Thursday, February 12, 2009

PS Tips : Jom Edit TEXT dengan Cepatt!!


Salam semua. Dah lama Luth simpan posting neh.. Ok, saja je nak share ilmu dengan korang. Anda penah tak mengalami masalah nak edit text di Adobe Photoshop? Pernah kan? Kadang kala, masa yang diambil untuk mengedit text di PS memang lama. Nak tunggu dia proses tu lambat.

Tapi, kini ada cara yang betul untuk mencepatkan proses mengedit text. Semudah ABC. 



Kita sering kali menekan pada tajuk untuk menukar Layer ke Layer kan? Itu merupakan salah satu teknik untuk mengubah layer, tetapi, bagi Text, anda tidak boleh berbuat sedemikian.

Dengan meng-klik pada tajuk text, ia akan menyebabkan operasi program Adobe PS akan menjadi lambat. Itu merupakan salah satu sebab berlakunya error di PS. Kadang kala, masalah ini menyebabkan kita terpaksa tutup aplikasi PS.
Untuk mengedit text dengan cepat, anda hanya perlu meng-klik pada lambang "T". Sungguh mudah. Jika anda tekan double klik pada lambang T, anda akan peroleh seperti berikut.
Keseluruhan Text anda akan di-highligt dengan cepat. Ada juga tips kepada anda yang mahu mempercepatkan operasi meng-edit text.

Mudah kan? Betul tak Luth cakap? Semudah ABC!

P/s: Tutorial Ini berguna kepada Newbie yang masih belum cekap menggunakan Adobe PS
P/ss: Kepada anda yang ingin mengikuti tutorial diatas, baik anda buka dokumen berfomat PSD yang mempunyai text. Lagi senang.

5 comments:

Powered by Blogger.

Comments

Recent

Bottom Ad [Post Page]

Contact Form

Name

Email *

Message *

Labels

Full width home advertisement

Keep Traveling

Featured Grid Widget

Travel everywhere!

Author Description

Hey there, We are Blossom Themes! We are trying to provide you the new way to look and use the blogger templates. Our designers are working hard and pushing the boundaries of possibilities to widen the horizon of the regular templates and provide high quality blogger templates to all hardworking bloggers!

Designed by OddThemes | Distributed By Gooyaabi

Advertisement

ABOUT ME

I could look back at my life and get a good story out of it. It's a picture of somebody trying to figure things out.

Post Page Advertisement [Top]

Advertisement

Follow Me On Instagram