Friday, December 19, 2014

Ushar Wayang : The Hobbit - The Battle of the Five Armies

Salam,

Semalam aku berkesempatan untuk menonton wayang, sudah sekian lama tak tengok wayang dan filem yang aku pilih adalah The Hobbit - The Battle of the Five Armies.


Bagi mereka yang telah mengikuti jalan cerita The Hobbit sebelum ini, mesti peminat dan pengikut movie The Hobbit menanti nanti sambungan cerita The Hobbit - The Desolation of Smaug yang telah ditayangkan pada tahun lepas.

Yang paling best, aku tengok filem kegemaran aku ni dalam versi 3D. So, memang gempak habis lah bila tengok filem ni!!

Sedikit sipnosis tentang filem The Hobbit - The Battle of the Five Armies :

Pada episod yang lepas, rombongan Kaum Kerdil yang diketuai oleh Thorin Oakenshield telah berjaya memasuki kawasan gunung bernama Lonely Mountain yang selama ini dikawal oleh seekor naga berapi yang bernama Smaug.
Kemudian, si pencuri Bilbo Baggins telah memainkan peranan beliau untuk mencuri Arkenstone dari Smaug dan berjaya mendapatkan batu tersebut. Ekoran insiden tersebut, naga Smaug telah menyerang pekan yang berdekatan iaitu Lake-Town. Habis kesemua bandar Lake-Town telah terbakar akibat serangan daripada naga Smaug.
Ketika Smaug tengah rancak menyembur api kearah Lake-Town, Bard the Bowman si pemanah telah berjaya membunuh naga Smaug dengan bantuan anaknya Bain dengan menggunakan panah hitam Black arrow tepat ke arah hati Smaug. Panah biasa tidak dapat menembusi badan Smaug yang sangat keras tu.
Lepas Bard membunuh Smaug, cerita akan kematian naga Smaug telah tersebar kemerata tempat dengan pantasnya lalu, menarik perhatian pelbagai pihak untuk menawan Lonely Mountain termasuk penduduk Lake-Town yang diketuai oleh Bard. Oleh kerana Thorin sudah pun berjanji untuk memberikan harta karun yang dikawal oleh naga Smaug apabila Bard berjaya membunuhnya, Bard dan orangnya terus menuju ke Lonely Mountain untuk menuntut janji Thorin.
Sebaliknya, Thorin yang telah berjaya memasuki dan mengawal semua harta yang berada dibawah Lonely Mountain bertukar menjadi seorang yang tamak dan terdesak. Sikapnya telah berubah menjadi kejam dan tak menunaikan janjinya akibat “rasukan Smaug”. Sebelum ini, dinasti Ayahnya dan Datuknya telah pun jatuh akibat ketamakkan dalam mengumpul kekayaan.

Okey, aku rasa dah banyak sangat menulis ni. Baik hampa tengok sendiri trailer dia yang sangat menarik dibawah. Nak tahu lebih lanjut, baik ke panggung wayang berdekatan!


Luthfi9:15 pagi19 Disember 2014

Ushar Wayang : The Hobbit - The Battle of the Five Armies

Salam,

Semalam aku berkesempatan untuk menonton wayang, sudah sekian lama tak tengok wayang dan filem yang aku pilih adalah The Hobbit - The Battle of the Five Armies.


Bagi mereka yang telah mengikuti jalan cerita The Hobbit sebelum ini, mesti peminat dan pengikut movie The Hobbit menanti nanti sambungan cerita The Hobbit - The Desolation of Smaug yang telah ditayangkan pada tahun lepas.

Yang paling best, aku tengok filem kegemaran aku ni dalam versi 3D. So, memang gempak habis lah bila tengok filem ni!!

Sedikit sipnosis tentang filem The Hobbit - The Battle of the Five Armies :

Pada episod yang lepas, rombongan Kaum Kerdil yang diketuai oleh Thorin Oakenshield telah berjaya memasuki kawasan gunung bernama Lonely Mountain yang selama ini dikawal oleh seekor naga berapi yang bernama Smaug.
Kemudian, si pencuri Bilbo Baggins telah memainkan peranan beliau untuk mencuri Arkenstone dari Smaug dan berjaya mendapatkan batu tersebut. Ekoran insiden tersebut, naga Smaug telah menyerang pekan yang berdekatan iaitu Lake-Town. Habis kesemua bandar Lake-Town telah terbakar akibat serangan daripada naga Smaug.
Ketika Smaug tengah rancak menyembur api kearah Lake-Town, Bard the Bowman si pemanah telah berjaya membunuh naga Smaug dengan bantuan anaknya Bain dengan menggunakan panah hitam Black arrow tepat ke arah hati Smaug. Panah biasa tidak dapat menembusi badan Smaug yang sangat keras tu.
Lepas Bard membunuh Smaug, cerita akan kematian naga Smaug telah tersebar kemerata tempat dengan pantasnya lalu, menarik perhatian pelbagai pihak untuk menawan Lonely Mountain termasuk penduduk Lake-Town yang diketuai oleh Bard. Oleh kerana Thorin sudah pun berjanji untuk memberikan harta karun yang dikawal oleh naga Smaug apabila Bard berjaya membunuhnya, Bard dan orangnya terus menuju ke Lonely Mountain untuk menuntut janji Thorin.
Sebaliknya, Thorin yang telah berjaya memasuki dan mengawal semua harta yang berada dibawah Lonely Mountain bertukar menjadi seorang yang tamak dan terdesak. Sikapnya telah berubah menjadi kejam dan tak menunaikan janjinya akibat "rasukan Smaug". Sebelum ini, dinasti Ayahnya dan Datuknya telah pun jatuh akibat ketamakkan dalam mengumpul kekayaan.

Okey, aku rasa dah banyak sangat menulis ni. Baik hampa tengok sendiri trailer dia yang sangat menarik dibawah. Nak tahu lebih lanjut, baik ke panggung wayang berdekatan!


Luthfi
9:15 pagi
19 Disember 2014

Wednesday, December 17, 2014

Teknologi mendekatkan dan menjauhkan kita!




Salam,

Sekarang ni dah jadi satu keperluan untuk semua orang untuk memiliki gajet pintar didalam poket. Harga sebuah teknologi yang ada didalam poket makin lama makin murah, sesuai dengan bajet masing masing. Bukannya didalam poket sahaja, lambakan pelbagai jenis tablet dari semurah murah jenama dan semahal mahal yang anda mampu. Tak ada masalah, janji ada wangnya.

Bila cakap pasal mampu, semua orang dah ada smartphone. Tak ada lagi telefon 3310 ataupun Nokia Torchlight yang jadi idaman setiap remaja pada tahun awal 2000. Jauh sekali teknologi yang telah ketinggalan zaman seperti Nokia “sabun”, Nokia “sembilu” dan macam macam lagi. Sekarang ni nak cakap pasal telefon, bagitahu saja bajet berapa. Mereka akan tunjukkan kepada kita macam mana rupa dan gaya.

Oleh kerana setiap orang mampu memiliki gajet pintar bersama sama, semua informasi yang dipinta pasti akan berjaya. Sejauh mana pun kita berada pasti bukan alasannya, tiada sempadan janji kena ada sambungan Internet. Lambakan pelbagai aplikasi yang semestinya percuma boleh buat rambang mata dibuatnya. Tak tahu nak pilih mana satu, tapi yang trending dan popular akan tetap berada didalam senarai 10 aplikasi wajib untuk dipasang.

Hubungan makin erat

Bercinta pada masa dulu (dalam awal tahun 2000) memerlukan bajet yang tinggi. Untuk komunikasi saja pun kosnya tinggi sebab hanya guna SMS yang berharga 20sen per SMS.Sekarang? Tidak lagi, dengan langganan internet semurah RM10/seminggu atau RM18 sebulan dah boleh berbalasan mesej tanpa jemu.

Yang jauh rasa dekat, yang dekat makin rapat. Kita mudah mendekati satu sama lain. Kita mudah berhubung tanpa rasa terhalang. Indah kan?

Bila dekat rasa jauh

Sekarang ni hampa semua ada rasa macam tu tak? Bila berjauhan, bukan main lagi minta untuk berjumpa. Minta untuk bertentang mata dan bersua muka. Bila jumpa je, masing masing senyap. Tak gunakan masa dan kesempatan yang ada untuk betul betul bersemuka. Kalau berjumpa tapi telefon tak lekang dari tangan. Sentiasa ada bersama. Mulut saja bercakap tapi mata di kaca telefon.

Aku pun tak faham kenapa situasi ni berlaku dan makin meruncing. Bila kata, mereka salahkan perkataan “generasi”. Masa kita dulu dulu tak macam ni, zaman ni zaman depa. Macam ni la gaya depa bersosial dan bersama sama? Macam inikah dikatakan manusia?

Kembali ke lumrah manusia sebenar

Aku rindu zaman kita manusia yang sebenarnya. Yelah, kita tak ada satu alat penghubung pun yang menghubungkan sesama kita sedekat sekarang. Bila kita dah mudah untuk didekati dan dihubungi, nilai perhubungan itu dianggap remeh dan kadangkala disia siakan.

Teringat pada masa dulu, kita gigih untuk berhubung. Guna apa cara sekalipun, lambat tak jadi masalah tapi nilai “pesanan” atau mesej sangat penting. Kita gigih ke pondok telefon untuk bertanya khabar, dengar suara dan ghairah untuk bersama didepan mata.

Masih belum terlambat untuk mengubah gaya hidup kita. Target tahun 2015 untuk kurangkan masa dilaman sosial, bersama dengan telefon bimbit dan nak luangkan masa bersama teman dan keluarga didepan mata.

Bila keseorangan tak kisah, boleh gunakan teknologi yang ada untuk buang rasa “kosong” dan “sunyi” untuk mencari teman. Tapi kena lah hargai bila ada didepan mata.

Ikhlas,
Luthfi
17 Disember 2014
7:24 pagi

Teknologi mendekatkan dan menjauhkan kita!


Salam,

Sekarang ni dah jadi satu keperluan untuk semua orang untuk memiliki gajet pintar didalam poket. Harga sebuah teknologi yang ada didalam poket makin lama makin murah, sesuai dengan bajet masing masing. Bukannya didalam poket sahaja, lambakan pelbagai jenis tablet dari semurah murah jenama dan semahal mahal yang anda mampu. Tak ada masalah, janji ada wangnya.

Bila cakap pasal mampu, semua orang dah ada smartphone. Tak ada lagi telefon 3310 ataupun Nokia Torchlight yang jadi idaman setiap remaja pada tahun awal 2000. Jauh sekali teknologi yang telah ketinggalan zaman seperti Nokia "sabun", Nokia "sembilu" dan macam macam lagi. Sekarang ni nak cakap pasal telefon, bagitahu saja bajet berapa. Mereka akan tunjukkan kepada kita macam mana rupa dan gaya.

Oleh kerana setiap orang mampu memiliki gajet pintar bersama sama, semua informasi yang dipinta pasti akan berjaya. Sejauh mana pun kita berada pasti bukan alasannya, tiada sempadan janji kena ada sambungan Internet. Lambakan pelbagai aplikasi yang semestinya percuma boleh buat rambang mata dibuatnya. Tak tahu nak pilih mana satu, tapi yang trending dan popular akan tetap berada didalam senarai 10 aplikasi wajib untuk dipasang.

Hubungan makin erat

Bercinta pada masa dulu (dalam awal tahun 2000) memerlukan bajet yang tinggi. Untuk komunikasi saja pun kosnya tinggi sebab hanya guna SMS yang berharga 20sen per SMS.Sekarang? Tidak lagi, dengan langganan internet semurah RM10/seminggu atau RM18 sebulan dah boleh berbalasan mesej tanpa jemu.

Yang jauh rasa dekat, yang dekat makin rapat. Kita mudah mendekati satu sama lain. Kita mudah berhubung tanpa rasa terhalang. Indah kan?

Bila dekat rasa jauh

Sekarang ni hampa semua ada rasa macam tu tak? Bila berjauhan, bukan main lagi minta untuk berjumpa. Minta untuk bertentang mata dan bersua muka. Bila jumpa je, masing masing senyap. Tak gunakan masa dan kesempatan yang ada untuk betul betul bersemuka. Kalau berjumpa tapi telefon tak lekang dari tangan. Sentiasa ada bersama. Mulut saja bercakap tapi mata di kaca telefon.

Aku pun tak faham kenapa situasi ni berlaku dan makin meruncing. Bila kata, mereka salahkan perkataan "generasi". Masa kita dulu dulu tak macam ni, zaman ni zaman depa. Macam ni la gaya depa bersosial dan bersama sama? Macam inikah dikatakan manusia?

Kembali ke lumrah manusia sebenar

Aku rindu zaman kita manusia yang sebenarnya. Yelah, kita tak ada satu alat penghubung pun yang menghubungkan sesama kita sedekat sekarang. Bila kita dah mudah untuk didekati dan dihubungi, nilai perhubungan itu dianggap remeh dan kadangkala disia siakan.

Teringat pada masa dulu, kita gigih untuk berhubung. Guna apa cara sekalipun, lambat tak jadi masalah tapi nilai "pesanan" atau mesej sangat penting. Kita gigih ke pondok telefon untuk bertanya khabar, dengar suara dan ghairah untuk bersama didepan mata.

Masih belum terlambat untuk mengubah gaya hidup kita. Target tahun 2015 untuk kurangkan masa dilaman sosial, bersama dengan telefon bimbit dan nak luangkan masa bersama teman dan keluarga didepan mata.

Bila keseorangan tak kisah, boleh gunakan teknologi yang ada untuk buang rasa "kosong" dan "sunyi" untuk mencari teman. Tapi kena lah hargai bila ada didepan mata.

Ikhlas,
Luthfi
17 Disember 2014
7:24 pagi



Tuesday, December 16, 2014

Teknologi mendekatkan dan menjauhkan kita!

Assalamualaikum,

Teknologi dah berkembang pesat. Dulu, kita semua terasa terasing, terabai dan juga jauh kerana kekangan masa, jarak dan macam macam lagi. Tapi sekarang tidak lagi. 

Dulu nak pakai sebuah telefon bimbit pun tak mampu tapi sekarang boleh dikatakan hampir daripada kita ada dua telefon, tak termasuk telefon pintar ataupun smartphone. Itu bukan perkara baru. Ye dak?


Thursday, December 11, 2014

Malaysia layak ke peringkat akhir AFF Suzuki Cup 2014!


Salam,

Aku baru saja habis menonton perlawanan separuh akhir kedua antara Malaysia menentang Vietnam untuk kelayakkan ke peringkat akhir Piala AFF Suzuki 2014.

Perlawanan yang berlangsung di HaNoi, Vietnam pada jam 8 malam waktu Malaysia di Stadium Nasional My Dinh, menyaksikan perlawanan kedua setelah pasukan Malaysia kalah pada pasukan Vietnam di gelanggang sendiri di Stadium Shah Alam pada Ahad yang lalu. [baca laporan rasmi dari AFF]

Perlawanan yang disangkakan hambar dan dilabel sebagai “mission impossible” setelah Malaysia ditundukkan ditempat sendiri sebanyak 2-1 oleh Vietnam yang menggunakan khidmat jurulatih daripada Jepun, yang membawa Vietnam untuk mempersembahan perlawanan yang penuh bertenaga dan taktikal mirip seperti pasukan Thailand bertukar kepada perlawanan yang sangat mendebarkan!

Tak senang duduk dibuatnya! Sebab apa? Sejurus sepak mula, Malaysia telah pun dihadiahkan sepakan penalti oleh kerana kekasaran pemain Vietnam kepada pemain Malaysia, Indra Putra Mahayuddin! Safiq Rahim mengambil tanggungjawab memasukkan gol pertama Malaysia pada minit ke 4!!

Aku tak boleh terus tulis kerana terlalu kagum dengan permainan yang dipersembahkan oleh Team Malaysia dan Vietnam! Jom tengok sedutan perlawanan separuh akhir kedua dari saluran Youtube rasmi AFF Suzuki Cup


Berikut merupakan jadual perlawanan akhir AFF Suzuki Cup 2014 yang menyaksikan Malaysia akan bertemu dengan Thailand. 

P/s : Jangan sokong masa Malaysia menang je, kutuk dan caci masa kalah. 
Luthfi11 Disember 201411:20 malam

Malaysia layak ke peringkat akhir AFF Suzuki Cup 2014!


Salam,

Aku baru saja habis menonton perlawanan separuh akhir kedua antara Malaysia menentang Vietnam untuk kelayakkan ke peringkat akhir Piala AFF Suzuki 2014.

Perlawanan yang berlangsung di HaNoi, Vietnam pada jam 8 malam waktu Malaysia di Stadium Nasional My Dinh, menyaksikan perlawanan kedua setelah pasukan Malaysia kalah pada pasukan Vietnam di gelanggang sendiri di Stadium Shah Alam pada Ahad yang lalu. [baca laporan rasmi dari AFF]

Perlawanan yang disangkakan hambar dan dilabel sebagai "mission impossible" setelah Malaysia ditundukkan ditempat sendiri sebanyak 2-1 oleh Vietnam yang menggunakan khidmat jurulatih daripada Jepun, yang membawa Vietnam untuk mempersembahan perlawanan yang penuh bertenaga dan taktikal mirip seperti pasukan Thailand bertukar kepada perlawanan yang sangat mendebarkan!

Tak senang duduk dibuatnya! Sebab apa? Sejurus sepak mula, Malaysia telah pun dihadiahkan sepakan penalti oleh kerana kekasaran pemain Vietnam kepada pemain Malaysia, Indra Putra Mahayuddin! Safiq Rahim mengambil tanggungjawab memasukkan gol pertama Malaysia pada minit ke 4!!

Aku tak boleh terus tulis kerana terlalu kagum dengan permainan yang dipersembahkan oleh Team Malaysia dan Vietnam! Jom tengok sedutan perlawanan separuh akhir kedua dari saluran Youtube rasmi AFF Suzuki Cup


Berikut merupakan jadual perlawanan akhir AFF Suzuki Cup 2014 yang menyaksikan Malaysia akan bertemu dengan Thailand. 


P/s : Jangan sokong masa Malaysia menang je, kutuk dan caci masa kalah. 

Luthfi
11 Disember 2014
11:20 malam

Thursday, December 04, 2014

Badan kurus tak semestinya sihat!


Assalamualaikum,

Semalam aku berpeluang untuk berjumpa dengan kawan yang aktif dalam bidang kesihatan untuk produk Herbalife, Cik Anis Athirah Bux. Sekarang ni banyak dah produk kesihatan yang menawarkan pelbagai jenis program untuk kekal sihat dan menawan.

Sebenarnya, tujuan asal aku ke sana ialah nak memperkenalkan Cik Mek aku kat dia untuk penjelasan lanjut akan program penurunan berat badan yang diurus dan dikawalselia oleh dia. 

Nak kurus dan sihat ni tak susah sebenarnya kerana ini semua terletak kepada diri sendiri bertapa seriusnya diri masing masing untuk mencapai apa yang dikehendaki. Oleh itu, setiap angan angan yang nak dicapai tu tak mustahil untuk kita penuhi. Cuma, nak atau tifak sahaja. 

Banyak sebenarnya benda baru yang aku pelajari masa jumpa dengan Anis masa sesi penerangan ringkas tentang program penurunan berat badan secara sihat ni. 

Secara ringkas apa yang aku nak tulis ialah :
1- Kawal makan, hanya makan makanan yang berkalori rendah, tak berminyak dll. Sebenarnya makanan kita ni menyebabkan kita tak boleh nak move on dari gemuk ke kurus
2- Gaya hidup, kebanyakkan daripada kita malas untuk bersenam (termasuk aku) sebab sibuk dengan kerjaya dan lain lain lagi. Akibatnya, badan tak bermaya sebab kurang latihan (badan manja)
3- Orang kurus tak semestinya sihat!! Walaupun badan kurus, tapi ada pelbagai benda disebaliknya seperti jumlah lemak dalam badan, kolestrol tinggi, jumlah air dalam badan kurang dan macam macam lagi. 
Dengan tiga perkara diatas membuatkan aku sedar akan pentingnya jaga kesihatan walaupun badan tak gemuk (perut ada sikit boroi) ni. Masih belum terlambat untuk terus jaga makan, jaga gaya hidup dan jaga diri untuk hidup lebih lama (InsyaAllah) dengan gembira. 

Bayan Lepas,
4 Disember 2014
10:20 Pagi


Badan kurus tak semestinya sihat!


Assalamualaikum,

Semalam aku berpeluang untuk berjumpa dengan kawan yang aktif dalam bidang kesihatan untuk produk Herbalife, Cik Anis Athirah Bux. Sekarang ni banyak dah produk kesihatan yang menawarkan pelbagai jenis program untuk kekal sihat dan menawan.

Sebenarnya, tujuan asal aku ke sana ialah nak memperkenalkan Cik Mek aku kat dia untuk penjelasan lanjut akan program penurunan berat badan yang diurus dan dikawalselia oleh dia. 

Nak kurus dan sihat ni tak susah sebenarnya kerana ini semua terletak kepada diri sendiri bertapa seriusnya diri masing masing untuk mencapai apa yang dikehendaki. Oleh itu, setiap angan angan yang nak dicapai tu tak mustahil untuk kita penuhi. Cuma, nak atau tifak sahaja. 

Banyak sebenarnya benda baru yang aku pelajari masa jumpa dengan Anis masa sesi penerangan ringkas tentang program penurunan berat badan secara sihat ni. 

Secara ringkas apa yang aku nak tulis ialah :
1- Kawal makan, hanya makan makanan yang berkalori rendah, tak berminyak dll. Sebenarnya makanan kita ni menyebabkan kita tak boleh nak move on dari gemuk ke kurus
2- Gaya hidup, kebanyakkan daripada kita malas untuk bersenam (termasuk aku) sebab sibuk dengan kerjaya dan lain lain lagi. Akibatnya, badan tak bermaya sebab kurang latihan (badan manja)
3- Orang kurus tak semestinya sihat!! Walaupun badan kurus, tapi ada pelbagai benda disebaliknya seperti jumlah lemak dalam badan, kolestrol tinggi, jumlah air dalam badan kurang dan macam macam lagi. 
Dengan tiga perkara diatas membuatkan aku sedar akan pentingnya jaga kesihatan walaupun badan tak gemuk (perut ada sikit boroi) ni. Masih belum terlambat untuk terus jaga makan, jaga gaya hidup dan jaga diri untuk hidup lebih lama (InsyaAllah) dengan gembira. 

Bayan Lepas,
4 Disember 2014
10:20 Pagi


Wednesday, November 05, 2014

Rawatan gigi

Assalamualaikum,

Semalam aku pergi ke klinik gigi, setelah sekian lama hajat nak buat gigi. 

Aku ke Bhar Dental, sebuah panel gigi yang dilantik oleh syarikat. So, pergi je sana aku bagitahu kat kerani dia yang aku nak buat "cucian gigi". 

Syarikat ada beri subsidi RM150/tahun untuk rawatan gigi, dah empat tahun aku kerja kat sini 

Tuesday, October 28, 2014

Jalan - jalan bulan Oktober


Salam,

Kali ni aku nak kongsi perjalanan aku ke Pantai Timur. Erm, buat tahun ni dah 3x aku ke Terengganu. Almaklumlah, Mek orang sana. So, kali ni aku ke sana sebab undangan perkahwinan sepupu dia di Hulu Terengganu. 

Aku mulakan perjalanan ke Terengganu pada jam 11:30 malam melalui jalan Gerik - Jeli. Badan ada sikit letih la bhai, sebab aku kerja siang tu. Ini kali pertama aku drive pada waktu malam guna jalan tu. Selalunya guna jalan tu masa petang ataupun tengah hari. 

Perjalanan aku dari rumah ke Gerik, memakan masa lebih kurang sejam lebih. Sebelum tu berhenti isi minyak di Kulim. Aku isi minyak RM83 penuh bagi Alza aku minum. Setibanya aku di Gerik dah jam 1,  berhenti sekejap makan malam dan rehat sekejap. Yelahkan, kalau tak berhenti kat situ, mana lagi nak cari tandas ataupun gerai makan di tengah banjaran hutan?




Wednesday, October 22, 2014

Oh, gemok sudah!

Salam,

Nak tergelak bila aku scroll entry lama berkaitan dengan diri aku, terutamanya entry yang melucukan seperti ni ; Tulang oh tulang.

Haha, ya masa sekolah asrama dulu aku memang dikenali sebagai seorang yang sangat kurus dikalangan kawan kawan satu dorm. Aku suka sangat panggil kawan kawan dengan pelbagai nama sampai terlekat nama panggilan tersebut. Biasalah, bila dok kata kat orang kat diri sendiri pun akan secara automatik terpalit jua. Haha!

Oh, gemok sudah!


Salam,

Nak tergelak bila aku scroll entry lama berkaitan dengan diri aku, terutamanya entry yang melucukan seperti ni ; Tulang oh tulang. 

Haha, ya masa sekolah asrama dulu aku memang dikenali sebagai seorang yang sangat kurus dikalangan kawan kawan satu dorm. Aku suka sangat panggil kawan kawan dengan pelbagai nama sampai terlekat nama panggilan tersebut. Biasalah, bila dok kata kat orang kat diri sendiri pun akan secara automatik terpalit jua. Haha!

Berkaitan dengan diri aku, si Tulang yang kuruih kedekiang (atau orang KL kata Kurus Keding) kini aku rasa nama dan panggilan tu tak boleh diguna pakai sama sekali. Kenapa?!

Luthfi, tahun 2010
Dengan ketinggian mencecah 1.75m, berat badan ketika itu 45kg memang bukannya berat badan yang ideal. Yakni, kalau nak refer kepada BMI, aku menang diletakkan dikalangan orang yang kurang berat badan ataupun underweight.

Ada sekali masa kat sekolah menengah, aku tak dinasihatkan untuk derma darah sebab berat badan aku tak dibenarkan untuk derma. Sebab tu la aku kecewa, dan seterusnya berjaya juga derma darah untuk kali pertama pada usia 17 tahun. Hebat kan!!

Kemudian, lepas SPM aku lanjutkan pelajaran ke Politeknik. Masa tu pun berat badan masih lingkungan 50kg ke 55kg. Tak hairan la sebab masa tu banyak sangat aktiviti dan kadar metabolisma badan sangat tinggi walaupun aku makan banyak!! 

Lepas masuk kerja, berat badan aku naik dengan jayanya (la kot?) dari petengahan 50kg ke hampir ke 60kg. Tapi untuk masa tu aku dah tak ada masalah untuk derma darah sebab berat badan dah steady. 

Tahun lepas, aku tinggal di Itali atas urusan kerja selama sebulan. Berat badan aku naik mendadak dari 60kg ke 65kg. Dari bacaan meter penimbang berat memang boleh nampak, sama la dengan bentul fizikal aku yang menunjukkan ciri ciri berisi!

Luthfi, Feb 2014 (kiri) dan Sep 2010 (kanan)
Dah setahun aku balik dari Itali, dan ada dua trip yang menyusur kemudian menyebabkan aku makin lama makin chubby! Ya, sekarang ni memang sibuk kerja, so memanglah kerja aku dok makan je. Apa lagi benda yang aku boleh buat untuk seronokkan diri sendiri selain makan? Ye dak?

Up to date, sekarang ni berat badan aku dah mencecah 73kg dan naik mendadak sejak setahun yang lepas.  Hmmmm, ciri fizikal memang dah ketara nampak kekembangannya! Tak boleh dah panggil aku tulang, kena panggil aku "Luthfi Chubby".

So, dengan makan aku happy dan dengan makan juga aku happy! Nak tips macam mana nak tambah berat badan? Follow below! 

1) Tambah frekuensi (kekerapan) makan

Kalau selalu makan 3kali sehari, cuba tambah jadi 6kali sehari. Boleh? Haha

2) Tukar cara pemakanan dari ringan ke berat

Bagi aku, amalkan makan nasi selalu pagi petang siang malam, insyaAllah badan naik. 

3) Kena happy dalam hidup 

Ada orang (eh macam aku je) kalau happy bahagia pun boleh naik berat badan. Yela, dah tak payah nak fikir benda yang menderitakan! So enjoy sahajalah!

4) Sibuk? Terapi diri dengan makan!

Lagi sibuk, lagi lapaq dan lagi kuat makan. Sampai tak sedar dah gemuk. Tapi kena ingat, jangan lupa senaman!

Okeylah, itu sahaja yang aku nak kongsi kali ini. Ciao!!

Luthfi
7:28AM 23 Oktober 2014



Sunday, October 12, 2014

Operasi JPJ 1 Nov 2014 : Bersediakah anda?



Salam,

Aku rasa, kebanyakkan pengguna Facebook yang "like" laman FB Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) tahu akan pengumuman jabatan itu tentang operasi yang diadakan pada bulan Oktober 2014 dan perlaksanaan undang undang pada bulan November 2014 kelak :


Bagi pengguna jalanraya di Malaysia, JPJ akan menguatkuasakan undang undang kesalahan memasang cermin gelap pada kenderaan dan juga aksesori lain berbentuk lampu tambahan "stobe light" atau lampu LED. 

Untuk bulan Oktober sahaja, JPJ akan menjalankan operasi mendidik pengguna jalanraya akan spesifikasi cermin gelap baharu dan kesalah dalam penggunaan stobe light. 

Berikut merupakan spesifikasi terbaharu penggunaan cermin gelap kenderaan di Malaysia 


Bagi pendapat aku, spesifikasi cermin gelap baharu ini amatlah bersesuaian berbanding undang undang lama pemakaian cermin gelap bagi cermin sisi  daripada 50 peratus kepada 30 peratus, manakala cermin hadapan daripada hanya 50 kepada 70 peratus! 

Walaupun undang undang baharu ni tak sehebat spesifikasi cermin gelap negara jiran yang mungkin "lebih mesra rakyat" dan "lebih sesuai dengan iklim panas" tapi aku tabik kepada keseriusan JPJ sebab update undang undang lapuk mengikut kesesuaian zaman. 

Lagipun, bagi pendapat aku rakyat Malaysia dah makin melampau kerana menggunakan cermin gelap yang tak memenuhi piawaian JPJ. Memanglah banyak kedai yang jual cermin gelap yang tak lulus JPJ, tapi sebagai pengguna kita kan boleh memilih untuk "beli" atau "tidak beli". Kuasa ditangan anda. 

Berkaitan dengan strobe light, aku memang setuju 100% tindakan menyaman pengguna yang memasang lampu ni sebab mereka pun dah melampau. Tak boleh beza antara Kereta dengan Tapak Pesta Pulau Pinang. 

Selain dari tu, aku harap JPJ terus tegas dalam mengambil tindakan atas pemilik kenderaan yang menggunakan nombor pendaftaran yang tak mengikut undang undang yang ada. 



Rata rata pengguna jalanraya menyalahkan JPJ sambil menyatakan nombor pendaftaran bukannya penyumbang kepada peningkatan kemalangan jalanraya kerana JPJ mengambil tindakan saman kepada pemilik kenderaan yang gagal memenuhi spesifikasi. 

Bagi aku, kita ada undang undang. So ikut saja lah. 


Luthfi,
12 Oktober 2014

Monday, October 06, 2014

Gelagat Raya Haji 2014 : Lembu korban lari!


Salam, 

Terlebih dahulu aku nak ucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Aidiladha, semoga segala ibadah dan amalan kita diterima olehNYA. InsyaAllah. Ya, terpanggil pulak aku nak tulis dan kongsi rentetan sepanjang aktiviti ketika sambutan hari raya aidiladha yang berlangsung semalam. 

Umum semua orang tahu umat Islam akan menunaikan ibadah korban yang bermula daripada semalam sehingga 4 hari. 

Untuk hari raya korban yang pertama, pelbagai rentetan yang berlaku ketika proses penyembelihan korban yang dikongsi di alam maya, terutamanya di laman Facebook. Mari kita saksikan : 

Lembu lari ke atas jalanraya : 







Lembu lari ke rumah : 


Lembu lari ke Lebuhraya MRR2 : 



Bagi aku, tiga video diatas merupakan video terbaik aksi lembu korban lari daripada korban. Berikut gambar aksi lembu korban yang selamatkan diri dari dikorbankan tapi tak terdaya ...



Lembu korban di Bandar Perda, Bukit Mertajam yang lari dari Masjid dan lompat masuk kedalam longkang

Katanya di Johor, ajk korban hambat lembu yang lari ditengah jalan



Monday, September 08, 2014

Komitmen zaman sekarang





Salam,
 Jadi golongan muda zaman sekarang tak semudah zaman dahulu. Pada mulanya, orang tua kita banyak berkata tentang kekurangan dalam kesempurnaan hidup masa zaman mereka muda dan asyik berkata tentang kelebihan serta kemewahan orang muda zaman sekarang.


Ye, kalau boleh semua orang nak hidup dalam keadaan yang sempurna. Nak semua benda ada, lengkap dan sedia. Tapi, tak semua orang mampu nak sediakan keperluan apatah lagi kehendak.


Komitmen zaman sekarang, mencabar bila nak asingkan keperluan dan kehendak. Susah nak utamakan perkara yang perlu dan perkara yang tak perlu. Apa tidaknya, sekarang dah makin senang untuk tahu pasal orang lain dan trend yang terkini. Masing masing tahu cepatnya peredaran masa dan gaya. Oleh itu, perkara yang tak sepatutnya ada dikejar dan perlu dicari telah diabaikan.


Bagi saya, orang muda zaman sekarang harus pandai merancang dari segi perbelanjaan dan juga masa depan. Pandangan hidup tak boleh dijangka untuk jangkamasa 1-2 tahun tetapi terus melihat 10-20 tahun akan datang.


Zaman sekarang ni, tak kira lah lelaki atau perempuan masing masing ada komitmen tersendiri. Tak boleh nak lari dari komitment kepada diri sendiri, orang tua, adik beradik, kerjaya, masyarakat dan kerajaan. Masinh masing kena bijak.



Luthfi

7 September 2014

Komitmen zaman sekarang


Salam,

Jadi golongan muda zaman sekarang tak semudah zaman dahulu. Pada mulanya, orang tua kita banyak berkata tentang kekurangan dalam kesempurnaan hidup masa zaman mereka muda dan asyik berkata tentang kelebihan serta kemewahan orang muda zaman sekarang. 

Ye, kalau boleh semua orang nak hidup dalam keadaan yang sempurna. Nak semua benda ada, lengkap dan sedia. Tapi, tak semua orang mampu nak sediakan keperluan apatah lagi kehendak. 

Komitmen zaman sekarang, mencabar bila nak asingkan keperluan dan kehendak. Susah nak utamakan perkara yang perlu dan perkara yang tak perlu. Apa tidaknya, sekarang dah makin senang untuk tahu pasal orang lain dan trend yang terkini. Masing masing tahu cepatnya peredaran masa dan gaya. Oleh itu, perkara yang tak sepatutnya ada dikejar dan perlu dicari telah diabaikan.  

Bagi saya, orang muda zaman sekarang harus pandai merancang dari segi perbelanjaan dan juga masa depan. Pandangan hidup tak boleh dijangka untuk jangkamasa 1-2 tahun tetapi terus melihat 10-20 tahun akan datang. 

Zaman sekarang ni, tak kira lah lelaki atau perempuan masing masing ada komitmen tersendiri. Tak boleh nak lari dari komitment kepada diri sendiri, orang tua, adik beradik, kerjaya, masyarakat dan kerajaan. Masinh masing kena bijak. 


Luthfi
7 September 2014

Sunday, August 10, 2014

Alahai nombor plat kenderaan Malaysia! Spesifikasi JPJ macam Rojak!

SPESIFIKASI nombor plat kenderaan yang dibenarkan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) sukar difahami. Macam rojak.

Ukuran nombor plat kenderaan yang dikeluarkan tidak sekata. Saiz nombor boleh dipilih sesuka hati. Ada kecil dan besar.

Nampaknya negara masih terkebelakang soal ini. Belum 'semaju' Vietnam atau negara yang ketara jurang kaya dan miskin penduduknya, India yang sudah lama mengatasi Kuala Lumpur dalam pengeluaran plat kenderaan.

India dan Jerman memperkenalkan plat kenderaan yang bersinergi dengan aspek sekuritinya (keselamatan).

Friday, July 18, 2014

Tragedi pesawat MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur 17 Julai 2014


Salam,

Belum pudar lagi dari ingatan rakyat akan kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370 perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada Mac 2014, tragedi malang melanda penerbangan Malaysia kerana kehilangan pesawat MH17 yang baru sahaja berlepas daripada Lapangan Terbang Antarabangsa Schiphol, Amsterdam pada 17hb Julai 2014 (semalam).


Secara peribadi, aku mula tahu akan tragedi berkenaan apabila mula menyelusuri garis masa di Twitter, dalam fikiran “Apa pula yang jadi kepada pesawat MAS?” dan berharap keajaiban berlaku. Manalah nak tahu, tiba - tiba mereka dapat cari semula pesawat MH370 yang hilang tersebut.

Menurut berita AstroAwani501, pesawat malang MH17 dipercayai ditembak oleh militan di Ukraine, dan terhempas disempadan Ukraine-Rusia. Pesawat malang tersebut membawa 298 orang (termasuk 15 anak kapal dan 3 kanak - kanak) dipercayai kesemuanya maut dalam insiden yang amat menyedihkan berkenaan.

Masa aku tulis entry ni, tak ada pihak yang bertanggungjawab atas serangan keatas pesawat komersial Malaysia Airlines MH17. Tunggu dan lihat…

Berikut merupakan kenyataan media dari @Mas


The B777-200 aircraft bearing registration no. 9M-MRD that operated MH17 on 17 July, 2014 had a clean maintenance record. The aircraft’s last maintenance check was on 11 July 2014. The next check was due on 27 Aug 2014. The maintenance was conducted at Malaysia Airlines’ hangar at KLIA. The aircraft had a clean bill of health.
The aircraft was manufactured in July 1997, and so had 17 years in service.
The aircraft had recorded 75322 hours with a total of 11434 cycles.
All communication system on the aircraft were functioning normally.
The B777-200 uses the Rolls-Royce Trent-800 engine and has a 282 seat capacity.




Luthfi
Jumaat, 18.07.2014

Tragedi pesawat MH17 dari Amsterdam ke Kuala Lumpur 17 Julai 2014


Salam,

Belum pudar lagi dari ingatan rakyat akan kehilangan pesawat Malaysia Airlines MH370 perjalanan dari Kuala Lumpur ke Beijing pada Mac 2014, tragedi malang melanda penerbangan Malaysia kerana kehilangan pesawat MH17 yang baru sahaja berlepas daripada Lapangan Terbang Antarabangsa Schiphol, Amsterdam pada 17hb Julai 2014 (semalam).

Monday, July 14, 2014

Wednesday, July 09, 2014

Pengalaman berpuasa di luar Malaysia!


Salam,

Tahun lepas, aku diberi kesempatan untuk berpuasa diluar negara. Untuk pertama kali, aku keluar dari Malaysia di bulan Ramadan yang mana kebanyakkan daripada kita menyambutnya dengan kawan dan keluarga. Aku berlepas ke Italy pada tanggal 30hb Jun 2013 dan mula berpuasa seminggu selepas itu.

Rupanya, perasaan berpuasa di luar dari Malaysia tak seindah khabar.

Pengalaman berpuasa di luar Malaysia!


Salam,

Tahun lepas, aku diberi kesempatan untuk berpuasa diluar negara. Untuk pertama kali, aku keluar dari Malaysia di bulan Ramadan yang mana kebanyakkan daripada kita menyambutnya dengan kawan dan keluarga. Aku berlepas ke Italy pada tanggal 30hb Jun 2013 dan mula berpuasa seminggu selepas itu.

Rupanya, perasaan berpuasa di luar dari Malaysia tak seindah khabar.

Sunday, June 29, 2014

Salam Ramadan 1435 H / 2014 M



Assalamualaikum WBT,

Alhamdulillah, diberi kesempatan untuk menemui bulan Ramadan Al-Mubarak untuk tahun ini. Secara ringkasnya, aku nak mohon ampun dan maaf jika ada tersalah kata dan perbuatan selama ini. Semoga kita semua diberi limpahan rahmat untuk terus kuat dan tabah menghadapi Ramadan yang kita nantikan selama ini.

Tahun ini, aku berpuasa di tanah air kampung halaman sendiri. Alhamdulillah, waktu berpuasa di Malaysia hanya 13 jam berbanding berpuasa di Itali pada tahun lepas sepanjang 19 jam!!

Jumpa lagi di entry yang akan datang.

Wassalam,
Luthfi
1 Ramadan 1435 H
29 June 2014
6:13 pagi

Tuesday, June 24, 2014

Delete Instagram account

Hello there,

Instagram is an addicted application which can cause many things if we missuses it. People nowadays can easily share their location, thought and picture in one single application and able to share to other social network account. For me, Instagram is a right apps to use in order to avoid friends that we do not like to be in social network by lock our account (make it private).

I'm addicted to Instagram since 2012, I have close to 5,500 pcs pictures in my Instagram account and some more, I have close to 1,000 followers. Besides that, I have various check-in with my Instagram Places entire Malaysia Peninsular, South Thailand, Europe, and UAE!.

But, last 3 weeks ago, I've decided to delete it and wanted to start from fresh.

Now, I've lost all my sweet memories in many places, I couldn't check where i went and so on.

For me, it is not a big lost. The most important things is my personal details are secured. Hope I will more be careful in social network.

Luthfi
24 June 2014

Delete Instagram account



Hello there,

Instagram is an addicted application which can cause many things if we missuses it. People nowadays can easily share their location, thought and picture in one single application and able to share to other social network account. For me, Instagram is a right apps to use in order to avoid friends that we do not like to be in social network by lock our account (make it private).

I'm addicted Instagram user since 2012, I have close to 5,500 pcs pictures in my Instagram account and some more, I have close to 1,000 followers. Besides that, I have various check-in with my Instagram Places entire Malaysia Peninsular, South Thailand, Europe, and UAE!.

But, last 3 weeks ago, I've decided to delete it and wanted to start from fresh.

Now, I've lost all my sweet memories in many places, I couldn't check where i went and so on.

For me, it is not a big lost. The most important things is my personal details are secured. Hope I will more be careful in social network.

Luthfi
24 June 2014

Tuesday, May 13, 2014

Nasib pekerja asing


Assalamualaikum!

Sejak dua menjak ni, aku rajin bersembang dengan orang asing yang bekerja di Malaysia. Rata rata bekerja disini atas satu tujuan, untuk mengumpul duit bagi menyara anak bini dikampung halaman. Itu merupakan tujuan utama para pedagang dan orang asing yang datang ke negara kita dari zaman berzaman dan juga ke negara lain diserata dunia. 

Aku ingat, dunia makin maju dan manusia makin senang. Rupa rupanya tidak! Kebanyakkan warga asing yang bekerja di Malaysia bekerja secara terpaksa a.k.a paksarela. Ya lah, majoriti daripada mereka ditipu oleh agen ataupun sindiket pekerjaan yang mengaut untung atas angin tanpa mengira perasaan dan keringat si pekerja asing. 

Dengan modal yang tinggi, mereka harus bayar wang deposit di negara mereka dan baki daripada bayaran tersebut ditolak daripada gaji bulanan yang diterima daripada majikan di Malaysia. 

Lebih teruk dari itu lagi, banyak daripada mereka ditipu setelah sampai di Malaysia. Mereka dijanjikan pekerjaan yang mudah, gaji yang tinggi sebelum datang kesini tapi apabila sampai janji tinggal janji.

Apa mahu buat, kita hanya boleh simpati. 

Nasib pekerja asing


Assalamualaikum!

Sejak dua menjak ni, aku rajin bersembang dengan orang asing yang bekerja di Malaysia. Rata rata bekerja disini atas satu tujuan, untuk mengumpul duit bagi menyara anak bini dikampung halaman. Itu merupakan tujuan utama para pedagang dan orang asing yang datang ke negara kita dari zaman berzaman dan juga ke negara lain diserata dunia. 

Aku ingat, dunia makin maju dan manusia makin senang. Rupa rupanya tidak! Kebanyakkan warga asing yang bekerja di Malaysia bekerja secara terpaksa a.k.a paksarela. Ya lah, majoriti daripada mereka ditipu oleh agen ataupun sindiket pekerjaan yang mengaut untung atas angin tanpa mengira perasaan dan keringat si pekerja asing. 

Dengan modal yang tinggi, mereka harus bayar wang deposit di negara mereka dan baki daripada bayaran tersebut ditolak daripada gaji bulanan yang diterima daripada majikan di Malaysia. 

Lebih teruk dari itu lagi, banyak daripada mereka ditipu setelah sampai di Malaysia. Mereka dijanjikan pekerjaan yang mudah, gaji yang tinggi sebelum datang kesini tapi apabila sampai janji tinggal janji.

Apa mahu buat, kita hanya boleh simpati. 

Monday, May 05, 2014

Perjalanan ke Cinque Terre (Bahagian 3)

Assalamualaikum,

Ya aku nak share sambungan perjalanan ke Cinque Terre. Dah bahagian 3, sebenarnya boleh je tulis sampai habis dalam satu entri tapi rasa macam terlalu panjang. Sebab tu buat secara sambungan. Yang mana tak ikut bahagian yang lepas, boleh ke Bahagian 1 dan Bahagian 2

Perjalanan kami dari Levanto ke La Spezia menyusuri 5 tanah (ataupun bandar) hanya mengambil masa selama 20 minit. Rasanya kelajuan kereta api tu dalam 80km/j sahaja. Tapi rasa cepat dan laju. 

Kami ke La Spezia kerana ia merupakan destinasi terakhir. Kami kesana untuk makan tengah hari dan jalan jalan tengok bandar yang terbesar dikawasan tersebut. 

3 jam berjalan jalan di bandar La Spezia yang biasa biasa sahaja. Bandar tipikal Itali yang mempunyai sebuah kem tentera laut sebab bandar ni terletak di pinggiran laut ataupun teluk. 

Ditengah - tengah bandar La Spezia, Itali

Singgah dekat Muzium Tentera Laut Itali

Kereta tinggalan US Navy
Masa kami sesat (aku suka guna takrifan sesat) dalam bandar La Spezia, kami terjumpa sebuah taman yang sangat cantik dipenuhi oleh pokok dan bunga. Ala, sekarang ni kan musim bunga. So, berkesempatanlah berjalan jalan sambil tengok bunga. Untuk pengetahuan hampa, musim bunga masih lagi sejuk iaitu temperature serendah 7 darjah selsius!

Oleh kerana aku keluar awal pagi, memang sangatlah segar untuk berjalan jalan disekitar bandar La Spezia, bandar terbesar yang paling dekat dengan Taman Nasional Cinque Terre atau dalam bahasa tempatan Parco Nazionale delle Cinque Terre. Kami dekat sana tak lama, ada lah dalam 3 jam. 


Kalau ikut peta Google, perjalanan dari pekan besar La Spezia ke Riomaggiore mengambil masa selama 23 minit, tapi oleh kerana jalan mereka terletak dilereng bukit dan gunung, pelancong tak dinasihatkan untuk memandu. Baik naik pengangkutan awam sebab dah beli tiket one-day-trip untuk Taman Nasional Cinque Terre.

Kami sampai di Riomaggiore, setelah 10 minit menaiki kereta api dari La Spezia sentral.

Bergambar di Stesen Kereta Api Riomaggiore
Jika anda datang dari Bandar  La Spezia, pekan kecil Riomaggiore merupakan pekan yang pertama yang anda akan jumpa untuk ke Cinque Terre. Menurut wikipedia, Riomaggiore mempunyai lebih daripada 1,000 penduduk. Apa yang unik disini, kebanyakkan rumah dibina dilereng bukit dan gunung menghadap laut liguria yang mempunyai air biru pekat.

Permandangan indah dari puncak lereng bukit Riomaggiore

Okey, aku sambung lagi ye di bahagian yang keempat!! ;)


Friday, May 02, 2014

Media Sosial : Perlu pandai asingkan antara peribadi dan kerja - Bahagian 1

Assalamualaikum,

Dah lama saya nak tulis pasal topik diatas, media sosial, perlu pandai asingkan perkara peribadi dan kerja. Sekarang ni, laman sosial telah mencemari hidup kita. Ya, perkara yang paling tepat adalah mencemari. Kenapa mencemari? Aku yakin hampa semua tahu apa yang aku maksudkan.

Oleh kerana hidup kita telah dicemari oleh laman sosial, konsep hidup “apa benda yang nak buat, semua nak bagitahu orang”, telah menyebabkan hidup kita menjadi cacat, daripada sebuah kehidupan yang sangat harmoni kepada sebuah kehidupan yang terlalu banyak pendedahan peribadi secara “tidak sengaja”.



Point yang kedua ialah “pendedahan peribadi secara tidak sengaja” merupakan point yang sangat penting buat masa kini kerana kita bebas mengakses dan mengetahui segala - galanya, semua dihujung jari dan kita boleh tahu segala -galanya jika kita mahu.

Apabila hidup sudah dicemari oleh pelbagai faktor yang datangya daripada laman sosial, ia secara langsung akan mengganggu mutu kehidupan seseorang, dari pelbagai segi. Tapi, untuk kali ini aku nak memfokuskan pencemaran laman sosial terhadap kerja.

Sebagai seorang pekerja yang baik dan professional, dia tak seharusnya mencampuradukkan hal kerja dengan kehidupan yakni “personal”. Ya, sejujurnya aku nak cakap kebanyakkan orang Malaysia tak begitu professional dalam mengendalikan pengasingan antara kerja dengan peribadi. Sebab itulah, tak ramai orang Malaysia boleh berkawan dan tambah kawan kerja dalam laman sosial.

Yang paling umum dan selalu jadi bila tambah kawan kerja di laman sosial :
“hmmmmm patutlah tak kerja semalam dan taknak kerja. Rupa - rupanya nak dating dengan awek!”
Apa  benda yang kita buat semuanya nak diceritakan semula di pejabat ataupun ditempat kerja. Apa guna hang ada dalam senarai kawan aku di Facebook? Sesetengah orang hormat akan hak dan kegembiraan orang lain dengan berkongsinya di Facebook.

Tak perlulah nak ulang balik dan sindir seseorang akan status facebook ataupun apa benda yang dia update di laman sosial. Kemana hilang sensitivit hang? Kalau rapat, mungkin tak mengapa. Tapi kalau ia selalu berlaku, pasti tak selesa, bukan?

Bagi aku, oleh kerana “perangai” orang Malaysia yang terlalu kepoh dan tak reti hormat akan privasi dan kebebasan kita untuk “kongsi apa saja” tu membantutkan semua benda. Baik tak payah tambah kawan kawan kerja di mana mana akaun sosial. Pasti akan menyesal.

Okeylah. Sambung lagi di Bahagian kedua :)

Media Sosial : Perlu pandai asingkan antara peribadi dan kerja - Bahagian 1

Assalamualaikum,

Dah lama saya nak tulis pasal topik diatas, media sosial, perlu pandai asingkan perkara peribadi dan kerja. Sekarang ni, laman sosial telah mencemari hidup kita. Ya, perkara yang paling tepat adalah mencemari. Kenapa mencemari? Aku yakin hampa semua tahu apa yang aku maksudkan.

Oleh kerana hidup kita telah dicemari oleh laman sosial, konsep hidup "apa benda yang nak buat, semua nak bagitahu orang", telah menyebabkan hidup kita menjadi cacat, daripada sebuah kehidupan yang sangat harmoni kepada sebuah kehidupan yang terlalu banyak pendedahan peribadi secara "tidak sengaja".

Monday, April 28, 2014

Selamat kembali, Luthfi.my!!


Assalamualaikum,

Setelah beberapa bulan aku kembali menulis di pelantar Blogger, aku terus mengambil keputusan untuk membeli domain untuk blog lama aku ni. Ye, untuk pengetahuan anda yang tak pernah baca blog aku (pergh buat macam blog aku popular sangat), aku pernah menulis di beberapa blog.

Antaranya, dulu (blog ni la luthtextile.com), kemudian berhijrah ke pelantar blog Wordpress. Setelah hampir 3 tahun menggunakan domain tersebut, aku mengambil keputusan untuk memberhentikan pembaharuan domain luthtextile.com, kerana dalam masa yang sama aku telah membeli domain luthfi.my.

Domain Luthfi.my dibeli semasa promosi domain dot my yang dibawakan oleh Exabytes. Dalam masa yang sama, aku pun ada beli domain Lazat.my, untuk blog suka suka. Rasanya, domain yang aku beli masa promosi tu berharga RM66/tahun tapi apabila dah sampai waktu untuk memperbaharui domain tersebut, harganya melonjak naik sampai RM120/tahun.

Yalah, sebab itu ramai diantara kawan kawan aku cakap, nak beli domain pada harga promosi baik beli untuk 2-3 tahun kerana harganya murah dan untung berbanding beli untuk 1 tahun dan perbaharui pada setiap tahun.

Oleh kerana domain luthfi.my lebih sinonim dengan diri aku, selari dengan “pembaharuan imej” (kononnya..) di alam maya, aku terus serius berblogging menggunakan domain luthfi.my di wordpress. Tapi, imej tu tak bertahan lama sebab aku rasa dengan renewal domain semahal RM120/tahun rasa tak berbaloi, aku beli domain mohdluthfi.com dan berblogging dengan domain tu untuk dua tahun.

Lepas habis episod memperbaharui domain untuk blog, aku jadi malas pula nak berblogging dan ambil keputusan untuk tak meneruskan langganan hosting wordpress aku tu walaupun ia hanya RM80/tahun. Entahlah, mood nak berblogging dah makin kurang. Ni semua kesan daripada kepesatan pembangunan aplikasi alam maya seperti Facebook dan Instagram sampai memusnahkan nafsu berblogging aku.

InsyaAllah, dengan kembalinya aku ke medium Blogger ni sebagai pelantar untuk berblog, aku harap aku akan terus setia dengan domain luthfi.my dan juga berblog dengan jayanya. Kali ini, langganan domain dot my aku bersama dengan syarikat Asia Host Advance Tech.

Hidup ada pasang surutnya, begitulah dengan dunia blogging. Aku harus buat comeback dan kembalikan zaman kegemilangan berblogging seperti masa dahulu.

Sibuk dengan kerjaya bukan satu penghalang untuk berkarya :) :)


Selamat kembali, Luthfi.my!!


Assalamualaikum,

Setelah beberapa bulan aku kembali menulis di pelantar Blogger, aku terus mengambil keputusan untuk membeli domain untuk blog lama aku ni. Ye, untuk pengetahuan anda yang tak pernah baca blog aku (pergh buat macam blog aku popular sangat), aku pernah menulis di beberapa blog.

Antaranya, dulu (blog ni la luthtextile.com), kemudian berhijrah ke pelantar blog Wordpress. Setelah hampir 3 tahun menggunakan domain tersebut, aku mengambil keputusan untuk memberhentikan pembaharuan domain luthtextile.com, kerana dalam masa yang sama aku telah membeli domain luthfi.my.

Domain Luthfi.my dibeli semasa promosi domain dot my yang dibawakan oleh Exabytes. Dalam masa yang sama, aku pun ada beli domain Lazat.my, untuk blog suka suka. Rasanya, domain yang aku beli masa promosi tu berharga RM66/tahun tapi apabila dah sampai waktu untuk memperbaharui domain tersebut, harganya melonjak naik sampai RM120/tahun.

Yalah, sebab itu ramai diantara kawan kawan aku cakap, nak beli domain pada harga promosi baik beli untuk 2-3 tahun kerana harganya murah dan untung berbanding beli untuk 1 tahun dan perbaharui pada setiap tahun.

Oleh kerana domain luthfi.my lebih sinonim dengan diri aku, selari dengan "pembaharuan imej" (kononnya..) di alam maya, aku terus serius berblogging menggunakan domain luthfi.my di wordpress. Tapi, imej tu tak bertahan lama sebab aku rasa dengan renewal domain semahal RM120/tahun rasa tak berbaloi, aku beli domain mohdluthfi.com dan berblogging dengan domain tu untuk dua tahun.

Lepas habis episod memperbaharui domain untuk blog, aku jadi malas pula nak berblogging dan ambil keputusan untuk tak meneruskan langganan hosting wordpress aku tu walaupun ia hanya RM80/tahun. Entahlah, mood nak berblogging dah makin kurang. Ni semua kesan daripada kepesatan pembangunan aplikasi alam maya seperti Facebook dan Instagram sampai memusnahkan nafsu berblogging aku.

InsyaAllah, dengan kembalinya aku ke medium Blogger ni sebagai pelantar untuk berblog, aku harap aku akan terus setia dengan domain luthfi.my dan juga berblog dengan jayanya. Kali ini, langganan domain dot my aku bersama dengan syarikat Asia Host Advance Tech.

Hidup ada pasang surutnya, begitulah dengan dunia blogging. Aku harus buat comeback dan kembalikan zaman kegemilangan berblogging seperti masa dahulu.

Sibuk dengan kerjaya bukan satu penghalang untuk berkarya :) :)


Thursday, April 24, 2014

Pentingnya asingkan kerjaya dan peribadi

Assalamualaikum,

Dah lama rasanya nak tulis pasal topik ni. Kebanyakkan antara kita suka luangkan masa di laman sosial, terutamanya laman Facebook, mikro-blog Twitter dan perkongsian ringkas bergambar, Instagram. 

Dunia alam maya memang tak ada had. Kita bebas tulis dan sampaikan apa yang kita rasa dan kita suka. 

Cara penyampaian sangat penting dalam sesebuah perkongsian adakalanya berbaur sensitif yang akan menyentuh peribadi orang lain dan sensitiviti sesebuah kaum atau agama. Itu sahaja yang kita kira sangat penting dalam setiap penulisan. Tapi, ada antara kita lupa satu perkara lagi iaitu perkongsian yang bebas dari menulis atau bercerita tentang kerja dan kerjaya. 

Bagi saya, perkongsian di laman sosial bebas kerja dan kerjaya ini sangat penting dalam menjamin kestabilan, kecemerlangan dan profil setiap individu yang "makan gaji". Yelah, sebagai pekerja  kita wajib jaga setiap rahsia majikan tak kiralah pekerja swasta ataupun kakitangan kerajaan. Prinsip pengasingan ni sangat penting untuk mengelakkan konflik kerja disetiap 

Wednesday, April 23, 2014

Tragedi berdarah bas ekspress di Malaysia


Carian gambar menggunakan kata kunci “kemalangan bas ekspress” di Google.com.my

Salam,

Baru - baru ini kita dikejutkan dengan pelbagai berita kemalangan jalanraya yang sedih melibatkan bas ekspress yang membawa penumpang ke destinasi yang ingin mereka pergi. Kes dan tragedi berdarah melibatkan bas ekspress bukanlah suatu kes yang baharu di Malaysia.

Kita pernah dikejutkan dengan kemalangan maut yang ngeri melibatkan bas ekspress di Ipoh pada lima tahun lepas dan sejak kebelakangan ini kes kemalangan jalanraya melibatkan bas ekspress makin menjadi jadi.


Menurut siasatan dan pembacaan saya, banyak kes yang melibatkan kemalangan bas ekspress disebabkan oleh pemandu bas tersebut dan hanya beberapa peratus sahaja disebabkan masalah teknikal.

Bagi pendapat saya, kes kemalangan jalanraya melibatkan bas ekspress di Malaysia disumbang oleh kegagalan dan kecuaian pemandu bas. Bukannya nak salahkan secara 100% kepada mereka, tetapi mengikut pengalaman saya setakat ni, saya sendiri cukup takut untuk menggunakan perkhdimatan bas ekspress.

Ya, saya akui. Saya dah jadi kurang percaya akan syarikat pengangkutan ekpress tempatan ekoran bacaan didada -dada akhbar. Makin lama makin menjadi.

Mengikut pemerhatian, kebanyakkan pemandu bas ekspress di Malaysia ni memandu melebihi had laju - demi mengejar “trip”. Ini merupakan faktor utama yang saya boleh nampak. Bukan semua, tapi kebanyakkan yang saya tanya, dengar dan nampak.

Apa boleh buat?

Tragedi berdarah bas ekspress di Malaysia


Carian gambar menggunakan kata kunci "kemalangan bas ekspress" di Google.com.my

Salam,

Baru - baru ini kita dikejutkan dengan pelbagai berita kemalangan jalanraya yang sedih melibatkan bas ekspress yang membawa penumpang ke destinasi yang ingin mereka pergi. Kes dan tragedi berdarah melibatkan bas ekspress bukanlah suatu kes yang baharu di Malaysia.

Kita pernah dikejutkan dengan kemalangan maut yang ngeri melibatkan bas ekspress di Ipoh pada lima tahun lepas dan sejak kebelakangan ini kes kemalangan jalanraya melibatkan bas ekspress makin menjadi jadi.

Tuesday, April 22, 2014

Gangguan jet lag


Copy bulat bulat dari hmetro.com.my

Balik dari luar negara atau selepas menaiki penerbangan jauh, masalah gangguan ritma harian biasa berlaku. Gangguan itu bukan sehari, sebaliknya ada yang berlarutan sehingga seminggu lamanya. Bagaimana pula untuk menyelesaikannya? MURSHID EUNOS ada jalannya.

Apabila bercuti ke luar negara, terutama yang berbeza zon waktu, ramai mengalami masalah menyesuaikan masa tidur dengan waktu tempatan (negara dikunjungi). Seseorang itu boleh berjaga sepanjang malam dan mengantuk pada waktu siang sehingga mengganggu rancangan percutian.

Gangguan jet lag


Copy bulat bulat dari hmetro.com.my
Balik dari luar negara atau selepas menaiki penerbangan jauh, masalah gangguan ritma harian biasa berlaku. Gangguan itu bukan sehari, sebaliknya ada yang berlarutan sehingga seminggu lamanya. Bagaimana pula untuk menyelesaikannya? MURSHID EUNOS ada jalannya.
Apabila bercuti ke luar negara, terutama yang berbeza zon waktu, ramai mengalami masalah menyesuaikan masa tidur dengan waktu tempatan (negara dikunjungi). Seseorang itu boleh berjaga sepanjang malam dan mengantuk pada waktu siang sehingga mengganggu rancangan percutian.

Thursday, April 10, 2014

Perjalanan ke Cinque Terre, Itali - bahagian 2

Plaza Tol untuk exit Levanto

Assalamualaikum,
Ya, aku nak sambung balik entry bahagian 1 pasal perjalanan ke Cinque Terre, Itali.

Aku mula memandu dari Milan pada jam 0530 pagi dan sampai ke Levanto, dareah Liguria. Perjalanan yang menggunakan lebuhraya ataupun dalam bahasa Itali Autostrada E33 dan E80 membawa aku ke kawasan tanah tinggi. Setelah bayar 20 EUR untuk tol, kami mula menuruni lereng bukit yang dipenuhi oleh hutan renek.

Sebenarnya, hutan dekat Itali ni tak tebal mana pun. Kalau ada pokok yang tinggi sekalipun masih boleh nampak dasar ataupun tanah dikawasan hutan tersebut. Nak dibandingkan dengan hutan hujan khatulistiwa Malaysia memang jauh berbeza!

Berhenti sekejap ambil gambar dengan pokok pain
Perjalanan turun dan naik lereng bukit ni diberikan oleh khidmat GPS yang dipasang dalam kereta Renault Megane yang aku pandu. Aku tak pasti berapa kapasiti enjin kereta ni, tapi yang pastinya enjin Diesel memang sedap. Pemanduan lancar dan sangat pick up.

Papan tanda kawasan Levanto
Akhirnya, setelah hampir 30 minit memandu kami sampai di pekan kecil Levanto. Kami terus ke stesen kereta api Levanto. Kebiasannya, di setiap stesen kereta api di Itali akan ada parking kereta percuma tapi dekat stesen kereta api ni aku gagal cari lot parking kereta percuma yang biasanya ditanda kotak berwarna putih, kotak yang berwarna biru bermaksud kotak parking kena bayar.

Tiket dan Peta Cinque Terre

Menurut info dari kawan kawan yang telah pun sampai ke Cinque Terre, depa banyak suggest kat aku untuk pergi menaiki kereta api kerana pengangkutan kereta api di Itali sangatlah mudah dan tepat pada masa. Oleh itu, kami buat keputusan untuk ke Cinque Terre menaiki kereta api Itali (Trenitalia) dengan membeli pakej satu hari 12EUR.

Dengan tiket sehari perjalanan di Cinque Terre, aku dapat menaiki kereta api tanpa limit, bas, dan pelbagai pengangkutan awam yang lain dengan hanya tunjuk tiket diatas kepada pemandu bas dll. Best kan? Selain itu, disertakan dengan peta perjalanan Cinque Terre dan jadual waktu perjalanan dari Levanto ke La Spezia, iaitu pekan yang terbesar selepas Cinque Terre.

Jadual Waktu Kereta api Levanto - La Spezia dan La Spezia - Levanto
Bersambung di bahagian 3....