Blog tak ada pelawat? Tak ada nak komen?

Assalamualaikum WBT dan Salam 1 Malaysia!

Sejak dua menjak kebelakangan nih saya tengok ada dua tiga orang blogger merungut kat Twitter, Facebook dan didalam blog mereka sendiri pasal prestasi blog mereka. Saya teruja membaca status dan isi kandungan dalam entry mereka dan rasanya dah mengalami perkara yang sama pada ketika dulu.

Oleh kerana saya berblogging bukan untuk popular dan bukan untuk mencari pendapatan melalui internet, saya tidak kesah sangat bilangan pelawat dan juga jumlah komen di setiap entry yang ditulis. Buat apa nak rasa tekanan? Set tujuan anda berblogging, jika anda berblogging untuk mencari kepopularitian dan juga mencari pendapatan pasti akan berasa sedimikian.

Saya ada kongsi sikit tips (pendapat) berkaitan penulisan blog dan saya yakin ramai blogger blogger lain menggunakan cara yang sama dalam berblogging. Hidup kena ada matlamat dan target, sama lah dalam dunia blog.

Kaji balik sebab apa kurang pelawat ke blog anda. Buat kajian dan tengok rekod statistik punca datangnya pelawat di Google Analytics. Kita boleh lihat berapa banyak sumber pautan yang membawa pelawat ke blog kita. Ahhh, pandai pandai sendiri la.

Mungkin, isi kandungan blog anda tak menarik minat. Itu punca utama kot? Tak semestinya blog yang mempunyai content yang menarik mempunyai pelawat dan pengomen yang banyak dalam setiap entry.

Kita mungkin silap dengan menggunakan komen di setiap entry sebagai simbol kehadiran pelawat. Tak semestinya sesebuah blog yang tak banyak komen tandanya tak ramai pelawat. Jangan jadikan komen sebagai kayu ukur.

Kita tak tahu siapa pelawat yang masuk ke blog kita. Mungkin pakcik dan makcik kita sendiri, pensyarah, peguam, dan yang pastinya pelawat sesat yang mencari infomasi singgah ke blog anda dari enjin carian seperti Google, Yahoo dan lain lain.

Rilex, ikhlaslah dalam berblogging. Lama lama dapat rasa la bertapa nikmatnya menulis blog! :P

Tips Cinta : Adakah hubungan anda sihat?

Sebelum mengenalpasti jawapan kepada persoalan tersebut sebaiknya berfikir apakah elemen yang patut ada dalam sesebuah perhubungan yang sihat.

Justeru pakar psikologi berpendapat terdapat tujuh kualiti yang menjadi teras sebuah perhubungan yang sihat dan ia adalah seperti berikut:-

1) Rasa hormat Adakah dia menganggap anda seorang yang cool dan kenapa?

Rasa hormat terhadap satu sama lain dalam satu perhubungan ialah secara asasnya tidak melebihi had dan batas yang tidak disukai oleh pasangan masing-masing. Ertinya sekiranya kita mengetahui tahap kebolehan pasangan tidak seperti yang diharapkan maka jangan jadikan alasan untuk menjatuhkannya. Pilihlah jalan terbaik dengan meninggikan rasa hormat terhadap satu sama lain.

2) Kepercayaan Tidak mengapa untuk sesekali rasa cemburu tetapi jangan sampai menipu pasangan anda akan sesuatu perkara yang anda telah lakukan. Kepercayaan amat penting dalam satu hubungan kerana menerusi kepercayaan anda boleh melepaskan pasangan kepada dan ke mana sahaja dia mahu pergi. Dan jangan sesekali menggugat kepercayaan diberi kerana anda tidak mungkin lagi mudah mendapat kepercayaan yang amat berharga dari pasangan anda itu. Pasangan yang saling tidak mempercayai adalah tanda perhubungan yang tidak sihat.

3) Kejujuran Ini perlu seiring dengan kepercayaan. Pernahkah anda menipu pasangan anda, sebagai contoh anda memberitahunya bahawa anda terpaksa bekerja pada malam Jumaat tetapi sebenarnya anda menonton wayang bersama kawan-kawan? Awas , adalah sukar jika anda benar-benar memerlukan kepercayaannya kerana dia telah mempunyai persepsi bahawa anda tidak jujur dalam perhubungan.

4) Sokongan Sokongan perlu bukan sahaja masa senang tapi juga waktu susah. Ada pasangan yang boleh bahagia bila hidup senang namun tidak apabila terjadi sebaliknya. Dalam perhubungan yang sihat, pasangan harus bersedia menerima dan memberi galakan dalam apa juga perkara yang dirasakan mendatangkan kebaikan kepada mereka.

5) Kesaksamaan Perhubungan yang baik perlu menerima dan memberi seadanya. Jika anda suka menonton saluran lain sebagai contoh saluran hiburan, tetapi pasangan mahu menonton perlawanan bola sepak yang digemarinya, bolehkah anda beralah? Dalam satu keadaan lain adakah anda boleh bergaul baik dengan rakan pasangan anda atau anda hanya akan seronok jika bertemu rakan anda sendiri? Memanglah lebih seronok bertemu rakan sendiri tetapi bertolak ansurlah supaya dia juga bertimbang rasa jika tiba masanya kelak.

6) Cuba meletakkan diri di tempat si dia Dalam perhubungan yang sihat masing-masing mestilah berkompromi. Tetapi tidak bermakna anda tidak mempunyai pendirian diri. Anda tetap mempunyai keluarga, rakan, kegemaran dan hobi sendiri dan itu tidak akan berubah. Anda juga berhak menambah minat atau aktiviti baru dalam hidup, berkawan baru dan terus maju ke hadapan.

7) Komunikasi berkesan Anda mungkin banyak kali mendengar cara percakapan lelaki dan wanita tidak sama dari segi maksud dan bahasa. Apa yang dimaksudkan di sini ialah apabila pasangan bercakap tidak ada apa-apa, semuanya okay adakah dia benar-benar maksudkan. Sebaiknya berterus teranglah tentang apa yang anda rasa. Gunakan perkataan yang baik, jangan membiarkan emosi menguasai diri. Sebaiknya berfikir sebelum anda bercakap. Jangan memaksa pasangan melakukan sesuatu yang dia tidak mahu.

Bagaimana pula menilai perhubungan yang tidak sihat?

Apabila pasangan di dalam hubungan tersebut tiada lagi rasa hormat, salah seorang terlalu mengongkong dan tindak tanduk yang di luar batasan.

Ada orang yang membesar dalam persekitaran yang tidak sihat, sebagai contoh, dia sering didera atau melihat bapa membelasah ibu sewaktu kecil. Penderaan tersebut merangkumi emosi, kata-kata dan perbuatan. Jadi perkara keganasan nampaknya seperti normal kepada dirinya, tidak sama sekali!

Sifat kebaikan dan hormat adalah kriteria utama untuk perhubungan sihat. Jika anda atau pasangan anda mempunyai latar belakang pahit seperti di atas sebaiknya merubah diri dengan berjumpa pakar psikologi atau terapi. Dalam pada itu jika pasangan bersikap tidak patut terhadap anda, jangan biarkan perkara itu terus berlaku atas nama cinta, kerana perhubungan yang sihat ialah yang harmoni dan tiada penganiayaan dalam apa jua bentuk. Dalam kebanyakan kes penganiayaan perhubungan, pemangsa mungkin akan menjelaskan kepada pasangan bahawa tindakan tersebut dibuat kerana sayang. Sebagai individu yang rasional ketahuilah perhubungan yang membuatkan hati anda terluka tentulah perhubungan yang tidak sihat.

Tiada siapa pun berhak dipukul, dimarah atau dipaksa melakukan sesuatu yang dia tidak mahu.

Tanya diri, adakah pasangan anda

*marah jika anda tidak dapat meluangkan masa untuknya,

*mengkritik cara anda berpakaian dan bercakap yang anda bertuah kerana dapat memilikinya,

*tidak membenarkan anda bertemu atau bersembang dengan rakan lelaki atau perempuan,

*minta anda berhenti dari aktiviti yang anda gemari dan telah dilakukan selama ini,

*pernah cuba memukul ketika dia sedang marah,

*memaksa melakukan seks dengannya dalam keadaan anda tidak sedia.

Ini cuma beberapa soalan yang anda boleh tanya kepada diri anda sendiri, terdapat banyak lagi cara yang menunjukkan sesebuah perhubungan itu tidak sihat. Jika ini berlaku jangan pendam dan ceritakan kepada rakan karib atau ahli keluarga lain agar mereka tahu dan boleh memastikan anda selamat. Kini terdapat juga badan sukarela yang boleh membantu, jadi ambil inisiatif ke arah hubungan yang lebih sihat.

sumber : email

Ramai blogger yang kecundang dek laman sosial!

Hai, harini aku update blog lagi.

Entah kenapa aku rasa happy sangat nak update blog walaupun benda yang aku nak update tu tak menggembirakan aku. Tapi takpa, semangat aku nak terus berblog tetap membara. Takpa kan? Ni blog personal. Tak kesahla aku nak tulis apa pun sebab dibawah niche blog personal.

Dah ramai sebenarnya blogger murtad dari berblogging. Terang terang kita dapat lihat sudah ramai meninggalkan blog masing masing dan terus serius bersosial di laman sosial. Kalau dulu zaman kegemilangan Facebook yang mana Facebook menawarkan perkhidmatan dan penyampaian maklumat yang begitu mudah. Kita boleh mengemaskini status, menambah gambar, berkongsi gambar dengan orang lain dan sebagainya. Fungsi itu memikat ramai blogger untuk terus menggunakan platform yang lebih mudah dari menulis blog.

Kalau dulu kita dapat lihat seorang blogger tegar dapat mengemaskini blog masing masing sebanyak dua atau tiga kali sehari tetapi sekarang tidak lagi. Mereka gemar menggunakan Facebook untuk berkongsi gambar kenang kenangan ataupun yang mereka suka lalu letak huraian bagi gambar berkenaan. Senang bukan? Tapi, setakat mana ia mampu bertahan?

Berbalik pula kita ke laman sosial yang baru nak meningkat naik, iaitu Twitter. Perkhidmatan micro-blogging yang mudah seperti SMS itu menarik ramai pengguna baru untuk terus setia menggunakannya dan meninggalkan platform lain untuk berhubung. Dengan Twitter, penyampaian yang padat dan ringkat serta cepat amat mudah sekali. Aku sebenarnya gila Twitter lagi dari Facebook. Ramai juga blogger yang mengabaikan blog masing masing kerana terlalu bersosial di Twitter. Lain padang lain belalang, lain tempat lainlah ragam.

So, bila blogger blogger ni terlalu kemaruk berFacebook dan berkicau di Twitter manalah ada masa untuk mengupdate blog yang dulu menjadi blog kesayangan? Tengok blog je tak ada mood, baru nak tulis entry je idea dah hilang? Macam mana tu? Lepastu tinggal je blog, pergi Tweet atau berbalas komen di Facebook!

Tetapi, persoalannya disini setakat mana blogger yang telah menduakan blog masing masing akan bertahan untuk menggunakan Twitter dan Facebook? Kot mana pun kelak mereka pasti akan cari blog dan akan kembali berblogging. Tapi, kalau dia tu blogger tegar macam mana sekalipun bersosial, blog pasti tak akan terabai. Nak cari makan la katakan. Huhuhu,

Okey, see ya!

Jangan cakap pandai sangat – Part 2

Julai 2007 menyaksikan secara rasmi Luth bergelar pelajar Politeknik Seberang Perai. Masa pagi pendaftaran tuh, ramai betul orang. Serabut kepala tengok orang ramai sangat. On that day, Luth pegi ngan ayah. Kami naik dua biji moto berasingan. Bila dah sampai poly, kami (luth n my dad) terus pegi ke Dewan Seri Mutiara, iaitu dewan tempat pendaftaran pelajar.

Tak sampai lagi, Luth ada nampak sorang makhluk Allah, dah lambai-lambai kat Luth dari jauh. Sapa ek? Luth wat la dono.. takut dia tuh lambai ke orang lain. maklumlah, kat situ orang ramai. tengah nak naik tangga masuk ke dalam dewan, ada sombody tepuk belakang Luth..

Wey, hang pon masuk poly nih eh? Bagus la.. Hang amek kos apa tanya si Mamat X. Dalam hati kecik Luth Aduih, jumpak lagi orang tua nih, meluat tol.. Urm, tak pela. maybe sekarang dia dah berubah kot rasa hati Luth. Luth sebagai seorang Muslim yang beriman (hahaha, beriman ke?) terima dia balik, walaupun dia sakitkan hati Luth masa keje dulu. Luth maafkan dia.. Semangat baru, azam baru, semua kena baru..

Urm.. masa proses pendaftran, kami ada bersama-sama. Pegi sana-sini berdua. Tempat baru, kekok sikit. Kalau ada member kat sebelah, kurang la kekok. I tell my dad, suruh dia balik dulu. Mamat X nih parents dia tak mai, ayah dia datang kalau tak silap masa hantar dia tadi je, pastu terus blah.. So, dia datang menempek ngn Luth la.

Ok, alhamdulillah, kami dah selesai mendaftar masuk dan dikehendaki stay kat asrama, utk proses orentasi selama seminggu. Tapi, masa orentasi nih, Luth ngn mamat X nih tak tinggal sebilik sekali. Tah la, tetiba si mamat X nih ilang, janji sebelum nih nak tinggal sebilik ngn Luth, tapi takde la pulak. Takpe.. biarlah. 4 hari kemudian, orentasi pon habis..

Kelas bermula.. Luth pada setiap pagi akan keruumah si Mamat X nih, jemput dia g kelas. Dia tak dak transport. Urm, my mum told me,takpe la pegi amek si mamat X tuh, kesian kat dia takde transport. G pon kan baik kalau pegi berdua, apa-apa jadi nanti senanglah kan. Luth ikut cakap mak (saye memang anak mak! :P)

Pagi pukul 730~ Luth dah terpacak depan rumah si Mamat x. Kami pegi kelas, dan balik sekali. Luth nak tanya korang, kalo korang tumpang orang, apa yang korang akan kata pada si beri tumpang tuh? maksud luth, orang tu da bagi tumpang, korang akan kata apa dan beri apa pada dia sebagai tanda terima kasih? Luth tak la mengharapkan balasan secara total, tapi atlease la, hulur la sikit duit minyak rm2 sehari, boleh la jugak tampung my poket.

Tapi, mamat nih dak. Dia bagi kekadang jew, tu pun kalo Luth mintak. Luth tak nak la balasan, saya ikhlas nak tolong sebab kesian kawan-kawan, tapi paham2 la kan. Iam student. Income pon tak dak lagi. Kita tolong/bantu-membantu la.. Kan berkat..

BERSAMBUNG PADA PART 3

Jangan cakap pandai sangat Part 1

Atas permintaan ramai, aku repost kembali cerita aku dengan mamat x tiga tahun lepas. Erm, entry ini diambil bulat bulat dari blog lama aku, luthtextile.blogspot.com

Luth nak cerita satu benda kat member suma.. Luth ada kenal ngn sorang mamat nih, Luth namakan dia sebagai X. Si X nih Luth kenal secara tak sengaja, dia (si X) nih budak taman Luth jugak la. Dulu, masa time skolah, dia sekolah lain. Luth skolah teknik. So, bila hujung minggu, Luth akan balik umah dgn si Apit, member baik la jugak, satu sekolah ngn dia masa form 1-3.

Bi;la time balik jew, Kami dua (Luth & Apit) selalu balik sekali, naik bas. Dah naik bas, kami budak2 ostel nih akan pegi The Summit Bukit Mertajam (dulu masa skolah,summit mmg port yg sempoi).Dekat summit tuh, ada skali stesen bas, kira tempat transit dari skolah nak ke rumah Luth..

Diringkaskan cerita, Luth selalu terjumpak ngn mamat X nih masa balik.. Dia skolah lain, skolah orang2 pandai (kononlah pandai sangat) dia sorang2 ja balik naik bas. Tengok lagak skema. Rambut selalu sikat tepi, kemas ngn pendek. Tak macam kami dua (luth ngn apit) slekeh, rambut panjang, seluaq carrot (tapi tak gengster pon)..

Dalam bas tuh, Luth tgur2 la dia, kira saja la nak kenal2 kan.. Kami jumpak tak kerap, mamat X nih bukan kaki ronda mcam luth. Dia dok umah ja, tak pernah pon nampak dia ronda-ronda naik beskal, main bola. terperap ja dia.. Kekadang jumpak dia kat masjid, dia pegi masjid dari rumah jalan kaki jer.. Kesian.. Rumah jauh, paling koman naik la beskal, tapi dia tak dak apa-apa, jalan kaki jela..

So lepas Luth abis SPM, Luth ada mintak kerja kat kilang DELL di Bukit Minyak. Masa tuh Luth pegi ngn member, kami pegi berdua. Tah tersempak si Mamat X nih, dia mai dengan awek dia. Orang ada ngn awek masa tuh, hensem gila. Macho, bergaya tuh. Dia pon nak mintak keja jugak, nak kerja ngn awek skali. Tup tup seminggu pas tuh Luth diterima masok kerja DELL, dia tak dapat..

Masa Luth keja DELL, Apit keja Kedai runci ala.. mini market lebih kurang. Apit dia ada cerita, dia boring keja sorang-sorang, so dia tanya Luth sapa dia yang mau kerja ngn dia. teman, boring sangat. Terjadilah kesah, Luth ada jumpak si mamat X nih, dia tak dak kerja. Masa tuh Luth tanya kat dia, nak tak keja ngn Apit. Dia kata nak kerja, masa tuh mamat x nih takdak transpot. Dia pon menumpang lah dengan Apit. Apit dah ada moto.

2bulan berlalu, kontrak Luth di DELL dah abes. bulan 3, Luth nak cari kerja lain. Bosan dok umah, then Luth try mintak kerja kat Kamdar BM. Mintak2 dapat. Kerani tuh tanya, ada tak member2 nak keja, sebab diorang perlukan pekerja g. Luth sebenarnya kesian tengok Apit ngn mamat X nih, keja kat kedai cina tuh, kena hina, maki, kutuk.. Luth panggil diorang kerja ngn Luth kat Kamdar. Akhirnya kami 3 orang kerja kat Kamdar, satu department, iaitu Textile.

Apit dia ok. Baguih. Tapi si mamat x nih cam budak2. Main2 masa keja. Oleh disebabkan dia buat kerja main-main, sale kurang, sebab si mamat X nih la kami staff-staff baru (Luth ngn Apit) kena marah. Geram betol.. Masa kerja tuh, dia ada komplot ngn staff lain, korek seat supervisor then balas telefon yang ada kat situ. Pelaq punya perangai. Mamat x nih dia berhenti kerja, cabut lari macam tu saja. tak da surat2 takdak apa apa pun info kat company. Last skali. Luth ngn Apit berhenti kerja masa dapat tawaran masuk Poly, bulan 7.

BERSAMBUNG DI BAHAGIAN DUA