Tutorial Photoshop : Gambar Frame Bulat!!

SALAM semua! Dah lama ye tak buat tutorial gempak macam ni. OK, ni merupakan salah satu tutorial yang direquest daripada Encik Ustaz Yeop. Beliau ingin mempelajari cara - cara membuat gambar berbucu bulat


LANGKAH PERTAMA
 
LANGKAH 2
Pergi ke Shape and Tool di sidebar Photoshop disebelah kiri 
LANGKAH 3
LANGKAH 4
Size rounded shape tu mestilah diletakkan penuh diatas gambar pilihan anda. Warna shape tersebut tidak mempengaruhi proses penghasilan boder bulat.
LANGKAH 5

LANGKAH 6

LANGKAH 7

Pada ketika ini, anda boleh ke Select > Inverse

Kemudian, masuk semula ke LAYER dan pilih layer gambar yang anda nak edit. (pastikan garisan putus-putus dan kelip - kelip masih lagi ada)

Kemudian, tekan butang DELETE
GAMBAR BUCU BULAT ANDA SUDAH SIAP! HIASILAH DENGAN MENGGUNAKAN KREATIVITI ANDA. 

Luth Textile

Many friend call me "Luth Textile" because of my experience working at Textile Department, Kamdar Bkt Mertajam Visit My Blog : http://luthtextile.com

11 comments:

  1. nnt aku torai cuba bt
    tgk jd ke x hasil ape yg akan aku dpt nnt...

    ReplyDelete
  2. oohh... muka khairil jambu giler... haha

    ReplyDelete
  3. mcm xphm je yg last tue..xleyh pown..timr nk delete tu xphm..

    ReplyDelete
  4. ahmadsufi6177 said...
    oohh... muka khairil jambu giler... haha

    _____________________________________
    apsl dgn dia...jelesss kerrr
    HAHA



    #sori tumpang nyemak dkt sini

    ReplyDelete
  5. tak de photoshop tp guna photoscape.

    nti nak download la photoshop...

    ReplyDelete
  6. hai luth.. bagus la blog awk ni byk info..can i follow ur blog? nak blajar adobe PS..

    ReplyDelete
  7. dah try...tapi masa kat last sekali yg delete tu nak ambik kat ner ek?

    ReplyDelete