Thursday, October 19, 2017

Fahami hak pembeli rumah elakkan penipuan

Penulis :  Dr Mona Isa

KISAH penipuan membabitkan penjualan banglo harga murah bukanlah satu perkara yang baharu.

Beberapa syarikat berpayungkan hartanah dilaporkan pernah menyebabkan kerugian jutaan ringgit.

Terkini kerugian awam sebanyak RM6.10 juta melalui penjualan banglo pada harga murah, baru-baru ini jelas menunjukkan bahawa sehingga kini tahap pengetahuan masyarakat mengenai asas pemilikan dan hak-hak sebagai pembeli hartanah kediaman masih rendah.

Masalah ini tidak akan wujud jika rakyat Malaysia maklum bahawa mana-mana pemaju tidak boleh menjual projek kediaman hartanah mereka selagi masih belum memohon atau mendapat kelulusan Lesen Pemaju Perumahan dan Permit Iklan dan Jualan Baru daripada Bahagian Pelesenan Pemajuan Perumahan, Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT).

Selain daripada itu, pemaju hendaklah mempamerkan nombor rujukan kelulusan permit di brosur atau apa-apa risalah pemasaran mereka, manakala pembeli pula memiliki hak untuk memastikan bahawa projek terbabit mendapat kelulusan permit jualan sebelum apa-apa bayaran deposit dibuat.

Penipu hartanah kaut untung atas angin

Sama ada kita sedar atau tidak, penipuan berkaitan hartanah ini sering berlaku secara berterusan dan berleluasa dengan pelbagai 'scammer' atau penipu hartanah melalui pelbagai aktiviti pelaburan dan pendidikan hartanah demi mengaut keuntungan atas angin dan yang sering menjadi mangsa ialah masyarakat umum.

Ini belum lagi menyentuh kisah penyelewengan wang di dalam transaksi hartanah pasaran sekunder ataupun lelong yang sebenarnya sering dipaparkan oleh media.

Apa yang penting di sini untuk bakal pembeli amat perlu meneliti brosur jualan atau iklan berkaitan dengan projek hartanah yang hendak dibeli.

Sama ada pemaju menjual sendiri kediaman atau Syarikat Ejen Berdaftar yang dilantik, mereka perlu mengikut syarat yang ditetapkan oleh pihak KPKT iaitu hendaklah mencatatkan butiran penting.

Perkara itu termasuk nombor lesen pemaju dan tempoh sah laku, nombor permit iklan dan jualan dan tempoh sah laku, nama pemaju, nombor telefon, jenis pegangan hartanah yang dijual, spesifikasi rumah, petak aksesori, tarikh pemajuan perumahan dijangka siap yang dinyatakan bulan dan tahunnya, harga jualan minimum dan maksimum bagi setiap jenis rumah yang dijual berserta nama pihak berkuasa tempatan yang meluluskan pelan bangunan dan nombor rujukannya di dalam brosur jualan atau apa-apa cadangan iklan bagi memasarkan projek mereka.

Profesional ditauliah layak jadi perunding hartanah

Kebiasaannya, pemaju mencetak maklumat butiran penting ini dengan tulisan yang sangat kecil hingga tidak disedari oleh bakal pembeli.

Selain itu juga, masih ramai antara kita yang tidak sedar mengenai fungsi Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah Malaysia (LPPH) yang mengawal selia profesion hartanah di Malaysia. Lembaga ini mentauliah seseorang yang disahkan layak dari aspek akademik dan pengalaman profesional ditauliah Lesen Penilai Berdaftar, Ejen Hartanah Berdaftar dan Pengurus Harta Berdaftar.

Profesional yang ditauliah lesen daripada Lembaga Penilai ini layak di sisi undang-undang untuk menjalankan aktiviti perundingan hartanah seperti penilaian, jual beli, pengurusan hartanah, seminar atau kelas latihan berkaitan hartanah.

Kini, rakyat Malaysia boleh terus menyemak laman sesawang rasmi LPPH untuk mengenalpasti mereka yang diberi pentauliahan atau lesen syarikat perundingan hartanah di Malaysia.

Bagi bakal pembeli yang ingin membeli rumah kediaman di pasaran sekunder (sub-sale) pula dinasihatkan berurusan dengan Perunding Hartanah yang sah di sisi undang-undang dan syarikat yang bernaung di bawah Lembaga Penilai, Pentaksir dan Ejen Hartanah Malaysia.

Apa yang semua pihak perlu sedar adalah sangat berisiko untuk berunding dengan mana-mana pihak yang tidak berdaftar kerana wang deposit belian tidak dijamin di sisi undang-undang.

Kontrak penyewaan penting supaya tidak ditipu

Seseorang pembeli boleh membuat panggilan telefon ke Pejabat Syarikat Perunding terbabit bagi mengesahkan status Perunding Hartanah yang berurusan dengan pihaknya atau menyemak laman sesawang LPPH bagi memastikan status kewujudan syarikat yang dilantik.

Kes penipuan bukan sahaja berlaku dalam urusan jual beli kediaman malah di dalam transaksi penyewaan juga sering berlaku penyelewengan.

Kebanyakan daripada mereka tidak mempunyai kontrak penyewaan dan tidak melihat kepentingan kontrak penyewaan yang sah di sisi undang-undang menyebabkan ada pihak yang ditipu atau menipu dalam tempoh kontrak penyewaan ataupun selepas habis kontrak penyewaan.

Menyedari keadaan itu, pihak kerajaan, baru-baru ini mencadangkan untuk mewujudkan Undang-Undang Sewaan Kediaman bagi membolehkan penyewa dan pemilik kediaman melindungi wang deposit.

Langkah ini sangat baik dan kena pada masanya kerana undangundang ini bukan sahaja melindungi kedua-dua belah pihak malah dapat mengurangkan dan menyelesaikan masalah berkaitan penyewaan sehingga ke peringkat tribunal dan mahkamah selain mengambil kira trend penyewaan yang semakin berkembang di Malaysia.

Penulis ialah Pensyarah Kanan di Pusat Pengajian Harta Tanah, Fakulti Senibena Perancangan dan Ukur UiTM; penulis 'Membeli Rumah Semudah ABC' serta Penilai dan Ejen Hartanah Berdaftar

Sumber : Berita Harian Online

2 comments:

  1. nak beli rumah perlu ada ilmu juga,. kalau main terjah je memang boleh merugikan termasuklah kes buat rumah banglo murah tu..
    kena tanya macammana harga tu lebih murah dari pasaran supaya tidak berlaku penipuan.
    kena juga dapatkan maklumat dari agensi berkaitan perumahan negeri untuk maklumat lanjut

    ReplyDelete