Monday, September 08, 2014

Komitmen zaman sekarang


Salam,

Jadi golongan muda zaman sekarang tak semudah zaman dahulu. Pada mulanya, orang tua kita banyak berkata tentang kekurangan dalam kesempurnaan hidup masa zaman mereka muda dan asyik berkata tentang kelebihan serta kemewahan orang muda zaman sekarang. 

Ye, kalau boleh semua orang nak hidup dalam keadaan yang sempurna. Nak semua benda ada, lengkap dan sedia. Tapi, tak semua orang mampu nak sediakan keperluan apatah lagi kehendak. 

Komitmen zaman sekarang, mencabar bila nak asingkan keperluan dan kehendak. Susah nak utamakan perkara yang perlu dan perkara yang tak perlu. Apa tidaknya, sekarang dah makin senang untuk tahu pasal orang lain dan trend yang terkini. Masing masing tahu cepatnya peredaran masa dan gaya. Oleh itu, perkara yang tak sepatutnya ada dikejar dan perlu dicari telah diabaikan.  

Bagi saya, orang muda zaman sekarang harus pandai merancang dari segi perbelanjaan dan juga masa depan. Pandangan hidup tak boleh dijangka untuk jangkamasa 1-2 tahun tetapi terus melihat 10-20 tahun akan datang. 

Zaman sekarang ni, tak kira lah lelaki atau perempuan masing masing ada komitmen tersendiri. Tak boleh nak lari dari komitment kepada diri sendiri, orang tua, adik beradik, kerjaya, masyarakat dan kerajaan. Masinh masing kena bijak. 


Luthfi
7 September 2014

0 Komen:

Post a Comment