Sunday, January 13, 2013

Memandu ketika musim salji

 

Salam,

Kali ni aku nak share pengalaman memandu semasa musim sejuk. Pengalaman pertama aku memandu di atas salji dan dikelilingi salji. Umumnya orang semua tahu, dekat Germany saja yang ada highway yang tak ada limit. Kita boleh memandu selaju yang kita suka. Tapi, bila dah ada highway yang tak ada limit tambah pulak dengan keadaan bersalji dan ais, mau tahu la macam mana keadaan jalanraya kat sana. Takut!

Kena besihkan ais


Sebelum nak naik kereta, kena pastikan kereta tu tak diselaputi oleh ais. Kali ni aku tinggal di hotel yang tak ada parking berbumbung, so kena la parking kereta dekat luar. Bila parking dekat luar, faham faham la jadi macam mana.

Aku bersihkan semua ais di atas permukaan kereta macam ni


Kemalangan


Masa aku dekat sana, aku ada nampak dua tiga kemalangan diatas lebuh raya Autobahn. Biasalah, kalau dah boleh bawak kereta selaju mungkin, kemalangan mestilah dahsyat gilababeng!

Basically, faktor yang menjadikan kemalangan diatas lebuh raya di negara bersalji adalah disebabkan oleh black ice. Info, boleh baca lebih kat sini. Info ni diberitahu oleh kawan aku yang mana ikut sekali masa di Germany. Dia nasihatkan aku kalau boleh pastikan drive dekat belah lorong kiri iaitu lorong laju. Kalau dah drive kat lorong laju tu kena pastikan drive lelaju la kan. Sebab itulah aku berjaya pecahkan rekod memandu aku dan dah memandu selaju 230km/j.

Black ice


Sejujurnya, drive atas ais sememangnya merbahaya dan memerlukan fokus yang sangat sangat tinggi. Semuanya nak pastikan tak terlanggar black ice dan kereta masih dalam kawalan. Mana nya tidak, kalau tak fokus bawak kereta tetiba langgar ice tu tak ke kereta boleh melelong. Satu lagi, kalau dah melelong tu jangan pegi tarik hand brake takut takut kereta tu lagi menggelongsor kehadapan, kiri ataupun kanan.

Ikut peraturan


Masa salji kena jadi manusia yang tertib dan ikut peraturan. Jangan sesekali letak kereta ditempat yang cerun sebab tayar tak boleh nak grip permukaan yang condong. Nanti jadi macam dalam video dekat bawah ni. Aku cuak gila sebab kereta tak boleh keluar. Nasib baik la ada seorang mat saleh tu tolong tarik kereta dengan sambungkan tali dekat hook belakang. hahahaa

0 Comentarios:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Comments

Recent

Bottom Ad [Post Page]

Contact Form

Name

Email *

Message *

Labels

Full width home advertisement

Keep Traveling

Featured Grid Widget

Travel everywhere!

Author Description

Hey there, We are Blossom Themes! We are trying to provide you the new way to look and use the blogger templates. Our designers are working hard and pushing the boundaries of possibilities to widen the horizon of the regular templates and provide high quality blogger templates to all hardworking bloggers!

Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi

Advertisement

ABOUT ME

I could look back at my life and get a good story out of it. It's a picture of somebody trying to figure things out.

Post Page Advertisement [Top]

Advertisement

Follow Me On Instagram