Monday, July 06, 2009

Bagusnya tinggal diasrama


Masuk tahun ni, sudah tiga tahun aku meninggalkan dunia "berasrama" aku. Kali pertama dan terakhir semasa aku bersekolah diperingkat menengah di sekolah teknik di Bukit Mertajam. Teringat lagi, riangnya hati masa permohonan aku untuk melanjutkan pelajaran ke sekolah teknik diterima. Sekolah yang aku akan masuk tersebut merupakan sekolah teknik berasrama penuh, maksudnya 100% pelajar sekolah itu wajib tinggal diasrama.

Oleh sebab aku pergi kesekolah teknik tersebut dengan kerelaan hati, perasaan teruja dan bangga menyelubungi aku, tak la macam kawan - kawan yang lain yang masuk kesana atas tekanan dan paksaan pihak keluarga, perasaan mereka masing -masing muram dan sedih. Yelakan, tak mahu tinggalkan kehidupan bersama keluarga.

Bagi aku, masa tersebut merupakan masa permulaan untuk aku belajar berdikari untuk memperoleh pengalaman baru dan ternyata banyak perkara baru yang aku tak tahu bila aku tinggal diasrama. Dulu, masa sekolah biasa bolehla mak siap sediakan semua untuk kita dipagi hari, tapi bila dah tinggal diasrama, semuanya diuruskan sendiri.

Pengalaman kali pertama meninggalkan rumah dan hidup diasrama mematangkan aku hidup disana. Yelakan, dulu kat rumah tak pernah nak basuh baju sendiri, kat asrama akulah yang kena buat semua. Basuh baju sendiri, sidai baju dan ambil baju diampaian bila dah kering. Kalau aku malas basuh, berlungguklah baju kotor. Dulu, masa form 4 ada kemudahan dobi tapi bila dah naik tengah tahun, pihak sekolah berikan kemudahan dua mesin basuh untuk satu blok. Lagilah senang hidup.

Di asrama, aku belajar hidup bersosial dengan kawan - kawan. Masa sekolah menengah rendah dulu, aku sosial juga dengan kawan - kawan, tapi bila disekolah teknik, pergaulan aku lebih luas dan bebes. Aku dapat kawan dengan orang yang lebih tua, dapat kenal dunia luar dila keluar jalan dengan kawan dan lain - lain.

Disana juga aku dapat mengecapi erti kebebasan hidup bila keluar outing. Kehidupan yang terkurung membuatkan aku jadi disiplin dengan aktiviti seharian dan berasa nikmat bila dapat keluar dari tahanan. Ala, macam banduan keluar penjara la. Memang seronok.
  • Makanan dewan makan tak sedap. Teringat dulu masa sahur pagi, ada sekali depa bagi makan ikan tongkol kering dan sejuk. Ada ke patut.
  • Makan nasi tak ada kuah. Sanggup makan nasik berkuahkan air oren, sebab takut tercekik kalau makan nasi tak ada kuah.
  • Duduk satu bilik dengan ketua asrama, pengawas asrama. Jadi otai sebab semua orang kuat tinggal sebilik. Semua boleh.
  • Teringat dulu, kalau bawak henset mesti jadi cepat gelabah. Yela, barang haram. Mana boleh simpan dan letak merata - rata. Nanti hilang tak pun kena rampas.
  • Duit tak ada, pinjam merata - rata kat member. Senang je pinjam, segan bila nak membayar.
  • Bab hantu? Rasuk? Meracau? Dah rasa dah semua tu. Ada dulu sekali serangan hantu kat asrama. Laki ke perempuan ke habis kena rasuk. Ayoma.. masa tu aku demam pulak.
  • Teman member patah kaki. Kesian dia. Aku dengan dia tinggal berdua dalam bilik tetamu dekat tiga bulan. 
  • Seronok teringat masa petang - petang. Nasib baik la sekolah kami tak ada prep petang. Hanya ada masa prep malam saja. Memang nikmat tidur petang. Lepas bangun je. keluar ke koridor ambil kain tuala, lambai - lambat kat awek yang on the way pegi dewan makan. Oh, syahdu!
  • Time form 5 rasa otai gila. Biasala, dah jadi senior. Tapi aku tak jadi pengawas. Jadi senior memang best dari junior.
  • Bulan puasa? Wah, rasa meriah juga walaupun tak berbuka diluar. Dah tak boleh keluar beli lauk berbuka, kami telefon la orang hantar makanan masuk kedalam! Hello McD, beger 10, air 10, fries 1o yer.
  • Time paling tak suka bangun pagi. Lewat je bangon, gerenti ustaz naik simbah air kat atas katil. Habis basah tilam. Selalu dorm aku yang kena sebab dorm aku popular.Lalala.. betul tak Khairil?
  • Roll Call? Suck! Kerap sangat jadi banduan. Beratur dalam line, lepastu kena caci maki kt depan dengan warden. Adui, sabar jela.
  • Yang bestnya, bagi orang yang bercinta kat sekolah dulu, bolehla dating dan berjumpa dengan awek masing - masing masa sembahyang maghrib. Kalau nak clear lagi, turun la sembahyang subuh. Gerenti orang tak kacau. Haha..
  • Member aku gila bisnes. Tiap - tiap minggu balik kampung refill stok bisnes dia. Nak apa? Semua ada. Barang halal ada, barang haram pun ada. Huahuaha..
Bila aku dah habis belajar, teringat pelbagai peristiwa dalam "penjara" dulu, kawan - kawan, warden, pakcik guard, abang dewan makan dan tak dilupakan awek - awek diasrama puteri yang memang kontroversi. Alhamdulillah, bila dapat lanjut belajar di politeknik aku dapat tempat belajar yang dekat dengan rumah. Hari - hari boleh berulang dan hanya ambil masa 15minit saja untuk kekelas dan tak perlu asrama.

Oleh disebabkan dulu aku tinggal diasrama, segala kerja - kerja remeh dirumah aku boleh dah tolong, tapi bila cuti je aku malas nak tolong mak itu ini. Biasala, cuti la katakan. :P

43 comments:

  1. konsep sebenar dok kat hostel tu ..mmg la nak ajar pelajar nih berdikari...

    tp yg dajal nye... dok asrama... buat mende tak elok.. nak jaadi gangster la.. apa la....

    ReplyDelete
  2. aku x leh duk kat asrama, serammmm...
    satu lagi, aku x leh berjauhan dengan kuarga aku...
    huhu...
    best apernyer duk asrama, kena buli ada la...
    yg best pun boleh masak maggi sendiri sampai hangus asrama...
    huahuahua...
    macam pakcik dot cakap, nak ajar bebudak berdikari...
    cantik blog, kaler biru tuuuu...
    my favourite jugak...

    ReplyDelete
  3. hahaha..

    dok ostel mmg layan...
    ada geng2 dgn konco2 sekali...
    bila dah otai mcm raja kot..

    papapon kt umah jgn la malas pulak
    bila lagi nak tolong depa kan..hehe

    rock the world..!

    ReplyDelete
  4. kau kene buli tak masa kat asrama lagi..

    ReplyDelete
  5. aduh~ teringat plak zaman di asrama dulu. Haha~ TomCak kat dewan makan mmg x lupa. GELI wa ckp sm lu~ dlm tomyam ada cicak!!!

    brg haram tu apa? rokok kah..

    1 je beza, dulu skolah teknik saya perempuan saja...so nk dating gan jantan takde maknanya la. yg less tu konfem ada. Hangat!

    ReplyDelete
  6. erk

    masa ko jadi senior... ada buli junior tak?

    hehe

    ReplyDelete
  7. syoknye... :D

    makan ikan tongkol best jg... huhuhuhu

    ReplyDelete
  8. haha.. memang mengembalikan memori betul la.. kena pula kalau kat sekolah tu peraturan dia tak ketat sangat..

    tapi yang tak bestnya, time kita form 4 (junior), peraturan longgar lagi.. dah la kena ngan senior...

    pastu, bile form 5, dah ketat peraturan.. nak tunjuk otai pun payah.. haha~~

    ReplyDelete
  9. kehidupan di asrama adalah kehidupan yg plg bez...lansung xmenyesal sebab penah duk asrama..aku start duk asrama masa form 1..sampai la skang berjauhan dari family..

    ReplyDelete
  10. @paan
    kalau dah biasa berjauhan dengan family, tak kesahla sangat nanti bila bekerja jauh2..

    @beliamuda
    aku masa form 4 je siot sikit. masa form 5 barula best..

    ReplyDelete
  11. @hidayah
    yala, barang haram rokok, bijik (pil), ada yg bawak henset, topup, cerek letrik.. wakaka..

    @kapten luffy
    aku ada gak buli.. tapi aku ni tak boleh buli org.. perasaan simpati tinggi. takleh jadi ganaz2.

    ReplyDelete
  12. Luth; akak pun ada pengalaman 2 tahun dok asrama tapi vokay aje laa. Masa tu..teknik mmg tak banyak, dan amek pun budak pandai2 aje..hehe.

    Sampai skang nostalgianya masih segar..

    Dan skang..anak akak pulak berpengalaman dok asrama. Tiap2 bulan akak pi lawat dia rindu punya pasal.

    ReplyDelete
  13. Luth,
    betul!duduk di asrama sebenarnya banyak perkara yang boleh mematangkan kita. saya akui yang itu!

    ReplyDelete
  14. @CINTAMANISZ Lite..

    betul tu kak.. mmg best.. memori masih segar dalam ingatan..

    @aie bahri..
    Ya.. dat's it bro..

    ReplyDelete
  15. luth
    duduk asrama ni ada baik dan tak baiknya.
    saya - dari tingtan 1 hingga 25 tahun....PMR + SPM + Universiti..

    hasilnya.
    memang boleh berdikari.
    tapi lebih rapat dengan kawan dari makayah.
    makayah pun jarang jengok - orang kg....

    apa2 pun - semua terpulang pada diri sendiri kut....

    ReplyDelete
  16. start stay hostel masa kat matrik Melaka dulu. huwaa! sedey giler mase nak kene tinggal sorang2. tp, lepas tu. tak reti2 dah nak balik rumah. dh syok dok hostel lak. wahahaha. *aku gedik.hehe

    ReplyDelete
  17. Saya hampir 6 tahun jadik warden asrama..haha macam2 karenah la budak2...tambah2 sekolah saya sekolah budak laki..masa tahun 2004 umor pun lebey kurang budak2 sekolah, depa tak der lah takut sangat..sekarang sebut je nama, depa dah kecut..haha

    ReplyDelete
  18. best tul skolah ko xde prep ptg...bleh tdo...

    ReplyDelete
  19. waah..sedapnya makan nasi berkuahkan air oren..ptt la x besar2..hahahaha

    =)

    ReplyDelete
  20. Asrama?
    best ape?
    leh ngorat aci kat dewan makan.
    hehe..

    ReplyDelete
  21. h0h0~

    masuk tahun nie dah 6 thun aku duduk asrama

    uuuu~

    ReplyDelete
  22. member2 pun ckp tinggal asrama best wlpn byk benda yg kurang banding tinggal kat rumah.. tp apakan daya, aku tdk berkesempatan utk menjadi salah seorg warga asrama since sekolah aku dekat je ngan rumah. huhu..

    ReplyDelete
  23. depends atas asrama kat sek tu jugak..
    kalo best,,kiter akan rasa best..
    kalo x,,merana ar jwbnyer..
    hehe ~~

    p/s:xsuke duk ostel kat sek yana..kem 3 hari n kena stay kat hostel rase mcm 3 tahun..huk3~

    ReplyDelete
  24. pelik aku, apsl aku pernah alami semua ni...ntah la, kebetulan kot

    haha

    ReplyDelete
  25. khairil,
    mandi sama, makan sekali, belajar sekali, mana la hang rasa sama dengan hang.. hahahha

    ReplyDelete
  26. sonok jugak dok hostel nih... hakak dulu dok hostel masa form 4... masok vokay gitu... dua tahun hidup dlm tu... ok jerkk... byk pengalaman pahit manis woooo...

    rindu sgt2 zaman tuh... uhukuhuk!

    ReplyDelete
  27. @kak liya..
    sama la kak.. rindu.. kita hanya boleh kenang kenangan itu.. tak boleh nak patah balik dah..

    ReplyDelete
  28. Luth.. kita dulu-dulu bukan jahat, tapi nakal je.. tapi la ni budak2 gangster2, jahat2 hehehe...

    ReplyDelete
  29. kite pn teknik gak dlu...besh sgt..ase nk ulang balik skulah teknik tu

    ReplyDelete
  30. aku pun penah duk asrama, tp start dari form4 la. sek teknik, dari situ byk yg dpelajari. mcm mana nak uruskan diri sendiri. so skg takda masalah kalau tercampak ke mana2. hehe

    ReplyDelete
  31. @ kiwi bulan
    takmau la ulang skolah.. cukup la sekolah menengah sekali seumur hidup.. hehehehe...

    @ madi isa
    kalau tercampak ke laut, mcm mana pulak? hahaha

    ReplyDelete
  32. aien xpnh dok hostel mse sek.. bkn xmnat..ntah..aien pn xtw.. mby coz aien de plan hal lain kot..hehehee

    tp ble dh smbg stdi ni n dok jao trus..yela, dri selatan trus ke ujg utra..hehe mmg syok..wlu sne xcm jb, tp aien still enjoy..

    aien bleh blaja wt sume sndri dr pe yg aien pratik mse dok umh..hehe

    yg len...no komen..hehehe

    ReplyDelete
  33. Typical story about boarding school..
    Saffa pun duduk asrama dulu. memang dapat merasa lah apa yang luth cakap kat atas tu! rindu giler seyh!
    "Clear Block""Light OFF"

    ReplyDelete
  34. LUTH!!!...terbaik dowhh konyer entry kali nihh..aku suka!!!..
    SMTSPPP dalam kenangan..walaupun byk benda yg tak suka,kena suka..sebb ada byk juga benda yg leh wat kita senyum sorang2 bila pikir pasal sek asrama teknik nihh...caya arr..

    ko dah wat aku tersenyum sendirian..

    ReplyDelete
  35. heheeh..mmg best ms duk asrma dulu wlpon byk maslh kan

    ReplyDelete
  36. ah kau dulu dak PSP gak ker??xpnh nmpk pn...eh aku knl ker ngan kau dgn paras rupa yg sbenarnya??

    ReplyDelete
  37. ak 5 thn dok ostel ...
    apa yg ko rs , ak m'rs lh 5 thn ...
    walau pn dining slalu msk x sodap , tp ak igt menu dia yg sedap2 mcm paceri nenas , ikan/aym msk merah , sup kentang , ikan keli masak tumis & supper yg paling best donat roti segar & cucur udang kuah kacang ... cekodok labu msk dlm list skali ...
    menu breakfast yg sodap lak roti canai ( kuah der x sodap ) , nasi planta/nasi tomato & roti cecah santan durian ... menu p'cuci mulut cm aiskrim kancil ... huhu ... ms ak form 5 , ak ket senior . ak adlh salah s'org org kuat yg m'hasut supaya mogok lapar d'lancar kn supaya dining msk sedap & elok skit ... hik3 ... jd siot ... 1 sekolah x lunch & dinner ... km soh bdk2 amek nasi & lauk then tinggal kn atas meja mkn ... dak laki ekstream skit siap baling makanan kt pintu & tingkap ... mmg igt lh ...

    part bgn tido , warden ak x men air ... der libas rotan kt bontot & kaki smpi bgn ... ak x igt ak pnh kena @ x ... huhu

    P/S : dok b'2 3 bln ... haih , x blh pikir baik ak ... hakhakhak

    ReplyDelete