjut boleh baca di Google Design.