Thursday, June 04, 2009

U follow me, I follow u?

Mungkin entry ni ada berbaur sedikit unsur yang tak menyenangkan. Sila gunakan Harpic untuk menyahkan bau tersebut. Terima Kasih

Sebenarnya dah lama aku nak tulis pasal ni, tapi bila nak tulis je, ada je benda yang menghalang aku nak tulis pasal ni ha. Idea ni tercetus daripada hasil bual kosong dengan kawan baik aku, Keril.

Dulu aku tak tahu sangat pasal follow memfollow ni, Sejak blogger memperkenalkan widget baru pada September 2008 tak silap aku, member aku, si Daddy Cool ada bagitahu yang mana widget ni memudahkan kita mengikuti setiap perkembangan terbaru blog seseorang dengan mem-follow blog beliau. Ok, pada masa itu, aku suka mem-follow blog kawan - kawan aku dan suka follow blog kegemaran aku. Senang sikit nak tahu perkembangan semasa blog tersebut.

Sekarang ni, pengguna blogspot senang mengikuti blog kegemaran mereka dengan widget ini dan ini merupakan kelebihan jika anda menggunakan blogspot dan aku pun dapat faedahnya daripada widget ini.

Tapi, yang membiulkan aku sejak dua tiga bulan kebelakangan ini dan sejak masuk je tahun 2009 ni, ramai pulak dok follow blog aku. Aku tak nak hampa semua cakap aku ni riak dengan followers tu, tak ada makna bagi aku. Itu hak depa nak follow blog aku. Hampa nak follow, follow la. Aku tak larang.

Tambah - tambah memusingkan kepala aku lagi, benarkah jika ada seseorang tersebut mengikut blog kita, adakah kita wajib mengikut blog mereka semula, seperti yang mereka lakukan? Bagi aku, aku tak follow blog yang mana tak berkenan dihati aku. Aku bukannya sombong, tapikan, macam merugikan masalah pulak nak tahu cerita peribadi seseorang tu.

Blog aku ni pon kira berkaitan dengan peribadi aku lah jugak, tapi, aku rasa macam buang masa nak follow blog yang mana hanya update cerita peribadi pasal arini makan nasik, esok aku nak pegi shopping complek nak beli baju, tadi aku keluar dating, balak aku belikan aku stokin dan bla bla bla..
Aku pon cerita jugak pasal peribadi, tapi tak lah terlalu remeh temeh macam tu. Macam tak ada nilai.
Sory guys, itu pendapat aku. Kalau nak kata apa - apa, anda boleh cakap di ruangan komen.

Ini blog aku, suka hati aku lah nak tulis apa!

Yelahkan, memang betul itu blog hampa. Aku ni penyebuk. Aku takmau nak jadi penyebok. Sebok - sebok jaga kain orang, kang londeh kain pelikat aku pulak. Banyak blogger - blogger yang berkunjung ke blog orang lain sebab suruh orang follow blog depa dan suruh komen banyak - banyak. Aku taktau nak cakap macam mana kat blogger macam ni. Aku tau, itu hak hampa. Suka hati hampa. Ok?

Bagi aku, aku suka blogging sebab itu salah satu BENDA yang aku ada dalam alam maya ni, salah satu hobi dan salah satu tempat yang boleh aku hilangkan stress aku dan tempat aku nak luahkan segalanya tapi ada la hadnya kalau nak luahkan pon.. hihhii.

Aku suka blogwalking sebab aku rasa blogwalking ni macam aku pegi ziarah rumah kawan - kawan. "Helllo,, assalamualaikum.. hang ada kat rumah ke tak? Apa cerita..  Oh, ada posting baru. Ni ke cerita hari ni. Nak komenlah!" macam tu aku suka.

Kadang - kadang, aku suka baca dan tengok. Suka jugak jadi silent reader.

Oleh itu, aku nak cakap kat hampa semua, kaki - kaki bloggers ni, Let's Enjoy Blogging. Blog memang kita punya, suka hati apa benda kita nak buat, suka hati kitalah apa nak tulis, tapi ingat, jangan melampau dan terlampau sudah~

P/s: Alamak, dah terbanyak pot-petlah pulak!
P/ss: Followers ramai mana pon, ia tetap tak ada makna. Hahaha. 

49 comments:

  1. ait pest penkomen. geh2. hg pakai kain pelekat xkunci ka luth. haha,
    ha betui2 sejak 2menjak ari tu byk gila follower hg. dalam ms 3bln da meningkat 4hatus. woo.. nway setiap org ada pndapat n pemikiran senirik. jadik no hal..no probs.. peace2 =)

    ReplyDelete
  2. this one i strongly agree with you .. skg ni aku tengok semua ramai follow blog orang ini itu sehingga beratus2 followers mereka.. dan bila kita tak komen .. dorang mula mendelete kita.. dan sebelum itu dorang ada gak suruh kita follow blog dorang .. ya .. its fair but as u said.. suka hati kita la kan?

    jadi .. widget ni bagus sebenarnya tetapi kekanak raing (blogger malaysia) telah menggunakan widget ni dalam cara yang tidak betul. ...

    ReplyDelete
  3. ala jadi second!

    aku setuju.dgn post ko.
    aku agak menyampah kalau blog tu terlampau cerita bende2 remeh, gosok gg,bangun lambat, jumpe pakwe, kasik hadiah, syg pakwe, love u , mis you too, beli baju, beli kosmetik, beli buku, zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz aku bosan.

    kdg2 tak salah nak cerita hal2 mcm tu.,cuma ayat yang digunakan dlm entry tu kdg2 agak gediks..

    huah!

    tapi hak masing2 kan?keep up ur own stlye u blogger!

    ReplyDelete
  4. ade tak care nak remove follower eik?tp mcm jahat la pulak buat cmtu kan..

    kdg2 org yg follow ni niat die nak suruh org follow balik..xpenah lg wat cmtu..follow sbb nak jadi stalker idop orang je..ngeh3
    follow secara annoying mouse lg selamat..xpon subscribe kat google reader je.. :)

    ReplyDelete
  5. Aku tak faham knapa setengah orang fanatik sangat psl followers blog ni...

    takde apa sangat la psl followers nih...

    yg penting blog bagus sudah :D

    ReplyDelete
  6. saya follow blog ini kerana ade tutorial fotoshop =p

    tapi auchhhhh blog saya termasuk dlm menceritakan hal remehtemeh coz as for me, blog is my diary hehe.

    kalo tak suke bace, tutup je close kan senang gitu ngeh ngeh ngeh

    ReplyDelete
  7. I follow U, U follow I x?
    Dah lupa...
    Hehehe...
    Banyaknyer ko bebel...
    muahahaha...
    Blog daus x banyak hal2 peribadi, buat per nk citer kat org kan...
    hehehe...
    See u next post...

    ReplyDelete
  8. yezzaaa dik!! Akak setuju sangat ngn ang pasal n3 nie.. akak masih baru dalam dunia blogging nie kadang2 akak pon terperasan jugak ada antara blogger kita nie suka follow kita pastu mintak kita follow dia balik.. dah jadi mcm trend la pulak kan.. tp ikhlas akak katakan yg selama ini blogger lain yg follow akak pastu baru la akak akan follow n add link dorang.. dan sekarang mkin bertambah follower akak.. sumenye depa yg ajak follow..hihi

    tahniah utk diri sendiri kan luth :)

    ReplyDelete
  9. heh..ada ramai jugak jenis orang macam tu..

    dia follow kita (tak suruh pun)
    lepas tu
    dia suruh kita follow dia

    erkk??

    kalau blog best dan menarik di mata dan di hati,

    mg ain follow

    kalau blog setakat citer
    'ari ni aku pegi kelas, balik kelas'
    'i lop my boypren bery2 much!'

    ahh, mg takkan follow lahh

    buat semak dashboard blogger ain je kang..

    hehehe


    salam singgah...lama tak singgah blog ni..walaupun sll sgt nampak kat dashboard..

    i'm your follower

    la la la..

    ReplyDelete
  10. kena selektif gak

    hehehe

    p/s: aku pun delete gak blog yg aku rasa bosan

    ReplyDelete
  11. kuantiti atau kualiti? terpulang. anugerah paling popular atau anugerah terbaik? saya rasa anda tercalon dalam dua2 kategori. haha.. ^_^

    pada saya, follower itu lebih bermakna bila benar-benar follow. dan saya follower anda ke-434. tatawu camne la boleh terlepas blog yang femes ni. hueheu.. =.=

    oh ya. entri ini hangat!

    ReplyDelete
  12. Salam..

    Aku baru teringat aku belum follow blog kau sahabatku..hehe..

    Aku suka ko ckp mcm tuh..wahhh..duk follow jerk, tak malu ker..

    Wahh..!!!

    ReplyDelete
  13. kty setuju ngn luth..kalo kita suka kita follow..kalo tak , takyah..dan tk semsti bila kita follow..kita mesti komen..just say hi..dah memadai..

    dan ade lak..yg tgk..bila kta ramai je follower..ade yg tanya..mampu kah kita..ziarah kwn kitaa..itu terplg pd individu..tkan ari2 nak blogging..abis keje tak buek..blogging is hobby..bila ada masa..buat entry..blogwalking..

    ReplyDelete
  14. Ada yang akak setuju, ada yg tidak...
    Setengah org, berblog ni ibarat arkib dia...kalau kaum ibu, bercerita perkmbangan anak2, utk kenangan sendiri... ~tpulanglah kat dorang kan?~ nanti2, bila anak dah besar, dorang ~anak2~akan tgk sdiri pkmbangan dorang dr semasa ke semasa...tentulah seronokkan? ..Setiap org berbeza Luth...tak blehlah kita pukul rata semuanya...

    ada setengah org suka, ada orang tak suka.... so, tpulang pd diri sndiri....

    Akak sdiri?
    Hahahaaaa....tidak suka juga cerita bnda terlalu remeh temeh kec, kalau bnda itu pnting tuk diri akak dan kenangan hari mdatang.... :)

    ReplyDelete
  15. yapp betul tu.. tak semestinya kita follow sape.. kita boleh dan boleh tak nak follow sesape kita tak nak.. hehe.. BUT saya suka follow org yg follow saya, tapi kdg2 kita trlepas pandang dan tak sempat follow org tu.. Jadi takkan nak delete kita sbb tak follow dia kot>>?? hehe..

    Bila nak ke jln2 ke sabah sarawak?? AIRASIA tiket dah murah..

    ReplyDelete
  16. hehehe.aku stuju sgt!. ada blooger tuh desperado sgt org suh folo blog dia. haih!!

    baguih jugak no hang buat n3 nih!.

    ReplyDelete
  17. hohoh

    akhirnya dpt gk komen kt sini, td sesak


    bg aku setiap org ada sebab pasal apa dia follow sesuatu blog...

    ReplyDelete
  18. salam..
    haha..
    ganas bebeno bro.
    sempoi dan pedasss..
    aku follow blog nie cuz adobe photoshop.
    minat gle ngn tutorialnyer.,
    hee...
    jgn marah yaa..

    ReplyDelete
  19. aku follow klo aku suka baca blog tu or ada bnda yg berpaedah bg aku..klo stakat buat blog jd cm diari malas aku nk follow..n x suka sgt baca..tgk gmbar je hehe..:D


    ::mata anda akan lebih cantik dan berseri2 dengan GEO lens::<--klik

    ReplyDelete
  20. terkadang2..
    aku ada gak post mende2 merepek..
    aihh..
    tekan keyboard, arahkan mouse.
    hehe..
    so.. kita sebagai pembaca dan blogger, kena ar cerdik dalam menyampai dan memilih perkara yang disampaikan..

    ReplyDelete
  21. I follow u sebab.. u follow i dulu... he he he

    ReplyDelete
  22. hurmm... saya pun kekadang ada terfikir pasal ni juga...
    what ever pun, thanks sbb sudi follow blog resepi saya...
    : D

    ReplyDelete
  23. aku follow sbb minat design ko..

    =====================================
    Mata anda akan nampak meyerlah dan menawan dgn GEO lens kami
    ada lebih 63 pilihan warna di sini

    ReplyDelete
  24. xsuka ble follower paksa kte follow blog dowg balik laen la kalo blog dowg menarik..
    tp wat gak la coz musuh jgn dicari en.. :)

    ReplyDelete
  25. bg aku sebenarnya dorang ni x faham konsep, klo nk pomot blog pun bkn dgn suh org follow2 ni..bek exchange link je kn snang..btol x..??

    =====================================
    Mata anda akan nampak meyerlah dan menawan dgn GEO lens kami
    ada lebih 63 pilihan warna di sini

    ReplyDelete
  26. Salam Luth; walopun akak folo Luth sebab tertarik ngan tips adobe photoshop yg diberi kat sini..akak tak kisah kalo hang tak folo akak pong walopun akak ada pelawa utk tukar link. Pasal itu hak peribadi. Mana leh paksa2 kan.
    Dan yg penting..akak takde pong nk remove link hang bila hang tak folo akak balik pong! Akak folo blog hang ikhlas.
    Tiap kali blog kengkawan yg akak folo ada update..InsyaAllah, akak pasti singgah membaca, melihat gambar yg diorang paparkan.
    Nak komen pasal entry diorang pun..bg akak itu blog diorang, diorang citer laa apa yg diorang suka. Terpulang laa pada tetamu blog tersebut nak membelek atau terus (X) bagi blog tu hilang dari pandangan skrin monitor. Manusia ni dah dijadikan ngan pelbagai ragam..termasuklah akak jugak, hehe..

    ReplyDelete
  27. Salam Luth; walopun akak folo Luth sebab tertarik ngan tips adobe photoshop yg diberi kat sini..akak tak kisah kalo hang tak folo akak pong walopun akak ada pelawa utk tukar link. Pasal itu hak peribadi. Mana leh paksa2 kan.
    Dan yg penting..akak takde pong nk remove link hang bila hang tak folo akak balik pong! Akak folo blog hang ikhlas.
    Tiap kali blog kengkawan yg akak folo ada update..InsyaAllah, akak pasti singgah membaca, melihat gambar yg diorang paparkan.
    Nak komen pasal entry diorang pun..bg akak itu blog diorang, diorang citer laa apa yg diorang suka. Terpulang laa pada tetamu blog tersebut nak membelek atau terus (X) bagi blog tu hilang dari pandangan skrin monitor. Manusia ni dah dijadikan ngan pelbagai ragam..termasuklah akak jugak, hehe..

    ReplyDelete
  28. sya follow awk coz sya suka tutorial photoshop jgk.really cool coz dlm BM takda nk pening2 translate, haha

    (^_^)v

    ReplyDelete
  29. yeah...setuju gak ngan luth...

    yg penting kualiti...bukan kuantiti...

    ReplyDelete
  30. hehe..
    Blog sapa tuh yg ceta pasai masak apa makan apa rinih..

    haha..
    sori la..
    aku pun tak pandai berblog..
    tapi tak la sampai ceta makan apa rinih ..
    mak masak lauk apa..
    hehe...

    ReplyDelete
  31. salam luth...kak eila pun rase pelik..naper org suh follow blog die..suketi la kan nak follow ke tak..kalo suke..follow..kalo tak suke..sesekali singgah leh la...follower ramai pun bukan leh buat kite jadi kaya..kalo follow dpt duit takpe gak..betui tak..

    ReplyDelete
  32. sebok jaga kain orang, kang londeh kain pelikat aku pulak. --> da tau da dia pakai ken pelekat time ni

    scra point saje...


    *yeke folower luthfi tetibe mngkat? wahh gila la.. tu dorg suka bc info fi...

    *tak salah pun kalo fi tak folow dorang balik.hak masing2..

    *saya pun suka jd silent reader..

    *paling tak suka org ckp "suka hatila akula, ni kan blog aku"
    sound mcm apa ntah..

    *rindu kat sore fi. desaFM. (eh,tade kaitan kan ni?) hehe

    *reques = nk tau kisah HITAM fi, lama xdgr cite..

    ah yaya siap buat request2x bagai plak...bla la..haha..

    ReplyDelete
  33. hidayah, sape fi tu ek..boleh knal kan..? :D

    =====================================
    Mata anda akan nampak meyerlah dan menawan dgn GEO lens kami
    ada lebih 63 pilihan warna di sini

    ReplyDelete
  34. Amboi, amboi, ammboiiii... Aku dah lama follow ko, ko bila lak nak follow aku. Aku bukannya nak myombong tpi rugi kalo ko tak follow blog aku sbb aku mampu mnceriakan hari2 ko. Lebih2 lagi kalo ko tension, ko gi ler mlawat blog aku dan baca la entri2 aku yg cukup merapu. Supaya ko pong boleh merapu bersama2 aku.

    Errr...ehhh.. jgn mare! Aku tengah training dialog anak wayang. Soweyy...

    ReplyDelete
  35. ye betul!
    nak follow biar ikhlas.
    kurg senang jgk kalau org yg follow back tu sbnrnya tak endah pun dgn blog kita.
    cuma berbasi-basi je. aduii..
    lebih baik follow kalau suka sama suka. ;)

    ReplyDelete
  36. dah xtau nk tiggal kan comment per lagi..byk sgt dah

    ReplyDelete
  37. lame x follow menfollow blog luth nie...

    ReplyDelete
  38. huhuhu..senang ja komen gua.... sape yang banyak pengikut ni mesti gila pangkat...hahaha

    ReplyDelete

Powered by Blogger.

Comments

Recent

Bottom Ad [Post Page]

Contact Form

Name

Email *

Message *

Labels

Full width home advertisement

Keep Traveling

Featured Grid Widget

Travel everywhere!

Author Description

Hey there, We are Blossom Themes! We are trying to provide you the new way to look and use the blogger templates. Our designers are working hard and pushing the boundaries of possibilities to widen the horizon of the regular templates and provide high quality blogger templates to all hardworking bloggers!

Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi

Advertisement

ABOUT ME

I could look back at my life and get a good story out of it. It's a picture of somebody trying to figure things out.

Post Page Advertisement [Top]

Advertisement

Follow Me On Instagram