Apa nak jadi dengan Tulisan Jawi?

Luth amat sedih sekali apabila mengenang nasib tulisan jawi yang makin lama makin dilupakan oleh kita, orang Melayu.

Apa nak jadi dengan tulisan kebanggaan kita tu? Tahula sekarang ni kita menggunakan tulisan Rumi yang mana telah memudahkan kita berkomunikasi dengan rakan - rakan kita yang berlainan bangsa menggunakan bahasa Melayu.

Luth sokong sesetengah pihak yang mana sanggup berjuang sampai turun ke jalanan, mempertahankan bahasa ibunda kita, iaitu bahasa Melayu. Tak kisah makan asap pemedih mata sekalipun, perjuangan mempertahankan bahasa kebangsaan perlu diteruskan.

Tetapi depa semua lupa, dalam diam, kita mengabaikan tulisan kebanggan kita, tulisan Jawi. Lihatlah sekarang, remaja Melayu bukanlah semua pandai membaca tulisan jawi seperti mana rakan - rakan kita berbangsa Cina yang menggunakan tulisan Cina dalam banyak blog - blog mereka.

Kemodenan arus semasa turut menenggelamkan penggunaan tulisan Jawi kan? Mungkin, ada sesetengah orang Melayu kita berkata, "Alah, orang dah tak pakai tulisan jawi la. Hang ni ketinggalan zaman" dan mungkin mereka akan berkata "Ni bukan zaman P.Ramlee, dalam filem Ali Baba Bujang Lapok" Sedih juga mendengar kenyataan macam tu.

** Terlintas Luth nak tulis pasal tulisan Jawi ni sebab setiap hari Isnin, Luth membaca akhbar Utusan Melayu yang mana disertakan sekali dengan Utusan Malaysia setiap minggu. Luth lihat, tak ramai rakan - rakan sekerja di tempat Luth praktikal sekarang membaca akhbar Jawi tersebut.


Mereka hanya melihat dari jauh sahaja dan tidak mempedulikan akhbar tersebut. Kenapa ya? Mungkin, mereka tak tahu nak membacanya. Wallahualam.

 Terima Kasih kepada Kak CuteMiut87 atas award ini. Im in her top 50th Followers

Nanti bagi award lagi eh kak.. Hihi.. Luth akan simpan disini ok.

Luth Textile

Many friend call me "Luth Textile" because of my experience working at Textile Department, Kamdar Bkt Mertajam Visit My Blog : http://luthtextile.com

20 comments:

  1. hurm..
    anis masih tau baca jawi ..
    alhamdulillah ..

    ReplyDelete
  2. Tulisan Jawi adalah tulisan Melayu...

    sebab kita masyarakat majmuk... maka jawi digantikan dengan rumi...

    dan tiada yg jaga...

    kasihan

    p/s: dah lama x baca jawi... rasanya dah kurang mahir

    ReplyDelete
  3. teringat masa kami budak2 ofis gigih translate article ttg ofis dlm bahagian Jawi ni. :P

    **My boss yang Cina pun tahu camne nak baca Jawi. Kagum kan?

    ReplyDelete
  4. Bukan semua lupa luth, ramai yang masih ingat. Baru-baru ini perjuangan untuk bahasa, dulu pernah ada perjuangan untuk tulisan jawi tak lah sebesar yang ppsmi tu.
    KakChik bersyukur berpeluang belajar jawi dan masih laju membacanya. Org semakin lupakan jawi sebab tidak lagi digunakan dlm buku atau acara rasmi dsbg nya.

    ReplyDelete
  5. melayu mudah luper..
    xmustahil satu hari nanti bahasa melayu akan mengalami nasib serupa cam tulisan jawi jika x dijaga..

    ReplyDelete
  6. aduhai..

    kalau orang rajin baca Al-Quran, insyaALLAH sorang tak lupa baca tulisan jawi...^_^

    ReplyDelete
  7. tul tu luth!
    btw, leez penah masuk pertandingan m'baca tulisan jawi mase skolah rendah dolu. he3..

    ReplyDelete
  8. walupun aku hidop moden..
    tp aku masih reti bace & menulis jawi.. malah ngaji..
    syukur sgt...

    ReplyDelete
  9. yer le skrg penggunaa bahasa jawi kurang..tu yg budak2 tak reti dah baca jawi..atau tulis jawi, sbok men psp

    ReplyDelete
  10. betul kan luth, sekarang ni anak2 remaja tak ramai yg tahu membaca jawi ni.. semakin lama semakin lupus plak rasanya..
    anyway, mekacih ya sudi ambil award tu..

    ReplyDelete
  11. kalo jawi pown xpandai..bace al-quran..??
    erm..lagi ar... :(

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. ak stuju dgn hampir kepupusan tulisan jawi ini.

    tp ak yakin bukan semua yg turun demo b. melayu melupakan jawi.

    Alhamdulillah, masih boleh m'bace jawi.

    ade gak bukan melayu bace n tulis jawi, khat lg 2.. hoho

    ReplyDelete
  14. Tadak masalah, baca blog tokguru, nik aziz dah buat blog dalam tulisan jawi....! hehehehe

    ReplyDelete
  15. huh~
    lamanya ya tak baca jawi...
    jawi skrg pon tak sama dengan jawi dulu2x..

    ReplyDelete
  16. aku pn rasanya cam dah lama je x baca bahan dlm jawi..

    ReplyDelete
  17. tulah mmg betul tulisan jawi dh dilupakan..selalu baca pun kalau ada utusan jawi je..

    lain2nya mana ada..
    buku sekolah rendah ada kot ek..

    ReplyDelete
  18. Salam LUTH,
    masa sekolah dulu guru besar untie yg berbangsa cina yang ajar tulisan jawi...

    ReplyDelete
  19. ak lyn jerk jawi ...
    tp nk tulis tuh , amek ms sket r ...
    lm dowh x tulis ...
    khat pn sm ...
    lm gila x praktis

    ReplyDelete