Radix Fried Chicken (RFC), Restoran makanan segera Bumiputera pertama di Malaysia.


Pada hari Isnin lepas (31June), Luth pergi ke restoran makanan segera Radix yang baru dibuka di Sg. Petani. Restoran RFC, (radix fried chicken) yang dibuka secara rasmi pada 1 June 2008, memang mendapat banyak liputan dari media. Luth tahu restoran ini pun dari abang, yang menetap di Sg. Petani. Khabarnya ayamnya lebih kurang macam KFC, tapi ia lebih berkhasiat kerana ia ayam organik. Apa tu ayam organik? Ayam organik ni setahu Luth, ayam tu dia tak cucuk, dia besar dengan sendiri, tak macam ayam-ayam yang lain. Hmm...ni kali pertama Luth makan di RFC, memang dah teringin lama dah.. sebelum ni dok lalu saja, teringin juga nak singgah.

Masa mula menjejakkan kaki kedalam kedai, suasana di kedai ni agak bagus, susunan dia kemas dan menarik. Design dia 'ada style' la.. hahahaha.. Konsep dalam kedai ni macam KFC. Teringat Luth, dekat Butterworth ada satu kedai Fried Chicken juga, tak silap KLG.. Tah apa jenih punya kedai pon Luth tak tahu, sedap atau tak. Menurut inform member Luth, KLG tak sedap.. sebab owner dia orang cina.. wallahualam.. Tp yang pasti RFC ni owner dia Malay.

Luth kalih kiri-kanan, apa yang Luth nampak, pengunjung yang datang ke kedai ni banyak orang Melayu, tambahan makcik-makcik yang bertudung labuh dan pakcik berketayap.. hehe.. Haritu masa pegi kedai tu, Luth pegi dengan girl Luth, dia freehair, so ada sikit segan ar.. haha. tapi tak apa, semangat dok ada sebab kami nak try jugak RFC..

Komen: Oklah kedai ni, ayam dia sedapla juga, bolehla lawan KFC, tapi mahai sket la.. aritu Luth makan set 2, RM6.90 ayam dua ketul, dpt kentang ngn sayur.. tapi malangnya air tak dapat, air asing, RM1.40. Slek kt situ ar.. 1 lg diorang punya serve agak lambat.. Luth tunggu berbaris depan kaunter pukul 1.45 dapat makanan, pukul 2.30.. Tapi kita fikir sendiri la, premis baru kan.. nanti lama-lama cekapla staf dia buat kerja.. Anyway, RFC bagus.. Tunjukkan orang Melayu seba boleh dalam perniagaan dan jadi contoh kepada peniaga-peniaga lain.

Luth Textile

Many friend call me "Luth Textile" because of my experience working at Textile Department, Kamdar Bkt Mertajam Visit My Blog : http://luthtextile.com

10 comments:

  1. hi luth..i pun selalu pg situ..kawan i ckp malu nk pi ngan couple dia..ye lah kt situ kn produk islamic ckit..

    ReplyDelete
  2. heran lewh..
    nape mesti nk wat kale merah..
    nape mesti nk rupe cam kfc?
    kite kan ade style malaysia..
    nape nk upe cam agak copy-mengopy ye?
    bkn nk kritik..
    cume..
    heran.
    musyhkil.

    ReplyDelete
  3. nak buat cne.. dah depa yang nak wat gaya kfc..
    kita pengguna layak komen jela..

    btol r..

    depa xdak idea sendiri..

    kopi paste jugak..

    ReplyDelete
  4. kalu wat gaye sendirik nnt org taknak pi plak...local la hape la...
    takder la tiru 100%...maybe ader persamaan konsep kot... xperla...yg penting halal...dan bleh di mamam~ huuuuu~

    ReplyDelete
  5. dengar2 Rfc dah tukar kaler Orange. atas permintaan Kfc. sapa ada ke sana? saya dok kat melaka tak ada peluang nak ke sana.

    ReplyDelete
  6. luth sahayana ...
    KLG tuh x silap dh tutup sbb kena saman dgn KFC klu x silap ak lh ...
    naper klu fried chicken restaurant mesti kaler merah r???
    ak rs A&W jerk yg kaler lain ...
    lain2 sumer merah menyala t'masuk McD ...
    d'org p'ikut setia redmummy.com kot ...

    P/S : jgn luper lanjer ak , neo & ubey mkn radixFC tuh lps nih ... nnt ak g tahu d'org ko nk lanjer ...=)

    ReplyDelete
  7. kalo ko nak mura,ko bli je tepung die
    memandangkan kt kl xde rfc,jd ayh ak bli tepung die kt kedai HPA..
    ade gak ak bce, aym organik tok RFC didendangkan dgn ayt2 al-Quran
    btol atau x
    wallahualam
    tapi berkhasiat la, sebab de herba dlm tuh

    ReplyDelete
  8. Nyah...mak bangga dengan Radix...biorle dia tiru kaler merah...kang letak kaler hijau kata lain pulak...

    ReplyDelete
  9. “Mencari Yang Halal Itu Fardhu Bagi Setiap Muslim”

    Sertai HPA secara Online :
    http://www.DuniaHerba.net/ekedai

    ReplyDelete