JANGAN CAKAP PANDAI SANGAT (PART 4)

Ada satu hari, Mamat X call Luth:

Mamat X: Alow fie, hang ada mana? Tolong aku weh, moto aku xleh start!

Luth : Aku ada dengan awek aku nih, ada kat luaq. Apasai tak leh start?

Mamat X : Tah laa, aku basuh moto tadi, lepas basuh, aku nak start la. Aku try start 2,3 kali, moto aku tak hidup. Nak buat macam mana ha??

Luth : Tak tau, plug masuk air kot? Try bukak plug, pastu lap. Then ang start.

Mamat X : OK, apa-apa aku call balik.

Hahahaha.. Tu la dia.. Dok chewi sangat. Ari ari basuh moto, sampaikan air masuk dalam moto. Rupa-rupanya, motor si Mamat X nih bukannya tak leh start pasal plug masuk air, sebenarnya moto Mamat X tuh tak leh start sebab air masuk dalam karburator. Jenuh dia jalan kaki pegi ke rumah pomen moto dekat belakang taman. Kesian..

Pengajaran: Jangan chewi apabila mendapat sesuatu benda yang baru. Kalau kita jaga barang kita macam nak gila sekalipun, barang tu akan rosak jugak satu hari nanti. Lagi kita jaga sesuatu barang tu gila-gila, lagi cepat lah barang tuh nak rosak.

Luth tak bohong, itu FAKTA yang Luth tulis berdasarkan kepada pengalaman yang Luth alaminya sendiri. Cerita Luth dengan Mamat X tak habis lagi. Ada banyak lagi benda yang nak Luth tulis. Nantikan pada part 5..

Luth Textile

Many friend call me "Luth Textile" because of my experience working at Textile Department, Kamdar Bkt Mertajam Visit My Blog : http://luthtextile.com

2 comments:

  1. wahh..

    da mcm drama kt tv..kene tggu minggu depan nk tgk episod akan dtg..

    ReplyDelete
  2. episod ni kurang best ...

    aritu 1,2,3 memang umphhhh ...

    ada lagi ka?

    ReplyDelete