Monday, August 21, 2017

Berbaju Melayu di bandar Würzburg

Throwback sikit cerita pasal tahun lepas yang aku tak tulis lagi. Masa aku dan kawan aku, Fadhil kami ke Germany untuk business trip. Masa on the way balik dari Wertheim Village.

Perjalanan kami dari Wertheim Village mengambil masa selama 25 minit. Dekat je, tapi aku ambik keputusan untuk guna jalan biasa 10 minit lebih jauh daripada guna Autobahn. 

[caption id="attachment_4807" align="aligncenter" width="840"] Tak jauh mana pun![/caption]

Singgah di Überkopf

Disepanjang perjalanan kami, aku melalui 5-6 pekan kecil yang menarik. Pada permulaannya kami singgah di Cafe Überkopf yang dikenali sebagai rumah terbalik. Ala, sama je macam rumah terbalik macam kat tempat kita cuma kat Jerman ni tak sepopular kat Malaysia.

Selain dari tu, lepas je drive terjumpak satu padang yang besar. Yang paling best, as requested by kawan aku, Fadhil yang teringin nak bergambar dengan gulungan rumput yang kering, so aku pun berhenti dan ambik gambar kat situ.

Kebetulan aku pun tak pernah tengok gulungan rumput kering tu. Hehe

[caption id="attachment_4810" align="aligncenter" width="822"] Permandangan Überkopf dari cafe[/caption]

[caption id="attachment_4809" align="aligncenter" width="826"] Rumah terbalik, Überkopf[/caption]

[caption id="attachment_4808" align="aligncenter" width="930"] Bersama gulungan rumput kering Jerman[/caption]

Meneroka pekan kecil

Sementara nak sampai ke Wurzburg, aku sempat menerokai pekan - pekan kecil di utara negeri Bavaria mengembalikan kenangan aku ketika berada di selatan Jerman dua tahun yang lalu iaitu di Memmingen dan Bad Groenenbach. Rekabentuk bangunan di pekan tersebut lebih kurang sama. Alah, mana nak ada beza pun. Kalau ikutkan rekabentuk bangunan di serata eropah pun lebih kurang sama!

[caption id="attachment_4816" align="aligncenter" width="926"] Pemandangan biasa, ladang, rumah, ladang, pekan dan seterusnya[/caption]

[caption id="attachment_4814" align="aligncenter" width="823"] Pekan kecil[/caption]

[caption id="attachment_4815" align="aligncenter" width="928"] 5.9 km lagi sebelum sampai di Wurzburg[/caption]

Kali kedua menjejakkan kaki di Wurzburg

To be honest, ini merupakan kali kedua aku menjejakkan kaki disini. Kali pertama pada 4 tahun lalu iaitu Febuari 2013 (tak ada post nak share dari FB atau IG sebab dah delete dua akaun tu). So, aku dah ada idea sikit lah nak pi mana since ini merupakan kali pertama mai sini masa siang. Haritu datang time winter, so memang cepat gelap. Rugi betul!

Aku dan kawan terus meletakkan kereta di Wurzburg Residenz dan berjalan - jalan di sekitar bandar Wurzburg. Bandar ni besar, so aku hanya pergi ke tempat yang menarik sahaja iaitu di Wurzburg zentrum (tengah - tengah bandar).

Apa yang aku kena perhatikan adalah masa sebab lepas je jalan - jalan, kami kena terus balik ke Frankfurt. Nak kena kejar flight lagi!

[caption id="attachment_4821" align="aligncenter" width="922"] Skodeng! Dekat sini adalah jambatan Sungai Main, sungai yang besar menghadap istana[/caption]

[caption id="attachment_4820" align="aligncenter" width="925"] Tengah bandar Wurzburg[/caption]

Perjalanan balik

Berapa jam je aku kat sana. Tak boleh nak kemana - mana sangat. Kami jalan - jalan di beberapa tempat dan beli souvenir. So, untuk beberapa jam ni aku rasa ok lah da berbaloi untuk cuci mata last minit sebelum balik Malaysia.

Perjalanan balik dari Wurzburg ke Frankfurt Am Main mengambil masa 1 jam setengah. Dah la Autobahn A3 banyak kerja - kerja naik taraf. Tu yang sangkut. Kalau jalan smooth elok, aku rasa boleh sampai lebih awal dari tu.

Kesimpulan yang aku nak buat adalah :

  1. Kalau nak mai, mai time siang. Boleh tengok pelbagai pemandangan cantik.

  2. Kat sini ada factory outlet, Frankonia Würzburg Outlet, Ohmstraße 1, 97076 Würzburg, Germany.

  3. Banyak pilihan kedai untuk shopping dan makan - makan.

  4. Banyak muzium, istana dan tempat bersejarah untuk dilawati.


[caption id="attachment_4825" align="aligncenter" width="826"] MA Doner[/caption]

[caption id="attachment_4826" align="aligncenter" width="463"] Pekena doner dulu sebelum balik.[/caption]

[caption id="attachment_4824" align="aligncenter" width="350"] Wish dari mak untuk perjalanan balik yang selamat[/caption]

0 Comentarios:

Post a Comment

Powered by Blogger.

Comments

Recent

Bottom Ad [Post Page]

Contact Form

Name

Email *

Message *

Labels

Full width home advertisement

Keep Traveling

Featured Grid Widget

Travel everywhere!

Author Description

Hey there, We are Blossom Themes! We are trying to provide you the new way to look and use the blogger templates. Our designers are working hard and pushing the boundaries of possibilities to widen the horizon of the regular templates and provide high quality blogger templates to all hardworking bloggers!

Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi

Advertisement

ABOUT ME

I could look back at my life and get a good story out of it. It's a picture of somebody trying to figure things out.

Post Page Advertisement [Top]

Advertisement

Follow Me On Instagram