JANGAN CAKAP PANDAI SANGAT... (PART 3)

Panjang sebenarnya cerita yang nak Luth sampaikan nih, anyway i'll write part by part..

Mamat X tumpang naik moto ngn Luth 3 bulan. Dari bulan 7 sampai ke bulan 9. Dalam tempoh masa dia menumpang ngn Luth tuh, Luth memang tak kesah, dia nak pinjam moto sekejap ke, nak mintak tolong top-up ke.. memang tak kesah. Dulu, kami masuk berlainan bengkel. Bengkel minggu nih contohnya Luth masuk bengkel arka.Tapi dia masuk bengkel gegas. So, oleh disebabkan kami berlainan bengkel, bila Luth abes awal, Luth akan tunggu dia sampai pukul 215, sampai bengkel habis. Selalunya, bengkel yang luth masuk mesti habis awal ataupun ditangguh. ada kala, gas utk welding habis, lectuer tak mai la.. macam macam. Dari kul 12, luth tunggu si mamat X nih sampai pukul 215. Tak ada masalah..

Tapi, bagi mamat X nih, terbalik pulak. Bila dia tunggu Luth, dia gelabah macam beruk kena belacan. sat sat call, sat sat msg, tanya lama ke tak lagi nak habis kelas. Luth cakap, sabaq la. Bukannya lama pun. Akibat dah tak sabaq menunggu, Luth suruh dia jalan kaki, pegi tunggu kat stesten minyak petronas depan poly. Ok, dia pon g tunggu. sampai tera tuh. Kot kalau hang abes awai pon, tunggu/sabaq la sat. Jangan la kejan-kejan orang sampai tera tuh. Rilex la..

Hmm, tup tup si Mamat x nih beli moto baru. Dia kata " Moto aku nih pakai duit aku sendiri. Bukan macam hang, pakai duit mak pak." sindir mamat X. Utk pengetahuan korang, perangai mamat X nih ada sikit huduh r.. Iaitu dia suka cakap besaq, suka buat best dan suka sangat buat pandai. tau tau jela kan camna perangai orang camtuh? hmm.. Dalam perjalanan balik nak ke rumah, tiba-tiba pak dia call, suruh p amek moto kat kedai. Dengan excitednya, dia suruh Luth patah balik ke kedai moto, nak pegi amek moto baru la katakan..

Ok la.. Dah sampai kedai tuh, krong-krang-krong-krang cakap ngn tokey cina tuh, dia pun bawak balik la moto baru tuh. Dia kata "Aku janji ngn ang, walaupun kita naik moto asing-asing, tapi kita tetap pegi poly berdua. Kalau hang tak larat ke, naik moto aku. Kalau aku ada masalah pape, aku naik ngn hang ook?". Luth pon angguk la.. Tak kisah la.. Small matter ja..

Agak2 korang, janji dia tadi boleh pakai ke tak? Jawapannya tak boleh pakai.. Ada la sehari dua dia mai umah Luth, tunggu Luth nak pegi kelas sekali. tapi 2 minggu lepas tuh, dia wat donno ja.. ah,, lantak la.. Malas nak pk. tak dak paedah langsung. Luth tak cakap pape pon pasal tuh.

Lawak la si Mamat x nih.. Dia nih CHEWI tau tak. Korang tau tak apa maksud CHEWI? Orang2 belah utara maksudkan perkataan CHEWI tuh ialah PERAK,bukan negeri PERAK, tapi PEERAK. Tau kan.. Maklum lah kan, moto baru, dia nih cukup caring, cukup jaga moto dia tuh. Nak tergelak. Macam monyet dapat bunga. Perak. Hujan sikit basuh. Kotor sikit basuh. Langgar lopak sikit basuh. Hahahhaa.. Al-maklumlah kan,baru first time dapat motor.

BERSAMBUNG PADA PART FOUR

Luth Textile

Many friend call me "Luth Textile" because of my experience working at Textile Department, Kamdar Bkt Mertajam Visit My Blog : http://luthtextile.com

1 comment:

  1. aku percaya memang ada orang yang busuk hati mcm nih ...

    aku percaya ...

    dunia ...oh dunia ...

    ReplyDelete