Sunday, September 28, 2008

Si Penggoreng Ayam 2

 Ada sikit kalut harini..

Masuk 345pm..


"Sir, esok saya tak dapat mai kerja la sir. Ada sikt masalah, emergency case"
(TERKEJUT NGAN MIMIK MUKA YANG KECEWA)
"besok tak boleh mai? Saya cakap banyak ni bukan apa, tengah-tengah staff tak cukup nih, ada ja orang yang emergency case. Nak dekat-dekat raya ni, ada je emergency case. Kalau macam ni macam mana saya nak bukak kedai?"
"Walau apa sekalipun, saya tetap jugak kena pegi Sg.Petani esok. Memang tak boleh elak, Sir. Saya jujur ni, saya bagitahu sir siap-siap. esok tak payahla sir kalut-kalut telefon tanya saya."
"Awak tengok harini berapa ramai tak mai kerja? Kalau macam ni, habislah. Boleh tutup kedai oh."
(LUTH GARU KEPALA)
"Saya paham sir macam mana. Tapi sir kena paham la jugak saya"
(LUTH KALUT)
"Urm, takpala sir. Saya ada kerja nak buat nih"


Lepas setengah jam kemudian..

"Luthfi, kak hang berenti keja dah ke?Sebab apa?
"Oh, kak ke.. Dia kan semalam lastday. Dia berenti sebab abang nak kenduri. dia kena tolong mak kat rumah. Nanti lepas kenduri dia keja balik kot

"Hang nak keja sampai bila?
"saya? Tengok la bang macam mana..
"Ala, hang keja pi la. masuk sabtu ahad. Ok la.. Keja la..
"Hmm.. ok. Tapi bang Adi, nanti nak dekat-dekat final exam. saya mintak pause sekejap boleh tak? NAk amek masa untuk prepare peksa. Kang naya pulak keja masa peksa bang..
.....
.....
 Adui, harini banyak betul cabaran Luth kat restoran tadi. Ramai staff pakat tuang keja beramai ramai. 8 orang staff tak ada.. Huh.. Naya arh... Kami staff tinggal 7 orang nak kaver kerja untuk orang lain. Tak menang tangan.. Customer ramai, order banyak..

Harini balik lambat..
pukul 1 baru punch card balik..
120am baru sampai rumah..
Letih. Sampaikan tak boleh tido...

0 comments:

Post a Comment