Saturday, August 15, 2009

Boleh percaya ke pada cinta siber?

Dari skrin turun ke hati. Itulah detik pertemuan yang menemukan seseorang A kepada B. Erm, apa pendapat korang pasal kes ni ha? Actually, aku pon pernah terjebak dengan cinta siber ni. Pada permulaannya dulu, aku terjebak dengan semua - semua ni dengan gian berchatting.

Dulu - dulu aku tak aktif lagi sosial networking seperti Friendster, Facebook, Myspace dll dan aku hanya suka berchatting. Dah lama dah aku tinggalkan dunia chatting, lebih kurang 2 tahun yang lepas sebab aku rasa chatting ni lebih membuang masa dan sia - sia. Dari gila berchatting, aku kenal ramai "kawan" dari alam maya tersebut.

Pada permulaannya, hanya gatal - gatal tangan untuk menambah rakan didalam senarai daftar, aku mula kerap berchatting dengan si dia. Daripada malu untuk berbicara, kami selalu bercerita tentang peribadi, sekolah, perasaan dan lain - lain lagi. Dulu, aku tak kerap pegi cyber cafe dan sejak dari aku kenal si dia tu, kekerapan aku ke cyber cafe meningkat. Boleh dikatakan, tiap - tiap hari aku akan pegi ke situ dan menunggu si dia.

Boleh dikatakan, kami akan membuat temujanji pada setiap selang sehari. Aku amat suka akan gaya dia mengambil berat tentang diri aku walaupun kami hanya kenalan di internet dan juga tak pernah nak jumpa. Dalam beberapa bulan kami kenal melalui internet, kami mengistiharkan kami telah "bersama". Aku suka dia, dan dia suka aku. Perhubungan kami yang "istimewa" itu bertahan lebih kurang enam bulan.

Lepas kami declare, aku suka ke cyber cafe dan kekerapan tu bertambah. Kalau aku tak dapat ke cyber cafe, aku akan telefon dia (masa tu takdak henset, so telefon rumahlah jadi sasaran). Aku pemalu. Aku malu nak panggil gelaran yang macam korang dok panggil sekarang. Kemudian aku sendiri meminta putus sebab terlalu bosan. Itulah salah satu daripada cerita "kayangan" aku dan si dia. Itu cerita aku, bagaimana cerita korang?

Apa yang aku dapat simpulkan adalah:
  • Percintaan diinternet tak boleh dipercayaai 100%
I leb u, U leb me, tapi habok pon tak ada. Konon setia, cinta sampai mati gila - gila, tapi dimanakah kesetiaan dan kasih sayang tu dibuktikan? Telefon sampai subuh? Online sampai lebam? Takde pape pon. It's nothing. Ada daripada mereka, hanya menjadikan si dia tu sebagai pakwe/makwe no. 2 ataupun awek/balak online jer.

  • Hipokrit/Penipu
"Pinggang i 32 setengah, i kulit kuning langsat" berikut keterangan si dia, tapi bila dah jumpa, masyaAllah, aku takut nak tengok. Tak sekuning buah langsat pon. Yang si laki pulak 'gebang' pulak "Esok i tunggu u tepi pokok rambutan, rambut i kerinting, badan i 'tough' dan tinggi" tapi tengok kecik kemetot. Adoyai.

  • Pembaziran masa
Mana tak bazir masa, asyik - asyik tengok laptop, mengadap Pc dok cari awek/balak baru. Kalau dapat yang elok, alim dan warak takpe, tapi yang dapatnya kaki pompuan, laki gila seks dan banyak lagi.

  • Takut hadapi realiti
Bab ni ada la juga sangkut paut. Yela, selalu ajak jumpa, takmboh. Nak jumpa je taknak. Alasannya tak bersedia. Tah makan tahun la bercinta dalam internet, sampai dah muak, nanti terus putus macam tu je. Hohoho.

Apa - apa pun, pendapat yang aku tulis tu tak lah 100% betul dan aku letakkan apa yang betul bagi aku. Aku dah rasa meluat kalau orang jadikan internet sebagai medan cari jodoh. Tak semua orang baik ada kat internet ni.

Satu lagi, selain chatting, cinta cyber boleh berlaku bermula daripada tambah kawan - kawan di laman web sosial network. Aku dah alami semua ni. Cuma satu je tak lagi, bercinta dengan bloggers aku belum cuba lagi. Hehehe

42 comments:

  1. tak juga..alhamdulillah dah 6-7 thn juga kami bersama..hehehe

    tunggu masa nak kahwin je ni..
    tp xtau bila..hahhaa :D

    ReplyDelete
  2. xsemua cinta cyber xle dipercayai
    tp jgn percaya 100% la
    hehehehe

    ReplyDelete
  3. aku pun x caya gak ngan cinta cyber neh.. tpi kan, ada yg dah nak kawen pon hasil berkenalan di dunia cyber.. masing2 kisahg tersendiri...

    ReplyDelete
  4. depends la..de gak yg bertemu jodoh di alam siber...tp banyak yg menipu la dr yg jujur...try la becinta ngn bloggers plak..ahahaha

    ReplyDelete
  5. ade jugak yg betul ape kte luth tue,dan mungkin ade kebaikan juga bercinta di dunia siber nie,kila n suami pon bercinta melalui alam siber,dan alhmdllh berkat doa kami dan keluarga,akhirnye 2tahun stngh kami telah bersama,alhmdllh...

    psssttt:smoga luth akn dipertemukan dgn cinta yg lebih indah dr yg sblumnye,amin

    ReplyDelete
  6. Huhu.. Kakak Saffa punya BF kenal melalu myspace. Dah 2 thn. Okay lah. =)

    Bergantung pada org sebenarnya.. =)

    ReplyDelete
  7. emm..btol 2 x leh caya pd cnta cyber 100%..hakikatnya dunia bercinta ni pnuh kepura-puraan...(ustaz sy ckp)x ksah la cyber ke x...huhuhu..

    ReplyDelete
  8. Salam encik luthfie.

    skrg moden dah.
    ramai nak jdi mcm wardina tu.
    cinta suci^_^

    kita kena ikhlas, nk dapat yg ikhlas ni.
    dan jgn harap pde psgn kite,
    memg akan kecewa jika bukan cinta internet pun.

    harap pada ALLAH , dia akn tlong punye.
    dah usaha, tapi tak jadi, nk wat mcmne.
    tapi ALLAH itu adil, dia msti ade sebab.

    jodoh ditanganNYA,
    jgn "menentang" sgt terhdp sesuatu,
    nanti ditkdirkann demikian jugak;p

    ReplyDelete
  9. best plak baca en3 ko pasal benda nie

    bro. Aku sokong yang orang kat tenet

    nie x leh percaya 100%, cam orang gila s*ks

    tu aku penah kena, time tu aku guna

    nickname pompuan. Bila dia mesej pelik2,

    terpikir aku, ade jugak orang

    camni ek.. hahahahahah

    ReplyDelete
  10. Kena hati-hati . Biar jumpa & kenal hati budi dulu baru la ambil keputusan nak bercinta atau tak dgn individu tersebut .

    ReplyDelete
  11. hehe..bagi teja...masuk internt ni bukan nk mncari jodoh..hanya mencari kawan..tapi kalao Allah da tntukan salah seorang kawan2 intrnet tu sbgai jodoh, terima je la..tapi tu la..

    bnyak rsiko yg kita kena face bila bercinta dengan org yg kita kenal melalui siber..biasalah..

    kadang2 penulisan xsama dengan perwatakan...

    apa pun, kepada yg berjumpa teman hidup di internet dan serasi bersama, tahniah dan alhamdulillah...

    bagi yang ada niat nk mencari tu, bukan xleh ada niat, cuma takut benda len lak yg jadi bila mybe one day kita terlalu obses mencari pasangan kita di alam maya ini...

    fuhh..berjela..hahha

    ReplyDelete
  12. ada pengalaman ker bro?? hehehe..
    kadang2 ade leh percaya..tapi banyak yg tak leh la skg ni..ade member tu kawin kenal dalam chatting jer..bahagia smpi skg..hu3

    ReplyDelete
  13. tak semuanya tak baik tapi majoriti hampas punya....aku pernah kena ...sedihhhh

    ReplyDelete
  14. hahahaha..
    state sekarang : gelak berguling-guling..

    lawak la awak..xsngka lak awak pnah terjebak dlm cinta cyber..ku x ada experience macam tu..ku cinta SMS..
    hahahaha

    ReplyDelete
  15. penah kene tipu,
    penah jmpe yang baik..
    tapi ape pn mmg xle pcye 100%

    ReplyDelete
  16. depend jgak luth...
    tp jgan telalu pcaye sgat 100%..
    tue jer...

    ReplyDelete
  17. aku rasa kat cyberspace ke kat luar ke sama je..kena selalu ada step2 utk sampai ke kemuncaknya iaitu perkahwinan..

    bukanla level yg sama je setiap masa..mmg tak ke mana la jawapnya

    kalau kat luar pun tiap2 kali jumpa i lap u, u lap me..last2 mmg lap air mata je lah haha

    ReplyDelete
  18. Oit...jangan memain woo...ada yang serius...SEPUPU aku dah 4 anak wooo...semuanya pasal cinta cyber la!

    ReplyDelete
  19. Luth...

    Yang penting niat kita.. Kalau niat setakat nak berseronok2...takat itu aje la yang kita dapat. Tapi kalau niat kita ikhlas mencari jodoh disertakan dengan usaha-usaha yang halal..insyaAllah kita akan bertemu dengan apa yang kita cari..Tak banyak bezanya samada mencari thro' cyber atau direct.

    ReplyDelete
  20. Pokok pangkalnya HATI...

    nak komen panjang2...tiada pengalaman....

    ReplyDelete
  21. waedina saffiya 2 elok je..da tiga pun anak (yeke 3??)

    bagi sy 50-50 la..
    kakak saya kenal bf dia pun dengan frenster
    nak kawen da bulan 12 ujung taun ni

    tentang takut hadapi rea;iti
    sy salah sorang yang macam 2
    dats y sy tak cari cinta melalui internet
    hohoho
    sy takut kalau da bersayang2 ngan orang 2 tp tak penah jumpe pun....then ble jumpe kene reject
    huhuhu taknak2

    ReplyDelete
  22. salam..
    selalu sy jadik SR.
    tp kan bila topic pasal cinta internet nie sape nyer blog pon sy mesti komen..wahhaaha..gile glamer lak..
    ok,
    sy mengenali dunia chating pd umur 15(now im 27).kemudian mengenali kawan chating(lelaki)dr umur sy 15 hingga umor sy 17.
    dan kami hanya berkomunikasi melalui public phone n surat(time tu handfone baru nak pemes...)
    masing2 anta gambar..
    so after 3 years berkomunikasi melalui fone.kami mengambil keputusan utk berjmpa.
    dat time status mmg da mcm org bercinta..
    dan sy lak x penah bercinta..
    malu ngan fizikal sy masa tu..ai nie gemukss..hehehe..)

    dan disini segala2nya bermula,
    masa dia sampai sy da tahu dah yg tu dia,tp bila dia nampak je sy,terus dia pusing dan blah..
    terkedu jap sy..
    since dat day,dia langsung x pick my call.dan kami putus pas tu..
    moral of d story:
    1.sy kantoi SPM(nyesal giler..)
    2.abes duit sy coz sy je yg dok call dia..
    mmg kecewa sbb dia janji mcm2 ngan sy b4 jmpa.selepas 5thn kejadian tu dia nk balik jmpa sy.tu pon pas sy x sengaja call dia balik(iye sy ssh nk lupakan dia)kali nie dia janji x lari.
    happy giler sey.sbb sy ingat ada harapan lagik.alhamdullillah dia mmg x larik..
    tpkan,sy rs ada sbb nape Allah x bg kami berkawan lebeh rapat.
    rupanya mamat nie jenis masuk bakul angkat sendiri..
    dlm beberapa jam jmpa tu,sy rs mmg nak balik sbb x thn dia asyik memuji diri dia jer..
    sy hensem la.nak jadik model la,penyanyi la,pelakon la.hape la.bla..bla..bla..
    pastu siap perli2 sy tu.katanya,nnt kalu dia da jadik model o pelakon xkan dia nk awek dia gemuks mcm sy.(erm,sy mmg panas ati masa nie..)
    ekceli kan,sy nie mmg malas nk balas balik dianyer ckp.
    kalu sy balas sy takot dia lak nages teresak2..
    nak tahu kenapa?
    dia nie ketek..badan tu x ler kurus sgt,ala2 chubby.cuma dia putih jer.da tu ada ati nak jadik model,pelakon...eeeeiii..!!!
    pas pd tu mmg sy bersyukur sgt yg sy x kapel ngan dia..

    tp kan da lebeh dari 10thn da sy kenal dia,sy x penah jmpa pon mana2 gamba dia dlm majalah ke surat kabar ke.xde pon dia masuk realiti show cam AF,anak wayang pilih kasih???pape pon sy harap he doing well in his life.menda da jadik,no heart feelings..malah sy bersyukur menda nie jadik kalu x,mesti sy merana kapel ngan dia..hua3x...

    now sy da kawin hampir 5 thn..
    kawin ngan kawan chating gak..
    hehehe..nk wat camner,da jodoh..
    p/s : nie adalah komen sy paling panjang yg penah sy komen kat blog org lain..heheehehe x bole blah tol!! :P

    ReplyDelete
  23. tahu x ngaper ... hahaha
    walaupn ak gila chatting & blog , tp ak x jd kn tenet sbg tempat cr jodoh ... i'm a reality person ...biasanya , klu kwn dlm tenet , ak jarang2 b no h/p ak sbg jln utk m'elak ia jd yg lain ... bg ak , klu knl kt tenet tuh , situ jerk ... x yah nk tepon ke , jumpa ke apa ... nnt klu b'mslh , ak jg yg d'p'salah kn ...

    P/S : ak ad impian utk jumpa bdk2 blog yg rapat dgn ak mcm ko , neo , ubey , ratu dan mesmerising 1 ... haha ... bila nk jumpa , serah kn pd yg maha b'kuasa ... kita hanya m'rancang ... huhu

    ReplyDelete
  24. serious! tak semua camtu. byk mbr2 saya berkaya membawa cinta internet ke jinjang pelamin. so jeolous!

    ReplyDelete
  25. sokong mr bintang!!!it depends to tuan pny body pny perangai..

    ReplyDelete
  26. ada yg ok..ada gak yg x ok..taleh nk caye 100% sgt..tp pd chii ar kan..kalo niat awal kita nk kwn leklok ngan dia..insya Allah..kita akan dpt yg elok..tp kalo niat da len..mmg mcm2 ar yg akan jd pastu..

    cam abg ngan akak ipar..dorang kenal kt chat..bersahabat baek selama 5 thn..akhirnya wat kata sepakat utk bersama..alhamdulillah..

    ReplyDelete
  27. erm bagi aku & kwn2 yg dah ada byk pengalaman bercinta dlm cyber, pengalaman kami kebanyakannya berakhir di jinjang pelamin.. namun aku aje blom agi.. hahaha..

    ReplyDelete
  28. menarik gak N3 kali ni..

    saya banyak gak la pengalaman...

    tapi kalo tahap sampai bercinta tu xda la...

    banyak gak kenal dlm alam maya ni jd kawan sampai sekarang....

    soal jodoh, xkira la jumpa kat mana pon kalo dh jodoh......

    psl kekal ke tak tu bergantung pd niat masing2...

    kalo betul2 ikhlas insyaallah, akan jumpa apa yg dicari..

    =)

    ReplyDelete
  29. ni bergantong kepada kesetian seseorang la...
    tp kbnykkn org dalm dunie siber ni tak bole caye sgt...

    ReplyDelete
  30. aku ada gak jatuh sayang + cinta kat cyber2 neh. tapi tak lama je perasaan tu. lelama ilang la tu and we ends up be a fren only! T_T

    ReplyDelete
  31. alhamdulillah...hubungan kasih ladynass dan killvearn yang bermula dari blogger, dan kini berusia 1 tahun...keluarga sudah bertemu dan bermesra...dan segalanya direstui..alhamdulillah!...dan sedang menunggu masa yang sesuai untuk diikat bersama,sehidup dan semati... :)

    ReplyDelete
  32. byk yg betul.
    mmbazir ms tu lagi betul.

    tipula kalo ya xpernah.
    almaklumla, tenet free je. mak bayar. anak 24jam on9. haha!

    penah gak keluar tp berteman. ajak kwn gurl jd teman. maklumla, fee pon tau...ya ni susah nak pcaya org. well...

    jgn x pcaya, ajak abang kandung teman pon pernah...ok full stop!! ngeh..

    ReplyDelete
  33. cinta cyber sy x brkekalan pn. stop cmtu je lps internet kne potong time 2005 dulu. tp pengalaman tu best la jgk. cuma pelajaran terkantoi sikit sbb lalai. huhu

    ReplyDelete
  34. hehe.. ttbe teringat cte2 dlu.. owhh.. malu btol~

    ReplyDelete
  35. saye pon penah jgk..
    dan tu adelah 1st love sy after spm
    mmg tak dapat lupekan smpai bila2
    tp die telah mengecewakan sy
    meninggalkan sy terkapai2 ketika sy masok PLKN.
    balik plkn dia ade gf laen
    wth? :((

    ReplyDelete