Saturday, November 01, 2008

Review : Jom Tengok Dhab!

 Korang penah tengok Dhab? Kalau tak penah, gambaq kat atas tuh la Dhab. Nak tau apa tu dhab, klik sini yer.. Dhab nih nak kata biawak, urmm, lebih kurang la.. Nak kata cicak kobeng, urm, lebih kurang la sama.. Kalau nak kata sesumpah, pon boleh. Ala, kategori yang sama la, adik beradik dia jugak.. 
Tahukah anda, kita BOLEH makan dhab??




Daripada Ibnu Abbas r.a Berkata :
Telah memasuki aku dan Khalid bin al-walid bersama Rasullullah s.a.w dalam rumah Maimunah isteri Baginda .Maka kami di hidangkan dengan daging dhab maka Rasullullah s.a.w menjamahnya.Maka didatangi oleh wanita di rumah maimunah dengan mengkhabarkan kepada Baginda saw dengan menunjukkan bahawa makanan itu adalah dhab lalu Baginda melepaskan tangannya,lalu Rasulullah saw di tanya adakah haram dhab?lalu Rasulullah berkata tidak akan terjadi di bumi kaumku perkara bermanfaat dimaafkan .berkata khalid maka aku memakannya dan Baginda melihatnya.
So, dari Hadis sahih diatas, bermakna kita boleh makan dhab nih..
urm, korang lalu ke nak makan dhab?
Photobucket



Luth tak lalu r.. Bukannya takut.. Geli.. 
Jom kita nengok cara - cara nak masak Dhab!
1- Dhab ditangkap di Padang Pasir.. 
[Make sure Dhab anda ditangkap di pdg pasir, dhab yang ditangkap di parit berdekatan tidak diiktiraf]
 
2 - Dhab dikelaskan. Dhab mana yang comel tu, wajib dimakan..
Photobucket
 
  
3 - Lepas dah dikelaskan, pegang tengkok dia molek, senang sket nak sembelih.. 
[kalau tak pegang leklok, nanti terlepas plak]
 
4 - Lepas dah sembelih, lapah leklok k.. Makan isi saja. organ dalaman janganla dok makan pulak.. 
[tak baik makan organ dalaman]
  
  
5 - Dah siap lapah, masak mengikut selera anda..



 
  
Khasiat??
dengar kata, dhab nih menguatkan tenaga orang laki-laki..
wallahualam

selamat mencuba..
Photobucket



P/s : Sesiapa nak oder Dhab, boleh hubungi Saudara Anap Ilmi yang berada di Jordan dan Abang Cokelat kita yang berada di Mesir ya!

32 comments:

  1. pergh...leh jadi sambungan post gue..gila gemok cicak tuuuuuuuu...tapi bila bukak kecik jek

    ReplyDelete
  2. aiyark.. x selera la.. sbb rupa dia mcm biawak.. erk!

    ReplyDelete
  3. dhab bukan baik tuk lelaki sahaja malah minyak yang terhasil dari dhab boleh menyembuhkan banyak penyakit, spesifik lagi pada sakit luaran seperti luka2, sendi2 n adik beradik dengannya. untuk orang lelaki tu difokuskan pada tenaga batinnya jek.hekhek.. cukup terkenal.. apa2pun infomasi lagi, dhab sangat berkhasiat. ia mampu hidup selama sebulan tanpa makan n minum di padang pasir.. camnelah lelaki tak kuat yer??? hehe :) peace!!!

    ReplyDelete
  4. Vaiola ~ ok.. sambungan dia la nih..

    Chokilala ~ Tapi Dhab comel lo dari biawak..

    Abe Coklat ~ Thnkx for the information.. Luth taw gak pasal tuh.. tapi ingat2 lupa..

    ReplyDelete
  5. dah lama tak dgr pasal dhab ni..dulu pemes kejap minyak dhab kat msia

    ReplyDelete
  6. aku suke
    aku suke makan bende2 pelik ni heheh

    tapi aku rase..

    mesti liat kalau goreng.

    heh.

    nak cube!!

    ReplyDelete
  7. first time dgr nama binatang ni..huhu pe2 pun, tq for that info bro...nk try mkn..haha

    ReplyDelete
  8. dhab ni upe cam anak boye je..
    ekor die ketak2 tuh..
    takot aaaaaa..
    cene lewh nk mkn die..
    tp tambun2 aa dorang..
    uish..
    tak lalu..
    burung kenit tuh ape nmenye tuh pon tak lalu nk mkn..
    ni natang ni..
    jempotla spe yg lalu..

    ReplyDelete
  9. impressive...dulu aku dgr2 jgk dhab ni dr mber kat jordan...arini otak aku direfresh balik igtan lampau...hehehe..bgus jgk dhab ni...menguatkan batin ye..

    ReplyDelete
  10. pergh..
    tak sanggup..
    sekali tgk..
    mcm biawak da..
    xyah la..
    makan KFC lagi best

    ReplyDelete
  11. uiks..aku terlibat ker?aku tau minyk die jer..hehe..baguih weh

    ReplyDelete
  12. salam..

    uekkk mau temuntah nengok... hukhukhuk...
    ciannya bah dabh tu.. erm...

    ReplyDelete
  13. salam...

    uikk... jgn bah mkn dabh.. cian dia.. ermm..
    mcm biayawak pun ada.. eiii geli campur cumel.. hukhuk

    ReplyDelete
  14. saye pnah dgr mase blaja hadis dulu..tp x ingat da..ehe..tp dlm hadis tu Rasulullah x mkn tp die x larang org mkn. cane hukumnya tu ye? kot2la org yg lagi berilmu cam abg coklat bley jelaskan..ngee..

    ReplyDelete
  15. ehe..it's okla..sy da ingat da..hukumnye halal sbb walaupun Rasulullah hanye melihat tp x makan tp para sahabat makan dhab bahkan Baginda tidak menghalang dan menegah para sahabat untuk memakannya..ehe..sowi ye..

    ReplyDelete
  16. alahai...

    memang la bleh dimakan..

    tapi byk makanan lain lg Luth...

    cuak jer mau makan nih..

    walaupun nabi tak pernah melarang kan?

    ReplyDelete
  17. minyak dhab sangat bagos sekali... banyak di jual di pasar2 malam.. hehe~

    ReplyDelete
  18. mmg sedap dhab nih...cuba try...
    panas dia lain macam .. :)

    ReplyDelete
  19. uish... tak sangup makan.. pernah gak tau pasal minyak dhab khas utk org lelaki..

    ReplyDelete
  20. salam nak bagi aku makan, jangan beritau aku nama haiwan tu... sebut jea ayam utan ker apa ker...

    yg penting halal.... eh 'makjun' dia ada tak ? bak sikit...!

    ReplyDelete
  21. aduih... idak la aku sanggup telan menatang ni.
    Walaupon ia boleh di makan. Aku rase kalau aku
    makan... sure aku feel macam menatang ni mencakar
    cakar tekak aku... geli seh... macam biawak pon
    ada... species~

    Kreuger®

    ReplyDelete
  22. salam ziarah .

    uhh ,
    xselera nak mkn .
    mcm biawak . :|

    ReplyDelete
  23. luth, kalau bagi free pun tak tentu lagi untie nak makan. biarlah.... banyak lg benda lain kita boleh makan..kan..kan..

    ReplyDelete
  24. errr mcm rancangan Fear Factor nih.. aku sanggup kalau dpt RM10k..hehe

    *selalu gak kejor biawak yg nak makan anak ayam. punya kelam-kabut dia lari, smpi boleh panjat pokok kelapa yg tinggi..huhu

    ReplyDelete
  25. luth dah pernah makan ke dhab ni? dulu pernah heboh kat Malaysia ni pasal orang makan dhab... tapi org kat M'sia ni nak makan yg tu... yang tulah yg luth cakap tak diiktiraf tu.

    ReplyDelete
  26. Memang nabi tidak melarang kita makan dhab ini...tapi semua harus ingat, hanya dhab di padang pasir sahaja di haruskan memakannya...

    Dhab kat malaysia a.k.a biawak....sapa berani mau makan?

    ReplyDelete
  27. pasal bleh jadik kuat yg aku nak try sgt nih.....

    ReplyDelete
  28. itu banyak khasiat nya kali yahhhhh, tapi aku ga berani makan mendingan makan yang lain aja deh

    best regards
    http://langkahbaru.com/

    ReplyDelete
  29. ak dh lh cerewet ttg makanan2 nih ... huhhuhu ...
    tp ak ad belajo dulu dlm syariah , quran & sunnah ... luth , kulit ko mcm kulit dhab daaa ... hahaha

    ReplyDelete
  30. aku pernah dengar menatang ni masa kecik2 dulu..

    time tu sekolah rendah agama..

    ustaz yg bagitahu...siap tunjuk gambar lagi..

    comel gak..haha

    ReplyDelete
  31. mcmmana nak beli minyak dhab?

    ReplyDelete