Thursday, February 12, 2009

PS Tips : Jom Edit TEXT dengan Cepatt!!


Salam semua. Dah lama Luth simpan posting neh.. Ok, saja je nak share ilmu dengan korang. Anda penah tak mengalami masalah nak edit text di Adobe Photoshop? Pernah kan? Kadang kala, masa yang diambil untuk mengedit text di PS memang lama. Nak tunggu dia proses tu lambat.

Tapi, kini ada cara yang betul untuk mencepatkan proses mengedit text. Semudah ABC. Kita sering kali menekan pada tajuk untuk menukar Layer ke Layer kan? Itu merupakan salah satu teknik untuk mengubah layer, tetapi, bagi Text, anda tidak boleh berbuat sedemikian.

Dengan meng-klik pada tajuk text, ia akan menyebabkan operasi program Adobe PS akan menjadi lambat. Itu merupakan salah satu sebab berlakunya error di PS. Kadang kala, masalah ini menyebabkan kita terpaksa tutup aplikasi PS.
Untuk mengedit text dengan cepat, anda hanya perlu meng-klik pada lambang "T". Sungguh mudah. Jika anda tekan double klik pada lambang T, anda akan peroleh seperti berikut.
Keseluruhan Text anda akan di-highligt dengan cepat. Ada juga tips kepada anda yang mahu mempercepatkan operasi meng-edit text.

Mudah kan? Betul tak Luth cakap? Semudah ABC!

P/s: Tutorial Ini berguna kepada Newbie yang masih belum cekap menggunakan Adobe PS
P/ss: Kepada anda yang ingin mengikuti tutorial diatas, baik anda buka dokumen berfomat PSD yang mempunyai text. Lagi senang.

5 comments: