Thursday, May 13, 2021

Salam Aidilfitri 1442 H / 2021 M


Bye - bye Ramadhan 1442H!
Hello Syawal!

Sekejap je pun sebulan berpuasa. Rasa tak puas puasa tut tut dah 30 hari. Cepat kan? Akhir zaman macamni la. So, hari ni 1 Syawal 1442 jatuh pada Khamis, 13 Mei 2021. Ini merupakan hari Raya Puasa yang ketiga aku & keluarga sambut di Pulau Pinang. 

Tahun 2019 memang turn aku beraya kat sini. Haha. Next, pada tahun 2020 sepatutnya turn kampung Mekna. Tapi, Allah maha mengetahui & sebaik-baik perancang, dunia dilanda Covid-19 dan kerajaan buat PKP. 

Tapi PKP pada tahun 2020 berbeza dengan tahun ni. Raya tahun ni pun kena PKP tapi aku tak dibenarkan untuk rentas daerah! So maknanya tahun ni kami bertiga beraya di rumah sendiri sahaja!

Aku tak kesah pun. Raya ni come and go je. Cuma first day raya ni agak bosan sebab dok kat rumah je kan. Tambahan pula petang tadi hujan lebat sampai ke malam! 

Kami tak ambik gambar dalam rumah, sebaliknya kami ambik gambar dekat luar. Something new kan?

Wednesday, January 06, 2021