Tutorial Photoshop : Buat Teks Ber-bayang

Assalamualaikum dan Salam sejahtera kepada pengunjung blog ini. Dah lama tak buat Tutorial Photoshop di blog ini. Tutorial yang terakhir berkaitan Teks ialah Membina Teks Seperti Ais dan kali ini Luth nak kongsi macam mana nak buat Teks yang mempunyai bayang - bayang.


Tulis text anda. Luth guna perkataan Luth Textile Dot Com. Tak semestinya teks anda dalam huruf besar, huruf kecil pun boleh.

Lepas je anda tulis teks anda tu, copy text tersebut dengan memilih layer teks dan tekan Ctl + C dan kemudiannya pergi ke toolbar dan pilih Edit > Transform > Flip Vertical 

Selepas itu anda tekan Ctl + T untuk transform. Tapi kali ini anda pilih Perspective.Tarik hujung bucu kotak yang anda ingin jadikan bayang - bayang tu. Tarik kebelakang untuk menjadikan ia efek bayang.

Dah siap teks untuk bayang - bayang tu, bila dah puas hati dengan keadaan teks bayang anda, kemudian ubah Opacity teks anda ke tahap yang anda suka. Luth ambil 28% sebab itu dah cukup cun jadi bayang - bayang.
Bila anda dah siap lakukan semua langkah diatas, teks anda dah jadi macam diatas tu. Teks ber-bayang. Senang dan cepat sahaja.

Jika anda tidak mempunyai perisian Adobe Photoshop, anda boleh download disini. Langgan RSS untuk mengikuti pekembangan blog ini melalui E-mail anda. Ianya percuma!

Luth Textile

Many friend call me "Luth Textile" because of my experience working at Textile Department, Kamdar Bkt Mertajam Visit My Blog : http://luthtextile.com

11 comments: