Thursday, June 25, 2020

100 days of Movement Control Order

PM announces MCO extension to May 12 in Ramadan address | Malaysia ...

Today is the 100 days of MCO. I do not know that I have been impacted due to this pandemic. Who knows, after ten years working the year 2020 will be the challenging years for my life. 

What to do? 

Luckily, I do have the second job as preparation for the worst case. Alhamdulillah. 

But, things won't run smoothly. There will be up and down in my life. 


*********************************

100 days of MCO: Malaysia's success in flattening the Covid-19 infection curve



KUALA LUMPUR (Bernama): Hundred days since the movement control order (MCO) took effect on March 18 have seen the country's success in flattening the curve of Covid-19 infection, thus reducing the transmission of the virus in the community.

Health director-general Datuk Dr Noor Hisham Abdullah said to ensure the country fully recovered and successfully undergoes the recovery MCO phase with the new norm, the community must play a bigger role by adhering to all standard operating procedures (SOPs).

"The number of active cases has now dropped to just 208 and death rates have dropped to 1.4% of the total number of cases. This indicates that Malaysia is in the phase of recovery.

"The success of flattening the Covid-19 graph and also reducing the spread of cases in the community is the result of action taken by all parties, including the community and the people," he said in a statement Thursday (June 25).

Dr Noor Hisham said the government's drastic actions at that time which restricted the movement of people and closing borders have given the Health Ministry the opportunity to increase the capacity of public health, laboratories, health clinics and hospitals, thus flattening the Covid-19 curve.

At the same time, the ministry was aggressively working in the field to continuously detect, test, isolate and treat Covid-19 cases in hospitals.

Looking back at the early implementation of the MCO, Dr Noor Hisham said at that time, the number of positive cases had reached 790 with the first two deaths recorded on March 17.

"On March 18, the total daily testing capacity for the Real-Time Reverse Transcription-Polymerase Chain Reaction (RTPCR) test was just 6,210 tests with the total number of hospital beds and suitable facilities at 4,433 units, 273 beds in the Intensive Care Unit (ICU) and 626 respiratory aid machines specifically for Covid-19 patients.

"The highest number of active cases during the MCO phases was on April 5 with 2,596 active cases, while the number of deaths was 1.67% of the total number of cases," he said.

He added that during this period, the daily testing capacity for RTPCR increased fourfold to 27,233 tests with total beds in hospitals, ICUs and respirators were 8,794 units, 438 units and 1,097 machines respectively.

The Health DG said the total number of active cases was 2,596 and the death rate was 1.62% of the total number of cases.

"Today is the 100th day since the MCO came into force, the country has the ability to conduct 36,812 RTPCR laboratory tests which is six times higher before the MCO and has 6,397 beds for Covid-19.

"Although there are 442 ICU beds dedicated to Covid-19 patients, they have now begun to be used for other cases of patients. Likewise with ventilator machines as there are only two cases of Covid-19 using ventilators," he said. - Bernama

Thursday, June 18, 2020

Road To South Korea - Part 8 : Singgah di Sanbangsan, Yeongmori Coast, Jusangjeolli Cliff, Cheonjiyeon Waterfall & bermalam di Seogwipo!

Sambungan dari entry ini

Gunung Sanbangsan ni agak popular selain daripada Gunung Halla. Sebab, lokasi gunung ni dekat dengan banyak kawasan tarikan pelancong yang popular iaitu Yeongmori Coast. Niat utama nak ke Yeongmori Coast je sebab cantik. So, kami letak kereta di tepi jalan kaki gunung ni dan terus turun ke bawah tepian pantai. 

Peta permandangan apa yang ada kat situ

Actual view

Dalam bahasa Korea, Yong tu maksud dia Naga dan Meori tu pulak maksud dia Kepala. Kepala naga hahaha

Gunung Sanbang ni gunung berbatu je. Kami ambil gambar sambil-sambil berjalan kaki turun ke tepian laut tu. FYI area kat sini banyak batu ditepian gigi laut. Memang tarikan utama kat sini gigi pantai yang berbatu. Nampak macam terhasil dari lahar gunung berapi. kat tempat kita tak ada pun tepian pantai macam ni.

Lepas beberapa minit berjalan turun ke bawah, kami sampai di tempat entrance masuk Yongmeori Coast ni. Nasib tak menyebelahi kami, tempat tu tutup akibat ombak yang kuat. Takpala, ada rezeki nanti datang balik boleh tengok permandangan di Yongmeori Coast ni.

Selfie je la dengan permandangan berbatu di Yongmeori Coast ni

Kami hanya berjalan-jalan di sekitar pintu masuk Yongmeori coast ni. Ada banyak monumen dan tempat untuk tarikan pelancong contohnya gera jualan, tapak pesta dan lain-lain lagi. Menarik.

Permandangan berhadapan dengan laut
Gambar kenangan kami

Jusangjeolli Cliff

Lepas sejam kat sini, kami terus drive ke tempat yang dekat dengan Gunung Sanbang iaitu Jusangjeolli Cliff. Kat sini permandangan dia macam di Yongmeori Coast jugak, tempat berbatu - batu. Tapi yang uniknya, batu yang terhasil ni petak - petak. Nak explain tak pandai, hampa tengok gambar je la ye.

Ini la cliff yang sempoi tu

Selfie berdua

Cheongjeyeon Waterfalls

Dekat Jusangjellidae ni kami dok kejap je. Setengah jam lepas tu kami terus ke tempat ketiga iaitu Cheongjeyeon Waterfalls, 8 minit drive dari tempat tadi. Haaa, tempat ni sangat cantik. Boleh tengok pelbagai jenis air terjun dari sungai ni. Yang tak menarik hanya tempat dia berbukit, letih nak panjat!

Kebetulan ada couple mat saleh tu tolong ambilkan gambar kami

Permandangan dari first waterfall nak ke 2nd waterfall

Cantik kan?

Family korea tolong ambil gambar kami lepas kami ambil gambar depa

2nd waterfall

aku sorang je ambil gambar sebab mekna dah letih haha

Lepas letih, kami terus balik ke hotel yang dah book di bandar Seogwipo. Hotel kami hanya 13 km dari Cheongjeyeon Waterfall ni, 35 minit. 

Singgah beli limau

Seogwipo ni kan terkenal dengan buah limau hoolabung. So, masa on the way ke hote kami singgah beli limau yang ada di kanan jalan. Banyak kedai jual limau. Orang sini macam dah tak heran dengan tanaman limau kat tepi jalan. Pokok limau dengan buah limau bergantungan je kat situ. Rilex takdak sapa nak curi. Haha

Singgah beli kedai ni

Letak macamtu je

Geram tengok!

Kami beli untuk makan dan buah tangan untuk mak dan ayah.

Sampai di Hotel Alegria, Seogwipo

Alhamdulillah, sedap betul dapat baring lepas seharian memandu & berjalan. Cantik hotel ni. Tak mahal pun. Nak tidur je kan sebab esok dah nak gerak balik ke Seoul. 

Suka katil dia

Simple

Kecik je tapi nice

Hotel ni terletak dengan barisan restoran. Enjoy jugak tengok banyak kedai makan tapi tak berani nak tengok sana sebab banyak yang tak halal. 

So aku google & jumpa satu kedai makanan India yang halal sekitar ni.

Tapau makan malam di Halal Restauant Yatri Indian Cuisine

Mekna dah letih malam tu. So aku keluar sorang je beli makan malam. Pekan Seogwipo ni terletak di tepi laut, agak sejuk jugak malam tu dengan cuaca yang berangin. 

Aku drive dari hotel ke restoran yang terletak 8 minit perjalanan. Dekat je. Malam tu aku ada peluang untuk tengok-tengok keadaan malam di Seogwipo. 

Pekan ni agak happening pada waktu malam. Mungkin timing aku keluar tu cantik kot. Bukannya malam minggu. Kedai Yatri ni terletak di tingkat atas. Nak ke sana kena naik tangga. Unik jugak design kedai ni.

Aku order simple je untuk malam ni buat lapik perut. Nak tido je kan

Kedai tingkat satu

Kitchen

Ruang makan

The menu

Halal cert yang display kat situ

Jumlah perjalanan untuk hari ini adalah 104 km bersamaan dengan 4 jam memandu

Tinggalkan Pulau Jeju

Esok pagi pagi lagi aku dah check out dan bertolak ke Jeju town untuk hantar balik kereta sewa. Perjalanan hampir sejam dari hotel ke tempat sewa kereta Lotte. Masa kami drive ke sana, tak ada lagi tanda - tanda nak salji. Cuaca sangat sejuk.

So, bye Seogwipo. Ada rezeki kami sampai lagi kat sini ye. 

Masa tengah perjalanan ke Jeju City

Ni permandangan lagi 10 km nak sampai airport Jeju

Isi minyak kereta bagi full. Lebih kurang RM118 untuk minyak Kia Morning

Kami hantar balik kereta ke Lotte Rent A Car yang terletak hanya 10 minit dari Jeju Airport. Permulannya aku terus ke Airport tapi bila check dengan orang kat sana kereta kena pulangkan balik ke tempat yang kita ambil tu.

Jeju Airport

Nasib baik kami keluar awal. Sebab tu takut kalau keluar on time. Takut benda-benda macam ni la. Alhamdulilah, kereta kami dapat dalam keadaan yang baik dan pulangan pun dalam keadaan yang baik. 

Satu hal jugak bila nak check in beg sebab ada beteri kamera la dll. Lepas kawtim semua, kami terus pusing-pusing airport Jeju sebab flight kami jam 1230 tengah hari. Sempat lah makan, ambil gambar kat kawasan airport tu.

Mylove

Im here!

Makan aiskrim!

Beratur nak boarding dah

Bye JEJU! InsyaAllah ada rezeki datang lagi

Bersambung di entry seterusnya, sampai di Seoul & sambung perjalanan ke Incheon

Entry sebelum : Part 1, Part 2, Part 3, Part 4, Part 5, Part 6 & Part 7



Tuesday, June 09, 2020

Road To South Korea - Part 7 : Seharian di Seongsan Illchubong & Perjalanan ke Gunung Sanbangsan

Bersambung dari entry ini

Kami tidur di Illchuldadam Pansion, terletak 5 minit berjalan kaki dari pintu masuk Kawah Gunung Seongsan Illchubung. Aku pilih hotel ni disebabkan harga murah & mudah untuk akses. Dari Woljongri Beach hanya 25 minit je. Kami sampai dekat hotel dalam jam 730 malam dan terus check in.

Semua best. Hotel cantik, kawasan strategik tapi CUMA yang tak best tentang hotel ni dia tak ada lif untuk bawak naik luggage. Aku terpaksa heret luggage aku naik ke atas. 

Malam tu kami makan makanan ringan je sebab kedai kat area situ semua dah tutup. Lagipun, petang tu kami dah makan banyak makanan. Full. So pada sebelah malam, kami hanya keluar jalan - jalan sekitar pekan Seongsan Illchubung je. Beli buah dan susu.

Mendaki kawah gunung berapi untuk tengok matahari terbit 

Esok pagi seawal jam 630, aku dan Mekna dah turun ke pintu masuk pendakian ke puncak kawah gunung berapi. Jika masuk pada awal pagi, no entrance fees sebab tak ada orang jaga. Jika masuk lambat selepas 730 pagi, kena bayar KRW5,000 seorang. Jimat KRW 10,000 dah kami pagi tu.

Kalau ikut information page, Seongsan Illchubung mempunyai ketinggian 180 meter. So kami siap sedia dah nak mendaki melalui tangga yang telah disediakan.

Target kami kena sampai sebelum jam 7.14 pagi iaitu sebelum matahri terbit. Kan nak tengok sunrise! 

Penat wei! 

Permulannya memang excited. Lepas 10 minit dah rasa letih. Lama tak buat outdoor activity. Sekali kena mendaki tangga ni memang kantoi la. Pancit. Apa yang best, pada waktu pagi sangat sejuk. So aku pakai baju tebal. Mekna pakai lagi tebal. 

Kami ingat kami je yang mai awal. Rupanya, ramai orang lagi terutamanya orang tua mendaki sekali pada waktu pagi. Tercabar rasanya takkan orang muda tak boleh nak mendaki kan? Haha 

Alhamdulillah, jam 6:56 pagi kami dah sampai puncak. Hampir 30 minit jugak mendakit. Letih wei. Penat! 

Gelap lagi!

Subahanallah, cantiknya permandangan 

Bila dah sampai puncak, cantik sungguh kawasan ni. Puncak kawah gunung berapi ni terletak di kawasan hujung sekali (tanjung) so ada teluk di kiri dan kanannya. Bila tengok dari atas memang lawa la. Tambahan pulak, nampak sekali kawasan pekan yang penuh dengan bangunan. 

Kami tunggu kat atas puncak kawah sehingga matahari terbit. TAPIIIII orang kata tak ada rezeki lah kan, pagi tu terlalu banyak awan (rasanya mendung) dan awan tu lindung matahari. Lepas jam 718 pagi macam tu baru nampak matahari tapi dah naik tinggi la. Huhu

Rehat sat

Muka letih

Kami happy lepas dapat naik atas

Gambar kami

Takpa, sekurang-kurangnya aku naik jugak sini dan tengok permandangan pagi yang cantik ni.

Lepas puas tengok permandangan sini, kami pun terus turun menerusi tangga yang lain. Sebelah laut, boleh nampak laut dari atas

Turun sat je, lepas sampai aku tengok permandangan dari bawah sangat cantik. So kami ambik gambar dulu. 

Cantik tak view sini?

Posing sikit

Brunch di Uridong Sikdang 

Kami keluar dari Seongsan Illchubong pada jam 9 pagi dan terus siap mandi untuk makan. Rupa-rupanya, kedai makan Uridong Sikdang tu betul - betul depan bilik kami. Menghadap bilik kami je. Apa lagi, terus skodeng bila kedai tu bukak, kami jadi first customer depa. Haha!

Kedai makan berhadapan je dengan bilik kami. hihi

Permandangan dalam kedai makan

Menu yang ada 

Jom makan!

So dah siap kemas semua aku dan Mekna terus turun ke bawah. Complicated jugak rupanya nak makan kat sini. Taktau nak makan apa. Tapi, aku dok nampak kat sosial media orang dok makan ikan cutlassfish yang besaq tu. 

Apa lagi, aku order terus set yang orang makan tu. Huhuhu

Pertama kali makan abalone 

Taktau nak luahkan rasa macam mana abalone tu. Aku tak suka sangat sebab so fishy. Rasa dia pelik, tapi since benda ni dah ada dalam set kami, so aku habiskan je la. Harap tak alergic huhu. Aku sebenarnya kesian kat abalone ni sebab mak nya ni masukkan abalone yang hidup-hidup terus celup masuk kedalam sup.


Siap & bergerak meninggalkan pekan Seongsan Illchubong

Lepas makan, aku checked out dan terus masuk ke dalam kereta. Sambil tu sempat selfie & ronda - ronda tengok keadaan pekan Seongsan Illchubong yang makin sibuk. Kami gerak keluar jam 11 pagi. Masa kami gerak keluar dari pekan, kami nampak kepulauan bunga warna kuning di tepi jalan. Ramai jugak orang berhenti & turun ke tempat tu.

Wah, rupa-rupanya kat situ tempat hostpot orang ambil gambar dengan bunga. 

Kami pun terus berhenti. Kena bayar KRW 1,000 sorang. No problem, bayar je. Janji ada kenangan!

See, kena bayar KRW1k

Happy wife happy life

Lepas puas bergambar, kami teruskan perjalanan ke Sanbangsan. Perjalanan ke sana ambil masa 3 jam di highway. Tapi masalahnya tak boleh nak bawak laju sebab ada speed trap. Takpala, kami enjoy je drive dan tengok sepanjang perjalanan.

Perjalanan yang menarik

Walaupun jarak dari Seongsan Illchubong agak jauh, tapi perjalanan dia smooth sebab time tu tak jem pun. GPS kereta Hyundai ni bawak ke jalan yang betul - betul short cut. Sampai je di area Seogwipo, kami dihidangkan dengan permandangan buah limau dikiri - kanan jalan. 

Permandangan kawah besar dari tepi pantai

Kereta kami

Menarik betul, kalau kat Malaysia ni tak ada chance la buah tu nak stay dekat pokok. Rasanya kena curi dek orang. Hahaha! 

Lepas 3 jam memandu, akhirnya kami sampai di Gunung Sanbangsan. Kami berhenti kereta di tepi jalan, turun ke bawah sana untuk ke Yongmeori Coast. Bersambung di entry seterusnya