Kali kedua jejakkan kaki di bandar air Venice!

Ni adalah kali kedua aku melangkah ke bandar air Venice yang terletak di Timur Milan. Perjalanan aku dari hotel ke Venice menaiki keretapi antara bandar memakan masa selama 2 jam. Dulu aku pergi sorang -sorang tapi kali ni aku berdua dengan kawan :)

[caption id="attachment_6118" align="aligncenter" width="822"] Nasib baik tiket ni open. Kalau tidak melepas EUR33 untuk sehala![/caption]

Kali ni yang bestnya adalah aku pergi masa waktu musim bunga, tak panas tak sejuk dan just nice untuk berjalan - jalan. Memang best,tak macam aku pergi haritu. Panas dan memenatkan. Lagipun orang tak ramai sangat time ni.

[caption id="attachment_6094" align="aligncenter" width="817"] Stesen keretapi Brescia, tempat kami kena turun dan tukar train ke Venice[/caption]

Kami menaiki tren dari Treviglio, sebenarnya kami kena naik pagi tapi oleh disebabkan dah bangun lambat, so gerak hampir 8 pagi dan sampai di Venezia Santa Lucia pada jam 11 lebih.

[caption id="attachment_6097" align="aligncenter" width="821"] Permandangan dari dalam kereta api menghadap Venice[/caption]

 



So, dah sampai dah sebenarnya kat Venice ni. Dah pernah jalan - jalan dan sesat kat Venice, so kali ni mai bawak kawan la. Sambil tu datang tengok keadaan disekeliling Venice yang mana aku pi last year.

[caption id="attachment_6096" align="aligncenter" width="820"] Keluar je dari stesen keretapi, tadaaa ini lah Venice![/caption]

[caption id="attachment_6098" align="aligncenter" width="822"] Nah, kata tak ramai. Tudia sampai bersesak sesak nak jalan![/caption]

[caption id="attachment_6099" align="aligncenter" width="10800"] Panorama view daripada sebelah sungai kecil[/caption]

[caption id="attachment_6100" align="aligncenter" width="822"] Bergambar dengan Ponte Rialto ataupun Jambatan Rialto[/caption]

Kat sini terlalu banyak tempat dan bangunan yang cantik, aku suka! So, tumpang ada orang boleh ambik gambar, so gunakan orang tu sepenuhnya!

[caption id="attachment_6103" align="aligncenter" width="822"] Aku tak ingat ni kat jambatan mana[/caption]

[caption id="attachment_6101" align="aligncenter" width="824"] Permandangan dari atas jambatan ke kedai-kedai. Ramai![/caption]

Lepas puas ambik gambar di jambatan, kami terus masuk ke lorong - lorong kedai dan kemana saja kami nak jalan. Tak tentu hala dah!

[caption id="attachment_6102" align="aligncenter" width="823"] Crowded![/caption]

[caption id="attachment_6105" align="aligncenter" width="822"] Kat mana saja mesti ada orang[/caption]

[caption id="attachment_6104" align="aligncenter" width="825"] Abam teksi gondola[/caption]

Puas jalan! Perut pun dah lapar. So apa lagi makan la. Nak makan takdak masalah sebab banyak pilihan makanan dekat Venice ni. Kalau sanggup, makan la pizza atau kebab. Bagi aku, makan je apa yang ada janji bukan babi.

Makan pulak di tepi sungai ni. Enjoy view dan tengok orang ramai :)

[caption id="attachment_6116" align="aligncenter" width="463"] Aku makan ni je[/caption]

[caption id="attachment_6117" align="aligncenter" width="463"] Sharon makan Pizza. Makan pun tak habis. Aku yang habiskan[/caption]

Jalan punya jalan kami tersampai di Piazza San Marco. Tempat ni paling famous. Sebelum tu beli la sikit something kat Hard Rock Cafe Venice.



[caption id="attachment_6106" align="aligncenter" width="820"] Sayang betul, tengah dok repair. Tak cantik la nak ambik gambar[/caption]

[caption id="attachment_6107" align="aligncenter" width="823"] Kat sini pun orang ramai, macam semut![/caption]

[caption id="attachment_6108" align="aligncenter" width="822"] Ambik gambar poyo sat kat sini. Kenangan[/caption]

Kami pun puas meronda sampai la kaki aku melecet dan cramp tak boleh jalan. Sakit betul! First time sakit kaki sebab terlampau banyak sangat jalan. Aku rasa ni semua sebab aku tidur dalam kereta, position kaki tak betul, sebab tu jadi macam ni.

Tapi takpa, jengket jengket pun sampai. Aku sampai stress sakit kaki sampai seret kaki je, tak angkat. Biar kat dia. Time ni la dia nak sakit!

[caption id="attachment_6110" align="aligncenter" width="822"] Dok rilek sat bagi kaki rehat[/caption]

[caption id="attachment_6111" align="aligncenter" width="820"] Ambik gambar dengan poster di lorong[/caption]

[caption id="attachment_6112" align="aligncenter" width="822"] Berjalan balik ke stesen keretapi[/caption]

Perjalanan kami berakir pada jam 6 petang. Kami nak ambik tren last dari Venice ke Brescia dan tukar ke Treviglio.

[caption id="attachment_6113" align="aligncenter" width="822"] So long, Venice. See you again next time![/caption]

[caption id="attachment_6114" align="aligncenter" width="460"] Jom balik![/caption]

Luthfi Suib

Abah Rizqi. 30 Tahun. Seorang yang minat menulis dan mengembara. Dah banyak sangat tulis blog, berpindah randah dari Wordpress ke Tumblr dan kembali ke Blogger. Saya suka menulis tentang kehidupan, berkongsi pengalaman dan lain-lain lagi.

No comments:

Post a Comment