Thursday, February 19, 2009

Gawat Oh Gawat! (3)


Situasi sekarang makin lama makin kronik. Luth ingat, industri Textile akan gah dan stabil walaupun ekonomi sekarang sedang meleset, tapi sangkaan tu tak tepat.

Syarikat dah keluarkan satu memo, semua staff, maintanance dan operator WAJIB bercuti. Kalau cuti dah tak ada, depa kena potong gaji la jawapnya.

Adui, apa yang Luth tengah tunggu sekarang, status kami sebagai trainee di kilang tu. Adakah kami akan kerja 5 hari ataupun akan cuti sama macam staff yang lain.

Yeahha.. Kalau dapat cuti, untungla. Tak payah nak tulis report teruk - teruk Kesian pula Luth pada pekerja kontrak yang akan diberhentikan bulan ni. Yang mana ada anak bini tu, terukla. Macam mana nak cari kerja lain dengan keadaan sekarang ni, nak cari kerja susah. Nak kena buang kerja senang!

** Member Luth yang gambaq kat atas tu tensen. Dia baru je amek kereta Proton Saga BLM baru, 2 minggu lepas. Sekarang ni tengah pening nak bayar macam mana.
.

25 comments:

  1. ades..takpe2, sabo eh bro..tu la TPM kite kata, "ekonomi kita masih stabil".. wakakaka

    ReplyDelete
  2. wat bsnes tnet la yop...

    cam kwn saye ni...
    www.alangcyber.com
    j_hafiz nama dia klo xsilap

    ReplyDelete
  3. Salam Luth, 2 bulan yg lps, ekonomi dah pun nampak goyang.. Member Luth tu tak sepatutnya commit amek kereta baru.. Bukan senang nak cari buyer kalaupun dia decide utk jual, kecuali kalau buyer dia cuma sambung bayar je..

    ReplyDelete
  4. saya berpuas hati. tapi nak komen jugak. :)

    Cahaya pun kasihan tgk kawan2 yang ter'effect' dr kegawatan ekonomi skang ni. Baru2 ni siap ada yang kene buang. :(

    ReplyDelete
  5. kalu fikir pasal ekonomi ni, Bapak pun cuak jugak. Yela, baby nak lahir bulan Mei ni...tapi Bapak percaya anak itu rezeki..insyaallah. adalah jalan tuk permudahkannya..

    ReplyDelete
  6. alah... pak lah mende tahu? makan minum dia suma tanggung... stabil konon..

    ReplyDelete
  7. akak pon akan start bcuti esok smpai senin...
    wlau nmpk stabil kilang nih tp kena gak cuti tuk reduce cost...
    mlm ni lepak S.Jaya lg la...wat business..

    ReplyDelete
  8. hehe..orang kasi cuti tak nak plak..hehe

    sekrang even kerja pun dah tak secure..so between business and kerja..dah takde beza..dua-dua ade risk..

    p/s-im a businessman,just when orang cakap bisnes bnyk risiko..kerja pun 2x5 je sekarang..

    ReplyDelete
  9. Kesian dia bro...kalau daddy ada kilang boleh gak tolong amik kerja...

    ReplyDelete
  10. insyaallah, rezeki ada...jgn putus harapan cakap kat member ko...

    ReplyDelete
  11. kesian org yg keje swasta kan.. jadi mangsa.. apa nk buat kan..

    ReplyDelete
  12. Salam..

    inilah akibatnya apabila sokong pemerintah yg tak betul..semua main masuk poket dia jer..dia bukan kira rakyat mati kebulor ker kat luar nie...Insaf lar wahai rakyat jelata..pilihlah pemimpin yg meletakkan agama di atas sekali..nescaya Allah akan bantu segala urusan kita..

    ReplyDelete
  13. ustaz yeop >>
    kerajaan negeri pulau pinang mmg tak leh pakai.. bukannya nak bantu ke apa ke.. adoi..

    ReplyDelete
  14. aku bkan keje kilang...
    sbb tu x terasa sgt kegawatan ekonomi ni...

    cuma gawat dlm poket jer..
    fulus x ramai...

    ReplyDelete
  15. Walaupun bukan dlm sektor perkilangan tp sedikit sebanyak akak rase jugak kegawatan ekonomi skrg ni.

    Lebih baik time skrg ni, kite jgn pandai2 buat loan ke apa...nti sendiri pening kepala...

    Menyimpan $ lebih baik....

    Luth, byk2 berdoa la ye....harap2 tak la GAWAT sgt kt tempat kerja tu :D

    ReplyDelete
  16. huhu...saba ek...dugaan tu....nme da blk mesia nnt tak tau la camne nasib...huhu....

    ReplyDelete
  17. tapi kan.... pemimpin kerajaan kita kata ekonomi kita beransur pulih dan semakin pesat.... cam ner tu ?

    ReplyDelete
  18. skang ni bukan masa nak beli keta... rumah ok kot

    ReplyDelete
  19. skrg ni.. sesapa yg baru lps beli ket ker, rumah ker memang tgh pening.. pening + nak pitam ....

    ReplyDelete
  20. Hi i am pradeep i read your article and it is really cool and awesome. Your Blog seem to be cool and Good theme too...This is my FIRST entry in having a blog I want to make new friends from all over the country and share my new experiences that i am going to have in my upcoming whole life.I think we can share everything and know more about each other….PLEASE HELP ME IN MAKING YOU AS MY FRIEND….hahaha… :lol:i have added your link kindly visit my blog and add my link.

    ReplyDelete
  21. huhu..saba2 ye..sian memebr ko tu. tp ekonomi skang ni mmg tgh gawat...yg keje mmg terasa, lg2 yg di'cuti'kan..
    yg balaja mmg x rase kecuali parents dieorang merasa kegawatn tu..

    inilah akibat dr ekonomi kapitalis..

    ReplyDelete
  22. Hey hi,... i am ISHA from India i saw your name in one of my friend's list and i also found your blog intresting.so i have added your link to my Blog,i hope you will also add my name to ur Blog and share ur ideas and experiences with me.And see you in next post bye...

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

Comments

Recent

Bottom Ad [Post Page]

Contact Form

Name

Email *

Message *

Labels

Full width home advertisement

Keep Traveling

Featured Grid Widget

Travel everywhere!

Author Description

Hey there, We are Blossom Themes! We are trying to provide you the new way to look and use the blogger templates. Our designers are working hard and pushing the boundaries of possibilities to widen the horizon of the regular templates and provide high quality blogger templates to all hardworking bloggers!

Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi

Advertisement

ABOUT ME

I could look back at my life and get a good story out of it. It's a picture of somebody trying to figure things out.

Post Page Advertisement [Top]

Advertisement

Follow Me On Instagram