Ramai blogger yang kecundang dek laman sosial!

Hai, harini aku update blog lagi.

Entah kenapa aku rasa happy sangat nak update blog walaupun benda yang aku nak update tu tak menggembirakan aku. Tapi takpa, semangat aku nak terus berblog tetap membara. Takpa kan? Ni blog personal. Tak kesahla aku nak tulis apa pun sebab dibawah niche blog personal.

Dah ramai sebenarnya blogger murtad dari berblogging. Terang terang kita dapat lihat sudah ramai meninggalkan blog masing masing dan terus serius bersosial di laman sosial. Kalau dulu zaman kegemilangan Facebook yang mana Facebook menawarkan perkhidmatan dan penyampaian maklumat yang begitu mudah. Kita boleh mengemaskini status, menambah gambar, berkongsi gambar dengan orang lain dan sebagainya. Fungsi itu memikat ramai blogger untuk terus menggunakan platform yang lebih mudah dari menulis blog.

Kalau dulu kita dapat lihat seorang blogger tegar dapat mengemaskini blog masing masing sebanyak dua atau tiga kali sehari tetapi sekarang tidak lagi. Mereka gemar menggunakan Facebook untuk berkongsi gambar kenang kenangan ataupun yang mereka suka lalu letak huraian bagi gambar berkenaan. Senang bukan? Tapi, setakat mana ia mampu bertahan?

Berbalik pula kita ke laman sosial yang baru nak meningkat naik, iaitu Twitter. Perkhidmatan micro-blogging yang mudah seperti SMS itu menarik ramai pengguna baru untuk terus setia menggunakannya dan meninggalkan platform lain untuk berhubung. Dengan Twitter, penyampaian yang padat dan ringkat serta cepat amat mudah sekali. Aku sebenarnya gila Twitter lagi dari Facebook. Ramai juga blogger yang mengabaikan blog masing masing kerana terlalu bersosial di Twitter. Lain padang lain belalang, lain tempat lainlah ragam.

So, bila blogger blogger ni terlalu kemaruk berFacebook dan berkicau di Twitter manalah ada masa untuk mengupdate blog yang dulu menjadi blog kesayangan? Tengok blog je tak ada mood, baru nak tulis entry je idea dah hilang? Macam mana tu? Lepastu tinggal je blog, pergi Tweet atau berbalas komen di Facebook!

Tetapi, persoalannya disini setakat mana blogger yang telah menduakan blog masing masing akan bertahan untuk menggunakan Twitter dan Facebook? Kot mana pun kelak mereka pasti akan cari blog dan akan kembali berblogging. Tapi, kalau dia tu blogger tegar macam mana sekalipun bersosial, blog pasti tak akan terabai. Nak cari makan la katakan. Huhuhu,

Okey, see ya!

Penang Malaysia. Love to eat, travel and share opinion throughout social media.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge