Monday, December 24, 2018

Gunung Berapi Anak Krakatau meletus, bahagian pantai di sekitar Selat Sunda dilanda Tsunami!


Indonesia dilanda tsunami lagi


(Utusan) JAKARTA 23 Dis. - Sekurang-kurangnya 168 orang terbunuh manakala kira-kira 745 cedera manakala 30 hilang selepas tsunami melanda bahagian pantai di sekitar Selat Sunda.

Agensi pengurusan bencana Indonesia seperti dipetik oleh BBC sebagai berkata, dua orang dilaporkan hilang dan berpuluh bangunan musnah.

Menurut agensi terbabit, tsunami terbabit berpunca daripada gelinciran permukaan dasar laut selepas Gunung Berapi Anak Krakatau meletus.

Pihak berkuasa tempatan memberi amaran angka kematian dijangka akan meningkat.

Saturday, December 22, 2018

Makan malam di The Syrup VS Soda, Kuala Terengganu

Buku menu
Awal bulan haritu aku dan Mekna pi balik Terengganu sat. So malam tu kami singgah makan malam di The Syrup VS Soda yang terletak di Jalan Batas Baru, betul-betul dekat tengah bandar Kuala Terengganu.



Dengar cerita (depa tulis kat buku menu) pemilik kedai ni adalah adik beradik chef. So standard makanan kat sini chef punya level lah, bukan standard kampung tau!

Takmau tulis banyak ni dia review dinner di The Syrup VS Soda.






Order Creamy and Spicy Aglio Olio Seafood (RM20.00) sebagai appetizer - Sedap, first time makan makanan Itali yang sedap. Perfect, cukup rasa dan portion yang besar.Tak ada komen.



Star Warsribeye Steak with Black Sauce (RM28.00) - Portion besar. Jenuh makan. Sides sedap terutamanya Salad. Cuma, blackpaper sauce dia kurang masin dan pedas. Lain-lain dah ok. Kalau improve sos blackpaper dia mesti lagi umph! 


Grilled Lamb Chop (RM25.00) - Kalau makan kat tempat lain jenuh gigit tulang tapi kat sini dapat banyak keping daging kambing. Depa guna sos blackpaper yang sama.


Yang paling sempoi Soda Peach (RM6.00) - Siap dengan buah peach. Resepi kejayaan sesebuah tempat makan adalah depa tak kedekut.

Masa kami mai tu orang agak ramai. Aku dan Mekna jangkakan makanan kami lambat sampai. Tapi sangkaan kami meleset sebab kami dapat makanan yang agak cepat. Sempoi.



Malam ni kami belanja RM79.00 sahaja. Ingatkan kena sampai RM100 lebih. Hehe


Malam seterusnya aku bawak kakak ipar mai makan sini. Kali ni tak mau makan makanan western dah. Nak cuba makanan tempatan. Haa ni review dia.


Mekna makan ni, SVS Aglio Olio Spaghetti Served with grilled beef (RM20.00)

Aku pesan Nasi Goreng Ikan Masin (RM7.00) tak dak gambaq sebab excited nak makan. Banyak ayam, tak kedekut, ikan masin tak berbau, memang sekata dan ter-paling penting adalah tak berminyak!

Kak ipaq pulak makan ni. Aku rasa macam banyak lah pulak portion dia!


Sebenarnya, lepas Mekna makan Spagethi tu dia tak kenyang lagi. Kemudian, order lagi Nasi Goreng Daging (RM8.00). Sedap katanya. Aku tak rasa sebab dah kenyang sangat.

So, takkan nak minum air suam kan? Aku nak cuba air soda lain pulak pastu order air Soda Markisa. Mekna nak minum air bersusu.

Malam ni makan tiga orang pun tak habis RM100. Memang murah!


Antara senarai menu yang aku snap :


Oleh kerana kami tak bawak Rizqi (kena tinggai dekat Maktok) so hanya selfie berdua sahaja


Rating aku :
Pilihan menu : 4/5 (banyak pilihan)

Masakan & presentation makanan : 4/5 (sedap dan hiasan makanan cantik kemas)

Harga : 5/5 (sangat murah dan berpatutan)

Kecepatan & layanan : 4/5 (staf mesra, respon baik)

Suasana kedai : 3.5/5 (terlalu stylo, tak selesa dengan cahaya lampu diatas kepala, susunan ok)

Keseluruhan : 4/5 (alhamdulillah puas hati, recommended. Kalau mai Kuala Terengganu WAJIB SINGGAH kedai ni)

Info lanjut FB The Syrup VS Soda 

Wednesday, December 19, 2018

Understanding Mahathir’s Motives–UMNO 2.0










For what he has done is to re-introduce this whole party-hopping play, which he did previously in Sabah to destabilise the fairly elected government, and now to increase the numbers of his own party which did rather poorly in the last elections. (For those who still think Mahathir won the elections, I have an alternate view, backed up with numbers which shows he likely did not.)

Does anyone really think that Umno MPs would start jumping ship like rats from a vessel which has not even sunk yet if they did not have some other place to go? Surely they must have a rather strong inkling of the place to go to. Why, there may even be money politics involved.

So far, 17 MPs have resigned from Umno, taking the number of seats it holds down to 37 from 54, making PKR the party with the single largest number of seats with 50, followed by DAP with 42. Some MPs have already been accepted into Bersatu whose number has now gone up to 16 from 13.

And where do you think this bunch of unprincipled, opportunistic lawmakers will be heading if they want to avoid the consequences of their actions in supporting the most kleptocratic government the world has ever seen?

The one that holds the reins of power with just 13 seats out of 52 contested, the lowest win rate of any Harapan partner, from the last elections, that’s who – Bersatu. And perhaps Amanah as well which holds just 11 seats.

While PKR and DAP leaders have said that they will not accept any from this dishonourable lot who UMNO ticket and have now suddenly realised the errors of their ways, Amanah continues to vacillate while Bersatu says it will vet them before accepting them into their fold.

Amanah and Bersatu, with 13 and 11 respectively, are the smallest parties in terms of number of MPs, with PKR outnumbering them with 48 (immediately after elections before defections) and DAP 42.



Despite Harapan de facto leader Anwar Ibrahim saying publicly that theories over the impending defection of Umno members are meant to drive a wedge between him and Harapan chairperson Mahathir, even he must privately feel threatened by this development which could very well derail his chances of becoming PM.

Disproportionate numbers

It is becoming more and more obvious that Mahathir wants the two years he asked for to be Prime Minister, not so much to do what is needed but to strengthen his position so that he will be difficult to remove when the time comes for him to make way.

Despite having a small minority of seats, Mahathir used so-called prime ministerial prerogative to give members of his party wildly disproportionate numbers in terms of his ministers and deputy ministers. All of them except for himself, his son Mukhriz and Bersatu President Muhyiddin Yassin are novice MPs, ministers and deputy ministers.

Mukhriz became Menteri  Besar  of Kedah (despite PKR getting eight seats against Bersatu’s five). Apart from Mahathir and Muhyiddin, Bersatu got four full ministers, all of whom were first-time MPs and first-time ministers as well. This includes a 25-year-old whose first full-time job turned out to be a minister, probably a world record.

He also allotted his own party six Deputy minister positions which means every MP in Bersatu became Prime Minister, Home Minister, Chief Minister, full Cabinet Minister or Deputy minister – undemocratic because it was not representative.

There were many other more qualified material for ministers within PKR, both Malays and non-Malays, but it was clear that Mahathir was going to be in control despite Bersatu just holding 11 percent of total parliamentary seats of the Harapan coalition.



Why did he do this? Because looking back  he wanted control of the cabinet, he wanted to be boss and he wanted to buy time so that he could get more MPs into Bersatu and diffuse the power that PKR and DAP, both multiracial parties, held within Harapan.
Mahathir will not give up his aims of Malay supremacy without a fight. If getting rid of Najib was his only aim, he should have made way for Anwar by now. But no, his aims are larger than that which is why he jumped on to the winning bandwagon.

Mahathir never believed in consensus. For him, there is only one leader and that has to be him. Consultation is not his style. There was almost an early break-up in Harapan when he made Lim Guan Eng Finance Minister without consulting PKR. The DAP, delighted with Lim’s appointment, constantly said “prime ministerial prerogative” to Mahathir’s many questionable decisions – but not anymore.

Mahathir started to push – the more he could get away with- the more he pushed. Manifestos were not cast in stone; Harapan wrote the manifesto thinking they won’t win. Local council elections will raise racial problems. Icerd goes against the constitution. We need a third national car. He said all this and more.

All tainted

When Kim Quek wrote an article saying Mahathir should step down for reform to take place, Bersatu’s strategist Rais Hussin came up with a reply of which probably the main relevant point was that representation from Malays should not be spurned too quickly.

Sure, yes. But won’t that be accepting MPs who had already compromised themselves? There were previous reports that UMNO divisions got money from its former president Najib Abdul Razak’s accounts with funds that came from 1MDB. All BN MPs must have known, given the level of reporting which included filings by the US Department of Justice, that Najib had stolen money from 1MDB.

Yet they supported him – not one of them went against Najib.  By that token alone, it would be fair to assume that each one of these MPs who now want to join Harapan through Bersatu was complicit in the kleptocrat government. In other words, they are all tainted – no need for Bersatu to vet them.

Was it not Mahathir’s aim to get rid of kleptocracy and let the law take care of those who conspired with Najib?



Why is he now doing things that go against this aim? The only answer is that Mahathir is prepared to tolerate corruption and even kleptocracy so long as the Malays held power – not power sharing but supremacy of the Malays, Ketuanan Melayu.

But his brand of ketuanan through UMNOand his UMNO-like Bersatu – which only allows Malays as members – is what brought the country to its knees leading to rampant kleptocracy. It has hurt the Malays most, except for the connected few commonly known as the UMNOputras.

This is, after all, a multi-racial country with Malays accounting for just over 50 percent of the population. Honest, corruption-free power-sharing is what is required with regard for all, and especially the poor, to take the country forward and bring it away from the UMNO-style patronage and corruption, especially since the last half century after May 13, 1969.

Mahathir will not give up his aims of Malay supremacy without a fight. If getting rid of Najib was his only aim, he should have made way for Anwar by now. But no, his aims are larger than that which is why he jumped on to the winning bandwagon.

It is easier to understand Mahathir’s actions when we understand his motives. Mahathir is a Malay supremacist and therefore he will be a hindrance to honest reform. Harapan needs to think about how they can reform – with or without him. And how they are going to do it.

No mean feat, that.



P Gunasegaram worries for the future of reforms with the current developments. Even the Malays don’t want UMNO 2.0 which may be why they rejected Mahathir’s Bersatu in GE14.  E-mail:t.p.guna@gmail.com.


The views expressed here are those of the author/contributor and do not necessarily represent the views of Malaysiakini.


Friday, December 14, 2018

Rizqi demam panas lagi

Saja aku tulis entri ni untuk perkongsian dan rujukan masa depan.

Agak haru kali ni bila Rizqi demam. Sabtu minggu lepas aku dan Mekna ke Kuala Terengganu untuk sikit urusan. Kami cadang untuk tinggal selama dua malam di Kuala Terengganu. So, tinggal Rizqi di rumah Maktok since sekarang ni kan cuti sekolah. Acu dan ramai lagi ada di rumah Maktok boleh tolong jagakan. Lagipun dah lama tak tinggal Rizqi main - main dengan Maktok & Tokwan.

Kami gerak pada Sabtu pagi dan sampai jam 6 petang. Kami check in di Kuala Terengganu. Esok hari bila siap urusan, as planned Isnin pagi baru nak bertolak balik. Malam tu di dobi untuk cuci baju, aku sempat video call mak dengan harapan untuk tengok Rizqi sat. Rindu sehari semalam tak dapat jumpa dia. Mak habaq badan Rizqi panas dan rasanya macam nak demam. Tapi takpa jangan risau sebab mak dah jaga demah semua.

Kemudian, tapi tengah malam Ahad (Isnin pagi) dapat panggilan daripada Kak pah

Thursday, December 06, 2018

Jadual pembayaran balik pinjaman PTPTN Disember 2018

Macam mana ni. Kata lepas menang PRU14 pinjaman PTPTN akan dihapuskan. Keluar kenyataan Belanjawan 2019, peminjam yang bergaji RM1,000 lebih sebulan dikenakan buat bayaran balik berjadual dari 2% hingga 15%. Adui!



Pada mulanya kata bila gaji mencecah RM4,000 baru kena bayar tapi lani apa dah jadi?

Monday, November 26, 2018

ICERD: Diskriminasi? Siapakah tuan, siapakah hamba?

Saya amat teruja membaca kenyataan bapak ultra kiasu bertajuk, banyak negara majoriti Islam terima Konvensyen Antarabangsa Mengenai Penghapusan Segala Bentuk Diskriminasi Kaum (ICERD). Kenapa harus Malaysia yang majoriti Islam menentang? Adakah semua negara Islam tersebut kurang Islamnya daripada Malaysia?

Beliau menyenaraikan dengan panjang lebar semua negara Islam yang telah menerima ICERD, kecuali Malaysia dan Brunei. Katanya, adakah hanya satu peratus daripada 1.9 bilion Muslim di dunia layak untuk digelar sebagai Muslim sejati sedangkan semua negara Muslim termasuk semua negara Muslim di Timur Tengah telah meratifikasi ICERD?

Adakah dengan mengatakan bahawa 99 peratus Muslim di dunia yang datangnya dari negara yang telah meratifikasi atau menyetujui ICERD bukan Muslim sejati? Malah katanya China, yang mempunyai kira-kira 50 juta Muslim, sudah menyetujui ICERD pada 1981.

Apabila bapak ultra kiasu ini membandingkan Malaysia dengan negara-negara Arab yang telah menandatangani ICERD, adalah perbandingan yang sangat naif dan terserlah kekiasuannya. Nampak sangat agenda jahatnya agenda tersembunyi ultra kiasu mengaburi rakyat Malaysia bagi menunjukkan betapa baiknya ICERD.

Friday, November 09, 2018

Singgah sebentar di Aspen Vision Park, Batu Kawan

Selasa lepas aku singgah sat di Aspen Vision Park, Batu Kawan lepas tak jadi nak ke Padang Besar dengan kereta api. Dari Balik Pulau, singgah makan kat Cargas Cafe (Makan kat sini dua hari berturut-turut) dan terus ke Batu Kawan. Sebenarnya tak rancang pun tapi since dah ada masa ni why not kan?

So, mulanya aku agak confuse tang mana la Aspen Vision Park ni. Bila google dan set Waze dia bawak kami ke visitor center Aspen Vision Park. Mana boleh masuk. So, patah la balik cari dan cari jumpak jugak. Rupanya dia betul - betul sebelah IKEA Batu Kawan je.
Kalau hampa dari Penang, terus ambik susur keluar kiri. Kalau hampa daripada Batu Kawan, hampa kena straight dan buat u-turn di traffic light dekat kilang Honda.

Senang kan?

Monday, October 22, 2018

Selamat ulangtahun kelahiran ke 2 anakku, Muhammad Rizqi!


Tanggal 12 Oktober berlalu pergi 3 minggu yang lepas...

Genap usia anakku Rizqi dua tahun, dia membesar dengan cepat dan sihat. Dia sekarang ni makin pandai. Alhamdulillah, aku syukur dengan kurniaan-mu Ya Allah.

Bila masuk umur dua tahun ni ramai orang kata fasa umur dua tahun ni la yang abah & ibu kena sabar banyak-banyak sebab umur ni anak masih "tak faham Melayu" katanya. Hahaha

Monday, October 15, 2018

Saleem Iklim meninggal dunia

KUALA LUMPUR 14 Okt. - Penyanyi terkenal A.M. Saleem Abdul Majeed atau lebih dikenali sebagai Saleem meninggal dunia di Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM) pukul 6.15 pagi tadi.

Kenyataan itu disahkan oleh anak tirinya, Iera Fakhira, 29 tahun.

Jenazaah Saleem yang ketika jni masih berada di hospital akan dibawa ke Surau As- Syakirin di Bukit Mahkota, Cheras.

Saleem yang popular bersama kumpulan Iklim menerusi lagu Suci Dalam Debu ini dimasukkan ke HUKM akibat kemalangan jalan raya pada 21 September lalu yang menyebabkan penyanyi itu patah tulang rusuk - UTUSAN ONLINE

Sunday, September 30, 2018

Rizqi’s first flight Kuala Lumpur - Kota Kinabalu!

Sebenarya yang aku risau masa nak ke Sabah ni adalah travel dengan anak. Bukan apa, aku takut ada masalah je dalam 2 jam penerbangan tu. Aku dah la tak pernah bawak anak naik kapal terbang, Mekna pun first time naik kapal terbang. Takut nanti kena jaga dua – dua sekali pulak tak ke haru? Hehe. Sebelum ke Sabah, aku ada buat sikit study berkenaan macam mana nak bawak anak kecil on board.

Dalam masa yang sama aku pun ambik sikit pengalaman kawan-kawan yang mana handle anak 2 tahun masa penerbangan domestik dan international. Ramai yang bagi respond tak berapa positif kat aku, tapi aku tak mau nak risau sebab ni pengalaman aku dengan anak aku. Mungkin dia okay dari orang lain! Haha

Friday, September 14, 2018

7 perkara yang anda perlu tahu sebelum, semasa dan selepas buat keputusan untuk ambil Takaful


Daripada consultant Takaful kepada semua!



 



Saya nak ulas sikit tentang tentang isu seorang "Datuk" mendakwa syarikat Takaful "tipu" dia masa dapat rawatan di sebuah hospital swasta. Sebenarnya banyak kes macam ni. Kesannya ramai orang buat tanggapan buruk dan keputusan melulu untuk tak mau ambik takaful/insurans. Ada yang ambik keputusan drastik sampai terus nak stop ambik Takaful.



Jangan buat sebarang keputusan tanpa buat kajian. Setiap keputusan yang kita buat langsung tak merugikan pihak lain tapi takut - takut kesannya adalah kepada diri kita sendiri. Haru!




Sebenarnya ada banyak sebab yang perlu kita tahu dan kita kena ambik tahu sebelum ambik takaful, semasa tengah buat keputusan untuk ambik takaful dan selepas kita ambik Takaful.


Saturday, September 01, 2018

Merdeka ke 61, Hari Kebangsaan 2018 dan Hari SST!

Salam,

Hari ini 1 hb September 2018, merupakan hari pertama perlaksanaan kembali cukai SST 2.0 yang dilaksanakan oleh kerajaan Pakatan Harapan setelah Rang Undang-undang Cukai Jualan 2018 diluluskan oleh Dewan Negara pada 20 Ogos 2018.

Malaysia Memilih, majoriti rakyat pilih kerajaan PH untuk menolak BN, UMNO, GST dan Perdana Menteri DS Najib Razak. Kini, keputusan telah dibuat dan kita pakat tunggu apa nak jadi seterusnya.

[caption id="attachment_6127" align="aligncenter" width="648"] Perdana Menteri pilihan majoriti rakyat Malaysia bersama dengan Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV Sultan Muhammad V serta barisan jemaah menteri. Depa pakai baju batik yang bertemakan "Petron" - Gambar BERNAMA[/caption]

Tuesday, August 21, 2018

22 bulan usia Muhammad Rizqi



Alhamdulillah, lagi dua bulan lagi genap usia dua tahun, anakku si Muhammad Rizqi. Cepat betul masa berlalu.





Sejak 1 tahun 10 bulan dan 9 hari yang lepas, Rizqi dah bawak banyak keindahan dalam hidup aku. Betul kata orang tua - tua, budak kecik ni bawak kebahagiaan dan rezeki. Aku percaya semua tu.

Sejak masuk umur 1 tahun setengah, Rizqi dah pandai bawa diri sendiri, lebih manja, mudah berkomunikasi dan faham apa orang cakap. Tapi, kot mana sekalipun macam orang kata, budak bawah umur 3 tahun ni memang tak faham bahasa! Haha

Friday, August 03, 2018

Tentang REZEKI






Karya : Dr. Huda Bt Dato' Haron






Bukan rezeki yang sempit, mungkin sedekah kita yg masih semput.





Bukan rezeki yang sedikit, mungkin kita yang kuat mengungkit.





Bukan rezeki yg kelat, mungkin maksiat kita makin melarat.





Bukan rezeki terputus putus, mungkin kita gemar berkeluh kesah dan meratuih





Bukan nikmat yang kurang, mungkin terima kasih dan syukur kita yang tersangat jarang.





Bukan hidup tidak tenang, mungkin solat kita culas, cacat dan terbelakang.





Bukan rezeki yang tidak cukup, mungkin Quran kita jarang buka apalagi baca, kelas ngaji, talaqqi pun tak pegi,nak hafaz pun jauh sekali, jauh panggang dari api.





Bukan rezeki yang payah, mungkin kita kedekut berdoa , nak zikir pun asik lupa,makin sombong makin angkuh mendabik dada.




Bukan rezeki yang menyimpang *sesat*






Kerana,
Sesungguhnya..
REZEKI... TIDAK pernah salah alamat.

Tuesday, July 10, 2018

Aktivis Pakatan Gesa Mansuh Sistem Beraja, Dakwa Monarki Sudah Lapuk

Sumber : Malaysian Digest

Peguam dan aktivis Pakatan Harapan (PH), mendakwa sistem Raja Berpelembagaan tidak lagi relevan didalam institusi demokrasi negara berikutan kewujudan monarki dianggap ketinggalan zaman dikebanyakan negara di dunia.

Fadiah Nadwa Fikri berkata demikian mengulas sekeping gambar Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim membongkok sambil mencium tangan Sultan Johor, Sultan Ibrahim Ibni Sultan Iskandar dikala Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mempunyai hubungan tegang dengan institusi diraja.

Tuesday, June 19, 2018

Salam Aidilfitri 2018!

Alhamdulillah, setelah sebulan berpuasa akhirnya tiba masa untuk semua orang Islam meraikan Hari Raya Puasa. Di Malaysia, 1 hb Syawal 1439 H disambut pada 15 Jun 2018 iaitu hari Jumaat.

Sebenarnya, tahun ni sepatutnya giliran aku dan family beraya di Pulau Pinang tapi oleh kerana dah lama tak balik kampung sebelah Mekna, akhirnya kami sambut raya di Dungun, Terengganu.

Oleh kerana tahun ni aku bertukar tempat kerja dan majikan baharu bagi cuti tahunan yang terhad, terpaksalah aku meraikan Hari Raya mengikut cuti yang ada sahaja. Nasib baik hari tu cuti pilihanraya diganti pada 14 dan 18 hb Jun, so aku ambik cuti satu hari awal iaitu 13hb dan ini bermakna cuti raya aku selama 6 hari. Alhamdulillah, baik daripada 3 hari je kan!?

Monday, June 11, 2018

Pemilihan UMNO 2018-2021

Assalamualaikum WBT & Salam Hormat,

Hari ni hari yang ke 26 Ramadan dan umat Islam akan menyambut Hari Raya Aidilfitri kurang dari tempoh seminggu. Semua pakat dok sibuk dalam mengerjakan ibadah berpuasa pada hari – hari yang terakhir dan dalam masa yang sama kalut nak persiapkan untuk menyambut hari Raya.

Walaupun dalam mood berpuasa dan hari Raya, tapi suhu dan senario politik Malaysia masih lagi pada takat yang sama, iaitu Pasca Pilihanraya Umum ke 14 yang berlalu satu bulan yang lepas.

Barisan Nasional telah tumbang dan PM DS Najib telah jatuh dari tampuk pemerintahan yang berkuasa selama Sembilan tahun dan 61 tahun dalam memerintah Malaysia sejak kita merdeka.

Tuesday, June 05, 2018

50 nasihat Luqman Al-Hakim kepada anaknya

Pagi - pagi ni aku ada masa sikit untuk tengok dan baca beberapa laman blog untuk panduan diri aku dan keluarga. Terjumpa pulak 50 nasihat Luqman Al-Hakim kepada anaknya yang sangat - sangat bermakna untuk aku sebagai anak dan kepada anak aku, Muhammad Rizqi.

Semoga masa dia dah besar nanti, dia boleh baca dan fahami pesanan daripada Luqman Al-Hakim ni yang sebahagiannya datang dari diri aku jugak.

Friday, June 01, 2018

Perlaksanaan GST berkadar sifar mulai hari ini!

GST zero rated from June 1


(The Star) KUALA LUMPUR: The Goods and Services Tax (GST) will be set at zero percent beginning June 1, 2018, says the Finance Ministry.
This decision does not include goods and services listed in the Goods and Services Tax (Exempt Supply) Order 2014, which remain exempted from GST.

"As such, all registered traders must follow the decision of the zero rate now. At the same time, registered businesses are still subjected to all current regulations," said the Ministry.

Thursday, May 31, 2018

Cerita politik semasa oleh Faiq Khalifa

Saya rasa sudah lama saya berdiam diri. Baiklah selain bersikap sinis dan menfitnah pada PH dan BN kini, sudah tiba masanya untuk saya menimbulkan beberapa soalan ke dalam kepala otak yang tebal yang tidak mudah dipelajari dalam politik yang kini telah kita tenggelami dengan slogan "Kita menang!", "Malaysia baru! "," oksigen kini lebih segar! ", "Mari orang ramai membiayai hutang negara bersama!"

Orang-orang yang kelakar dan masih membimbangkan jenis janji manis bodoh dan apabila anda menyedari bahawa mereka benar-benar berkata benar. Jangan salahkan saya, ia adalah ajaran Mahathir sendiri yang diilhamkan secara ilmiah untuk melabelkan rakyatnya sebagai tidak berpendidikan, mungkin selepas menyedari bahawa terdapat banyak perkara yang tidak boleh dilakukan atau dipaksa untuk dilakukan, kerana manifesto pilihan raya Pakatan dan jumlah kerusu yang dimenangi oleh parti-parti Pakatan lain yang mengikat tanganya. Saya hanya menampakan ia lebih menarik.

Wednesday, May 30, 2018

Orang Malaysia nakkan kesemuanya TAPI...

Nak semua percuma macam negara Norway, tapi kena cukai 6-10% pun dah tukar kerajaan,

Nak pendidikan perfect macam Finland, tapi sekolah pun berselerak ikut kaum dan aliran.

Teringin nak PM wanita pertama macam Canselor Jerman, tapi kuota 30% wanita pun tak boleh bagi.

Nak negara bersih macam Jepun, tapi masuk toilet pun dah 2018 masih tak reti guna flush.

Nak perkhidmatan Kesihatan sempurna macam UK, tapi kena bayar RM5 pun viral dalam Facebook,

Bising perkhidmatan ktm dan lrt macam gampang, nak buat perkhidmatan keretapi laju bising jugak minta batal. Nak ke tak nak? MRT pun bising, tapi bila siap aku yang bising pun guna.

Nak negara bahagia macam Switzerland, tapi jiran sebelah tak ikut politik sama fikrah pun di buat musuh. Nak bahagia tang mana?.

Nak peluang pekerjaan untuk orang tempatan, tapi kerja sapu simen taknak. Kena import warga luar jugak. Sapu simen bukan kerja ke? Atau tak standard?

Nak harga rumah murah, tapi sendiri beli 5-6 biji seorang sampai speculator dok main persepsi pasaran.

Nak itu ini, tapi diri sendiri mentality kelas ketiga keempat kelima lagi.

Ubah la kerajaan setiap tahun pun, selagi mentality sampah tu ada. Iblis pun tolak offer jadi PM!.

Sumber : Facebook

Monday, May 28, 2018

Why do governments in Italy change so often?



(Euronews) Matteo Renzi’s resignation means Italy will have its fifth prime minister in as many years: former foreign minister Paolo Gentiloni.




Gentiloni’s new government will be Italy’s 65th since January 1, 1946, according to Euronews’ analysis.

The UK, by comparison, has had 25 governments over the same period.

So why has Italy had such a high turnover?

Italy’s history of encouraging coalition government, the multiple wings of political parties creating internal conflict and the country’s relative youth are all factors, says Dr Nicola Chelotti, an expert on Italian politics from Loughborough University London.


Chelotti said electoral rule changes in the early 1990s turned Italy more towards majority governments.

The figures back this up: Italy had 52 governments from 1946 to 1993, meaning each one lasted around 10.8 months.

Since then, there have been, including Gentiloni’s, 13 administrations, equal to one every 21.2 months.

The latest change at the top came about after Matteo Renzi stepped down because he lost a constitutional referendum, itself designed, in part, to make Italian governments more stable.

But even if Renzi’s reforms had succeeded, it would not have cured the fact Italian political parties have multiple wings, claimed Chelotti.

Saturday, May 26, 2018

Malaysia Of 2018 Has Learnt Lessons From India Of 1977. And, So Should We

Dr Shashi Tharoor, The Print

As an Indian and a democrat – and as an opposition politician also facing a seemingly unvanquishable foe in power, and looking to unity and popular support to bring about change – I can only wish the new coalition government in Malaysia well.

Visiting Malaysia this week, as I have done, is to be transported in time to the New Delhi of March and April 1977, when the invincible Congress Party, after ruling India uninterruptedly for thirty years, was ousted at the polls. There is the same heady atmosphere all around, the same giddy exuberance at the dramatically transformed political reality, the same sense that, now that this election result has happened, anything is possible.

Tuesday, May 22, 2018

PRU 14: Keputusan Dan Analisis mengikut Kerusi dan Kaum

Saya mohon maaf kerana kali ini lambat membuat analisis keputusan PRU 14 yang berlangsung hampir dua minggu lalu. Sebenarnya data keputusan dan analisis sokongan mengikut kaum  sudahpun siap beberapa hari yang lepas  tetapi saya memerlukan keadaan tenang sedikit untuk menerbitkan analisis ini. Itupun saya tak lepas daripada cacian kerana  ramalan yang tersasar kali ini.

Untuk mengimbas kembali saya peturunkan angka ramalan berbanding keputusan sebenar dibawah:

PRU 14: PERBANDINGAN ANGKA KEPUTUSAN KERUSI PARLIMEN












ANGKA SEBENAR
BN
PH
PAS
WARI-SAN
LAIN
LAIN

JUMLAH

SEM
MALAYSIA

49
97
18
0
1
165

SARAWAK
19
10
0
0
2
31

SABAH/
LABUAN

11
6
0
8
1
26

JUMLAH
79
113
18
8
4
222

ANGKA RAMALAN
 
 
 
 
 
 

SEM
MALAYSIA

93
62
10
0
0
165

SARAWAK
25
6
0
0
0
31

SABAH/
LABUAN

17
6
0
3
0
26

JUMLAH
135
74
10
3
0
222



Ramalan kali ini ternyata  tersasar kerana tidak menjangka pengaruh Tun Mahathir masih begitu meluas di kalangan pengundi  Melayu di hampir semua kawasan di pantai Barat Semenanjung.  Bagaimanapun jangkaan penulis yang pengaruh beliau di Kelantan dan Trengganu  amat terhad ternyata tepat. Disamping itu jangkaan kita yang  PAS akan mengalami kekalahan teruk diluar kawasan tradisinya amat tepat sekali.

Affin Hwang : SST Reintroduction Could Hurt Telcos

(Straits Times) – The reintroduction of sales and service tax (SST) will create uncertainties in the telecommunications sector’s prepaid segment based on past precedent.

Affin Hwang said while the details on SST are still vague, it could negatively affect the revenue or profits for the telcos’ prepaid business, should the government decide not to provide any tax rebates.

The research house said prior to April 2015, both postpaid and prepaid sales were subjected to a six per cent service tax.

The telcos passed on the SST to their postpaid customers but absorbed the SST for prepaid users.

Thursday, May 17, 2018

1 Ramadan 1439H / 17 Mei 2018M - Selamat Berpuasa!

KUALA LUMPUR, 15 Mei – Umat Islam di Malaysia akan mula berpuasa pada Khamis, 17 Mei 2018, kata Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Datuk Seri Syed Danial Syed Ahmad.

Ketika mengumum­kannya, beliau berkata tarikh permulaan puasa bagi negeri-negeri di seluruh Malaysia telah ditetapkan pada hari tersebut bagi menurut perintah Yang di-Pertuan Agong setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja.

Pengumuman ringkas itu disiarkan secara langsung menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM) malam ini.

Sebelum ini, Pejabat Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja melalui satu kenyataan menetapkan tarikh melihat anak bulan Ramadan bagi menetapkan permulaan puasa untuk umat Islam di Malaysia ialah hari ini, 15 Mei, Selasa bersamaan 29 Syaaban 1439 Hijrah.

16 Mei 2018 : Selamat Ulang Tahun Perkahwinan Yang Ke 3!

Ya Allah Yang maha Pengasih dan Penyayang…

“ Jagalah insan ini di kala penjagaanku tidak sampai kepadanya,
Sayangilah dia di kala rasa sayangku tidak mampu merangkulnya
dalam dakapan yang nyata…
Perhatikan dia dikala perhatianku tidak terangkum dalam kata yang sahaja…
Kerana Engkau punya segala yang ku tak punya…
Kerana aku ingin dia selalu menjadi pendampingku,
Di Dunia dan harapnya bertemu di Syurga Mu jua Ya Rabb…”

Ya Allah, sempurnakanlah kebahagiaan kami dengan menjadikan perkawinan kami ini sebagai
ibadah kepada-Mu dan bukti ketaatan kami kepada sunnah Rasul-Mu.

Ya Allah…indahkanlah rumah kami dengan kalimah-kalimah-Mu yang suci. Suburkanlah kami dengan keturunan yang membesarkan asma’-Mu. Penuhi kami dengan amal soleh yang Engkau redhai. Jadikan kami insan yang tenang dan menenangkan orang sekeliling serta teladan yang baik bagi manusia.

Saturday, May 12, 2018

Thursday, May 10, 2018

Barisan Nasional tewas, Pakatan Harapan menang PRU14 bentuk kerajaan persekutuan

KUALA LUMPUR, 10 Mei : Pakatan Harapan (PH), gabungan empat parti politik pembangkang yang baru dibentuk, menang besar pada pilihan raya umum Malaysia yang baru berakhir, menamatkan pemerintahan Barisan Nasional (BN) selama lebih 60 tahun.

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang berusia hampir 93 tahun, berjaya dalam apa yang dilihat sebagai tugas mustahil untuk meraih sokongan besar rakyat bagi memecahkan genggaman kuasa BN yang sebelum peristiwa bersejarah hari ini, merupakan parti politik paling lama memerintah.

Dr Mahahir dijangka mengangkat sumpah jawatan sebagai Perdana Menteri Malaysia ketujuh hari ini. Dr Mahathir ialah Perdana Menteri kempat dan merupakan orang yang sama mengetuai kejayaan BN dalam pilihan raya umum lima tahun berturut-turut dari 1982 hingga 1999.

Mengundi untuk kali ketiga semperna Pilihanraya Umum ke 14

Alhamdulillah tadi aku sempat menunaikan tanggungjawab aku sebagai seorang warganegara Malaysia dan menyuburkan lagi demokrasi di bumi Malaysia. Kali ni mengundi di SMK Guar Perahu Indah, aku mengundi di saluran 7 salah satu daripada 3 saluran mengundi untuk orang muda iaitu saluran 6 (1986 kebawah), saluran 7 (1987 keatas) dan saluran 8 (kebanyakkan pengundi muda kali pertama mengundi)

Bilik mengundi terletak di tingkat 1, so aku beratur di barisan yang agak ramai. Semalam kita reunion jugak la. Baru jumpa kawan-kawan sesekolah dan kenalan. Lama jugak tak jumpa, ada yang aku tak jumpa last masa sekolah dulu. 

Friday, May 04, 2018

Kini rasmi, Luthfi consultant Zurich Takaful

Alhamdulillah, lepas je aku lulus exam TBE, aku terus secara rasmi mendaftar dan menjadi ejen rasmi Zurich Takaful yang berpengkalan di Bayan Baru, Pulau Pinang.

Tak mudah sebenarnya proses untuk menjadi seorang ejen Takaful, ia perlu semangat dan dorongan daripada semua pihak bukannya diri kita sendiri je. Tak semua orang mampu untuk jadi kuat dan istiqamah dalam bidang ni.

Kenapa Takaful?


Aku percaya bidang takaful ni sangat penting dan perlu diketengahkan kepada semua terutama orang Melayu - Islam yang masih lagi kurang terdedah dengan kepentingan mempunyai perlindungan takaful.
Oleh kerana aku memang suka bercakap dan berjumpa dengan orang ramai, aku rasa bidang ni amat menarik dan aku percaya aku boleh pergi jauh dalam bidang ni, dengan matlamat utama iaitu dakwah dan menyedarkan seramai mungkin untuk menguruskan risiko yang kita ada.

Aku dah buat banyak research tentang second income dan aku buat kesimpulan untuk jadi salah seorang ejen Takaful sebab aku nak membantu orang lain berbanding dengan meniaga barang, join MLM, buat blog, dan lain - lain lagi.

Misi Menyelamat


Atas dorongan dan nasihat daripada leader, Rusydi Zainul yang merupakan kenalan sekerja di tempat kerja lama, aku bersemangat untuk menyertai "kem menyelamat". Kenapa menyelamat?

Kerana, bayangkan orang diluar sana tak ada perlindungan yang mencukupi, kalau ditakdirkan meninggal dunia apa yang akan terjadi dekat anak dan isteri? Seorang suami dan ayah pencari nafkah untuk keluarga. Apa akan jadi dekat kehidupan tanpa ayah yang bergantung harap selama ni hilang, tambahan pulak dihimpit dengan krisis kewangan.

Tu okay lagi sebab dah mati, lepas tanam settle lah cuma family dan waris je struggle. Tapi kalau masih hidup, terlantar atas katil, siapa yang nak jaga? Anak? Isteri? Depa kena sekolah dan kerja. Kalau isteri la yang ambik alih jaga diri kita, macam mana nak dapat duit tanpa bekerja? Mana nak cari duit untuk belanja dan tanggung keluarga?

Sebab itu lah aku terus terdetik nak jadi ejen takaful berbanding dengan ejen- ejen lain diluar sana.

Persiapan diri sendiri


Alhamdulillah, lepas aku berhijrah kerja baharu pada Disember tahun lepas, ia salah satu punca atau triggering point untuk aku sedar bahawa pentingnya perlindungan takaful untuk aku dan yang tersayang. Jika apa - apa yang terjadi pada aku, aku tak nak keluarga aku menderita ataupun tersiksa sebab kesempitan wang ataupun kepayahan untuk cari duit untuk ubat kesakitan aku.

Aku tak nak susahkan orang lain, terutamanya anak aku yang masih lagi kecil. Sekurang - kurangnya, ada la sikit duit yang menampung perbelanjaan dia (memang la tak mampu nak tampung sampai dia besar, tapi ada lah sikit buat dia) jika ditakdirkan aku mati pada usia yang muda.



Kalau aku yang jual takaful ni tak ambik produk yang aku nak jual mestilah pelik kan? Sebab tu lah aku kata semuanya ni terjadi sebab kesedaran diri sendiri dan sekeliling. Aku tak mahu perkara yang buruk terjadi pada orang lain terjadi dekat orang yang aku sayang dan aku kenal, so aku ada tanggungjawab nak kongsi dengan depa akan pentingya perlindungan ni.

Nak beli atau tidak itu kisah nombor dua. Janji, bahagian aku dalam berdakwah ni dah settle! 

Takaful Life vs Medical Card - apa patut hampa tahu?


Kebanyakkan orang yang aku jumpa masih lagi keliru akan kedua - dua buah produk perlindungan ni. Ramai yang rasa ada Medical Card sudah cukup selamat dan "insured" padahal Medical Card tu tak ada apa function pun selain bayar bil hospital kerajaan!

Perlindungan yang semua orang patut ada adalah Takaful Life atau Life Insurance yang mana akan melindungi kita dan orang yang tersayang bila ditimpa musibah. Contohnya, dana jika ditimpa penyakit kritikal seperti kegagalan buah pinggang, kemudian dana jika ditimpa kelumpuhan atau ketidakupayaan untuk bekerja dan yang paling penting adalah wang pampasan jika kita meninggal dunia.



Kenapa suka sangat dok cakap pasal musibah ni?



"Orang yang jual insurans atau takaful mesti dok cakap benda negatif atau benda buruk. Asyik mati, mati, mati dan mati. Sakit, sakit, sakit dan sakit. Bosan!" bak kata orang ramai.

Aku kena cakap pasal musibah sebab ia datang tanpa disedari, tak dijemput dan tak tahu bila akan menimpa kita. Takkanlah kita nak tunggu ditimpa musibah baru lah nak beli perlindungan itu ini kan? Tak!! Sebab tu ramai orang kata kena beli perlindungan ketika masih sihat walafiat. Bila dah sakit, langsung tak boleh nak buat apa dah!



Istiqamah


Hari ni dah masuk hampir sebulan aku berada di dalam industi ini sebagai sambilan. Aku harap aku terus istiqamah dalam misi aku untuk dakwah dan sedarkan orang ramai agar memiliki polisi perlindungan takaful yang ideal dan mampu.



Apa - apa boleh call aku di nomnbor diatas.

Friday, April 13, 2018

Akhirnya, dah selesai bayar hutang PTPTN!

Alhamdulilah, bulan ni dah masuk bulan kedua aku habis bayar hutang belajar dengan PTPTN. Suka atau tidak, salah satu cara untuk bersih dan berkatkan gaji aku yang selama ni "berhutang" dengan kerajaan.

Menurut Utusan Malaysia, dibawah Bajet 2018, PM Najib dah buat kenyataan seperti dibawah :

Kerajaan bersetuju melanjutkan diskaun bayaran balik pinjaman Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) sehingga 31 Disember 2018 seperti yang diumumkan di dalam Bajet 2018 hari ini.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, diskaun tersebut adalah seperti 20 peratus atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman, 10 peratus untuk bayaran sekurang-kurangnya 50 peratus daripada baki hutang dalam sekali bayaran dan 10 peratus untuk bayaran balik melalui potongan gaji atau debit secara terus mengikut jadual.

Dari konvensional ke ujrah dan potongan gaji


Untuk rekod, pada pertengahan tahun 2016 aku dah bawak keluar sejumlah amaun dari Akaun 2 KWSP untuk buat penukaran dari konversional kepada Ujrah. Sebelum tu, aku kena settle tunggakan sebelum boleh tukar ke sistem Ujrah tu.

Tuesday, April 10, 2018

Alhamdulilah, lulus ujian TBE!

Kalau ikutkan, secara tak rasmi sejak sebulan lepas aku join Zurich Takaful yang berpengkalan di Bayan Baru lepas beberapa bulan membuat keputusan untuk menceburi bidang Takaful.

Kesedaran tentang kepentingan takaful ni datang kepada aku lepas lihat beberapa kes yang terjadi kepada rakan terdekat dan ia mendorong aku ambil satu polisi takaful hayat pada hujung tahun lepas.

Untuk menjadi ejen ataupun consultant untuk mana - mana syarikat insurans dan takaful, setiap individu perlu ada lesen dan lesen ni dikeluarkan lepas lulus Takaful Basic Examination (TBE) yang dijalankan secara online.




Untuk menduduki peperiksaan TBE, kena bayar RM 84.80. Alah, kalau kita nak naik motor mesti kena ada lesen memandu, Nak ada lesen memandu kena la bayar kan? sama la macam ni!