Thursday, July 02, 2009

Katakan Tidak! Tidak!

Nampak tak makanan diatas tu? Luth seumur hidup tak pernah makan benda diatas tu. Rasa ke, apa ke langsung tak pernah. Dah 20 tahun hidup sebagai seorang Melayu, Luth tak kisah kalau tak makan benda kat atas tu. Wekk.. Tengok pun dah tak lalu, bila bau ee tak lalu nak makan. Macam mana korang boleh jadikan ia sebagai penambah selera? Wa tak tahu!

  • Sambal Belacan
Tengok warna cabai dan bijiknya pun dah tak selera. Apa yang bestnya, bila dah ditambah dengan belacan yang harum itu, sambal belacan terus jadi satu menu yang Luth tak boleh dekat. Rela duduk makan ditempat lain kalau menu sambal belacan ni ada atas meja. Tak tahan baru.

Dalam family Luth sendiri, adik beradik, mak dan ayah memang kuat makan sambal belacan. Tapi, Luth tak sikit pon teringin nak makan benda tu. Adik Luth yang perempuan tu gila betul, bolehnya dia ratah saja sambal belacan tu. Bukannya makan dengan nasi, makan saja. WTH?
  • Air Asam
Oleh sebab menu ini mengandungi belacan yang harum itu, Luth menghukumnya seperti Sambal Belacan jugak. Busuk dan tak lalu dilihat. Hairan, kenapa korang makan air asam ni sambil cicah daging rebus ataupun makan dengan ikan pari panggang? Aduhai, geli tau tak. Luth rela makan daging rebus saja dan cicah ikan pari panggang dengan kicap.
  • Cincalok
Dari zahirnya, nampak isi udang yang dihancurkan itu seperti meloyakan. Kalau diberi pilihan, rela makan air asam dari cincalok tapi Luth tak akan makan benda diatas tu. Tak akan makan sama sekali. Kesian pulak kat udang tu, badan dia kena hancur dan diisikan didalam botol. Kesian dia.
  • Budu
Spesis yang payah dijumpai di Pulau Pinang ni.Tapi ada juga sekali mak bawak balik budu ni bila ziarah ke Kelantan. Kenapala benda ni dicipta? Bagi orang Kelantan, mereka bangga makan budu. Apa la sangat  budu ni. Boleh cerdik ke? banyak orang cakap orang Kelantan ni bijak sebab makan budu Hukumnya, budu sama dengan cencalok. Cuma dia tak nampak kesian sangat sebab ikan bilis tu dah kena blander lumat - lumat.

Kesimpulannya, Luth ni orang Melayu moden. Hahaha. Cuba bawak bekal sambal belacan ni masa makan kat food cort mana - mana shopping complex. Tobat berbau. Rela lagi bau durian daripada bau sambal belacan. Boleh muntah hijau.

57 comments:

  1. nak gitau kat hang..aku sume aku makan..sume best!! pada org yg tak menghargai makanan jer kate tak best..hahaha..mesti pandas statement nih..hu3

    ReplyDelete
  2. hah, aku tak stuju.. sebab itu makanan yang tak memberi khasiat! Warrghh..

    ReplyDelete
  3. uish rugi bro..at least try cket..so boleh laa kalau nak bwk sembang..hahah

    hahah xpa mulut ang..sukati ang la..peduli apa org nak kata..be urself..yeaHHH haha

    ReplyDelete
  4. tempoyak best..

    cincalok+budu mmg aku pernah makan..tp sekali jela..bUEKKKKKKKKK haha cuma try n test jaaa..cuba di try..cuba di test ;p

    ReplyDelete
  5. durian ok, tempoyak no..
    masak tempoyak aku makan.. wahahhahaa..

    ReplyDelete
  6. hahhaha tu pelik tuu..

    tp xpa mulut ang..citarasa ang la..haha

    ReplyDelete
  7. budu sedap,tempoyak sedap,air asam mantop,aku bg 5star pada mereka..aku mmg suke...tralalalalala...makanan kmpung tu...tmpat lain mane ada.. :)

    ReplyDelete
  8. heheehe..kalau nk g umah mrtua xmakan tempoyak trpksa mkn gak kan? kan? hehehehe

    ReplyDelete
  9. luth! sedap la sambal belacan ngan air asam.terliur nya tgk gambar,,,

    ReplyDelete
  10. ruginya.. da ilang satu ciri kemelayu-an dalam diri u.

    anyway, yang pasal udang tu. kita mana boleh kasihan-kan haiwan yang hendak dimakan, hukumnya HARAM kalo kite makan (wallahualam). tapi xpela sebab u xmakan pon cencalok tu kan. huhu =)

    ReplyDelete
  11. u should enjoy ur life....rugi tak mkn....org yg jauh2 kat sini pun terkenang2 jek bende2 tu...hiks...;p

    ReplyDelete
  12. perghhhhh semua tuh la pembangkit selera masa makan nasi berlauk. hehe :)

    ReplyDelete
  13. hahaha~

    tu semua best Luth~

    anda patut jadi warga Malaysia sejati...=p

    ReplyDelete
  14. luth, semua benda kt ats tu sedap ok!

    SANGAT!!!:)

    ReplyDelete
  15. ko jgn dok mesia la luth..
    nasik mamak lyn plakk..
    haha..

    ReplyDelete
  16. tu belum pegi tengok kat kilang... kalau tengok kat kilang...lagi la tak lalu nak makan .

    ReplyDelete
  17. waaa,memilih jugak en luth nie ye...xmo mkn sambal belacan,ir asam n sue2x la...best taw luth,try la dlu...

    ReplyDelete
  18. nasib baik Peq x memilih bab makan.. bedal aje termasuk ape yang kat atas tu..
    asal HALAL..
    hehehe..

    ReplyDelete
  19. nanti mesti fie dapat orang rumah yang gila ngan sume2x benda tersebut.. rasakan... HAHAHA

    yaya cume x makan cincalok je. yang lain sume belasah...

    mesti bila jumpa ayam PERCIK fie la yg belasah dulu kan...??

    ReplyDelete
  20. belacon oh belacan,ohtidak!.. hehehe.. lek r bro, stp org ader benda yg x dimakan, aku pon x makan cencalok n budu tu,sambal belacan pon x mkn, tp air asam mkn, hehe

    ReplyDelete
  21. Ayaq asam best Luth...
    Kena ngan Ikan bakaq..mmg best punya..
    Bila2 mai la makan kat kola perlis..
    Kita kena seafood..
    aku blanja..hehhe..mesti ko ketagih nyer...

    Yang lain aku kurang sikit..

    ReplyDelete
  22. ruginye tak makan sambal belacan..yg lain2 tu ok lg..dpt makan ikan goreng cicah sambal belacan mmg sgt besh taw!

    ReplyDelete
  23. oleh sebab aku mat salleh moden, aku makan semua tuh.hahaaa..

    xkan mkn ikan kering je luth?huuu

    ReplyDelete
  24. aduh ko ni....
    sume 2 sedap la....
    ruginye la ko x mkn....
    bab mkn budu ley jd bijak ak x stuju...
    gler r klo cm 2...

    ReplyDelete
  25. Hang ni memang Melayu moden la Luth. semua makanan tu sedap taw. kalo x serasi, lebih baik jng makan. nnti elok2 ada selera makan, terus muntah... hehehehe....

    ReplyDelete
  26. rugi ar luth tak makan sambal belacan..fir suka sgt..

    ReplyDelete
  27. Luth..akak suka sambal belacan, budu dan ayaq asam! marbeles in da world!!!!

    ReplyDelete
  28. fuh!! rugi betul hang x makan budu or sambal belacan or cencalok. memang dari rupanya nampak tidak menyelerakan, tp hang cuba rasa dulu. x cuba x tau kan??

    ReplyDelete
  29. ceit apakah tidak memakan semua itu.sgt sodap plus best plus mnyelerakan la weh..hadoyai..aku rasa ang patut la try skali dua..mana tau tertangkap lentok ka kan hihi

    ReplyDelete
  30. tak mkn itu sume?????????
    aiii felik2.
    melayu moden bt0ii.
    =P

    ReplyDelete
  31. yah, cik azizan pon tak makan semua tu.. alahai, benda kecik je tu.. kalo tak makan, tak mati pon.. lalala...

    ReplyDelete
  32. Rugi la Luth....

    Tapi akak tak makan budu!

    ReplyDelete
  33. aku makan je suma...best...sodap lagi...haha

    ReplyDelete
  34. alahai..semua cakap rugi..
    apa daa.. benda kecik je..
    nt kalau nak belanja, jgn belanja bnda yg ada sambal belacan ngn air asam dah la.. lain - lain makan..

    ReplyDelete
  35. aku makan mesti nak ada sambal belacan,lau x mcm x ada yg x ckup.cencalok pon aku tala gak.orang kg piaw punya kah kah

    ReplyDelete
  36. air asam ok lagi.
    tapi yg lain2 tu, mintak ampun eh sy tak makan jugak.
    tak tau la.
    alergic sikit.
    tapi tempoyak mcm best:D

    ReplyDelete
  37. air asam ok lagi.
    tapi yg lain2 tu, mintak ampun eh sy tak makan jugak.
    tak tau la.
    alergic sikit.
    tapi tempoyak mcm best:D

    ReplyDelete
  38. urm....entah la. aku just makan air asam buatan mak aku je.
    h0h0~
    :p

    ReplyDelete
  39. ruginya xmkn sume tue..
    kite xmkn gak..haha..
    tp air asam tue, bedal jew..
    makan ngan ikan bakar..bez2!! huhu...

    ReplyDelete
  40. wah..seme bende tu best kecuali cincalok..nani talak mkn ma...
    tp itu delah nikmat tau..

    luth dah hilang 1 nikamt yg dikurniakan oleh tuhan..heheheh..

    ReplyDelete
  41. nk mkn pun memilih ke
    besa la beranak kt LONDON

    huhu

    ReplyDelete
  42. itu tidak pelik sebenarnya.

    peliknya ada org makan babi.padahal semua org tahu babi bawa byk penyakit,kotor,busuk,makan tahi sendiri dan macam2 lagi la...

    ReplyDelete
  43. Dhada suka juga mkn cuma ta bole mkn nnt gatal2 . Haha

    ReplyDelete
  44. sambal belacan sodappp...
    hehehe

    air asam,budu,cencalok,tempoyak tak penah lg coba try test..hehe

    ReplyDelete
  45. hahaha!!! first time jmpa llaki cam ko...
    mmm... kita nih geng r!!! nina pn xmkn gak...
    tp xde r smpai xleh bau lngsung... huhu... =p

    tp perit taw... lg2 bila ada knduri kt kg...
    msti ada mulut makcik yg gatai tya
    "mek na, mung dok makang ke belacang..?? sedop oo.."
    smbil2 tu tgn dia letak smbal blacan tu kt dlm pinggan aku... haha =p

    ReplyDelete
  46. pergh lut nikmat dunia tueh..rugi r x rsa..
    tp budu x ble bla la..aq x than bau da...

    ReplyDelete
  47. rai pun x makan semua tu kecuali sambal belacan tu pun ambik sikit2 je.rai nmpk budu ngan cencalok pun dah nak muntah2.air asam tu mmg x nah mkn lagi pun kalo mcm ikan bakar or whatever rela mkn mcm tu or sos cili.

    ReplyDelete
  48. org mat salleh pun suka mkn bnda2 kt atas ni, apa la ko..wei aku suka makan tempoyak jugak haha..durian pun best..skg ni byk aku tgk org jual durian tepi jln..

    p/s: ni broSKL la..mls nk sign out gmail haha

    ReplyDelete
  49. hurm..

    dari 4 yg ko list tu..

    dua je aku bley mkn..

    smbal belacan n air asam.

    tapi xlah over sgt.

    ReplyDelete
  50. macam pelik jek ko tak mkn benda2 tu,aku tak pernah try budu ngan cincalok.. tp sambal belacan ngn air asam tu mmg fav.. =)

    ReplyDelete
  51. suma aku tale. aku tak tale taik je hahaha

    ReplyDelete
  52. sumpah rugi ko.haha
    aku tengok ni pun teliur suda.haha

    ReplyDelete
  53. aku mkn semua. especially smbal belacan. sedapnyaaaa!!! hahaha

    ReplyDelete
  54. ko nih klu nk kutuk budu pn , agak2 lh ... abg ubey ko mesti t'rs klu beliau bc entry nih ... hakhakhak ( ubey kn cerdik , sbb hari2 tale budu 6x s'hr )

    sambal belacan , sambal tempoyak , sambal nenas , sambal pelam , sambal bacang , sambal tumis , sambal kacang sumer ak tala ... sambal petai jerk ak x sentuh ...

    air asam lak , sedap bila d'cicah b'sm ikan darat yg tlh d'goreng garing ... klu panggang pn ok ikan2 sg t'sebot ...

    tp , nk mkn sambal2 nih , nasik kena byk sbb ak x tahan pedas ... m'leleh2 air mata klu ak x tahan sambil t'haru ...

    budu & cencalok ak x mamam ... haha

    ReplyDelete