Tuesday, June 30, 2009

Korang giler Myspace?

Korang ada akaun di Myspace? Erm, aku pun ada. Dulu, niat daftarkan diri di Myspace bukannya ada apa sangat, sebenarnya daftar Myspace hanya untuk memenuhi syarat yang aku pun ada akaun Myspace. Dulu, dimasa aku menuntut di sekolah menengah, ramailah kawan - kawan yang keluar outing pada hari Sabtu untuk ke Cyber Cafe, semata - mata nak membuka laman sosial tersebut.

Hari ini, Myspace dah jadi laman jaringan sosial no. 2 dalam dunia dan dah dikalahkan oleh Facebook yang amat popular gila kentang. Aku pun tak lepaskan peluang untuk mendaftarkan diri di Facebook. Aku ada semua, Friendster, Myspace, Tagged dan Facebook. Tapi yang aku hanya aktif ialah Facebook dan Friendster. Tempat - tempat lain tu jarang aku buka.

Aku amat benci anak muda remaja kita yang bersosial di Myspace.Friendster pun ada juga, tapi tahap sosial di Myspace amat teruk berbanding di Friendster. Aku naik menyampah dengan budak - budak belasan tahun yang belagak matang, macho, dewasa, ayu dan gojes tiru ayat diorang yang bajet cun semua.

Lelaki mahupun perempuan, semua saja je.
  • Yang perempuan, digambar utama letak gambar bertudung, tapi didalam album gambar penuh dengan freehair. Apa barang ni?
  • Budak - budak lelaki hingusan berpakaian kemas seperti anak orang kaya,berkaca mata besar gila macam mata lalat, tapi ambil gambar di didalam bilik di rumah kampung. Aduhai.
  • Budaya tunjuk menunjuk keterlaluan. 
  • Muka sebijik pun tak ada jerawat. Semua gambar diedit untuk kelihatan kulit muka yang licin dan cantik. kalau yang cantik betul tu, tak payah nak edit - edit dah.
  • Gambar maksiat berleluasa. Orang lain pun ada makwe pakwe, tapi janganla letak perkataan keterlaluan sangat. Tak akan mati pun kalau takde makwe pakwe tu. 
  • Ambil gambar yang bergaya semasa mempergayakan baju didalam fiting room. Tak beli pon, lepas ambil gambar, letakkan la semula.
  • Perempuan muslim yang cetek ilmu agamanya memakan kalung yang berlambang salib. Siap letak lagi, ini hanya fesyen. Bukannya pakai tiap - tiap hari pun.
  • Banyak lagi sebenarnya aku boleh tulis kat sini. Tapi cukuplah.
Aku rasa ini semuanya revolusi sosial anak Melayu kot. Tahap sosial anak muda kita diluar sana pun memang teruk dan bila diorang bersosial didalam laman sesawang Sosial, lagi teruk la jawapnya kan? Kalau sapa yang terasa tu, paham - pahamla. Aku bukannya nak mengata, tapi nyata.

65 comments:

  1. dulu aku layan gak bndalah ni tp skng da kurang..sape nk cari awek sexy pegi tagged.hahaha

    ps:jom layan FB

    ReplyDelete
  2. ngee.. kite pun bukak sume account.
    tapi...... skrg di-anak-tiri-kan.
    meluat dgn bdk2 yg menunjuk2, konon 'gorgeous, awesome, hot,' dan 'bahasa2 myspace' yg seangkataan dengannya.
    kite pun teenager jugak.
    tapi mcm geli kot nak baut sume tu.
    huhuh.

    *kite penah buat draf pasal mende2 ni. tapi ntah takda mood nak post:P

    ReplyDelete
  3. wakakaka.. cik erin kan gojes gak.. hahahhaa.. memalukan bangsa tul erin budak - budak ni..

    ReplyDelete
  4. owh aku mmg x men myspace.. dulu main fs gak tp da close.. skrg layan facebook ngn blog jak.. hehe

    ReplyDelete
  5. hahah btol2
    myspace skrang sudah tidak aktif lagi
    mira pon ade sume yg luth ade kecuali tagged.
    haha siyes tak suke woh.
    myspace tu rmai budak2 baru nak up.
    rase cam nak lempang2 budak2 tuh pon ade gak ;D
    tapi ape ape pon skang dah lebih kepada FB
    yg laen babai la kejap :P

    ReplyDelete
  6. la bebudak yg ngikut tanpa berfikir... ntah le...

    ReplyDelete
  7. haha, yes, ms sgt sosial. n too bored for me now. bukak pon saje2 je. sbb still der few member kt sana.

    but now, FB je la lyn, fs pon tak lyn gak.

    haha, FB, BLOG, YM =)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. aku kenal ngan sorang mamat, tp dia x pakai myspace. dia guna friendster...
    ayah dia keje x la great sangat tp mamat tu berlagak mcm anak orang kaya. siap amek gambar dalam swimming pool lagi utk tunjuk kat makwe2 dia dalam tenet yg dia ni budak kaya... konon2 duk umah banglo and adew kolam renang...
    hakkk Tuihhh...
    Mamat tu duk kat ganu gak, pernah jumpa dia... siap salam ngan Mak aku lagi...
    huhuhu...

    hehehe, abis tempat komen ko aku wat post... huhuhu...
    bukan selalu kan...
    see u next post...

    ReplyDelete
  10. owh dulu ade ms nie..

    somehow accnt for ms da delete..
    so now just left blog je..

    ReplyDelete
  11. hai mcm2 nx berlagak..be yourself dah la..berlagak bukan g mane2 pon.aku punya facebook jrg2 bukak huhuhu

    ReplyDelete
  12. ahh!
    boleh pulak nak komen.. haha..

    aku delete da myspace...
    benci gile mende tu..
    byk iklan jual2 viagra..
    nak tmuntah!!

    ReplyDelete
  13. aku memang xlayan myspace..frenster n facebook ade la sket..skrg layan blog n flickr je..haha

    ReplyDelete
  14. sgt setuju n luth..sgt2 ntah tak tau perkataan yg sesuai...umat akhir zaman mungkin

    ReplyDelete
  15. btol tue luth..
    sume2 tue sgat berleluasa..
    aq da x mnat la ngan ms..
    klau da komen je aq bkak..

    ReplyDelete
  16. huhuhu.
    ta tau nk komen ape.
    ain pun ade ms.
    tp xla keterlaluan mcm dorg.
    biase2 jerk.
    tp x suma org la bro.
    ain pun masih budak hingusan hape.

    ~lgu besh2 kt blog bro!

    ReplyDelete
  17. myspace...oh kenangan zaman kegemilangan

    hahhahahha....malas dah nak layan myspace..penuh dengan penipuan....

    nampak macho n hensem....padahal GAY.....

    ReplyDelete
  18. huhu..beTol3..

    fs nyer dak3 cm baik gak la??
    depends~
    ms?? jaP lg suMe dETaILs nk tAU..
    klu bosan2 layan jew =p

    ReplyDelete
  19. ishh iyake luth. Teruknya.

    ermm abang ni hanya berblog je tau. Dulu ada juga ambik tau frienster tu..tapi sekadar ambik tau je le. Yang lain tu yang luth sebut tu abg tak tau apa-apa..

    Tambahan lagi tak sempat le nak pergi sana. Ni blog abgpun seminggu dua..tiga kali je entrinya. tupun time rajin & luang..kalau tak bersawang juga le. hehe.

    Hanya suka blog..

    ReplyDelete
  20. aku sokong ko 100%.
    mmg dak2 myspace ni camtu pangai die.
    aku pun benci gak dak2 ni,
    p aku ttp main ms sesaje je.

    ReplyDelete
  21. ihsan >>
    ko memang kaki myspace kan? Hahaha

    Abang Rasihd >>
    abang dah ada kerjaya, memang la tak ada masa untuk buat benda2 macam ni. Haha

    ReplyDelete
  22. fara pown da mls nk lyn myspace nie..

    ReplyDelete
  23. sejak ade blog,myspace,friendster n facebook xaktif langsung dah..plg boleh lyn pn facebook..myspace trlalu budak2..huhu

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. aku dah delete 2 tahun lepas...

    dah lama aku takde account nih~

    ReplyDelete
  26. sy setuju..1 lg hal gay boy mmg ler ramai. kdg2 tu, berkenan la jgk, tp bila tgk kwn2 dia..alamak spoil btul. huhu...

    ReplyDelete
  27. Yup.. Myspace amat popular dgn problem so-sialnye.. Hurrmm.. Hairan jugek nape.. Ade gak mespes ni.. Tapi x layan sgt sbb mcm teruk jek org2 yg dlam tu.. Ooppss.. Maap.. Ini kata-kata jujur dari hati.. Hehe.. =p

    Skarang layan blog.. Muakaka.. =)

    ReplyDelete
  28. FB semacam sopan sikit kot. tapikalau myspace sumpah dah log insampai sekarang. toomuch.menyampah juga. hahaha. facebook pula.entahlah. tapi myspace seriously.toomuch. muka cam bapak orang sekali lihatumur belasan tahun.geli ah.baik setadi belajartinggi2 pergi jauh2lagi bagus. huhu.. aizahilang kesabaran.ahahaha

    ReplyDelete
  29. silap lah. sumpah dah tak log in.repair ayat sket..tumpang lalu..hihi

    ReplyDelete
  30. sokong sgt2..

    skang Peq sdiri pon x layan Myspace tu.. paswed pon da x ingt..
    hehehehe..

    ReplyDelete
  31. lam banyak2 kalung, nape salib yg dipilih? kan de byk lagi yg blh dpakai. tah pape je.

    ReplyDelete
  32. kesimpulannye, myspace utk budak2 saje. mcm sy yg berumur 16 tahun ini. huhuhuhuhu :p

    ReplyDelete
  33. kesimpulannye, myspace utk budak2 saje. mcm sy yg berumur 16 tahun ini. huhuhuhuhu :p

    ReplyDelete
  34. aku ada ke sosial site

    ntah la, x layan sgt benda ni suma
    aku kan remaja yg BAIK

    ReplyDelete
  35. myspace da mmbowink kan!!!!!
    bowink tahap gaban da...
    igt na delete jep myspace 2...
    hahahaha...


    * myspace gak wt manusia ta ikhlas & ta jujur! myspace gak wt kite lupe diri!!!! waaarrrgghh! benci myspace! muak sudah!

    ReplyDelete
  36. haah..betul2..setuju2..tp kan, lea p0n ade edit gmbr bg tak nmpk jerawat..alaa... terasa la plak... =D

    ReplyDelete
  37. aku menyokong kemenyampahan ko terhadap myspace dan budak2 yg tersenarai diatas...

    ReplyDelete
  38. a'aahhh... truly betul lagi benar... menyampah I !!.. :)

    ReplyDelete
  39. heheh..yana tkde myspace..tgk cm pelik je..huhu..bdk2 ramai sgt..fb la skang rajin buka..friendster dh tkde dah..huhu ;P

    ReplyDelete
  40. myspace n tagged truk..
    ada ke mntk nk buat sex???
    pe crite..

    ReplyDelete
  41. aku setuju la statement ko ni..bdak2 now moral value good dem &^%%$...mak pak pun xrespek..+guru..adeYY

    ReplyDelete
  42. bangkit dri lamunan mimpi..
    dunia nk kiamat..woi..

    ReplyDelete
  43. im wondering zaman sekolah sekarang macam mana ha? dah tak macam zaman sekolah kita ke? budak2 ni kene diajar curfew kat umah setadilah. menyampah tgk berlegar2 kt times square tu cam siut. bajet hebat gila. budak2 tu tak rasa ke lagi hebat rasanya kalo ko belajar tinggi2 mak bapak senyum melebar.geram ah. banned times square sbab budak2 itu..ahaha tiba2 jekk.. :P

    ReplyDelete
  44. haha kasi komando rest xpun nakle ja kat dak2 now...sumbat dlm kem tau la nak ajaq macam na...alalla

    ReplyDelete
  45. OLA, SALAM BRO..SEJUJURNYA..AQ X KNL PON KO SAPE..TPI ENTRI NI AMT KENE BENAR NGN HATI AQ YG DA LME X BKENAN KT LAMAN2 SOSIAL YG TAHPAPE TU..LGI2 BLE TGK REMAJA2 JITE NI ASIK DUK TYG MUKE X IGT DUNIA..MNYMPH PON AD...MKE CNTIK2 NK JUAL PLAK...SIMPAN DA LAA...PI JAJA KT MESPES..ADE YG NMPK CM PLACOR PON ADE..YG TALEH BLAH, BUDAK SKOLA AGAMA, PKAI SWIMMING SUIT DLM TUH..
    ADOYAI..TERCABOT JNTONG KU TGK.HONESTLY, ADE JGK FS NGN TAGGED,TU PON KENGKWN YG SROH WAT...TPI X LYN SGT DAA..HUHUH.PESANAN KPD SUME, MUSLIMAH2 DI LUAR SANE, KALO RSE SYG MKE, JGN TYG KT LA KT TENET NIE..BHYA..TAKOT KALO2 LA ADE HAMBA ALLAH YG BRANI EDIT MUKE ANDA DRI MUKE YG BERTUDUNG KE MKE PALCOR..X TAKOT?? SEDARLAH DRI..OK...PNJG LAK KOMEN.HAHA..THANKS BRO DGN ENTRI NIH..;)

    ReplyDelete
  46. hahahaha....

    aku penah tgk sorg pompuan ni...

    die junior aku dulu....

    dalam myspace, fuhh...

    boleh dikatakan ayu la, slim jer...

    bila tgk depan2, gemuk gedempol beb!!!

    ReplyDelete
  47. huhuhu, aku layan friendster...

    ReplyDelete
  48. terase dengan perkataan gojes.yg lain tak coz xde pun akaun my space.hehe

    ReplyDelete
  49. sorry la...aku dah delete akaun myspace aku...hehe

    ReplyDelete
  50. ramainya pengomen blog ko ni..erm pape pun aku pun dh jarng on9 ma space ni..skang aku layan blog, twitter, dan F.Book jer..

    =================================
    serlahkan mata anda di Sini

    ReplyDelete
  51. my spce???
    huhu.. lom ada lg..
    huhu. tp fs tu. erm. boleh la. hihi.. erm. facebook.. jrg bukak.. loading. n byk kuiz. hehe..

    btw..
    nice post. suker bca.. hihihi

    ReplyDelete
  52. yaya tade ms.
    dulu telah diciptakan.
    tp krna ada setan disitu, hanya melayan kerenah di fs sj.

    fb pun tlh dicipta lama.
    tp lama lagi tempoh "tidak diupdate"

    kat sini sume benda nk block ah.
    bosan tahap gaban ahhhh !!!!
    chat kat ym pun kene guna meebo..
    benci tahap gaban jua !!!

    pppsss....

    engatkan nak kene batang hidung tapi nasib baik x kena...hahaha.. yg bgambar dlm fitting room tu, sume bj dlm fitting room tu yaya beli setelah mencuba... so yaya tak makan cili pon... HAHAHA.. watEVA!

    ReplyDelete
  53. aku bersetuju sangat dengan apa yang hang lontarkan kat entri ini. kadang2 hanya menunjuk jer.

    *aku pun dah x layan sgt myspace ni. beri lebih masa pada blog :)

    ReplyDelete
  54. Dulu Saffa gila myspace. Sekarang gila facebook.
    Reasons knp saffa tak suka ngan myspace tu lebih kurang sama ngan kat atas tu.

    ReplyDelete
  55. Panduan buat duit dengan henpon, Myspace / Friendster, emel dan blog

    http://www.pakejwang.co.cc

    ReplyDelete
  56. no point for me to join the social site ... bg ak , saper yg suka b'kenalan jerk blh join social site ... ad gak s'gelintir umat yg join social site utk kumpul blk dgn kwn2 lm ... ikut niat memasing lh ... ak x join sbb ak mls ... ak suka blog sbb blh share idea , life & informasi ... tp klu kwn mintak tlg edit theme social site s'org mcm friendster cth nya , ak tlg jerk ... bkn ak punya pn ... haha ... m'mantau friendster BF pn salah 1 kj ak d'waktu senggang ... hohoho ... many bloggers have surprised when i said i don't join any social site ... my classmate said that "advance nyer mashi , ad blog ... pelik lak mashi x join friendster & my space ... pe sal bengong sgt " hoho

    ReplyDelete
  57. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete