Gempar! Kecoh dilaman sosial gaduh pasal hantaran perkahwinan!

Aku nak refer ke muka depan laman KOSMO bertarikh semalam, 28 Mac 2016.

(function(d, s, id) {  var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];  if (d.getElementById(id)) return;  js = d.createElement(s); js.id = id;  js.src = “//connect.facebook.net/en_US/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”;  fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Kesian kat keluarga kedua dua belah pihak, kesian sebab tak mampu nak jaga emosi dan kesan dari tak sabar, jadi la semua ni. Kan baik duduk berbincang.Islam kan agama yang mudah.
Posted by Luthfi.MY on Sunday, March 27, 2016

Malu!

Itu je perkataan yang tepat untuk dituju kepada insiden yang terjadi disebuah majlis perkahwinan yang betempat di sebuah masjid di Kuala Lumpur. Apa boleh buat, benda dah jadi. Dah malu satu Malaysia, tak tau nak buat macam mana. Yang paling kesian adalah si keluarga dan specifically dekat si pengantin. 

Biasalah, kalau ada perkara yang kedeba bom kat laman sosial ni, semua pakat nak jadi jaguh dan hero. Semua pakat nak kongsi cerita yang terbaru dan tak mau kalah untuk jadi yang pertama dalam berkongsi isu semasa.

Aku dah tulis pasal laman sosial ni sejak tahun 2009 lagi, tapi masa tu banyak cenderung kepada perkongsian peribadi macam gambar aksi itu dan ini. Tahun 2016, bila masing masing dah mula mampu untuk ada capaian internet pada masa ni la jadi pelbagai perkongsian yang berfaedah dan tak berfaedah untuk kita semua.

Balik kepada isu pengantin tak jadi kahwin sebab duit hantaran tak cukup, aku cukup salute dekat pengantin lelaki yang berjaya kumpul duit hantaran sebanyak RM10,000 walaupun bekerja hanya sebagai seorang pengawal keselamatan untuk menjadikan buah hatinya yang berumur 21 tahun sebagai isteri.

Orang perempuan harus tahu dan hargai keseriusan seorang lelaki tu nak menikah perempuan yang di sayangi. Bila jadi macam ni, apa boleh buat?

Sebagai orang luar yang tak tahu kepala dan ekor cerita sebenar sebalik semua ni, aku tak tahu nak komen apa. Sebaiknya, berbincanglah untuk kepentingan bersama.

Sebenarnya, bab duit ringgit ni semua boleh dibincang dan diatur, yang penting kesempurnaan perkahwinan untuk memenuhi kehendak Islam dan adat serta material ni boleh tolak tepi. Kita ada cara untuk berbincang. Tak perlu gaduh. Tak perlu kekasaran dan tak perlu tegangkan keadaan.

Bagi aku, duit hantaran ni mungkin penting bagi pihak perempuan. Dengan duit hantaran ni lah depa mungkin nak buat belanja kenduri, persiapan dan macam macam lagi. Bukan senang nak kahwin dan banyak duit yang diperlukan untuk menjayakan majlis yang hanya memakan masa selama sehari. Siapa yang tak nak kenduri kahwin yang sempurna?

Semua yang terlibat dalam insiden tu harus bertanggungjawab, bukan kepada diri depa sendiri tapi imej seorang Muslim dan bangsa Melayu yang tercalar ekoran perbuatan yang tak sabar dan tak boleh dibawa bincang.

Akhir sekali, jauh disudut hati aku nak cakap aku tak tahu perkara yang sebenar dan aku sangat condemn rakan rakan di laman sosial yang terus menerus memviralkan insiden ni. Tolonglah jaga aib orang sama, mana tahu perkara yang sama mungkin terjadi pada diri anda sendiri, keluarga, jiran dan rakan terdekat? Mohon dijauhkan.

Untuk renungan, mai tengok sepotong aksi filem Bujang Lapok :

Benci tapi suka

Benci tapi suka.

Itu la realiti yang kita tempuhi zaman sekarang. Kalau dah tak suka tu, tak suka lah. Buat apa nak “suka”. “Suka” yang aku maksudkan ni adalah apabila kita tahu sesuatu perkara tu tak baik dan boleh mendatangkan marah dan benci tapi masih lagi nak “like”, komen dan share apa benda yang kita tak suka.

Hairan!

Aku rujuk kenyataan Facebook yang dikeluarkan oleh Alvin Tan, lewat ini dia gemar sangat mengeluarkan kenyataan yang menghina, menghentam dan mencemuh agama Islam, Nabi Muhammad, Allah dan terbaharu iaitu semalam dia menghina Al-Quran dengan menggunakan halaman Al-Quran untuk mengesat najis ketika buang air besar. Nauzubillah~

Yang peliknya, orang ramai masih lagi “peduli” dan “ambil berat” akan setiap status, posting,

gambar yang dimuat naik dan video oleh Alvin Tan. Hey, kalau dah tak suka buat apa lagi nak ambil peduli?

Mungkin orang kita ni ada banyak masa dan tak tahu nak manfaatkan masa yang ada.

Apa yang perlu kita lakukan jika ada orang yang sengaja buat provokasi di laman sosial?

1. Tekan butang unlike untuk hentikan segala maklumat dari page yang anda like

2. Block page tersebut dan jangan ambik kisah

3. Abaikan segala jenis bentuk provokasi yang dilemparkan. Utamakan perkara yang penting.

Senang kan?

Media Sosial : Perlu pandai asingkan antara peribadi dan kerja – Bahagian 1

Assalamualaikum,

Dah lama saya nak tulis pasal topik diatas, media sosial, perlu pandai asingkan perkara peribadi dan kerja. Sekarang ni, laman sosial telah mencemari hidup kita. Ya, perkara yang paling tepat adalah mencemari. Kenapa mencemari? Aku yakin hampa semua tahu apa yang aku maksudkan.

Oleh kerana hidup kita telah dicemari oleh laman sosial, konsep hidup “apa benda yang nak buat, semua nak bagitahu orang”, telah menyebabkan hidup kita menjadi cacat, daripada sebuah kehidupan yang sangat harmoni kepada sebuah kehidupan yang terlalu banyak pendedahan peribadi secara “tidak sengaja”.

Point yang kedua ialah “pendedahan peribadi secara tidak sengaja” merupakan point yang sangat penting buat masa kini kerana kita bebas mengakses dan mengetahui segala – galanya, semua dihujung jari dan kita boleh tahu segala -galanya jika kita mahu.

Apabila hidup sudah dicemari oleh pelbagai faktor yang datangya daripada laman sosial, ia secara langsung akan mengganggu mutu kehidupan seseorang, dari pelbagai segi. Tapi, untuk kali ini aku nak memfokuskan pencemaran laman sosial terhadap kerja.

Sebagai seorang pekerja yang baik dan professional, dia tak seharusnya mencampuradukkan hal kerja dengan kehidupan yakni “personal”. Ya, sejujurnya aku nak cakap kebanyakkan orang Malaysia tak begitu professional dalam mengendalikan pengasingan antara kerja dengan peribadi. Sebab itulah, tak ramai orang Malaysia boleh berkawan dan tambah kawan kerja dalam laman sosial.

Yang paling umum dan selalu jadi bila tambah kawan kerja di laman sosial :

“hmmmmm patutlah tak kerja semalam dan taknak kerja. Rupa – rupanya nak dating dengan awek!”

Apa  benda yang kita buat semuanya nak diceritakan semula di pejabat ataupun ditempat kerja. Apa guna hang ada dalam senarai kawan aku di Facebook? Sesetengah orang hormat akan hak dan kegembiraan orang lain dengan berkongsinya di Facebook.

Tak perlulah nak ulang balik dan sindir seseorang akan status facebook ataupun apa benda yang dia update di laman sosial. Kemana hilang sensitivit hang? Kalau rapat, mungkin tak mengapa. Tapi kalau ia selalu berlaku, pasti tak selesa, bukan?

Bagi aku, oleh kerana “perangai” orang Malaysia yang terlalu kepoh dan tak reti hormat akan privasi dan kebebasan kita untuk “kongsi apa saja” tu membantutkan semua benda. Baik tak payah tambah kawan kawan kerja di mana mana akaun sosial. Pasti akan menyesal.

Okeylah. Sambung lagi di Bahagian kedua 🙂

Jangan mudah approve kawan di Facebook

Cerita pasal Facebook, ramai orang sekarang ni ada akaun Facebook. Bila jumpa dan berkenalan dengan orang baru perkataan terakhir sebelum bye ialah ada Facebook tak? Nanti add saya ok?. Tak macam dulu, mintak nombor telefon la, itu la ini la. Hahaha.

Dalam keghairahan ber-facebook, jangan lupa untuk mengawal privasi diri sendiri. Seboleh bolehnya, jangan mudah approve orang yang anda tak kenali di Facebook. Kalau dulu masa zaman Friendster dan Myspace, lagi ramai kawan lagi la orang itu dipandang hebat. Yelakan, kawan sampai ribu ribu. Zaman dulu laman sosial digunakan untuk cari kawan. Tapi sekarang ni Facebook aku rasa tak sesuai buat macam tuh.

(more…)