Sunday, May 10, 2009

Tutorial Basic Photoshop : Tonjol diri dalam imej hitam putih!

Ok, ini merupakan tutorial yang amat basic. Memang senang nak membuat imej seperti diatas tu ha. Model kali ini ialah tuan tanah blog iaitu Luth sendiri. Hehehe. Sesiapa yang nak jadi model tutorial photoshop Luth, boleh hantar email ke luthtextile@gmail.com

Haha.. Langkah nak buat gambar kita berwarna dan latar belakang hitam putih memang senang. Ia perlu menggunakan layer yang mana akan menyebabkan kesan hitam putih + warna akan naik. Ok. Langkah pertama:
Ok, Luth pilih gambar tu. Luth nakkan badan Luth sahaja berwarna dan nakkan gambar latar belakang yang berwarna hijau tu menjadi hitam putih. Langkah kedua :

Ok, kemudian anda perlu copy layer yang asal dan jadikan dua layer. Satu Background dan satu lagi Background copy.


Kemudian, potong tempat yang anda suka. Pastikan anda memilih layer background copy untuk memotong gambar anda tu. Ok, dan alat yang paling direkemenkan untuk anda menggunakan ialah Pen Tool. Cara lain boleh dilihat disini  yer.

Dah siap semua tu, kita pegi ke langkah ke tiga:

Ok, dah siap imej anda dipotong, pilih layer background dan pegi ke IMAGE > MODE > GRAYSCALE dan jangan lupa, anda memilih layer background.

Contoh lain penggunaan teknik ini :


Letakkan layer hitam putih dibawah dan yang berwarna diatas yer. Itu saja. Selamat Mencuba!

13 comments:

  1. senang je wat gune fotoshop eik..tp skrg ni,yg teros bole wat cmni auto pn lg best..manual ni leceh..hoho ;)

    ReplyDelete
  2. haah
    btol
    ley kot gune yg auto trus
    camne ek?
    tau x?
    kawn dew tunjk
    tp xmo ajo

    ReplyDelete
  3. best wo. bagusla..nnt aku nak try hahaha

    ReplyDelete
  4. ni bkn hafizi pnya blog ka?
    ka blog org len?
    hee sori kalo silap
    erm thanx ya sudi share ilmu
    :)

    ReplyDelete
  5. salam luth..

    cun cun memang cunnn
    luth wat tutorial len plak ye
    sgt menunggu niiii...alang2 tlg buatkan header tuk kawe skali haks kebugilan header ni

    ReplyDelete
  6. bagus bagus...rajin kongsi ilmu!

    thank you adikku...

    ReplyDelete
  7. wah. mcm ni rupa nya org2 duk buat ye. nak kena buat gak nih

    ReplyDelete
  8. best nya tutorial dlm malay, senang phm, haha ^_^

    ReplyDelete