Tuesday, December 17, 2013

Pemanduan solo ke Florence dan Rome!


image
Peta pemanduan solo aku dari Milan ke Rom
Sebenarnya dah lama pun perjalanan aku ke Itali, enam bulan yang lepas. Hehe baru sekarang aku nak tulis dan kongsi perjalanan aku kat sana. Apa apa pun, perjalanan aku kesana sebenarnya atas urusan kerja tapi aku dapat luangkan masa cuti hujung minggu pada Sabtu dan Ahad ke tempat yang aku idam - idamkan iaitu Florence (dalam panggilan orang Itali : Firenze) dan Rome (dalam panggilan orang Itali : Roma).

Aku tinggal di pekan kecil Caravaggio yang terletak 20 minit memandu ke bandar Milan (dalam panggilan orang Itali : Milano) untuk tugasan perniagaan selama enam minggu. Oleh kerana aku keseorangan, banyak aktiviti yang aku lakukan ditemani oleh kereta aku, Fiat 500 (atau disebut dalam panggilan orang Itali “Chinque Cento” yang bermaksud Lima Ratus) dan iPhone yang mempunyai langganan internet daripada penyedia Vodafone Italy (VodaIT).

Perjalanan solo ke Florence dan Rome - Bahagian Pertama

Salam,

Sebenarnya dah lama pun perjalanan aku ke Itali, enam bulan yang lepas. Hehe baru sekarang aku nak tulis dan kongsi perjalanan aku kat sana. Apa apa pun, perjalanan aku kesana sebenarnya atas urusan kerja tapi aku dapat luangkan masa cuti hujung minggu pada Sabtu dan Ahad ke tempat yang aku idam - idamkan iaitu Florence (dalam panggilan orang Itali : Firenze) dan Rome (dalam panggilan orang Itali : Roma).

Aku tinggal di pekan kecil Caravaggio yang terletak 20 minit memandu ke bandar Milan (dalam panggilan orang Itali : Milano) untuk tugasan perniagaan selama enam minggu. Oleh kerana aku keseorangan, banyak aktiviti yang aku lakukan ditemani oleh kereta aku, Fiat 500 (atau disebut dalam panggilan orang Itali "Chinque Cento" yang bermaksud Lima Ratus) dan iPhone yang mempunyai langganan internet daripada penyedia Vodafone Italy (VodaIT).

Perjalanan solo pertama aku ke Florence dan Rome bermula pada jam 730 malam pada Jumaat, 5hb Julai 2013 selepas habis kerja aku terus balik ke hotel, mandi, bawa duit sikit dan terus keluar. Ditemani oleh GPS yang dibekalkan bersama dengan kereta, aku bawa juga Samsung Galaxy Tab aku yang telah dipasang oleh GPS Sygic Aura, dengan peta 3D untuk negara Itali.

Dengan perasaan yang bercampur baur, aku gagahkan diri untuk ke tempat yang aku sudah teringin nak pergi. Bawa baju, kain tuala, makanan untuk makan sambil memandu dan juga yang paling penting duit! Nak bawa duit banyak nanti takut kena rompak ataupun hilang, lepas tu aku bawa je duit berdasarkan pengiraan kos tol (Lebuhraya Itali kena bayar), kos minyak, makan minum dan cenderamata.


Oleh kerana masa tu merupakan musim panas (summer), matahari terbenam agak lewat yakni pada jam 930 malam. Sebab itu aku harus cepat memandu sebelum malam tiba. Aku target nak sampai ke Florence sebelum jam 12 tengah malam. Jam 12 tengah malam pun rasanya dah sangat lewat bagi aku.

Dengan keberanian, aku mulakan perjalanan pertama aku di bumi Itali ke Florence. Aku guna plaza tol E35, untuk masuk ke Autostrada A1 menuju ke arah Rome. Perjalanan ke Florence dipenuhi dengan permandangan cantik bukit bukau dengan diselangi oleh terowong yang menembusi dinding gunung - ganang.

Waktu musim panas dilimpahi oleh trafik yang sangat padat di lebuhraya nasional Itali. Pelbagai kenderaan dari pelusuk Eropah datang membanjiri kawasan hentian rehat di sepanjang lebuhraya. Saat yang aku tak boleh lupa bila aku terperangkap dalam kesesakan lalulintas di kawasan Parma, hampir 1 jam bergerak dengan kelajuan 20-30 km/j!


Autostrada macam lebuhraya kita juga, atau lebih tepat dipanggil PLUS :p Tapi, sistem yang ada lebih sistematik dan canggih dari kita. Depa guna banyak mesin bayar tol automatik, ala macam mesin bayar parking dekat supermarket tu.
























Perjalanan yang mengambil masa selama empat jam, aku sampai di Florence pada hampir jam 12 tengah malam.

Bersambung...

Tuesday, December 10, 2013

Relationship

Sekarang ni susah aku nak cakap pasal relationship.

Sejak putus cinta dengan kekasih lalu, perasaan nak bercinta dengan lebih serius menjadi hambar. Yelah, macam biasa orang kata cinta ni perlukan masa. Cinta tak boleh dipaksa dan tak boleh dicari.

Cinta akan datang dengan sendiri. Lebih lama lebih manis. Lebih lama, lebih sayang. Tapi kalau perkara yang terjadi disebaliknya siapa yang sanggup hadapi kan?

Dalam masa kita menyintai, kita perlu dicintai agar hubungan yang ada kekal lama dan stabil. Kalau tidak, gayanya macam tepuk sebelah tangan lah.

Actually banyak benda aku nak tulis.. tapi.. nantilah :)


Thursday, November 21, 2013

Wednesday, November 20, 2013

Kembali ke blogger.com


Assalamualaikum,
Setelah lebih dari dua tahun meninggalkan blogspot. akhirnya aku kembali menulis di blog ini. Aku nekad untuk meninggalkan segala apa yang aku tulis di blog wordpress dengan tak lagi renew domain dan hosting. 

Buat masa ni, aku dah tulis di lebih 3 buah blog berasaskan wordpress yakni lazat.my, mohdluthfi.com, luthfi.my dan luthtextile.com

Dengan komitmen kerja yang tinggi menggunung dan kemalasan aku nak renew hosting + domain aku rasa hobi aku untuk berblogging menggunakan wordpress dah tamat. Eh, sebenarnya aku ni blogging suka suka je. Tak ada penaja untuk tampung kos operasi blog yang sangat tinggi :P tiru ayat ala ala ahli politik

So, 20/11/2013 merupakan tarikh kembalinya aku berblogging di platform blogspot dan harap aku boleh blogging dengan lebih tegar!

Salute,
Luthfi

Kembali ke blogger.com


Assalamualaikum,
Setelah lebih dari dua tahun meninggalkan blogspot. akhirnya aku kembali menulis di blog ini. Aku nekad untuk meninggalkan segala apa yang aku tulis di blog wordpress dengan tak lagi renew domain dan hosting. 

Buat masa ni, aku dah tulis di lebih 3 buah blog berasaskan wordpress yakni lazat.my, mohdluthfi.com, luthfi.my dan luthtextile.com

Dengan komitmen kerja yang tinggi menggunung dan kemalasan aku nak renew hosting + domain aku rasa hobi aku untuk berblogging menggunakan wordpress dah tamat. Eh, sebenarnya aku ni blogging suka suka je. Tak ada penaja untuk tampung kos operasi blog yang sangat tinggi :P tiru ayat ala ala ahli politik

So, 20/11/2013 merupakan tarikh kembalinya aku berblogging di platform blogspot dan harap aku boleh blogging dengan lebih tegar!

Salute,
Luthfi

Monday, September 09, 2013

Sepetang di Bandar Metropolitan Milan, Itali


Petang tadi, lepas je sampai hotel kami bertiga (sebenarnya empat orang, sorang lagi tak mau ikut) decided untuk jalan - jalan di Milan. Lama dah tak pi Milan lebih kurang 2 bulan lebih (heheh).





Aku, Vinot dan Sharon menaiki kereta api dari pekan Treviglio ke Milan. Tren kami terus ke Milano Centrale.






Di Stesen Treviglio









[caption id="attachment_6412" align="aligncenter" width="551"] Tiket Treviglio-Milano Centrale EUR 3.45[/caption]

Dalam train ke Milano Centrale










[gallery type="square" size="full" ids="6406,6405,6402"]






Sampai di Milano Centrale


[caption id="attachment_6414" align="aligncenter" width="929"] Melangkah masuk ke dalam[/caption]
[caption id="attachment_6415" align="aligncenter" width="926"] Turun je train, tengok permandangan ni[/caption]
[caption id="attachment_6416" align="aligncenter" width="1093"] Luar Stesen Keretapi[/caption]

Ronda di Bandaraya Metropolitan Milan


[caption id="attachment_6466" align="aligncenter" width="1092"] Laluan tram[/caption]
[caption id="attachment_6465" align="aligncenter" width="1097"] Antara deretan bangunan yang cantik[/caption]
[caption id="attachment_6464" align="aligncenter" width="1095"] Gereja[/caption]


Di 

Friday, August 09, 2013

Pertama kali di Itali selama sebulan

Alhamdulillah, tak sangka aku diberi peluang dan rezeki datang bergolek sebab bulan lepas aku berada di Itali selama sebulan. Ini merupakan kali pertama aku menjejakkan kaki di Itali setelah ke Jerman pada Febuari lepas dan dua kali pada hujung tahun lepas. Eropah bukan satu tempat baharu bagi aku dan untuk ke Itali, aku amat teruja untuk ke negara yang sangat terkenal dan paling 0rang nak pergi.



Untuk kali ini, oleh disebabkan aku pergi agak lama iaitu sebulan (berbanding dengan beberapa misi kerja yang sebelum ni selalunya seminggu je), aku bawak mak dan ayah untuk teman aku sebelum berangkat naik di Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang (PEN). Hmm, terusik hati bila tengok mak dan ayah teman dekat airport. Rasa sayu je nak tinggal depa. Lepas ni boleh contact melalui phone saja lah.

Monday, July 15, 2013

Hey, saya dah sampai di Venice!

Oleh kerana minggu lepas aku dah memandu dari Milan ke Florence dan Rome, kaki pun dah letih dan tak ada mood untuk bawak kereta, aku pun plan untuk ke Venice dengan menaiki kereta api. Asalnya, aku pun nak buat kepala gila dengan memandu ke Venice tapi atas nasihat kawan - kawan di tempat kerja ni, aku dinasihatkan untuk naik je kereta api sebab nak ke Venice dengan kereta memerlukan kos yang tinggi dan sangat susah.

Kenapa aku digalakkan untuk naik kereta api adalah Venice merupakan bandar kepulauan yang sukar diakses dengan kereta. Penduduk tempatan pun guna kereta api dan Gondola, takkan la aku ni nak bawak kereta masuk? Lagipun tak boleh nak masuk dengan kereta sebab tak ada jalanraya mahupun lebuhraya! Haha

So, pada 9 hb lepas aku ke stesen kereta api Treviglio untuk membeli tiket ke Venice. Dengan bantuan kawan, aku dapat tengok sendiri macam mana stesen dan sistem kereta api di Itali. Bab kereta api, aku akan tulis pada entry lain ok?

[caption id="attachment_5299" align="aligncenter" width="500"] Tiket kereta api antarabandar dari Trevigio ke Venezia Santa Lucia[/caption]

Naik kereta api dari Trviglio ke Venezia Santa Lucia


Tiket yang aku beli berharga EUR 45 untuk perjalanan pergi dan balik. Phew, tak murah tapi kalau naik kereta kos dia lagi tinggi dari EUR 45 tu. Perjalanan ni mengambil masa hampir 3 jam. Phewww. Aku sampai di Venice pada jam 11 pagi.

Aku dah jelaskan kenapa aku naik kereta api, jom nak share sikit macam mana nak ke Venice dengan menaiki kereta api. Menurut google map, stesen kereta api yang terakhir ke Venice adalah Venezia Santar Lucia. Stesen ni terletak di penghujung trek kereta api yang menghungkan dengan kepulauan Venice. Jangan silap pulak sebab ada dua stesen kereta api yang bernama "Venezia" iaitu Santa Lucia dan Porto Marghera.

Lokasi stesen Porto Marghera adalah sebelum jambatan yang menghubungkan tanah besar dengan Venice dan Santa Lucia adalah yang terletak di kepulauan Venice. So, senang kan? Jangan silap ok?

[caption id="attachment_5316" align="aligncenter" width="500"] suasana di Stesen Keretapi Venezia Santa Lucia, Julai 2013[/caption]

Seperti di dalam gambar dan movie


Selalunya aku hanya kagum melihat kecantikan dan keunikkan Venice didalam gambar dan movie tapi semalam aku dapat tengok semua tu dengan mata kepala aku sendiri dan berpijak di bumi Venice. Ya, Venice ni kan sangat popular dengan tempat romantik dan sinonim kepada pengantin baharu untuk berbulan madu. Tapi, kali ni aku datang sorang sorang je. Kan baik kalau dapat ke sini dengan insan tersayang? Mana tau nanti boleh jadi kenyataan, kan?

Bandar dalam air


Kebanyakkan bangunan terletak di tebing sungai ... err ataupun laut? Ia dihubungi oleh lorong - lorong kecik dan jambatan yang melintasi sana dan sini. Menarik, tapi bagi aku Venice merupakan tempat yang crowded dengan manusia dan sangat susah untuk berjalan ke sana dan kemari sebab terlalu ramai orang.

Tambahan pulak aku mai time summer, lagi la ramai orang keluar berjalan termasuk penduduk tempatan sendiri taknak lepaskan peluang untuk menikmati pemandangan dan perjalanan yang panas.

Nak naik kereta macam mana sebab takadak jalanraya, nak merempit macam mana kalau semuanya lorong kecik dan jambatan yang "culang-caling". Haha tu la yang terlintas dalam kepala aku. Macam mana penduduk tempatan boleh survive dengan keadaan macam tu, susah betul kalau nak beli barang besar. Macam mana depa bawak masuk semua tu? Adakah dengan kapal? Jeng jeng jeng!

[caption id="attachment_5309" align="aligncenter" width="500"] Bangunan buruk dan air[/caption]

[caption id="attachment_5310" align="aligncenter" width="500"] Gondola[/caption]

[caption id="attachment_5311" align="aligncenter" width="500"] Dicelah - celah bangunan, pasti akan ada orang[/caption]

[caption id="attachment_5312" align="aligncenter" width="500"] penggemar tingkap[/caption]

[caption id="attachment_5313" align="aligncenter" width="500"] Random[/caption]

[caption id="attachment_5314" align="aligncenter" width="500"] I wait you here....[/caption]

"Sesat" di tengah - tengah Venice


Aku suka cakap perkataan "sesat" bila berjalan - jalan di mana - mana tempat sebab dengan sesat, aku boleh explore pelbagai benda baharu dan tak pernah tahu kewujudannya. Menarik kan? Aku suka jalan je tanpa ada tujuan (tapi kena la tahu jalan balik) dan aku rasa, aku selamat bila berada didalam kota Venice.

[caption id="attachment_5308" align="aligncenter" width="500"] Selain daripada "sesat" dengan bawa kaki tanpa tujuan, aku ada tab yang dah install Maps 3D lagi dikemaskini untuk perjalanan yang menarik[/caption]

Mahal dan overrated

Bila dah jadi tumpuan orang satu dunia, semestinya semua benda dah jadi mahal. Pertama kali aku masuk tandas yang mahal dalam hidup dan ia terletak di Venice. Kebanyakkan tempat dipenuhi oleh orang, tak kira la yang semurah murah (of kos ramai) dan semahal - mahal (sure exclusive) dipenuhi orang. Ntah la apa yang depa fikir tentang Venice ni. Memang la tempat cantik, tapi bila semua pakat kerumun dan dok bercakap sangat rasanya macam jadi terlebih. Melebih - lebih.

Untuk kali pertama ni, ya segalanya memang sempoi. Cantik. Hehe





Hard Rock Cafe Venice, Canal Grande dan ......

Terlalu banyak tempat yang menarik dan aku tak lepaskan peluang untuk kunjungi tempat - tempat tersebut. Yang paling tak boleh tak pi adalah HRC sebab ramai dah dok kirim. Duit bawak banyak - banyak pun mesti akan habis dekat sini jugak untuk beli baju dan cenderamata yang lain - lain. Semuanya dibuat sebagai koleksi.

Aku berpeluang untuk pergi ke tempat popular yang terdapat didalam aksi filem blockbuster yang terkenal seperti The Tourist, Lara Croft : Tomb Raider, The Italian Job dan banyak lagi. huhu

[caption id="attachment_5303" align="aligncenter" width="500"] Gondola di Ponte dei Sospiri (a.k.a Bridge of Sighs)[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="500"] Piazza San Marco! Terhalang sebab dok buat kerja pembaikian[/caption]

[caption id="" align="aligncenter" width="501"] Minta tolong pelancong macam aku gak untuk ambikkan gambar[/caption]



 

Monday, July 01, 2013

Pertama kali menaiki penerbangan Singapore Airlines selama 12 jam!

Dah lama aku teringin nak menaiki penerbangan Singapore Airlines. Setiap kali booking, mesti ada je perkara yang tak diingini berlaku. Project delay la, postponed la, dan macam macam lagi. Selalunya, fare Singapore Airline ni lebih tinggi berbanding dengan Malaysia Airlines ataupun Emirates (selalunya Emirates lah yang paling murah).

Kenapa aku pilih untuk menaiki penerbangan Singapore Airlines adalah, aku tak mau nak transit lama - lama macam beberapa trip aku yang lepas. Sebenarnya, transit lebih selesa tapi bergantung pada masa dan tenaga hang. Kalau duduk sana tu lama - lama, kena banyak jalan dan potensi untuk duit habis adalah tinggi! Dah la makan pun mahal, barang - barang pun boleh tahan jugak. So lebih baik aku terus ambik penerbangan terus, tapi kena duduk di dalam perut kapal terbang selama 12 jam lah. Boleh ke tahan?

Saturday, April 06, 2013

5th Putrajaya International Hot Air Balloon Fiesta 2013

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Kali ni aku nak kongsi pengalaman aku, kali pertama tengok belon panas didepan mata. Sebenarnya, dah lama aku teringin nak tengok festival belon panas Putrajaya ni. Sejak daripada festival ni dilancarkan hampir 5 tahun lalu, setiap tahun aku nak kesana tapi hajat tak kesampaian. Alhamdulillah, sampai pun aku disini dan dapat tengok pelbagai bentuk dan warna belon panas yang menarik!

Aku purposely drive dari Penang ke Putrajaya semata mata nak tengok belon! Gerak dari Plaza Tol Juru pada jam 930 malam, aku sampai di Kuala Lumpur pada jam 2 pagi. Masa tu tak la mengantok sangat. Boleh la ronda ronda KL dan lepak di Dataran Merdeka. Lebih kurang jam 3 pagi, mata dan tak boleh nak angkat dan terus tidur disana. Nasib baik la kereta luas, boleh la turunkan seat dan tidur macam atas katil. Huhu.

Tuesday, February 19, 2013

Seminggu di Hotel Sonnenhof, Melsungen, Germany!

Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,

Untuk trip kali ini, aku tinggal di Hotel Sonnenhof, di pekan kecil Melsungen di negeri Hessen. Sebenarnya, aku request dekat company untuk tinggal disebuah apartment yang mempunyai kemudahan memasak. Almaklumlahkan, pergi sana walaupun seminggu tetap nak makan makanan kita, makanan di Germany kesemuanya non halal. Depa selalu masukkan alkohol dan juga daging yang tak halal *ehem ehem, paham paham sendiri*

So, dengan adanya kemudahan memasak senanglah aku dan rakan makan makanan halal. Dekat pekan Melsungen pun ada sebuah kedai Turkey yang menjual pelbagai makanan dan juga bahan mentah halal untuk Muslim disana. Apa apa pun, jom tengok bilik!

Pada pendapat aku, kebanyakkan hotel apartment yang ada dapur ni semuanya cantik. Rasa macam nak duduk sini lama lama je tapi tak boleh nak duduk lama. Seminggu sudah!

Friday, February 15, 2013

Perjalanan kali ketiga ke Jerman!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Dah lama rasanya aku tak update blog ni. Entry yang lepas pada bulan lepas, 12 haribulan Januari. Hehe nampak sangat aku sibuk dan pinggirkan blog ni.

Walaubagaimanapun sekarang aku tetap nak update blog kesayangan aku nih. Berkaitan perjalanan kali ketiga aku ke bumi Jerman pada minggu lepas, 1 hb Febuari 2013.

Alhamdulillah, dah tiga kali aku berpeluang ke negera Jerman, itu pun atas urusan kerja. Nak pergi pakai duit sendiri mungkin takkan sampai. Maklumlahkan, pendapatan tak mencukupi. Huhuhu.

Sunday, February 03, 2013

12 jam penerbangan terus Malaysia Airlines KUL-FRA!

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Aku nak kongsi pengalaman kali pertama aku menaiki penerbangan terus selama 12 jam dengan Malaysia Airlines pada semalam. Ini merupakan business trip ketiga aku dan pertama untuk tahun ni (dengan harapan ada lagi la trip heheh). Ini jugak kali pertama aku naik Malaysia Airlines berbanding Oktober dan Disember lepas ke Munich dengan menaiki Emirates.

Mula - mula macam tak boleh bayangkan, betul ke aku nak naik penerbangan terus atau direct flight dari KL ke Frankfurt ni? 12 jam masa perjalanan tu. Dah la kena duduk dalam perut kapal terbang selama 12 jam, tergantung diatas awangan, dan yang paling "seriau" adalah perjalanan tu lama, risikoo!!

Tapi, atas niat nak mencuba sebab dah 2 kali aku ke Europe dengan Emirates yang perlukan berjam - jam masa transit, aku nak ke Germany cepat sebab aku tak ada masa lagi selain hanya seminggu. Perancangan dah buat, so dalam plan aku, aku dan kawan akan sampai di bumi Jerman pada pagi Sabtu. So, kalau sampai sana hari Sabtu mesti la ada masa untuk jalan - jalan masa sampai tu dan hari Ahad.

 

Tuesday, January 29, 2013

Tuesday, January 15, 2013

3 hari 2 malam transit di Dubai dan Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu

Suka aku nak kongsi pengalaman aku transit dan berjalan - jalan di Emirah Arab Bersatu (UAE) lepas daripada business trip aku ke Germany. Aku dan kawan, Zulhisham memang rancang untuk transit buat beberapa hari di UAE sebab kami ke Germany naik penerbangan Emirates. Semua orang tahu yang Emirates punya lapangan terbang rasmi di Dubai, so kami tak mau lepaskan peluang untuk jalan - jalan di UAE since boss pun bagi lampu hijau untuk extend business trip for personal trip.  

Dalam masa yang sama, dua orang rakan sekerja aku ke Italy dan turut menggunakan penerbangan Emirates pada masa yang sama dan waktu yang sama. Nak dijadikan cerita, kami berempat bersama - sama merancang untuk ke Dubai dan Abu Dhabi untuk short vacation.

Sunday, January 13, 2013

Memandu ketika musim salji

 

Salam,

Kali ni aku nak share pengalaman memandu semasa musim sejuk. Pengalaman pertama aku memandu di atas salji dan dikelilingi salji. Umumnya orang semua tahu, dekat Germany saja yang ada highway yang tak ada limit. Kita boleh memandu selaju yang kita suka. Tapi, bila dah ada highway yang tak ada limit tambah pulak dengan keadaan bersalji dan ais, mau tahu la macam mana keadaan jalanraya kat sana. Takut!

Tuesday, January 01, 2013

Selamat tahun baru 2013

20121231-235803.jpg

Salam,


Selamat tahun baru 2013. Semoga tahun baru ni memberikan sinar yang lebih bahagia dan bermakna dalam hidup kita semua. Diharap juga 2013 nanti lebih murah rezeki!

Tak lupa 2012 yang akan meninggalkan kita beberapa detik lagi. Terima kasih atas suka dan duka sepanjang 366 hari kita bersama. Apa yang terjadi pada 2012 akan dijadikan panduan dan pengajaran untuk terus matang dan kuat menghadapi tahun 2013 yang makin mencabar.

Selamat tinggal 2012.

Mohammad Luthfi Suib
31 Disember 2012
11:55PM, Penang, Malaysia