Tutorial Photoshop 3: Mari rahsiakan (sensored) muka anda!

Ok Fren.. hari ni Luth nak sambung tutorial Photoshop kita iaitu macam mana nak buat gambar sensored. Simple je step dia.. memang senang nak buat.. Harini Luth memilih gmbar tidak sopan ini. Hahahaha..

Langkah 1 - Buka aplikasi Adobe Photoshop CS3 dan masukkan gambar pilihan anda.

Langkah 2 - Tekan Marquee Tool dan tekan lama lama untuk mengeluarkan menu pelbagai marquee tool. Disini terdapat bentuk petak, bulat, single Row dan single column. Bagi Luth, Luth pilih Elliptical Marquee Tool ataupun Marquee Bulat.

Langkah 3 - Lepastu, bulatkan tempat yang hendak anda sensored kan.. Luth sensoredkan muka budak bawah ni, satu muka Luth sensored. Puas hati. Hihi..

Langkah 4 - Pegi ke FILTER > PIXELATE > MOSAIC

Langkah 5 - Adjust Cell Size dikolum bawah mengikut citarasa anda. Lagi besar nombor yang anda masukkan, lagi padat muka anda akan disensored.

Langkah 6 - Muka anda dengan wajah yang dirahsiakan sudah siap.Senang kan?


Ok.. Sekian saja buat posting kali ini. Nantikan posting yang seterusnya.

Luth Textile

Many friend call me "Luth Textile" because of my experience working at Textile Department, Kamdar Bkt Mertajam Visit My Blog : http://luthtextile.com

3 comments:

  1. walaupon rupe mu x ku kenal
    tetapi....!
    lubang idung muuuuuuuuuuu....

    ReplyDelete
  2. btul..btul..btul..(versi upin&ipin)

    ReplyDelete
  3. hah... yg nie la yg aku carik... thankz...

    ReplyDelete