Susah sangat ke nak ucap Terima Kasih??

Aku lihat, zaman sekarang makin maju. Semua manusia mengejar kemajuan dan semua orang nak dilihat canggih. Aku pun nak juga diri dilihat maju dan up-to-date. Biasalah, hidup zaman 2000, tak sama macam zaman 1900an dulu. Semua orang nak benda besar - besar, kereta besar, moto besar, rumah besar, dan juga bini besar. Dalam manusia ghairah mengejar kemajuan dan kemodenan, ada je yang tercicir.

Dalam diam, diri manusia tak maju pun. Luaran je maju tapi perangai tak secanggih kebendaan. Manusia yang kaya, hina dan kutuk pada manusia yang miskin dan dalam diri mereka masing - masing ada sifat sombong dan tak tahu nak berterima kasih.

Aku amat tak suka manusia yang tak reti berterima kasih. Aku bukannya baik dan elok sangat nak banding dengan orang lain tapikan apa tah salahnya kalau kita ucap sepatah perkataan "TQ" ataupun "Thankx" takkpun panjang sikit "Terima Kasih". Tak rugi seposen pun. Tak kering pun air liur.

Nape aku "hangat" sangat ek? Yela, hari hari aku dilanda situasi yang sama. Situasinya, give and take semasa memandu di jalan yang sempit dan kecil.
Bayangkan satu lorong yang kecil, jalan kecil dekat ban (or orang lain panggil tali air) dan dikiri ada sungai dan dikanan ada parit kecil. Jalan tersebut hanya muat - muat sahaja untuk sebuah kereta bergerak. Hanya motosikal sahaja yang dapat cilok - cilok, tu pon bahaya kalau tak betul gayanya. Silap - silap masuk dalam parit. Ok, selalunya pada jalan yang sempit dan kecil, konsep Give anda take digunapakai. 
Yelakan, sapa yang bermurah hati, berikan laluan kepada orang lain untuk lalu. Beralah la senang. Kemudian, bila dah kita beri lalauan. orang yang lalu tu tak pun angkat tangan dan tak pun bunyi hon sebagai tanda berterima kasih atas laluan yang diberi. Bukannya nak tunjuk baik, tapi macam tak tahu menghargai orang la pulak.
Itu hanya salah satu contoh situasi yang aku hadapi setiap hari ketika amek akak aku balik kerja. Banyak lagi sikap orang kita yang mana tak tahu nak menghargai orang lain. Buat donno saja. Tambah tambah orang yang kaya.

Sebaik - baiknya, bila selesai urusan jual beli, cakaplah "Terima kasih kak, Thanks brader, TQ eh", dan lain lain. Sejuk sikit hati penerima atau peniaga tu. Berkat dapat. Ada sesetengah orang tu, dah la bagi duit pun macam campak je, tengok muka pon tidak. Apa ke hal? Anak raja kah?

Oleh itu, kita sebagai orang Timur yang penuh dengan adat dan budaya dari bangsa kita, elok eloklah menghormati orang lain dengan memberi ucapan sedemikian. Susah ke? Senyum sudah. Lagi elok. Silap - silap, dari mata, turun ke senyuman dan melekat dihati. Sapa tahu? Hihihi..

Budi Bahasa Budaya Kita. 

Luthfi Suib

Abah Rizqi. 30 Tahun. Seorang yang minat menulis dan mengembara. Dah banyak sangat tulis blog, berpindah randah dari Wordpress ke Tumblr dan kembali ke Blogger. Saya suka menulis tentang kehidupan, berkongsi pengalaman dan lain-lain lagi.

45 comments:

  1. uish.. klu aien pn angin gak.. dowg ni blagak je lbih huhu..

    xmo mrh2 dh tw fie.. xcomey dh t..

    hehe

    ReplyDelete
  2. Mmg betul tu bro aku pun selalu kena camtu sbb aku meniaga kadang2 pembeli ni buat penjual ni cam pengemis je campak2 duit dah bagus sgt ke..kalau ikut hati nak je maki org mcm ni tetapi kenala sbr sbb aku cari rezeki dgn meniaga kang xde plak org nak beli haha..mcm2 kerenah org ni hmmm org melayu dah semakin terhakis budi bahasanya.

    ReplyDelete
  3. aku bukan takat orang yg hantar pinggan utk aku makan, kat driver bus pun aku wish..bukan apa, aku kan perantau..slalu naik bas..sekurang-kurangnya dia bawak aku dengan selamat.. so, wish la :D

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. nilai ini hendaklah diterap dari rebung lagi.

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. luth,aku ni ringan mulut sikit bab ckp tenkiu,tp honestly,kdg2 terase hati bile ckp thanks org tak appreciate.cth,kat kedai ke,ish,susah sgt ke nk ckp same2,pling teruk pun,senyumlah kan,ni mcm kite ckp ngan tunggul..adoi..

    ReplyDelete
  8. kejadian.. nk ckp mmg tu konsep manusia skrg pn xboleh gak kn. tp itu la dia situasi org skrg. thnks thnks.. mmg ada certain org anggap bnda cmni simple, tp yg mmg lgsg xdidik? bagaimanakah?

    tp perlu.. perlu sgt ucap terima kasih biar pn pihak kedua tak bg respon apa2 pn ='P menghargai itu perlu.. peace

    ReplyDelete
  9. kadang kala ada terfikir, betapa mat saleh lebih beradab dari kita..owh..


    p/s: aku suka org jepun ^^

    ReplyDelete
  10. itu lah org kiter skang kan?
    nak berterima kasih pun susah..
    tapi bila kiter berterima kasih..
    takde plak or nak hargai...
    senyum pun idak..
    panas juga bila jadi camtuh..
    renung-renungkan.. dan selamat beramal :D

    ReplyDelete
  11. students aku ramai camtu..bebudak universiti pon smaa..

    rasa mau pijak~

    ReplyDelete
  12. Senyum sudah. Lagi elok. Silap - silap, dari mata, turun ke senyuman dan melekat dihati. Sapa tahu? Hihihi..

    p/s: ahahaha,.. yang neh aku sukungg!!!! cayalah bro!!

    ReplyDelete
  13. Bagi mereka yang tak tau nak ucap terima kasih, bermaksud mereka juga golongan orang2 yang tak bersyukur.Jadi, ucaplah terima kasih kerana ianya bukanlah sesuatu perkara yang sukar.

    ReplyDelete
  14. masing2 ada ego tersendiri.. sebab tu payah sangat nak ucap terima kasih...

    ReplyDelete
  15. memang susah kalu tak dipraktikkan dari awal..

    ReplyDelete
  16. rs nya setengah yg tnak say thank u tu takut turun ke hati kot..
    hehehe

    ReplyDelete
  17. tak rugi kalo selalu ucapkan terimakasih..

    ReplyDelete
  18. ada emas kot kat mulut, tapi kalau cakap terima kasih, muka macam binjai pun tak guna!!! kehkehkhek..

    ReplyDelete
  19. org kite mmg mcm tuh.....

    huh!!!

    aku pun berangin dgn JPJ ni ari...huh

    ReplyDelete
  20. em..betol..aku jns ringan mulot gak nk ckp tq..tp yg jns x hargai tuh nk wt cmner kn..mak bapak xajar kot..harap muka lawa/encem jeh tp attitude zero..cm lily..hahahaha

    ReplyDelete
  21. huhu..kalo anak raja pon xley wat cetu woo huhu..*tp kat mesia ni bole la kn..=P*

    btl3..aku sokg o/ *agkt tgn* =D kdg2 aku pelik nape org susa ckp terima kasih..same jugak minta maaf..sori pon jadik la kalo xmo ckp sgt..

    macik cleaner yg bersihkn meja aku pon aku ley ckp trima ksih..inikan pulak sesame kite..

    ReplyDelete
  22. besa laa dik oii...ustazah yg duk g sek ni hari2 lalu jln yg smpit, just muat 1 kete je yg leh lalu...ustazah perempuan tau yg slalu beralah kpd lelaki yg xnk mgalah bile bertembung...ustazah redha, ada hikmah bila kta beralah hari ini...

    ReplyDelete
  23. mcm pernah aku lalu je kat jalan yg di mksd kan..hehe

    nasib la mcm tu

    ReplyDelete
  24. biasalah

    org pakai kereta besar... mana nak pikir org pakai kereta biasa2 jer kan

    ReplyDelete
  25. out of topic....

    susah ke nak minta maaf..?

    huhuhu... sesaje je :p

    ReplyDelete
  26. Luth....
    aku tgh kering idea nak wat N3...
    so, aku teringin nak ulas sikit cerita ko ni kat N3 aku ye...

    Thanx Bro!

    ReplyDelete
  27. aku jarang ucap terima kasih tp aku ckp trimas je..hahah erm disini aku nk ucapkan trimas kat ko luth sbb sudi update blog ko ni haha..trimas byk2..:D

    ReplyDelete
  28. bile kita ucap terima kasih secara otomatiknye sejuk cket hati org tu kan.. cuba kalo org lain ucap time kasih kat kite begitulah jua perasaan kita :D

    ReplyDelete
  29. salam saudara luth.

    sabar suda. tak sume baik dan bijak berterima kasih mcm kte, luth..^^.

    eeehe.

    ReplyDelete
  30. nih namanyer org xde adab..
    klo jmpa org macam ni jgn bagi muka..

    ReplyDelete
  31. hohoo..mmg hangat..skang nie trend org bg salam then bley plak ckp kalu x jwb salam dose..kalu jwb gatal..panas jek ase..:pengalaman sendiri nie:

    ReplyDelete
  32. haha..mmg pun..

    sekurg2 kalo xsmpt nak tgk muke pemandu lain...angkat tgnla...pasti pemandu tu akan tgk gak...

    ReplyDelete
  33. nak cepat sangat kot sampai lupa cakap terima kasih...

    ReplyDelete
  34. bab ni best....ssh sgt nak ucap terima kasih...aku pun tak faham org macam ni...maybe pk sendiri sudah bagus agaknya...haha...terima kasih...

    ReplyDelete
  35. Luth , nk pinjam RM1000 ... me kaseh!

    P/S : inilah ak , ko blm bg , ak dh ucap me kaseh ... x cayer tanya room8 ak ... hohoho

    ReplyDelete