Jalan - Jalan KB : Fuyyooo

Hari kedua Luth di KB amat - amat menarik. Pertama sekali, Luth sudah berjanji nak berjumpa dengan Dj Fairuz pada tengah hari tersebut (25/1/2009). Tapi, Dj Fairuz memberitahu bahawa dia sibuk dan tak dapat jumpa. Tak mengapalah.

Hari tersebut Luth keseorangan kerana kawan Luth, Fuad keluar dating bersama aweknya. Kesian kan kat Luth keseorangan. Luth mula - mula merancang untuk menyewa kereta pada hari tersebut, tetapi bila Luth tengok jalan di sekitar KB terutamanya dihadapan KB Mall, jem teruk, terus Luth tak jadi nak sewa kereta!

Biasalah, mungkin cuti tahun baharu Cina, semua anak Kelantan dan juga pelancung dari negeri lain datang menyebabkan kesesakan lalulintas pada hari tersebut.

Ini merupakan kali pertama Luth menjejakkan kaki di negeri Kelantan dan merupakan kali pertama mengembara  secara keseorangan bak pelancong orang putih berjalan - jalan di pekan Georgetown!

Perjalanan pertama bermula daripda Mamak Spicy Specialist dan menuju ke Jalan Ibrahim iaitu jalan besar dan Luth singgah di Pusat Pelancongan Kelantan di sebelah dengan Post Office. Tersasul kesitu, Luth diberikan satu template berkaitan dengan pelancongan di KB. Berpandukan template tu, Luth berjalan - jalan tanpa tujuan dibandar KB.. Yuhuu..

Ikut kaki je nak pegi mana. Luth jalan - jalan berjumpa dengan tempat - tempat dibawah:



Luth berjalan - jalan ke Muzium Diraja, Pusat Kraftangan, Pasar Khadijah, dan manyak - manyak lagi dengan berjalan kaki dari KB Mall.. Hihi.. Rasa macam pelancong asing la. Luth dok usung beg laptop kat belakang. 
 
Masa Luth sedang berjalan - jalan, Luth teringat akan bekas  assist supervisor Luth di Kamdar Bukit Mertajam yang telah bertukar ke Kamdar Kelantan. Luth terus berjalan tanpa arah dan akhirnya Luth berjumpa juga dengan Kamdar di KB nih
 
Apabila Luth menjejakkan kaki kedalam Kamdar KB nih, Luth terus berjumpa dengan bekas supervisor Luth dan dia kini telah menjadi manager disana. Banyak jugakla yang kami borakkan. Dia ajak Luth bersembang di pejabat dia ditingkat 3 bangunan tersebut. Rasa macam orang bisnes pulak, manager terus ajak naik ke ofis. Fuyyoo...

Prong prang prong prang, sejam lepastu Luth beredar untuk berjalan - jalan di pekan KB. Memang jauh perjalanan pada hari tersebut, macam nak tercabut kepala lutut neh. Tapi, letih - letih pon seronok. 
Sampai sampai je ke hotel, Sephia telefon Luth memberitahu pemergian ayahnya. 

Pada malam tu, Luth dan Fuad pegi ke Pantai Cahaya Bulan (PCB) dan itu kali pertama Luth drive di KB. Okla PCB tu, macam Queensbay di Penang dan juga RNR Bagan Ajam, Pantai Molek dan Pantai Bersih di Seberang Perai. Perjalanan kami tamat pada hari tersebut.
 

Luth Textile

Many friend call me "Luth Textile" because of my experience working at Textile Department, Kamdar Bkt Mertajam Visit My Blog : http://luthtextile.com

15 comments:

  1. Salam luth.

    Kuat sungguh kaki luth ya, boleh berjalan dari Mamak Spicy tu sampai bandar hingga ke Kamdar dan jalan lagi, fuyyo, real lah.

    Ofis KakChik dgn Mamak Spicy tu lebih dekat dari Pusat Pelancongan tu. Hari tu masa tgk mesej luth kat blog, KakChik tak dapat nak ajak jumpa sb tak dpt nak tinggalkan pej.

    Macam backpackers je luth jalan2 kat sini. Bandar KB ni kecik je dan semua pun agak berpusat di pusat bandar jadi tu yg selalu jam tu.

    Kalau nk dtg lg, inform awal2 ya.

    ReplyDelete
  2. hmmm itu kah mkna nya PAS

    kePatuhan
    keAdilan
    keSejahteraan

    hmmm,dkt PCB x skodeng ape² ker
    ahhaha

    ReplyDelete
  3. kak chik

    aah.. malam tu tidur tak kalih la Kak Chik sebab letih sangat.. haha.. Tapi jalan2 situ memang puas.. Semua tempat dah merasa.. Tak payah nak naik moto/kete/bas dah..

    ok kakchik.. nanti luth akan bagitau awal-awal.. pegi aritu pon tak dirancang sebenarnya.. pg slalu je..

    ReplyDelete
  4. Khairil
    tak skodeng pape pon..
    just g ushar2 dan balik jer..
    huhu

    ReplyDelete
  5. lama tak gie kb..
    rindunya kat kengkawan kat sana..
    hukhuk..

    ReplyDelete
  6. LUTH..

    nanti jalan2 di Putrajaya lak eh..

    (^_^)

    ♥Yanie Putrajaya♥
    *********************************

    ReplyDelete
  7. haha. kenapa tak cakap awal awal. boleh saya bagi peta. huhu~

    ReplyDelete
  8. best nye g jale-jale jauh.. banyak la borong barang2 kt cna yer?

    ReplyDelete
  9. terkadang mmg seronok jln2 sorang diri tp AWAS....bahaya ada di mana2...

    Bila agaknya nk jumpa akak ? Ahaks...

    ReplyDelete
  10. waaa..jln sorg2 pun boley jadi ekk.. hehhee

    ReplyDelete
  11. patut lah aku nmpak mcm muka kau jer,,duk pusing2 dlm kb mall..hahaha,,,

    http://blog.alamz.com

    tukar sikit tmpat komen nie,,biar lbih mesra domain..hehehe

    ReplyDelete
  12. weyh ...
    ko x soh ubey panggang jd guide tour ko kew ???

    huhuhu

    ReplyDelete