Jangan cakap pandai sangat – Part 2

Julai 2007 menyaksikan secara rasmi Luth bergelar pelajar Politeknik Seberang Perai. Masa pagi pendaftaran tuh, ramai betul orang. Serabut kepala tengok orang ramai sangat. On that day, Luth pegi ngan ayah. Kami naik dua biji moto berasingan. Bila dah sampai poly, kami (luth n my dad) terus pegi ke Dewan Seri Mutiara, iaitu dewan tempat pendaftaran pelajar.

Tak sampai lagi, Luth ada nampak sorang makhluk Allah, dah lambai-lambai kat Luth dari jauh. Sapa ek? Luth wat la dono.. takut dia tuh lambai ke orang lain. maklumlah, kat situ orang ramai. tengah nak naik tangga masuk ke dalam dewan, ada sombody tepuk belakang Luth..

Wey, hang pon masuk poly nih eh? Bagus la.. Hang amek kos apa tanya si Mamat X. Dalam hati kecik Luth Aduih, jumpak lagi orang tua nih, meluat tol.. Urm, tak pela. maybe sekarang dia dah berubah kot rasa hati Luth. Luth sebagai seorang Muslim yang beriman (hahaha, beriman ke?) terima dia balik, walaupun dia sakitkan hati Luth masa keje dulu. Luth maafkan dia.. Semangat baru, azam baru, semua kena baru..

Urm.. masa proses pendaftran, kami ada bersama-sama. Pegi sana-sini berdua. Tempat baru, kekok sikit. Kalau ada member kat sebelah, kurang la kekok. I tell my dad, suruh dia balik dulu. Mamat X nih parents dia tak mai, ayah dia datang kalau tak silap masa hantar dia tadi je, pastu terus blah.. So, dia datang menempek ngn Luth la.

Ok, alhamdulillah, kami dah selesai mendaftar masuk dan dikehendaki stay kat asrama, utk proses orentasi selama seminggu. Tapi, masa orentasi nih, Luth ngn mamat X nih tak tinggal sebilik sekali. Tah la, tetiba si mamat X nih ilang, janji sebelum nih nak tinggal sebilik ngn Luth, tapi takde la pulak. Takpe.. biarlah. 4 hari kemudian, orentasi pon habis..

Kelas bermula.. Luth pada setiap pagi akan keruumah si Mamat X nih, jemput dia g kelas. Dia tak dak transport. Urm, my mum told me,takpe la pegi amek si mamat X tuh, kesian kat dia takde transport. G pon kan baik kalau pegi berdua, apa-apa jadi nanti senanglah kan. Luth ikut cakap mak (saye memang anak mak! :P)

Pagi pukul 730~ Luth dah terpacak depan rumah si Mamat x. Kami pegi kelas, dan balik sekali. Luth nak tanya korang, kalo korang tumpang orang, apa yang korang akan kata pada si beri tumpang tuh? maksud luth, orang tu da bagi tumpang, korang akan kata apa dan beri apa pada dia sebagai tanda terima kasih? Luth tak la mengharapkan balasan secara total, tapi atlease la, hulur la sikit duit minyak rm2 sehari, boleh la jugak tampung my poket.

Tapi, mamat nih dak. Dia bagi kekadang jew, tu pun kalo Luth mintak. Luth tak nak la balasan, saya ikhlas nak tolong sebab kesian kawan-kawan, tapi paham2 la kan. Iam student. Income pon tak dak lagi. Kita tolong/bantu-membantu la.. Kan berkat..

BERSAMBUNG PADA PART 3

Leave a Reply