Wednesday, March 25, 2009

Apa Pencapaian Kamu?

Pejam celik, pejam celik dah nak dekat tiga bulan Luth mempraktikalkan diri di kilang kain ni ha.12 hari bulan April ni, genap la tiga bulan. Cepat kan masa berlalu?

Ada seorang pekerja dikilang ni, senior staff selalu berpesan kepada Luth. "U orang kalau tak mau belajaq, u orang sendiri rugi. Wa tarak rugi" pesan dia. Kemudian, Luth kata pulak pada dia "Kita tak kesah, kita mari sini memang nak belajar. Sapa ajar, kami ikut" 

Dia kadang - kadang marah juga pada staff baru yang lain, sebab banyak tak menghormati boss. Ini menyebabkan mutu kerja seseorang tu amat teruk, dan lepas tu dibuang kerja. bagi Luth, ini tak mungkin akan berlaku pada diri ni. Kita sebagai manusia yang nak belajar, kenalah hormat menghormati pada orang yang lebih tua dan yang lebih berpengalaman.

Semalam pertama kali Luth balik lewat dari tempat praktikal. Habis basah satu badan. Peluh punya pasal. Pertama kali basah teruk - teruk macam tu.

** Dah lama tak update. Agak sibuk ketika ini. Jom dengarkan DesaFM bersama Luth pada jam 8 - 10 malam setiap malam. 

11 comments:

  1. wah2....semangat tu sampai bsh 1 bdn..ehehe...

    ReplyDelete
  2. Ambil peluang belajar di mana2. Lagipun hidup ini juga satu proses pembelajaran.

    Belajar utk jadi lebih baik dan TERBAIK. :)

    ReplyDelete
  3. Pencapaian kita adalah apa yang kita lakukan!

    ReplyDelete
  4. wah..bagus..masa ni ler nak belajar dari diorg kan.. tu yg blh dijadikan pengalaman...utk masa berkerja nanti.. anyway jgn lupa ambil award top 50 followers kat blog akak ya

    ReplyDelete
  5. Setitis peluh itu berharga...
    Setiap hari kita belajar sesuatu yg baru....

    ReplyDelete
  6. baguslah kalau ada keinginan... ada org mentang2 belajar tinggi tp berlagak dengan org berpengalaman :)

    ReplyDelete
  7. Salam luth.

    Bagus tu luth. Kerja ni begitulah. Kita kena proaktif.. Yang penting ikhlas dengan diri. Bila kita ikhlas .. kepuasan kerja itu akan datang bersama kita. Ia akan jadikan kita sentiasa bertenaga (walapun peluh keluar membasahi..)

    Abg harap luth kuat.. terus belajar..belajar..

    ReplyDelete
  8. ko bzb jugak dgn jadi dj ek??
    sambil praktikal jadi dj...
    huhu..baling 2 burung dengan 1 batu..huhu

    ReplyDelete
  9. Untuk dihormati tidak hanya faktor "TUA" tapi juga kemampuan untuk menghormati orang lain,
    \SO, klo mo dihormati, maka hormatilah orang lain...!

    ReplyDelete
  10. hahha.. ape2 jer lah.. janji kau rajin..

    chaiyok2 tulang!! hehe

    ReplyDelete