Tuesday, July 14, 2009

Aku blogging bukan untuk popular!

Apa matlamat asal korang berblog? Bagi aku, pada permulaannya aku berblog hanya untuk suka - suka, aku suka simpan kenangan aku dalam blog ini supaya kenangan tersebut tidak hilang dimakan waktu.

Kemudian, timbul pula niat aku nak membuat tutorial photoshop yang mana aku hanya suka - suka. Aku bukanlah arif dan handal sangat bab photoshop ni, bolehla sikit sebab aku merupakan pelajar jurusan kejuruteraan, bukannya design atau komputer.

Sejak dua menjak ini, banyak blogger baru yang muncul dalam dunia blog tempatan dan banyak blog peribadi, tips dalam berblog, photography dan banyak lagi. Banyak juga penulis blog muda muncul sebagai seorang blogger muda seawal usia 14 tahun.

Aku kerap juga berjalan dari satu blog ke blog yang lain. Memang seronok mengenali bloggers yang terdapat dalam alam maya dan banyak juga antara mereka sudah aku temui.

Walaupun blog aku ada tutorial photoshop, lebih kurang 21 posting berkaitan photoshop, aku malu nak letak title blog ini blog photoshop ke, atau blog panduan photoshop ataupun blog master photoshop sebab aku tahu ilmu aku tak tinggi dan tak layak nak letak title blog aku macam tu. Kalau Marzuki Jalil takpa la, dia memang hebat bab koding dan widget blog. Layak aku panggil dia sifu. Malu la aku. Ingat, setinggi mana ilmu kita, ada lagi orang yang pandai dari kita.Itu realitinya.
Aku tak suka announce dan suruh orang komen blog aku. 
Paling poyo pun aku kecoh - kecoh kat twitter dan facebook je tentang perkembangan blog aku dan apa - apa. Aku tak suka nak kacau privasi orang lain semata - mata nak suruh komen blog aku. WTF, kalau buat macamtu aku lagi tahu orang lagi benci dan meluat nak mai blog aku. Jemu kan?
Bukan cara aku suruh orang follow blog aku. 
Dan aku lebih suka tukar link dari suruh orang follow blog aku. Yelakan, nampak sangat kita neh gila followers dan followers tu tak ada apa makna pun. Tq pada korang yang follow blog aku. Sumpah benda  tu takdak erti. Sama la juga macam komen, aku takmau orang komen blog aku sebab nanti orang cakap aku gila komen.
Buat setakat ni, aku dah ada tiga ke empat blog dibawah jagaanku. 
Aku tak pun kecoh aku ada banyak blog. Buat apa la sangat nak bagitahu kita nih ada banyak blog kalau blog yang dibawah seliaan kita tu tak gempak dan sehebat mana pun. Kalau hebat macam blog KNizam dan JustKhai. Aku bangga kalau ada 50 blog macam tu. Kalau kuantiti banyak, tapi takda kualiti buat apa?
Aku rasa trafik blog aku neh maintain dan aku taklah gila trafik sangat. 
Aku pengguna platform blogger dan aku bangga dengan trafik blog yang aku ada. Tapikan, aku tak la gila trafik macam mamat ni. Gila trafik dia berhasil dan hebat dari aku dari orang yang gila trafik, tapi trafik blog dia tak hebat sangat dan pagerank pon tak melebihi PR3. Huhu.

Entahla, tiba - tiba aku tulis pasal topik nih sebab aku terlihat benda yang rapat disekelilingi aku selalu terjadi. So, tak salah kan kalau aku nak tulis macamni sebab ini blog aku kan?Korang mest cakap "apa ko nak kecoh tu blog aku". Whatever, aku puas menulis apabila dah tulis apa yang terbuku dihati. :P Aku blogging bukan untuk popular tapi untuk kepuasan diri!


P/S; kalau aku nak bangga la, aku neh lagi popular dari korang tuutt, deejay radio lg, blog, dan yang terbaru artis pun follow dan berkicau kat twitter aku. Ada aku kesah? Tapi aku tak la hebat sampai masuk dalam paper atau dalam tv. wakakaka.. Aku merendahkan diri yang tinggi!

56 comments:

  1. Ya..aku sokong ko luth! Aku pun tak penah mention yang blog aku sebagai blog tutorial @ untuk rujukan.. ada info berguna, kita share la..share is share..

    aku pun street learner jugak, photoshop, html, css, coding sikit2, graphic sikit2..semua blaja sendiri (ada la blajar dari otai2 sikit dari blog / site depa..) dan tak berguru secara terus-menerus..

    p/s: lawak ja ingat peristiwa 'tu'..hahaha

    ReplyDelete
  2. @myfr3ak..
    aku malu siot.. malu la kalau aku jadi macamtu. gilak beb, mana nak letak kepala woo.. nasib kat blog neh tak nampak muka sgt, kalau tak la habih aku. nak letak mana muka?? Wakakaka..


    AKU BLOGGING BUKAN UNTUK POPULAR! HANYA UNTUK KEPUASAN!

    ReplyDelete
  3. sabo2 cm t`emo lak yg last 2..

    hm aien sokong gak... tp aien xterror cm kowg bab bnde yg kowg kemukakan (cm photoshop, html, css, coding sikit2, graphic..)
    tp aien bleh la klu bab komputer ni cm hardware ni o softwre or gadget2.. tp xbsedia lg nk wt tutorial sndri..

    coz pkir lom pro.. n pkir mst de owg lg terror n tawa kn tutorial aien huhu

    hm psl follower 2.. x d`nafikn mmg de wjud bnde glmor cm 2.. hahaha

    klka la d`pkir blik bab2 folower ni hahaha :)

    ReplyDelete
  4. lg 1.. de siap wt contents top comntor..


    xbleh blah siot..hahaha


    mmg gile komen..huhu

    ReplyDelete
  5. @aien..
    tula, kita kalau dah betul - betul tahu tujuan kita berbloging, utk apa dan utk apa, tak perlu la sangat nak gila benda2 macam tu. Sy pon pada awalnya macamtu, tapi bila dah lama tersedar sendiri sebab tak perlu sangat kita buat perkara memalukan macamtu..

    tapikan, jangan pulak pg perli ke apa ke orang macam tu sebab dia buat macamtu untuk mencapai kepuasan diri dalam membloging. betul ke tidak?

    So, diffrent person diffrent style la kan..

    ReplyDelete
  6. "Gila trafik dia berhasil dan hebat dari aku dari orang yang gila trafik, tapi trafik blog dia tak hebat sangat dan pagerank pon tak melebihi PR3"

    erk aku tak paham ayat di atas???

    erm aku berblog demi berkongsi ilmu... tapi lately ilmu aku da byk takde... erm mls nak cari ilmu.. haha bz ngan ilmu di dalam kelas lak skrg... final project lagi.. ades...

    ReplyDelete
  7. @killvearn..
    baca la banyak kali.. adala maka disebalik semua itu.. hihi.. tamau nak straight to the point, bagi korang terpikir2 sket apa yg aku maksudkan.. hiihii

    ReplyDelete
  8. hehe sang tenuk de tetiba borak kt ym n cite psl "info for blogger" n lbih kurg mcm tu gak la. haha lawak lak bile ingat blik. waaa share pape yg bole. komen pe yg perlu. tp de certain org melantun bile terase. lawak2.. tp best bile org respon stiap satu yg kite ingin kongsi. kn kn.. cik luth jgn amek ati eh psl "luth hebat". hahahha cayok cayok.. buang kn niat nk jd fofuler!! ='P

    ReplyDelete
  9. Ha'a Luth..kak tirana pun tak kisah orang nak masuk ke tidak..nak bagi komen ke tidak di blog kak tirana. Bukan niat nak jadi popular pun. Sekadar berkongsi dengan orang yang sudi.

    Luth ada kat facebook juga ye..nanti kak tirana add..

    ReplyDelete
  10. @Dss Sepang..
    wah wah, aku takmau menjadi popular dgn buang tebiat tulis bukan2.. haha.. hang dengan sang tenuk tu buang tebiat ke dok ym? gay ke hapa? wakakaka..

    @Kak Tirana..
    A'ah, ada kt Facebook juga. Baik2 kak.. Tq..

    ReplyDelete
  11. Anyway... photoshop kamu ada membantu saya sedikit sebanyak..

    ReplyDelete
  12. aku blogging pun bukan utk popular..
    huh!!
    nyway ur totorial byk bantu aku..
    thnks luth..
    keep on blogging =)

    ReplyDelete
  13. aku berblog untuk kepuasan diri bukan untuk popular...
    suka ayat n...hu3

    ReplyDelete
  14. aku tulis blog sebagai tempat aku berkomunikasi dengan dunia luar. aku sorang yg sgt hyper-active, jadi aku perlukan sesuatu yg sentiasa mencabar keupayaan aku. popular ke? takde pon kan Luth?

    ReplyDelete
  15. @zara..
    cik memang popular.. tapi tak la menunjukkan kepopularan anda tuh.. hhuhuhu.. (ayat betol ke tidak taktau la..)

    @azuan..
    bagusla kalau macamtu..

    @munira,naqiu..
    sama2.. sharing is caring.. sharing is sexy..

    ReplyDelete
  16. kalau nak cakap jujur. K kurang masuk blog neh. ^_^
    bukan makna blog neh tak bagus. OK je K tengok. layout simple. like this.. ngan tapir tu. comel pe.

    K tak kisah mana tentang trafik (kdg2 tengok gak sebab ingin tahu). sebab niat tulis blog bukan untuk popular. tapi.... entah la.. sebab suka suka kot.

    what you give you get back !

    rgds,
    K

    ReplyDelete
  17. cik ian blogging
    utk menulis aktiviti harian.
    biarlah ada blog, dan dilupakan
    daripada langsung tak berblogging.

    tahla, niat masing2.
    janji saling tak menyusahkan, kan?

    ReplyDelete
  18. sbb utama..
    saje suke-suke..
    saje nak bercerita, meluahkan dan berkongsi ape2 ngn kwn2..

    tak minta org komen pun, cam promote blog sendiri..
    "meh la komen blog sy"
    "Sy follow awk, awk follow sy gak eyh"
    Hehhehe.
    maluuu aii taw..
    tak kose!
    =P

    p/s: jeles ngn org2 yg reti wat tutorial kat blog. Tak kedekut ilmu.. =P

    ReplyDelete
  19. Hm.. terpulang kepada memasing.. Kadang-kadang setiap blogger ada pendirian.. Ada yang saja suka-suka.. Ada yang nak kongsi info.. Ada yang nak cari duit.. Ada yang nak mencari kepopularitian.. Ada gak yang nak mengasah bakat menulis..
    Jadi terpulanglah masing-masing.. Jgn menjatuhkan orang dan buat fitnah serta menulis perkara dilarang sudahlah..

    ReplyDelete
  20. saje nak nak happy-happy dengan blogging... bosan kalau tak blogging.. poPular? ala bukan orang kenal pun..

    ReplyDelete
  21. i like ur sentence..;) aku sokong jugak..aku mmg baru dlm blogging ni..msih blaja..share ape yg aku tau..ske jln2 tgk blog org..tp aku x pnh force org view/komen/follow blog aku sbb aku pn x ske org wat cetu :)


    teringat satu komen
    "drop to say helo.awak x jd follower sy lg ni"

    huhu.. :P

    ReplyDelete
  22. haha.aku setuju 101% ngn no 1..aku x suke dtg2 suh komen blog die..utk pngthuan semua, klu blog tu bez dan boleh mmbuatkan aku komen ak akn komen.

    x ksh la die nk g ke x bog aku...itu hak die..ke gaune?haha

    ReplyDelete
  23. satu lagi, dah la spamming lps tu suh follow2 plk.adeyh.haaa

    ps:aku artis gak..cukup la skdr artis karoke.haha

    ReplyDelete
  24. luth....
    ak mmg sokng ko....
    mmg ad betlnye ap yg ko ckpkn 2...

    ReplyDelete
  25. aku buat blog untuk buat duit,kehkeh, disamping buat bisness aku membina ayat dan meminta pandangan dari semua orang untuk perkongsian idea dan sebagai proses lebih kehadapan lagi! kehkehkeh. 2 in 1 bukan!!

    http://amarmilan.blogspot.com

    ReplyDelete
  26. alasan mmg sama jek,sis pun saje suke2,dpt lak kenal kwn ramai,x sangka lak..hehehe
    Tp kdg2 pelik org2 ni ek,ada yg iri,ada x puasht,ssh nak puaskan ht org,yg penting..."blog aku,aku punya suke la,ada aku kisah"...muahahahaha

    ReplyDelete
  27. yup..betul tu luth.. cam akak pun tulis kat blog.. just utk suka2.. dan juga utk kenangan2 akak..

    ReplyDelete
  28. woo!! bravo. sker bace entry berani macam ni.alah,bab follow2 tu setuju abis cuz mmg annoying giler kalo ade yg lumba2 kumpul follower!!! hahaha

    ReplyDelete
  29. Haha mcm2 kontrobasi psl blogging . Tp setuju juga > blogging utk kepuasan diri :)

    ReplyDelete
  30. kalau anda tau, abg luth kita ni sbnrnya femes dlm diam..hoho

    ReplyDelete
  31. kenapa aku ada blog ?
    sebab aku tension sket sangat blog/web pasal jalan2 cuti2 malaysia dan jalan2 cari makan. ehhe :)

    ReplyDelete
  32. i blgging sbb kwn i ajak dulu..dulu blog ney kami share 3 org..
    skrg mereka da solokan diri..

    tinggalah i sorang2 kat blog tuh..

    ReplyDelete
  33. manis blogging mule2 sbb nak share life ja, lame2 duk dlm dunia blogging bru matang skit n mulalah tulis entry yg lebih kpada pndapat.
    n manis gak blogging sbb nk bg org tau, bkan snang jd ckgu ni.
    cbran byk~~`~`~

    ReplyDelete
  34. erm...
    aku pon cam ko jugak kut...
    aku kalau boleh, aku akan follow btol2...
    kalau org tu just add aku follow tapi tak follow aku dlm erti kate sebenar...malas aku layan..
    kdg2 takde bende pun...

    biar je laa...

    aku cume menulis tentang hidup aku...
    nk dgr, dgr...taknak, carikla belog lain yg lebih berilmiah...

    ReplyDelete
  35. hohoho..as for me..i x ksah org nk follow my blog ke x..tp i pantang klu org dtg menyendeng kt blog soh follow blog dia..then komen byk2 kt blog dia..wut da heck kan..

    ntah pape la blogger skang..nk cr glamer je lebih..kdg2 isi blog ntah pape..

    ReplyDelete
  36. Tujuan blog hanyalah untuk berkongsi coretan supaya orang dapat kongsi maklumat sama2.Betul tak Luth?

    i love ur blog.

    ReplyDelete
  37. huhu.. best2.. tulis apa yg org nak dan suka baca, kepopularan itu akan datang secara automatik..

    jgn letak popular pd aras paling atas krn ianya hanya akan menyusahkan diri sendiri.

    actually, tak tahu nk respon apa.. cuma 1 je aku nk ckp.. apa yg penting, kerjasama. hahaha..

    ok bro, good luck utk ko. esk lusa popular la ko tu wlpn ko taknak :)

    ReplyDelete
  38. Aku berblog pun sebab bekas2 anak murid aku yang suh buat blog..depa nak tau citer pasai aku ngan sekolah yang telah depa tinggalkan..huhu apapun blog hang memang femus ar!!

    ReplyDelete
  39. waaa... betul2 meniup semangat aku untuk terus bbloggin rrr.. hihi aku blog sebab nak glamer..


    btw, nice blog.. trafik gempakla nie.. rendah diri plak.. goodluck bro!

    ReplyDelete
  40. eh, itu kan cipan?

    yea yea... hidup luth! hidup cipan!

    keep on blogging...

    sye xsyok blogging tanpa blog encik luth nie.

    majulah cipan untuk negara :)

    ReplyDelete
  41. salam.. hehe..
    berapi bebeno posting Luth kali ni.
    saya suka blog ni cuz suka ngn photoshop.
    so mana2 blog yg ad photoshop saya mmg suka mlepak kat ctu..
    view2 tutorial yg ada.
    saya open blog pon just nak gath member2 lama n cari info yg berkenaan.
    mulanya join blog ni cuz tertarik ngn blogspot PhyberWrite yg dulunya menghidangkan banyak graffiti anak watan. =)
    btw, nice blog luth, moga sehat2 selalu.
    =)

    ReplyDelete
  42. aku xda jwpan..blog ni aku baru ja buka thn ni..hahah aku buka nak ajar kwn aku adobe..pastu tersonsang jauh..

    now aku blog sebab nak share la kot

    ReplyDelete
  43. ko dah kaya nnt jgn lupe belanja aku kain mahal2. ape kejadahnye aku merepek ni?

    ReplyDelete
  44. Salam luth:)

    erm.. bgus2. nampak ikhlas beblog -ini yg kita cri^^. tapi kan tajuk entri ni secara tidak langsung mebuatkan awak popular :p

    ReplyDelete
  45. aku pon xpernah nak suh orang komen blog aku....sebab tu blog aku xde orang komen..hahaha

    ReplyDelete
  46. ak follow blog sbb ak suka lh

    bkn sbb luth kroni teeeetttttt ...

    haha

    tulisan yg ikhlas dr hati & x hipokrit ... no wonder rmi yg suka ... tgk followers ko , kn rmi tuh

    ReplyDelete
  47. waa cayalah luth!!!!!
    that totally a blogger's heart

    ReplyDelete
  48. Salam Mr Luth,

    Semoga anda sihat-sihat saja ya :)

    ReplyDelete
  49. nice post, insyaallah kita bukan untuk mencari populariti, tapi untuk memberi apa yang kita tahu.

    salam ziarah dan nice blog

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

Comments

Recent

Bottom Ad [Post Page]

Contact Form

Name

Email *

Message *

Labels

Full width home advertisement

Keep Traveling

Featured Grid Widget

Travel everywhere!

Author Description

Hey there, We are Blossom Themes! We are trying to provide you the new way to look and use the blogger templates. Our designers are working hard and pushing the boundaries of possibilities to widen the horizon of the regular templates and provide high quality blogger templates to all hardworking bloggers!

Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi

Advertisement

ABOUT ME

I could look back at my life and get a good story out of it. It's a picture of somebody trying to figure things out.

Post Page Advertisement [Top]

Advertisement

Follow Me On Instagram