Saturday, May 23, 2009

Apa hang ni?

Cerita nih dah basi dimamah usia. Aku simpan nak cerita kat blog aku, tapi dok tangguh ja. Taktau la nak kata macam mana, nak kata aku bz, aku tak la bz gila - gila yang mana nak pegi blogwalking pon tak sempat. Adala jugak masa bagi aku nak bergolek - golek dalam blog orang, nak buat lawatan sambil belajar, ataupun nak pegi cek binaan blog orang lain. Haha, semua tu kerja gila.

Ehem, kejadian yang mana agak mengguris perasaan aku di kilang kain tu. Haha, bukanlah terasa ataupun kecewa, tapi, ia mengguris perasaan aku yang mana sebelum ni dok selalu tuang pegi keja kepada aku bertambah semangat nak pegi kerja untuk 15 hari yang akan terakhir.

Lokasi kejadian : Bleaching, CBR DW1 1st section, washbox no. 1 Padder no.1 before Dancer.
Tujuan : Mengubahsuai dan menggantikan Expended Roller kepada Guide Roller.
Pelakon: Mr. Luth dan Mr. Zakaria.
Person In Charge : Mr. Zakaria

Zakaria : Apa hang ni, lemah sungguh. Nak suruh bukak bolt dengan nut pon lambat. Macam mana nak kerja
              ni?
Luth : Apa pulak lemah bang. Sempit ni, nak bukak nut pelan - pelan bang. Relex~
Zakaria : Yelatu, meh aku buat. Cepat sikit.

Zakaria mengambil alih tugas Luth untuk membuka nut dan bolt. Dan akhirnya :

Zakaria : Meh tolong pegang belakang nut ni sat, payah nak bukak. Ketat. Sempit.
Luth : Hah, tula bang. kan saya dah cakap tadi, macam mana nak bukak cepat - cepat? Adui..

Setelah mereka berdua berjaya membuka keempat bolt yang menjadi pemegang expended roller tersebut, Luth diarah untuk mengetuk dan membawa turun pemegang expended roller dan juga membawa turun roller tersebut.

Luth : Ha bang, dah keluar dah (block) pemegang dia. Jom bawak turun expended roller.
Zakaria : Ok, hang mai tepi, satgi hang turun bawak turun bawah, letak atas lantai.

Setelah rolller tersebut dibawa turun, tibalah giliran Luth untuk mengalihkan expended roller tersebut keatas lantai

Zakaria : Apa ni wei, nak angkat roller ni pon tak larat. Macam mana hang boleh ambik kos mekanikal ni. Macam tak larat ja nak buat kerja?

Luth : Bang, kalau roller ni ringan macam angkat spana, abang tak payahla nak tolong angkat. Saya sorang pon boleh angkat bang. Tapi, sekarang ni roller ni bukannya ringan kan. Nak dekat 70kg, boleh ke nak angkat sorang. Abang angkat tadi pon muka dah merah.

Zakaria : Hang ni, kita kerja dalam bidang mekanikal ni kena pakai tenaga. Kalau takdak tenaga, payahla nak buat kerja. Satg hang kena angkat jack padder tu berat jugak, lebih kurang 50/60 kg. Aku nak tengok hang boleh angkat ka dak.

Zakaria : Kalau tak larat nak buat kerja macamni, baik hang masuk elektrikal, senang sikit kerja hang. Hang ni, tak boleh nak kerja macamni.

Luth : Bang, abang nak bandingkan saya dengan abang, abang kerja dah nak dekat 15/16 tahun buat macamni dengan saya yang kerja baru je 4,5 bulan. Mana sama bang. Kalau saya kerja sini dah dua tiga tahun, takpala abang kata macamtu.

Zakaria : Kita kerja dalam bidang textile ni memang payah sikit. Mesin sini besaq - besaq. Barang komponen berat berat. Nanti hang habis praktikal ni, pegi la cari kilang lain. Elekronik ka, senang sikit. Gaji pon mahai.

Luth : Kalau saya dah habis nanti, saya pun tak teringin nak kerja sini bang, kesian. Kerja berat tak setimpal dengan gaji. Cuma sini boleh rilex je kerja bang. Kalau dah takdak pilihan lain dan terdesak sangat, mungkinlah saya kerja sini. Kalau tadak apa -apa, sorila nak kerja sini.

Dan dialog panas tersebut reda antara Luth dan Zakaria. Mungkin hari tu Zakaria tak berapa betol sebab dia selsema. Hari tu dia kerja dengan aku, esoknya, dia terus demam teruk. Siap angkat MC dua hari lagi tu. Hahaha.

Oleh disebabkan abang Z cakap macam tu lah, aku dah makin lama makin semangat nak meneruskan sisa - sisa latihan industri aku kat kilang ni. Macam tak percaya dah nak dekat 5 bulan kat sini. Rasa baru macam bulan tiga. Tut tut dah bulan enam.

Kepada hampa yang mana tengah bercuti tu kan, selamat bercuti dan kepada hampa yang tak habis lagi jawap final exam tu, good luck dan try ur best. Lepasni, aku sibuk pulak nak siapkan final report yang nak kena hantar 30/7 nanti.

Expended Roller : Penggelek yang dibuat daripada getah padat yang berfungsi untuk membuka lebar kain semasa mesin sedang beroperasi. Ia juga menghalang daripada kedutan pada kain yang dihasilkan. 

8 comments:

  1. Tak pe luth...
    kata2 camtu, jadikan sebagai pembakar semangat tuk lebih tekun bekerja....
    kerana Allah, kan?
    :)

    ReplyDelete
  2. Kak Nurul -
    yer.. memang la kak.. dah nak dekat abes, semangat sket..hihih

    ReplyDelete
  3. yang penting keje kerana allah..dan tuk menampung hidup kita kan luth..

    ReplyDelete
  4. Betul...apa jua yg orang kata, jadika ia pembakar semangat.

    Tunjukkan pada semua org...yg kita boleh maju!

    Gud Luck.

    ReplyDelete
  5. saya final dah habis bro.
    hehe..
    selamat bercuti

    ReplyDelete