Sunday, March 08, 2009

PPSMI : Perhimpunan yang memalukan!

Bagi Luth, perhimpunan yang diadakan semalam bermula dari Masjid Negara dan diakhiri di Istana Negara amat memalukan Luth sebagai rakyat Malaysia yang demokrasi.
Malula, satu dunia tengok gelagat orang Malaysia yang menggunakan jalanraya sebagai medium untuk meluahkan perasaan dan nak mempertahankan sesuatu. Dulu, tak ada pon perarakan sebegini, tapi sejak akhir - akhir ni, banyak sangat demonstrasi yang menyebabkan kekecohan berlaku.
Kenapa jadi macam ni? Kalau nak mempertahankan bahasa, kita boleh adakan perhimpunan dengan aman dan tak perlu disakiti oleh polis. Ni dah jadi macam ni, tahu pulak salah dan tuding jari pada pihak berkuasa. Come on la beb, kalau nak berjuang, jangan buat kecoh macam tu. 
Tak guna buat macam tu, penat dapat, sakit pun dapat. Yang rilex pemimpin politik yang berada diatas. Kita rakyat yang dibawah serupa bodoh diperkudakan mereka. Luth tak sokong mana - mana parti politik, tapi sejak akhir - akhir ni, banyak tragedi yang memalukan berlaku di negara kita.
Dimana keamanan dan kestabilan yang kita perolehi dulu? Bantahan semalam tu Luth tak dapat lihat seperti mempertahankan bahasa, tetapi lebih kepada taktik politik. Macam - macam!

4 comments:

 1. yup.. kerajaan pon sama.. dah orang komplen, dok nganga lagi.. ambik la tindakan. ni tak, biarkan semua ni berleluasa!

  ReplyDelete
 2. agaknya kalo tak buat gini..kerajaan tak akan amek serious kot..tu pon amek sambil lewa jugak kan?

  btw dari sudut pandangan guru sendiri,
  kerajaan da low kan gred murid2
  tu yg kunun ramai yang cemerlang dapat A melambak2..
  tapi sebenarnya tak pun..
  tu yang guru2 tak puas hati..
  kita nak pandaikan murid..
  nak tau kemampuan murid di tahap mana..
  tapi kalau kerajaan sendiri yang buat camtu..
  marah le pendidik..
  hehe

  ReplyDelete