Tutorial Photoshop Basic : Jom Buat Image ber-boder!

Dah lama tak buat Tutorial Tutorial Photoshop. Haha, tutorial kali ni merupakan tutorial yang direquest oleh Kak Intan yang rajen bermain dengan photoshop!

Tutorial kali ini merupakan tutorial yang amat basic bagi orang yang amat mahir dengan Photoshop, tapi bagi orang yang tak mahir menggunakannya, ia amat sukar diaplikasikan. Ok. Tutorial kali ini amat ringkas dan mudah!


 Ok, itu merupakan gambar yang tak diedit dan tidak dibuat frame. Amat biasa kan? So, kita ikuti langkah - langkah untuk membuat frame biasa - biasa.

PERGI KE LAYER >> LAYER STYLE dan pilih BLENDING OPTION

Kemudian, ada satu kotak akan keluar selepas anda memilih blending option tersebut. ( Pastikan anda telah memilih layer yang anda hendak membuat frame tersebut)


Kemudian, Pilih Stroke dan akan keluar macam ini yer

Ok, Sudah Siap. Senang kan? Gambar anda akan jadi macam ni


Aha, style ini boleh diaplikasikan kepada Tulisan juga. Anda boleh membuat frame atau boder pada tulisan yang anda buat tersebut. Contohnya seperti dibawah ni!

Luth Textile

Many friend call me "Luth Textile" because of my experience working at Textile Department, Kamdar Bkt Mertajam Visit My Blog : http://luthtextile.com

12 comments:

  1. wah!

    nampak seronok..

    tapi napa photoshop aku cam broke je nih~

    ReplyDelete
  2. bagusnye ade tutorial photoshop... sdg mncube vector... ade basic paling mudahh..hehe..

    ReplyDelete
  3. wah!ada tutorial lg kt cni..hehe mari blajar;)

    ReplyDelete
  4. tq luth...atas kesudian mengajar teknik2 membuat photoshop nih.

    ReplyDelete
  5. wah.. pakar phhotoshop la bro kita nie.. hihi..

    ReplyDelete
  6. Tak de ke tutorial Photoscape?

    Huhuhuhu :)

    ReplyDelete
  7. askm..lamaa x singgah cni...new layout..kemas n kool

    ReplyDelete
  8. photoshop..nmpk cam besh n mudah..tp saye gune photoscape..leh wat tutorial lak..")

    ReplyDelete
  9. siap ade before n after erk..

    ReplyDelete
  10. wehh
    aku nak tutorial buat boder design awan tu mcm pic atas skali...

    ReplyDelete
  11. Tq Luth..
    Baru tahu wat border guna ps camner..
    Tq2..
    Best..

    ReplyDelete