Media Sosial : Perlu pandai asingkan antara peribadi dan kerja – Bahagian 1

Assalamualaikum,

Dah lama saya nak tulis pasal topik diatas, media sosial, perlu pandai asingkan perkara peribadi dan kerja. Sekarang ni, laman sosial telah mencemari hidup kita. Ya, perkara yang paling tepat adalah mencemari. Kenapa mencemari? Aku yakin hampa semua tahu apa yang aku maksudkan.

Oleh kerana hidup kita telah dicemari oleh laman sosial, konsep hidup “apa benda yang nak buat, semua nak bagitahu orang”, telah menyebabkan hidup kita menjadi cacat, daripada sebuah kehidupan yang sangat harmoni kepada sebuah kehidupan yang terlalu banyak pendedahan peribadi secara “tidak sengaja”.

Point yang kedua ialah “pendedahan peribadi secara tidak sengaja” merupakan point yang sangat penting buat masa kini kerana kita bebas mengakses dan mengetahui segala – galanya, semua dihujung jari dan kita boleh tahu segala -galanya jika kita mahu.

Apabila hidup sudah dicemari oleh pelbagai faktor yang datangya daripada laman sosial, ia secara langsung akan mengganggu mutu kehidupan seseorang, dari pelbagai segi. Tapi, untuk kali ini aku nak memfokuskan pencemaran laman sosial terhadap kerja.

Sebagai seorang pekerja yang baik dan professional, dia tak seharusnya mencampuradukkan hal kerja dengan kehidupan yakni “personal”. Ya, sejujurnya aku nak cakap kebanyakkan orang Malaysia tak begitu professional dalam mengendalikan pengasingan antara kerja dengan peribadi. Sebab itulah, tak ramai orang Malaysia boleh berkawan dan tambah kawan kerja dalam laman sosial.

Yang paling umum dan selalu jadi bila tambah kawan kerja di laman sosial :

“hmmmmm patutlah tak kerja semalam dan taknak kerja. Rupa – rupanya nak dating dengan awek!”

Apa  benda yang kita buat semuanya nak diceritakan semula di pejabat ataupun ditempat kerja. Apa guna hang ada dalam senarai kawan aku di Facebook? Sesetengah orang hormat akan hak dan kegembiraan orang lain dengan berkongsinya di Facebook.

Tak perlulah nak ulang balik dan sindir seseorang akan status facebook ataupun apa benda yang dia update di laman sosial. Kemana hilang sensitivit hang? Kalau rapat, mungkin tak mengapa. Tapi kalau ia selalu berlaku, pasti tak selesa, bukan?

Bagi aku, oleh kerana “perangai” orang Malaysia yang terlalu kepoh dan tak reti hormat akan privasi dan kebebasan kita untuk “kongsi apa saja” tu membantutkan semua benda. Baik tak payah tambah kawan kawan kerja di mana mana akaun sosial. Pasti akan menyesal.

Okeylah. Sambung lagi di Bahagian kedua 🙂

Penang Malaysia. Love to eat, travel and share opinion throughout social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge