Saturday, February 15, 2020

Pengalaman Memandu di Jeju Island, South Korea


Ni kali pertama saya memandu di Korea Selatan. Umum mengetahui bahawa Korea Selatan memandu di sebelah kiri berbanding kita di Malaysia. Bagi saya dah tak kekok untuk memandu disebelah kiri sebab dah pernah memandu di Eropah. 

Cuma, cabaran memandu di Korea Selatan khususnya di Jeju Island adalah undang-undang tempatan, traffic lights, signboards, road marking dan SPEED LIMIT.

Kereta Sewa Lotte-Rent-A-Car

Saya pilih untuk ambil di Lotte-Rent-A-Car. Sebab? Syarikat ni adalah syarikat sewa kereta yang besar. So, agak yakin dengan system syarikat depa. Semua urusan booking melalui online dan saya bayar guna kad Bigpay. Mudah!

Masa sampai je di Jeju Airport, hampa terus ke parking area untuk ambik transit bus ke Jeju Auto House. FREE je. Perjalanan dari aiport ke Auto House kurang dari 15 minit. Dekat. 

Once dah sampai Auto house, bagi passport, permit memandu antarabangsa dan sign beberapa borang maklumat. Yang penting, depa tak mintak pun duit deposit. Registration sangat smooth. Staff di kaunter akan terangkan rules and regulations tentang car rental. Saya pilih untuk ambik full coverage CDW. 

Dengan full coverage CDW, tak payah dah fikir tentang nak kena bayar jika kemalangan, rosak atau tayar kereta sewa pecah. Jika kemalangan, insurans akan cover kerosakan kereta, kenderaan orang lain, harta awam dan pejalan kaki. 

Jika tayar pecah, telefon je. Depa akan gantikan kereta dengan yang baharu. Sempoi kan? Memang tak payah pening-pening kepala. 

SPEED LIMIT

Sepanjang 3 hari memandu di Jeju Island, saya boleh simpulkan bahawa orang Jeju bawak kereta agak perlahan. Had pemandu dijalan 3 lorong biasanya 60-70&80 km/j, manakala kebiasaan tempat 50 km/j. Kalau memandu di dalam kawasan bandar, speed limit adalah 30 km/j. Bukan tu je, kena perhatikan speed limit camera ada disepanjang jalan.

Kalau ambik kereta sewa tu pastikan ambik lengkap dengan GPS. Kereta yang saya sewa Kia Morning dah lengkap dengan built in GPS. So memang mudah nak bawak kereta. Masa ambik di rental company pastikan depa dah tukarkan ke bahasa Inggeris. 

ROAD MARKING

Bila memandu, tanda jalan ataupun marking sangat penting kan? Untuk guide kita nak ke kiri, kanan atau lorong yang betul. Dengan pengalaman saya memandu di Italy, Germany, France, dan dinegara Europe yang lain, saya rasa road marking di Korea Selatan sangat lengkap dan straight forward. 

Jika hampa berada di persimpangan jalan, atas jalan tu dah ada marking kat mana hampa kena lalu/ikut. Kat situ dah ada pelbagai tanda contohnya arah mana nak masuk, kalau hampa pandai baca tulisan depa lagi mudahlah nak memandu. 

Kat atas jalan depa dah marking siap-siap jalan sehala ataupun no entry. Kalau kona je kiri ataupun kanan, tengok marking atas jalan sama ada boleh masuk ataupun tidak. 😂😂😅

Alhamdulillah, dengan road marking yang ada disepanjang jalan saya tak silap jalan dan tak termasuk ke jalan lain. 

SIGNBOARDS

Dah ada GPS kan? Dah ada marking atas jalan. So, hampa pun kena la peka dengan signboards. Sebab saya tak nampak pun signboard no entry, one way dll. Banyak nampak signboard no parking, nama jalan, kawasan dll. 

Apa yang saya nak tekankan masa memandu kena perhatikan signboard kawasan sekolah, depa pun ada signboard "Old Citizens Zone", "Disabled People Zone" dan lain-lain.

Bagi saya ia unik kerana kat tempat kita takdak semua tu.

Oh ya, saya ada perasaan beberapa tempat ada kamera had laju tapi GPS tak habaq. So hampa kena tengok signboard berapa had laju dan ada kamera ke tidak. Bahaya!

Dengan maklumat di signboard hampa boleh memandu dengan selamat. 




TRAFFIC LIGHTS

Untuk first timer macam saya, saya perhatikan dulu macam mana sistem lampu isyarat depa. Di lampu isyarat depa, kiri sekali adalah merah, kemudian kuning, lepastu belok kiri dan hijau. 

Merah kuning tau kan? Anak panah belok kiri tu akan menyala bila jalan ready untuk kita. Kalau nampak lampu isyarat hijau je menyala bermaksud kita tak boleh belok kiri. 

Suka saya ingatkan semua penting untuk fokus kat lampu isyarat. Takut-takut tersilap tengok hijau sekali hampa pi belok. Bertembung dengan kereta depan. Haru! 

UNDANG-UNDANG TRAFIK

Dah clear dengan lampu isyarat? Haaa, satu lagi, hampa kena tengok lampu isyarat pejalan kaki. 

Di persimpangan jalan, untuk belok ke kanan tak perlu tunggu lampu hijau. Terus je kona kanan. Of course kat situ ada Zebra crossing untuk pejalan kaki. Jika nampak lampu isyarat pejalan kaki, perhatian sama ada hijau atau merah sebelum terus kona. 

Saya takut hampa dengan yakin terus kona tanpa tengok pejalan kaki, terlanggar depa pulak! 

Undang-undang jalanraya lain sama macam kita. International rules kan? Cuma, masa memandu di 2 lorong kalau drive perlahan boleh duduk di line 2 (line kanan) dan laju di line 1 (line kiri). 

Hampa kena ingat memandu di stereng kiri ni kena pastikan pemandu berada di tengah-tengah jalan. Kalau hampa duk kat dalam jalan, bermaksud silap lorong la tu! 😂😂😂

Ok, ni saja perkongsian ringkas (ringkaslah sangat) pengalaman memandu di Jeju Island, Korea Selatan. Tips memandu yang lain? Baca doa bawa kenderaan, selawat, baca bismillah dan tekan minyak dengan yakin. Tu je

Enjoy your driving in Jeju Island! 

0 comments:

Post a Comment